U16 fiúk: Győzelemmel kezdte az Eb-t a magyar válogatott
07
Aug
2015
U16 fiúk: Győzelemmel kezdte az Eb-t a magyar válogatott
2015. augusztus 7.  |  09:55
Forrás: kezdő5.hu

U16-os Európa-bajnokság, B-divízió, csoportkör, 1. mérkőzés

Fehéroroszország - Magyarország 53-62 (16-21, 16-16, 10-9, 11-16)
Magyarország: Kiss 1, Katona 19/6, Fazekas M. 12, Füzi 8, Fazekas Cs. 9/6
Cserék: Somogyi 8/3, Németh 3/3, Ábrahám 2, Zsebe -, Oroszi -

Fazekas Máté kettesével a mieink szerezték a találkozó első pontjait, de gyorsan fordítani tudtak a fehéroroszok és Blizniuk triplája után 11-4-re meg is lépett ellenfelünk. Itt vette kezébe a dolgokat Katona, aki előbb egy duplával majd két egymást követő triplával egymaga szerezte vissza a vezetést. Innentől kezdve gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak a felek a negyed hajrájáig, ám két perccel a vége előtt Katona beemelt egy újabb tempót, 21-16-nál időt kért Fehéroroszország. Ezt követően már nem esett pont a játékrész végéig, innen indult a következő tíz perc.

A második negyed elején ismét Katona Bence villant kétszer is, vezérletével kilenc pontra hízott a magyar előny bő egy perc alatt. A fehéroroszok a Blizniuk-Baraznau párosra bízták a támadásokat, keveset járatták a labdát, meg is kezdték a felzárkózást, de ebben a negyedben már mindig fél pontatlanabbul dobott, kevésbé potyogtak a pontok. A pár pontos különbséget tartotta Váradi Attila csapata, igazán közel egyszer sem került ellenfelünk, nagyszünetre végül 37-32-es magyar vezetéssel mehettek a csapatok.

A harmadik negyedet Katona kettese nyitotta, de jó ideig ez jelentette az egyetlen kosarat - jó három perc elteltével tudott rá válaszolni Fehéroroszország. Innentől megkezdték a felzárkózást, előbb egy pontra közelítettek, majd Tratsiak révén a vezetést is átvették a negyed közepén, úgy tűnt, hogy komoly gödörben van válogatottunk. Váradi Attila legénysége azonban hajrázott, Katona révén visszaszerezte a vezetést, majd Németh triplája után négypontos fórról indíthatta a mindent eldöntő utolsó negyedet.

Ennek alaphangját Somogyi adta meg egy nagy triplával, majd jó védekezések után Fazekas Csaba is beköszönt kintről - Fehéroroszország ismét pontképtelen volt bő három percig, ez idő alatt pedig magabiztos előnyt tudtunk kiépíteni. Érezhetően fáradt volt már mindkét csapat, sok hibával, faulttal játszottak a felek, de a magyar előny megmaradt - Misevich kipontozódott, az utolsó 47 másodpercnek hatpontos fórral vághattunk neki. Innen már nem engedtük ki kezünk közül a győzelmet, sőt, így a bemutatkozás jól sikerült a B-divíziós Európa-bajnokságon: kezdetnek szép győzelmet arattunk a fehéroroszok felett.

Váradi Attila vezetőedző:
Gratulálok a csapatnak, elsősorban küzdeni tudásáért, harcosságáért, hogy egy fizikálisan erős ellenfél ellen megnyertük a lepattanó csatát és mint az eredmény is jól mutatja, nagyon jól, csapatként védekeztünk.

Vármegyei szövetségek