Férfi NB I: Az NKA Pécs legyőzte az Albát, Sopronban nyert a Szolnok
12
Oct
2024
Férfi NB I: Az NKA Pécs legyőzte az Albát, Sopronban nyert a Szolnok
2024. október 12.  |  20:40

Nem hibázott otthon az Atomerőmű

7-0-val indult a találkozó, miután Eilingsfeld két közeli helyzetet váltott kosárra, majd Lockett 2+1-es akciója is sikeresnek bizonyult. A Körmend első kosarára két perc kellett várni, amikor Williams talált be közelről. Lockett betörése ismét eredményes volt, majd Chandler hárompontosa után 12-2-nél Forray Gábor kért időt. Az ötödik percig kellett várni Kountz két büntetőjére, ezzel 15-4-re módosult az állás. Az Atomerőmű akár jobban is megléphetett volna, ám ebben a szakaszban több helyzetüket is elhibázták. Benke távolról, Eilingsfeld egy közelivel jelentkezett, állandósult a hazaiak tíz pont feletti vezetése (25-13).

Williams két büntetőjével és Kountz hármasával kezdett éledezni a Körmend, ám Dorogi sem hibázott távolról fontos pillanatban. Ezekben a percekben jobban ment a vendégeknek, de az ASE vezetése továbbra sem forgott veszélyben. Benke és Eilingsfeld szállította a hazaiak pontjait, majd amikor Lockett is egyre aktívabb lett, a 20 pontos hazai vezetés elérhetőnek tűnt. Erre a 19. percig kellett várni, Benke duplája után módosult 48-28-ra az állás. Lockett még egy büntetőt a helyére küldött, így magabiztosan vezetett a félidőben a paksi csapat (49-28).

Kountz és Benke kihagyott triplájával indult a második félidő, majd Vucskovics talált be középtávolról. Nem kellett sokáig várni a válaszra sem, Lockett célzott pontosan távolról. A korábbi forgatókönyv alapján zajlott a mérkőzés, a negyed közepén Kountz újabb távoliját követően jött fel 58-42-re a körmendi csapat. A negyed végére sikerült tovább faragnia hátrányát a Körmendnek, Pipiras hármast dobott, Kountz pedig középtávolról talált be, így már csak 11 pontos volt a felek közötti különbség, ami megmaradt a negyed végéig (67-56).

A záró etap első szakaszában állandósult a korábbi tíz pont körüli hazai vezetés, majd a 35. percben Ferencz hárompontosa után 74-67-nél újra nyílt lett a találkozó. Lake gyorsan válaszolt, de látszott, hogy nem engedhetnek ki a paksiak. A Körmend azonban továbbra is jól koncentrált, Kountz távolija után 76-72 volt az állás. Hiába volt meg a lehetősége a vendégeknek, ennél már nem tudtak közelebb kerülni, az Atomerőmű fontos kosarakat szerzett. A mérkőzést végül 12 ponttal nyerték meg a hazaiak (88-76).

 

Atomerőmű SE - Egis Körmend 88-76 (25-13, 24-15, 18-28, 21-10)

Bajnokság, 4. forduló.
Paks, ASE Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Györfy Rúben, Dr. Popgyákunik Balázs (Dernei Gábor)

Atomerőmű: Chandler 9/3, Lockett 18/3, Benke 16/9, Eilinsgfeld 21/3, Lake 10. Csere: Joseph 5/3, Révész 4, Dorogi 3/3, Halmai 2.

Körmend: Williams 19, Kountz 28/12, Kiss B. 3/3, Pipiras 9/6, Vucskovics 4. Csere: Ferencz 5/3, Gáspár 3, Doktor 5/3, Schmera -.

 

 

32 pontot vert a Kecskemétre az Oroszlány

Wittmann pontjaival vette kezdetét a találkozó, majd a rutinos játékos egy hármast is bevágott, Burton szerezte az első hazai pontokat. Dickerson egy pontot a vonalon hagyott, Burton egyenlített ki, Karahodzsics a második büntetőjét értékesítette (5-6). Dickerson faulttal együtt talált be, de a plusz egy kimaradt, Csuti szerzett egymás után öt pontot, Rakicsevics zárta le az oroszlányi futást, aztán egy triplát is berámolt. Carter hármasára is a kecskeméti 77-es felelt egy kettessel, Karahodzsics egy büntetőt dobott be, Illés találta meg Dickersont. Az oroszlányi center 2+1-es akciója zárta le a negyedet, hat pontos hazai vezetéssel. 20-14

Rakicsevics egy pontjával folytatódott a játék, Illés volt pontos távolról, Lee dobott be két büntetőt. Ruják és Rakicsevics váltott kosarat, Ivkovic triplájával 3 pontra zárkózott a Kecskemét, Váradi Kornél azonnal időt kért (25-22). Rakicsevics hozta fel egy pontra a vendégeket, Dickerson zsákolt, Burton is Ivkovic szerzett két-két pontot. Burton törte fel a kecskeméti védelmet, Csuti tett fel egy ziccert, Dickerson két pontjával már kilenc egységnyire lépett el ellenfelétől az Oroszlány, Sztojan Ivkovics időt is kért. Ez megtette a hatását, a negyed maradék részében csak a Kecskemét szerzett pontot, de 20 perc után még így is 5 ponttal a házigazda állt jobban. 37-32

Lee kosarával indult a második félidő, sőt a légiós tempójával egy pontra hozta fel övéit, Ruják hármasával jutott levegőhöz az OSE. Rakicsevics osztott ki egy gólpasszt Karahodzsicsnak, Carter jegyezte az újabb hazai triplát, Ruják egy támadólepattanót tett vissza (45-38). Csuti trojkája után már 10 pont volt a differencia, végül 50-38-nál kért időt a Kecskemét. Dickerson kettese után Rakicsevics törte meg a jeget vendég oldalról, Carter szolgálta ki Dickersont, aki ráadásul 2+1-et csinált. Wittmann kettesére Ruják egy triplával válaszolt, a kecskeméti aztán két büntetőjét is a helyére küldte, Dickerson megint jól dolgozott a festékben. 60-44

A záró etap első kosarát Ruják szerezte, Lee kettese után Csuti már a harmadik tripláját dobta, Karahodzsics ziccere után Illés is pontos volt kintről, ezzel elérte a 20-at a különbség. Lee fejezett be egy gyorsindítást, Burton válaszolt, Sinik tizenegyedik mezőnykísérletéből megszerezte első pontjait (70-52). Ruják dobott be egy hármast, Dickerson zsákolása után időt kért a Kecskemét. Az utolsó 4 percre így is 26 pontos különbséggel érkeztünk meg, az OSE tehát simán nyert, míg a KTE továbbra is nyeretlen. 94-62

 

MVM-OSE Lions - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 94-62 (20-14, 17-18, 23-12, 34-18)

Bajnokság, 4. forduló.
Oroszlány, Krajnyik „Akác” András Sportcsarnok.
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Minár László Balázs, Kapusi Gábor (Herczeg Ágoston)

Oroszlány: Ruják 19/9, Burton 16, Carter 9/9, Csuti 15/9, Dickerson 23. Csere: Illés 9/), Czermann -, Szabadfi -, Árva-File 3/3, Kristyák -, Werner -, Takács -.

Kecskemét: Sinik 2, Lee 14, Wittmann 9/3, Rakicsevics 16/3, Karahodzsics 6. Csere: Ivkovic 7/3, Kelenföldi -, Tóth 3/3, Dávid 3/3, Körmendi -, Schöll 2.

 

 

Meglepte az NKA az Albát

Bacsovics csak egy büntetőt dobott be, miután az első támadásnál faultolták, 1-0-val indult a mérkőzés. A túloldalon Vojvoda betörése volt pontos, de rögtön jött is rá a hazai válasz, Abell dobott triplát. 5-2-nél beragadt az állás, mindkét oldalon pontatlanok voltak a támadások. Ezután Horne talált be, Nichols közelijével pedig már fordított az Alba. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az első negyedben, egyik fél sem tudott meglépni a másiktól. Úgy tűnt, hogy az első negyed vége döntetlen lesz miután Durmo egyenlített pár másodperccel a vége előtt, de Nichols faultolása után a büntetői még célba értek (19-21).

Vojvoda hármasa indította a második negyedet, majd a pécsiek eladott labdáját követően Thomas is bevágott egyet. 21-27-nél leragadtak a csapatok, majd Nichols ponterős játékának köszönhetően a negyed közepére meglépett 12 ponttal az Alba. Kerpel-Fronius tartotta a lelket az NKA-ban, a játékrész végére sikerült visszajönnie öt pontra a hazaiaknak (38-43).

Fokozatosan dolgozta le hátrányát a harmadik negyed elején az NKA, a 24. percben Bacsovics révén sikerült egyenlíteniük. Durmo büntetőjével már az előny is a hazaiaknál volt, amit Kerpel-Fronius toldott meg egy duplával. Mindeközben a fehérváriaknak semmi nem akart a gyűrűbe hullani. Vojvoda 48-48-nál egyenlített, majd Smith duplája újra a vendégeket juttatta előnyhöz. Sokáig nem tartott a vezetésük, a pécsiek újra magukhoz ragadták a kezdeményezést és négypontos előnnyel vághattak neki a záró etapnak (56-52).

Abell és Bacsovics kosaraival indult az utolsó negyed, majd az Alba kért időt. Az időkérés után Vojvoda talált be. A negyed közepére feljött egy pontra a fehérvári együttes, Horne triplája után módosult 62-61-re az állás. A pécsiek hibáztak, Vojvoda pedig ezt kihasználva újra csapatát juttatta előnyhöz. Sokáig nem örülhettek a vendégek, mert Durmo is pontosan célzott kintről, és ezt követően már nem is adta ki a kezéből a vezetést az NKA. Az Alba még mindent megpróbált, de végül kilenc ponttal alulmaradt (79-70).

 

NKA Universitas Pécs - Alba Fehérvár 79-70 (19-21, 19-22, 18-9, 23-18)

Bajnokság, 4. forduló.
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Lengyel Ádám József, Szilágyi Bálint (Reisz Péter)

NKA: Kerpel-Fronius 11, Abell 16/3, Meleg 4, Durmo 26/6, Bacsovics 12. Csere: Brbaklics 5/3, Nikolics 3, Kollár -, Scherer 2.

Alba: Nichols 16/6, Vojvoda 19/9, Horne 7/3, Filipovity 6, Krivacsevics -. Csere: Thomas 7/3, Smith 14, Kass 1.

 

 

Fordulatos, szoros meccset nyert meg a Szolnok Sopronban

Lukács két büntetőivel indult a találkozó, Jovanovic szerzett labdát és ziccerezett, Mucius hármasával került fel a táblára a Sopron. Lukács kosarára is az amerikai felelt, Aimaq és Molnár is megszerezte első kosarát, Kucsera hármasával átvette a vezetést a Sopron (10-8). Kucsera dobott be két büntetőt, Garrett fejezett be egy 2-2-t, majd egy eladott labdát is megbüntetett, Oliver Vidin pedig időt kért (16-8). Lewis hármasa zárta le a Szolnok rossz sorozatát, Szubotics mutatott be egy 2+1-et, az Olaj dobhatott is a vezetésért, de Edwards rakta helyére a büntetőket. Garrett zsákolásával visszaépítette nyolc pontos előnyét a hazai gárda, ami meg is maradt a negyed végéig. 22-14

Molnár harmadik esélyből szerezte meg a második negyed első kosarát, Lewis dobott be egy tempót, Fazekas pedig két büntetőt. Lewis is, Garrett zsákolt, majd középtávolról is betalált, az Szolnok légiósa pedig távolról sem rontott (30-21). Szubotics tett be két pontot a közösbe, Garrett egyet, Jovanovics kiosztásából a magasember kintről is beköszönt, így Gasper Potocnik magához hívta csapatát. Aimaq tolta be Flasárt, Lewis büntetőivel egy pontra olvadt a Sopron előnye, Edwards segített gyorsan ezen sorozatban négy ponttal, így az Olaj ismét időt kért. Szubotics egy büntetőt dobott be, Fofana kettőt, Jovanovic egypontosa után az SKC kért időt. Ennek ellenére több pont már nem született a félidőben, 20 perc után 5 ponttal a Sopron vezetett. 37-32

Fofana átadását Molnár váltotta két pontra, Jovanovics szerzett négy pontot, a kettő között Kucsera kettőt. Mucius tempója ért célt, Aimaq csak a második büntetőjét dobta be, Jovanovic talált be távolról (43-40). Edwards verte meg emberét, Aimaq tett vissza egy támadólepattanót, Pallai faulttal együtt vágta be a triplát, de a plusz egy kimaradt. Lewis faulttal együtt is átdobta Takácsot, az Olaj átvette a vezetést, a Sopron pedig időt kért (45-47). Lewis mellé tette a plusz egyet is, Mucius fejezett be a gyűrűnél, aztán kettőből egy büntetőt dobott be, Lukács fejezett be bravúrosan egy gyorsindítást. 48-50

Fazekas egyenlített rögtön a negyedik negyed legelején, Aimaq dolgozott jól a festékben, Kucsera hármasával azonban így is a hazaiaknál volt már az előny. Pallai dobta ezt azonnal vissza, Molnár tett vissza egy támadólepattanót, Fofana pedig nem rontotta el a büntetőit. Pallai újabb hármasa után azonban az egyiket igen, Lukács ziccerezett, Edwards triplájára két Szubotics pont volt a válasz. Az Olaj légiósa egy tempót is bedobott, a Sopron időt kért, Edwards pedig egy büntetőt dobott be. Lewis egy nehéz tempót, Takács kapott nagy labdát könnyű ziccerhez, Pallai hármasával az utolsó két percre öt pontos szolnoki előnnyel érkeztünk meg. Ezt Garrett csökkentette háromra, Aimaq szedett fontos támadólepattanót, Lewis pedig elképesztő ziccert tett fel. Megint Garrett lépett elő, Edwards ziccere kimaradt, az Olaj faultolt 11 másodperccel a vége előtt 3 pontos hátrányban, Fofana csak egyet dobott be, Lewis pedig megmentette a lepattanót a vendégeknek. Szubotics állhatott a vonalra, csak a másodikat dobta be, Gasper Potocnik így úgy tudott időt kérni, hogy támadhatott az egyenlítésért a csapata. A Szolnok megint szabálytalankodott, Garrett bedobta viszont mindkettőt, Vidin mester megint időt kért. Több fordulatot már nem tartalmazott a mérkőzés, az Olaj lezárta az összecsapást és megőrizte veretlenségét. 71-75

 

Sopron KC - NHSZ-Szolnoki Olajbányász 71-75 (22-14, 15-18, 11-18, 23-25)

Bajnokság, 4. forduló.
Sopron, Novomatic Aréna.
Játékvezetők: Benczur Tamás, Nagy Viktor, Földesi Ádám (Bognár Tibor)

Sopron: Edwards 12/3, Mucius 10/3, Fofana 6, Kucsera 10/6, Molnár 8. Csere: Takács 2, Garrett 17, Fazekas 6, Csendes -, Flasár -.

Szolnok: Jovanovic 12/3, Lewis 19/6, Lukács 8, Szubotics 15/3, Aimaq 9. Csere: Krnjajski -, Rudner -, Pallai 12/12, Peringer -.

 

 

Kitartott az első negyedben összeszedett előny, nyert a DEAC a PVSK ellen

A hazaiak kezdték jobban mérkőzést, Drenovac és Williamson is pontosan célzott, a PVSK azonban meccsben akart maradni, hogy ez sikerült, csakis Payton parádés játékának volt köszönhető, a vendégek első tíz pontjából hetet ő szerzett. A negyed derekán 13-10 volt az eredményjelző táblán. Az első tíz perc második felében sok volt a hiba mindkét oldalon, rengeteg rontott dobás borzolta a kedélyeket, kevés kosár született. Williamson fontos kosarat dobott a hajrában, de Osztojics is fontos pontokat szerzett, így a negyed végén 21-13 volt a hazaiak javára.

Mokánszki triplával indult, majd Drenovac duplájával folytatódott a második negyed. A debreceniek begyújtották a rakétákat, úgy tűnt, megpróbálják eldönteni a találkozót. Osztojics dobott duplát, de Anderson is megszerezte első pontjait, rögtön egy hármast. A vendégeket továbbra is Payton vitte a hátán, de ez csak arra volt elég, hogy ebben a periódusban ne dőljön el a találkozó. A második negyed közepén 30-18 volt az eredményjelzőn. Mokánszki egy duplával, Garamvölgyi pedig egy triplával folytatta, nem tudtak sokkal közelebb férkőzni a pécsiek. 35-27.

Payton és Drenovac talált be a második félidő elején, Williamson pedig közé tette a tízet, 41-31-re vezetett a debreceni csapat. Hullámvölgybe kerültek a vendégek, nem sikerült újabb pontokat dobni, Drenovac viszont bedobott egy büntetőt. Micovic hármasa nagyon kellett a PVSK-nak, de Drenovac bedobott egy tempót, így lényegében nem változott a különbség. Egészen addig, amíg Pongó egy hármassal és egy duplával 51-36-ra módosította az állást. Sokáig úgy tűnt, hogy a harmadik negyed második felében is Andjelko Mandics csapatának az akarata érvényesül de Payton ismét megrázta magát, így kilenc pontra felzárkózott a PVSK. 57-48.

Osztojics és Anderson kosaraival indult az utolsó rész, Drenovac triplája után pedig már 16 ponttal vezetett a Debrecen. Több hazai játékos teljesítménye feljavult, így könnyedén biztosították be a győzelmüket. A PVSK ugyan egy percig sem adta fel, de nem tudta már megfordítani a mérkőzést, így továbbra is nyeretlen az újonc. 75-68.

 

DEAC - PVSK-VEOLIA 75-68 (21-13, 14-14, 22-21, 18-20)

Bajnokság, 4. forduló
Debrecen
Goda László, Makrai Márton, Sörlei Attila (Gergely Csaba)

DEAC: Pongó 15/9, Anderson 7/3, Drenovac 25, Williamson 11/3, Osztojics 10. Cserék: Garamvölgyi 3, Neuwirth -, Hőgye 4.

PVSK-Veolia : Archibald 224/12, Németh A. -, Frank 3/3, Dzseletovics 4, Payton Jr. 22/3. Cserék: Antoni 3/3, Mokánszki 9/3, Micovic 3/3, Merkl -, Plézer -.

 

 

Egy percig nem volt kétséges, nyert a ZTE

Gatling duplájával indult a találkozó, de a ZTE gyorsan rendezte a sorait, Bigelow dobott be egy duplát és értékesítette a ráadás büntetőt is, majd ismét betalált a légiós, 5-3-ra vezetett a hazai csapat a második perc végén. Ezt követően is lendületben maradt Matthias Zollner együttese. Garrett duplát és triplát is dobott, Tóth Ádám közelről talált be. A negyed közepén 14-5-re vezettek a kék-fehérek. Takács kosarával lett meg közte a tíz, hat percet kellett rá várni. Annak ellenére, hogy kemény csata volt a pályán, a Honvéd nagyon határozottan védekezett a hazai csapat kézben tartotta a meccset. Folyamatosan nyílt az olló, 31-16 lett az első negyed vége.

Grubor dobott egy hármast a folytatásban, nyolc pontra jött fel a Honvéd. Ekkor megrázta magát a ZTE, Takács talált be közelről. Hardrict és Gatling nagyon jól játszott ebben a periódusban, de a hazai őrizgették tíz pont körüli előnyüket. A Honvéd azonban minden lehetőségre lecsapott, hat pontra feljöttek a negyed közepére. 43-37 volt a táblán. Nagyon sokat állt a játék, kevés pont született ebben az időszakban. A Honvéd 47-37-es állásnál időt kért, Zlatko Jovanovicsnak nagyon nem tetszett, amit a pályán látott. Brown dobott be két büntetőt, majd Bajó volt eredményes. Maradt a tíz közte. A negyed hátralévő részében sem változott a játék képe, Tóth Ádámék “megnyugtató” előnnyel mehettek nagyszünetre. 58-49.

ZTE kosárral indult a második félidő, de Gatling azonnal hintett egy triplát. Ott folytatták a csapatok ahol a szünet előtt abbahagyták. Előbb 62-54, majd 67-59 volt az eredményjelzőn. A hazaiaknál Garrett, Brown és Bigelow szerezte a pontok többségét, míg a másik oldalon Hardrict és Gatling volt eredményes. A kék-fehérek a fővárosiak minden felzárkózási kísérletét visszaverték, a negyed második felét pedig nagyon megnyomták. Két perccel az utolsó kisszünet előtt már 16 ponttal vezettek, a dudaszó pillanatában is ekkora volt a különbség. 81-65.

Az utolsó negyedben már nem volt más dolga a hazaiaknak, mint megőrizni az előnyt. Sokat is tettek érte, az egyre jobban fáradó Honvéd nem tudott megújulni. A kék-fehéreknél továbbra is nagyon jó teljesítményt nyújtottak a légiósok, akik oroszlánrészt vállaltak abból, hogy egy percig sem legyen kétséges, a Zalaegerszeg megszerzi harmadik győzelmét. 104-85.

 

Zalakerámia ZTE KK - Endo Plus Service-Honvéd 104-85 (31-19,27-30, 23-16,23-20)

Bajnokság, 4. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Söjtöry Tamás Ferenc, Nagy Bence László (dr. Páli Kálmán)

Zalakerámia ZTE KK: Garett 23/6, Bigelow 22/6,Takács M. 7, Keller 6/6,Tóth Á. 13. Cserék: Brown 21/9, Leday 6, Sitku -, Csátljay 3/3, Szalay -, Takács M. 3, Csizmadia -.

Endo Plus Service-Honvéd: Reizinger 2, Gatling 21/12, Grubor 7/6, Hajdu 3/3, Filipovic 11. Cserék: Bajó 2, Kopácsi 9/9, Major 5, Hardrict Q.17/, Mucza 4, Balogh 4.

Vármegyei szövetségek