Férfi NB I: A Falco és az ASE is megőrizte veretlenségét
09
Oct
2024
Férfi NB I: A Falco és az ASE is megőrizte veretlenségét
2024. október 9.  |  21:30

Kecskeméten szerezte meg első győzelmét a Szeged

Karahodzsics szerezte a találkozó első kosarát, egy percet kellett rá várni. Ezt követően Herndon is betalált, majd hosszú gólcsend következett. A harmadik perc derekán Karahodzsics szerezte meg második kosarát, kettőből egy büntetőt dobott be. Előbb 6-4, majd az ötödik perc végén már 9-10 szerepelt az eredményjelzőn. A szegedieknél elkapták a fonalat, Langley triplát is dobott. A vendégek 60%-os dobóformája volt a magyarázat arra, hogy sikerült átvenni a vezetést. 9-13-as állásnál Ivkovic szerzett fontos kosarat, de Heath szinte azonnal válaszolt rá, triplát dobott a légiós. Ez a megmozdulás ébresztőt fújt a kecskemétieknek, Rakicsevics pontjainak köszönhetően 21-16-al fordultak a csapatok a negyed utolsó percére. A negyed vége 22-18 lett.

Lee duplájával indult a negyed, Zsíros triplával válaszolt rá, bekezdtek a csapatok a kisszünet után. A lendület azonban nem tartott sokáig, mindkét csapat sokat hibázott, rengeteg volt a kihagyott dobás, inkább a küzdelem dominált. A szegediek Langley kosarával a 14. percben vették vissza a vezetést, 25-26 volt a táblán. Felváltva potyogtak a kosarak, Ivkovic hármast dobott, Cohil közelről talált be. Simándi Árpádnak nagyon nem tetszett, amit a pályán látott 30-27-es állásnál időt kért a szegediek mestere. 31-31, majd 35-34 volt a táblán, míg az utolsó egy percre már 39-34-es állással fordultak a csapatok. Schöll és Langley szerzett kosarat a hajrában, így a hazaik mehettek előnnyel a nagyszünetre. 39-36.

A vendégek kezdték jobban a második félidőt, egy 0-6-os rohanással alaposan meglepték a Kecskemétet. Rakicsevics törte meg a gólcsendet, de kettőből csak egy büntetőt dobott be, ezt követően Langley dobott egy duplát és beesett a Wittmann faultja miatt megítélt büntető is. Ebben a periódusban egyértelműen az SZTE szándéka érvényesült, minden hazai próbálkozást visszavertek. 47-42-re és 48-44-re is vezettek Zsirosék. A hazaiak Heath duplájával zárkóztak ugyan, de Cseh hibátlanul büntetőzött, így a negyed közepén ismét négy pont volt a vendégek előnye. A harmadik negyed második felében felváltva potyogtak a kosarak, egyik csapat sem tudott jelentős előnyt összeszedni, nagyon komoly küzdelem folyt a pályán, nem is dőlt el semmi ebben a játékrészben. 55-54.

Ivkovic kosarával növelte előnyét a Kecskemét, de Zsiros azonnal dobott egy triplát, így ismét döntetlen volt a táblán. Ezt követően sem változott a játék képe, hibák mindkét oldalon, felváltva érkező pontok, 59-61 a negyed közepén az eredményjelzőn. Lee próbálta meg hátára venni a kecskeméti a csapatot, a másik oldalon pedig Heath dobott egy fontos hármast. 66-66 volt az eredményjelzőn, amikor már csak három perc volt hátra a találkozóból. Ivkovic duplájával ismét a hazaiak kerültek előnybe, de Cseh azonnal válaszolni tudott rá. Mindkét fiatal jól játszott a mérkőzésen. Wittmann rontott el egy hármast az utolsó perc kezdetén, Davis viszont nem hibázott a másik oldalon. 40 másodperccel a vége előtt Sztojan Ivkovic kért időt, csapata kétpontos hátrányban volt. Rakicsevics keze azonban megremegett, a másik oldalon viszont Herndon zsákolt egy óriásit. Ez döntő momentumnak bizonyult, az SZTE-Szedeák szerezte meg az első sikerét. 70-74.

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – SZTE-Szedeák 70-74 (22-18, 17-18, 16-18, 15-20)

Bajnokság, 3. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Földházi Tamás Péter, Pozsonyi László, Nepp László Oszkár (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Sinik 8/3, Wittmann 4, Lee 13/3, Rakicsevics 20/9, Karahodzsics 12. Cserék: Körmendi -, Tóth -, Schöll 2, Ivkovic 11/3,

SZTE-Szedeák: Langley 17/3, Heath 19/12, Cseh 10, Davis 4 ,Herndon 6. Cserék: Cohil 6, Polányi -, Balogh 4, Zsiros 8/6, Anda -, Mayer -.

 

 

103 pontig jutott az ASE Pécsen

Az első támadásból Benke rögtön beköszönt egy távolival, míg a túloldalon Payton kihagyta a helyzetét. 0-3 után Lockett büntetője törte meg a kapkodást, majd a 3. percben megszületett Dzeletovics hármasával a PVSK első kosara. Németh hárompontosával feljött egy pontra a hazai csapat, ám Lake az ellentámadásnál nem hibázott közelről. Az újabb elhibázott pécsi támadást, ismét Lake büntetette egy zsákolással. A vendégek akarata érvényesült, öt-hat ponttal folyamatosan ők tartottak előrébb. Eilingsfeld is betalált kintről, miközben a hazaiak minden támadásukat elhibázták, a 9. percben még csak tíz dobott pontnál jártak, így nem volt csoda, hogy a nyitó tíz perc végére 13 ponttal vezetett az Atomerőmű (12-25).

Frank és Mokánszki dupláival zárkózott a PVSK, majd Archibald büntetőivel újra tíz ponton belül voltak. Miután Lockett elhibázott egy duplát, még közelebb jöhetett volna a hazai csapat, ám Mokánszki távolija kimaradt, míg Joseph nem hibázott. Archibald azonnal válaszolt rá, de a paksiak tartották tíz pont körüli előnyüket. Továbbra sem játszott jól a PVSK, az olló pedig egyre jobban nyílt a két csapat között. Az atomvárosiak remekül céloztak távolról ebben a szakaszban, míg a hazaiak rossz támadásainak sorozatát Micsovicsnak sikerült megtörnie. A félidőben 22 ponttal tartott előrébb az ASE (30-52).

Benke továbbra is ihletett formában játszott, az első támadásból újabb triplát értékesített. Miközben Payton hibázott a túloldalon, Chandler nem tette meg ezt a szívességet sem középtávolról, sem a büntetővonalról. Ekkor már 57-30-ra vezettek a vendégek. Archibald távolija jelentett némi szépségtapaszt a hazaiaknak, majd Payton büntetői és zsákolása egy szerzett labdát követően. Mindeközben még mindig 14 pontos volt a felek közötti távolság. Az ASE nem engedett ki, Dzeletovics jó megmozdulásai csak arra voltak elegendőek, hogy 15 pont környékén tartsa csapatát. Végül az ASE a hátralévő szakaszban is tudta növelni előnyét, így magabiztosan vághatott neki a záró etapnak (55-81).

Ahogy arra számítani lehetett, a PVSK az utolsó negyedben nem tudott egy nagy feltámadást produkálni. Dzeletovics és Archibald mindent megtett annak érdekében, hogy ne legyen nagyobb a különbség, de a 35. perc magasságában 67-92-es állásnál már csak az maradt meg kérdésként, hogy vajon eléri-e a száz pontot ezen az estén a vendég csapat. Erre a 38. percig kellett várni, amikor Révész zsákolásával megszületett a paksiak századik pontja is, valamint triplája után a százharmadik is (81-103).

 

Pécsi VSK-VEOLIA - Atomerőmű SE 81-103 (12-25, 18-27, 25-29, 26-22)

Bajnokság, 3. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Nyilas István, Horváth Csongor Béla (Farkas Zoltán)

PVSK: Micsovics 6/3, Archibald 24/6, Merkl -, Dzeletovics 20/9, Payton 13. Csere: Antóni 2, Németh 5/3, Frank 4, Radó 3/3, Mokánszki 4, Plézer -.

Atomerőmű: Chandler 23/6, Benke 20/18, Lockett 10, Eilingsfeld 7/3, Lake 16. Csere: Joseph 12/6, Halmai 5, Révész 10/3, Kékesi -, Kucsora -, Géringer -, Dorogi -.

 

 

Második hazai bajnokiját is simán nyerte meg a ZTE

Mindkét csapat vereség utáni javításra készült a Zalakerámia ZTE KK és a Sopron KC összecsapásán. A vendégek az NKA Pécs otthonában kaptak ki simán – szinte végig futottak az eredmény után a találkozón, – míg a zalaiak sokáig vezettek Oroszlányban, ám a hajrában teljesen széteső játékkal öt ponttal alulmaradtak a feltámadó OSE-val szemben.

Az elmúlt két szezonban oda-vissza kapott ki a Sopron a Zalaegerszegtől, a sormintát pedig szerették volna továbbra is tartani Keller Ivánék.

Izgalmasnak ígérkezett a két nyugat-magyarországi klub összecsapása: a 6. és 7. pozíciót elfoglalva nem csupán tabellaszomszédok voltak a forduló előtt, de a kereteket elnézve és a bajnoki célokat megfogalmazva is hasonló játékerőt képviselnek. Matthias Zollner és Gasper Potocnik is kiváló ismeri a hazai mezőnyt, jó néhány szezont eltöltöttek már Magyarországon és több alkalommal is farkasszemet néztek egymással, sőt, márciusban már aktuális csapataiknál is tették ezt.

Gasper Okorn szövetségi kapitány is a helyszínen tekintette meg az összecsapást, melyet jól kezdett a ZTE, 10-3-al nyitottak a hazaiak. Mindkét oldalon akadt egy Takács, aki betalált: a vendégeknél Kristóf dobott szép triplát, a zalaiaknál pedig Martin talált be, Tóth Ádám szép passzát követően. Kettejük mellett Keller Iván is helyet kapott a ZTE kezdőötösében, s egy szép labdalopással, valamint két büntetővel fel is iratkozott a pontszerzők közé is. Bigelow ezúttal is ponterősen kosarazott, a hazaiak gyors játéka 29-17-es vezetést eredményezett az első negyed végére.

A játékvezetői ítéletek kapcsán kicsit paprikásabb hangulatban folytatódott a találkozó, ám a különbség nem csökkent. Mucius elementáris erejű zsákolása hozott kis színt a vendégek játékába, Fazekas triplája is szép volt, ám a ZTE vezetését semmi nem veszélyeztette, minden Zollner mester elképzelései szerint alakult, gördülékeny támadójáték és jól működő lerohanások jellemezték az első félidőt. Megérdemelt, 52-35-ös egerszegi előnnyel vonultak öltözőbe a csapatok.

A nagyszünet után is a ZTE akarata érvényesült a pályán, Tóth Ádám is beköszönt, Bigelow zsákolása után pedig már húsz pont feletti különbségnek örülhetett a szép számú nézősereg. Remekül működött a zalai védekezés, az első 3 negyedben mindössze 52 pontig jutottak Molnár Mártonék. 76-52 állt az eredményjelzőn 30 percnyi játék után.

Tóth Ádám középtávolija ragadtatta tapsra a játékot nagyon élvező hazai szurkolókat, majd Keller Iván védekezett önfeláldozóan Kucsorával szemben, utóbbit támadófaulttal „jutalmazták” a játékvezetők. Néhány percig nem fókuszált a védekezésre a ZTE, gyorsan gyarapodtak is a vendégek pontjai, ám a különbség csak ideiglenesen csökkent húsz pont alá. Beesett néhány soproni tripla, de gyorsan magára talált újra a Zalaegerszeg, az utolsó 5 percben ismét közönségszórakoztató játékkal rukkoltak elő. Takács Martin büntetői jelentették a 100. pontot, majd ismét szólhatott a Ria, ria, Hungária – a fiatalok pedig tovább tudták növelni az előnyt 2 légiósát továbbra is pályán tartó SKC-val szemben. Sitku két trojkája és Szalay Domonkos szép kosara hatalmas ovációt okozott, a ZTE pedig teljesen megérdemelten, 23 ponttal győzte le az indiszponáltan játszó soproniakat. 108-85 lett a végeredmény, s bár Fofana és Mucius megszórta magát a végére, a vendégeknek esélyük sem volt a győzelemre a remek napot kifogó ZTE-vel szemben. A hazai 17 asszisztra ezúttal csak 7 eladott labda jutott, a pályán pedig végig a Zalaegerszeg akarata érvényesült. Több jó teljesítmény is akadt a ZTE-ben, közülük kiemelkedik Isiah Bigelow és Tevin Brown, mindketten kiváló százalékkal céloztak: előbbi 35, utóbbi hat triplát hintve 30-as VAL értékig jutott; de dicséret illeti Keller Ivánt és a Takács testvéreket is.

A ZTE szombaton a szezont igencsak gyengéd indító Honvédot fogadja szombaton, míg a Sopron Gasper Potocnik korábbi csapatát, a jelenleg épp Portoban vendégszereplő Szolnokot fogadja hazai pályán.

 

Zalakerámia ZTE KK - Sopron KC 108-85 (29-17, 23-18, 24-17, 32-33)

Bajnokság, 3. forduló.
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok.
Játékvezetők: Györfy Rúben, Minár László Balázs, Jankovics Viktor Zsolt (Vághy Tamás János)

Zalaegerszeg: Takács Ma. 6, Garrett 7, Keller I. 6, Bigelow 23/3, Tóth Á. 7. Csere: Sitku 8/6, Csátaljay -, Csizmadia -, Szalay 2, Takács Mi. 6, Brown 31/18, LeDay 12.

Sopron: Edwards 8/6, Mucius 23/3, Fofana 16/6, Takács 9/3, Molnár 9. Csere: Csendes 3/3, Meszlányi -, Garrett 14, Fazekas 3/3, Kucsera -.

 

 

Küzdelmes mérkőzésen a Falco nyerte a vasi rangadót

Popovics közelijével 6-2-re vezetett a Falco két perc elteltével. Az ellentámadásból Pipiras remekelt, a litván erőcsatár egy hárompontost küldött a helyére. A hazaiaknál volt a kezdeményezés, a negyed közepén Váradi triplájára ismét Pipiras válaszolt. Nem maradt azonban adós a válasszal a Falco, Tiby és Clark is remekelt távolról, miközben a vendégek elhibázták a támadásukat. 19-10 után Williams talált be a büntetővonalról, majd Vucskovics akciójával kapaszkodott a Körmend. Úgy nézett ki, hogy hatpontos hazai előnnyel zárul az első játékrész, azonban Diggs hárompontosa még célba ért (28-19).

Kountz közelije nyitotta a második negyedet, majd Diggs újabb triplát értékesített. Sorban Diggs újra távolról, Bognár közelről, Kovács pedig szintén a hármas vonalon túlról talált be, így a Falco egy 11-2-es rohanást produkált. Vucskovics kosarával módosult az állás 39-23-ra. Kountz hárompontosa után a Falco több helyzetet is elrontott, de csak 15 pontra tudott „visszajönni” a vendég együttes. Ferencz hármasa, majd Kountz közelije azt eredményezte, hogy a 8. percben újra tíz ponton belül voltak a vendégek 47-38-as állásnál. Közelebb azonban a sárga-feketék nem engedték a körmendieket, 13 pont volt a különbség a félidőben a felek között (53-40).

Popovics és Pongó kosaraival vette kezdetét a második félidő, aminek köszönhetően 59-40-re vezettek a hazaiak. Pipiras triplája nagyon kellett a Körmendnek, hogy ne menjen el a mérkőzés már a második félidő elején. Kountz és Williams révén tovább faragta hátrányát a piros-fekete mezes együttes, majd Ferencz triplája után 65-54-nél újra lőtávolságon belülre kerültek a vendégek a 8. perc magasságában. Bognár és Keller pontjai szakították meg a Falco rossz sorozatát, ám a negyedet így is a vendégek nyerték, miután az utolsó percben Schmera távolról, Doktor pedig közelről talált be (69-59).

Ferencz kihagyott hármasával indult az utolsó etap, a túloldalon azonban Keller sikeresen centerezett. Williams és Doktor egy-egy triplájával gyorsan visszajött a meccsbe a Körmend, a 32. percben 71-65 állt az eredményjelzőn. Váradi és Keller is hibázott, Bognár viszont már nem tette meg ezt a szívességet, aki mindkét büntetőjét a helyére küldte. Kapkodóvá vált a játék, a Körmend nem tudott élni a lehetőségeivel, hogy közelebb kerüljön. Ferencz közelije után Clark hárompontosát követően lélegezhetett fel a Falco. Az utolsó öt perc 11 pontos hazai előnyről indult. Williams tíz ponton belülre hozhatta volna csapatát, ám az időkérést követően elhibázta a középtávoli helyzetét, míg Clark hármasa gyakorlatilag eldöntötte a meccset. A körmendiek küzdöttek, ám a Falco győzelme nem forgott veszélyben. Perl nélkül is magabiztos győzelmet arattak a hazaiak (91-81).

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend 91-81 (28-19, 25-21, 16-19, 22-22)

Bajnokság, 3. forduló.
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Frányó Péter, Major Ádám (dr. Gincsai János Péter)

Falco: Pongó Ma. 3/3, Váradi 10/3, Clark 11/9, Tiby 16/3, Popovics 18. Csere: Keller Á. 9, Kovács B. 5/3, Diggs 9/9, Bognár 10, Sövegjártó -, Verasztó -.

Körmend: Williams 19/9, Kountz 18/3, Kiss B. -, Pipiras 9/9, Vucskovics 18. Csere: Ferencz 9/6, Gáspár -, Schmera 3/3, Doktor 5/3.

Vármegyei szövetségek