Nagy csatában nyert az NKA Pécs Budapesten
09
Oct
2024
Nagy csatában nyert az NKA Pécs Budapesten
2024. október 9.  |  08:00
Az élvonal 3. fordulójának kedd esti mérkőzésén a Honvéd fogadta az NKA Pécset - írta a bb1.hu. Ellentéte előjelekkel várhatták az összecsapást a felek: az akadémisták az Oroszlányt és a Sopront is legyűrték hazai pályán, míg a rekordbajnoknak az ASE ellen és a DEAC otthonában sem volt esélye a bravúrra, ugyanakkor a két csapat eddigi két fővárosi összecsapását egyaránt a BHSE nyerte, mi több, az előző idényben az 5. helyért vívott párharcban is ők diadalmaskodtak.
 
Büntetőkből születtek az első pontok, Durmo és Gatling sem hibázott, közel három perc telt el mezőnykosár nélkül, végül Gatling törte meg a jeget kintről, válaszul Meleg csinált meg egy 2+1-es akciót (5-5). Hajdu is átdobta a pécsi zónát, Bacsovics a festékből talált be, már a negyed derekára bónuszba kerültek az akadémisták, amit Durmo használt ki. Gatling középtávolról is pontosan célzott, Kopácsi saroktriplát értékesített, Mucza betörésből szerzett 2+1 pontot, aztán Kopácsi harcolt ki két dobást – nem igazán működött, amit a pécsiek elterveztek védekezésben (16-9). Bacsovics büntetőivel próbáltak zárkózni a vendégek, ám Filipovic rögtön felelt közelről, Scherer dobta az első baranyai triplát, Gatling könnyű kosarával 22-14-re megnyerte az első játékrészt a Honvéd.
 
A kisszünet sem törte meg a házigazdák amerikai hátvédjének lendületét: blokkolt, majd hármast hintett. Meleg állt az NKA élére két ziccerrel és egy labdaszerzéssel, amelyből Brbaklics szerezhetett könnyű kosarat, jött is az időkérés Jovanovictól (25-20). Filipovic közelijét újabb Meleg-dupla követte, aztán Hajdu vétett sportszerűtlen hibát Durmo ellen – ötpontos akcióval büntettek, Abell trojkájával 27-27-nél utolérték vendéglátóikat a narancs-feketék. Egymás után kétszer adták el a labdát a piros-fehérek, Bacsovics két zsákolása 11-0-s sorozatot és pécsi előnyt jelentett, Hardrict zárta le a hazai vesszőfutást két egypontossal, aztán egy kettő-kettőt is szépen végigjátszott Baloghgal, majd jól tört be az amerikai, a túloldalon Meleg jelentkezett újabb centergóllal (33-33). Abell dobott be egy nehéz középtávolit, aztán zsákolt gyorsindításból, Gatling triplájára viszont már nem tudott válaszolni a nagyszünetig, 36-37-tel vonultak pihenőre a csapatok.
 
Gatling szabaddobásaival fordított a Honvéd, Abell vert be egy hárompontost, Filipovic zsákolása vetett véget egy kisebb gólcsendnek (40-40). Abell betörésére újabb húzással válaszolt a hazaiak centere, Durmo és Meleg révén ellépett néggyel az NKA, ám ekkor Gatling a Honvéd élére állt, öt pontja ismét hazai előnyt jelentett – igaz, nem sokáig, mert érkezett egy tripla Melegtől, majd egy könnyű gól Abelltől (47-51). A Honvéd tengerentúli hátvédje megállíthatatlan volt, ötödik hármasát is elsüllyesztette – ugyanennyi kísérletből -, Meleg ismét betalált közelről, Scherer sportszerűtlent vétett Muczával szemben, aki ezt négypontos akcióval torolta meg, majd Gatling ment végig egy szerzett labdával (56-53). Egy-egy nagy védekezés után Durmo húzta be Bacsovics labdáját, Kopácsi harcolt ki és váltott pontra két büntetőt, Scherer egyenlített a periméterről, aztán egy támadólepattanót is visszatett – izgalmasnak ígérkezett az utolsó etap (58-60).
 
Bacsovics tett fel egy alapvonali bedobást, majd hátul is nagyot küzdött, Hardrict nagy labdát adott Filipovicnak, Kerpel-Fronius hármat dobhatott, ebből kétszer volt pontos, aztán Meleg is a vonalra állhatott, miután leszedett egy támadólepattanót (60-66). Hardrict beemelte Gatling forintos passzát a sarokból, Abell Bacsovicsot szolgálta ki, aki aztán egy sapkát is kiosztott hat perccel a vége előtt (63-68). Óriási csata dúlt a pályán, Kerpel-Fronius a szabad labdára méterekről vetődve elkaszálta Gatlinget, Bacsovics beütötte negyedik hibáját, de Filipovic mindkét dobását kihagyta. Abell közelijére Grubor tromfolt rá a periméterről, Meleg második esélyből szerzett két értékes pontot, Durmo tranzíciós játékból dobhatott ziccert – az utolsó három percbe lépve időt kért a piros-fehérek szakmai stábja (66-74).  Eladta a labdát a Honvéd, Scherer harmadik trojkájával már-már eldőlni látszottak a lényegi kérdések, Gatling faragott a hátrányból a büntetővonalról.
 
Meleg hatalmasat zsákolt lendületből, ám a fővárosiak nem adták fel, Hardrict második esélyből, Gatling ismét szabaddobásból zárkóztatta övéit, egy újabb hazai labdaszerzés után Grubor triplájával már csak négy volt közte (75-79). Abell csak az egyik büntetőjét értékesítette, Balogh nem rontott ziccerben, 24 másodperccel a vége előtt újra teljesen nyílt volt a mérkőzés. Durmo is 50%-os teljesítményt nyújtott a vonalnál, Gatling két pontra hozta vissza a Honvédot, ismét a bosnyák magasbedobóra szegeződött minden szem, de ezúttal nem remegett meg a keze. Gatling hármasa viszont lejött, Abell szedte össze a lecsorgót, majd ő állította be a végeredményt is – egy nagyon küzdelmes, izgalmas, fordulatos csata végén Gatling remek dobóformája és a hazaiak nagy hajrája ellenére harmadik győzelmét is megszerezte az NKA Universitas Pécs (79-84).
 
 
NBI A csoport, 3. forduló.
Budapest, Ludovika Aréna
Játékvezetők: Montgomery-Tóth Cecília, Fodor Attila, dr. Németh Patrik (Farkas Zoltán)
 
Honvéd: Hardrict 9/3, Gatling 33/15, Hajdu 3/3, Grubor 6/6, Filipovic 10. Cs.: Kopácsi 7/3, Mucza 7, Balogh 4.
 
NKA Pécs: Kerpel-Fronius 2, Brbaklic 2, Durmo 15, Meleg 22/3, Bacsovics 14. Cs.: Abell 18/6, Scherer 11/9, Kollár -.
 
 
 
Forrás: bb1.hu
Fotók: Honvéd

Vármegyei szövetségek