2022/23 - Vasas Akadémia/A – NKA Pécs/A 44-73
19
May
2023
2022/23 - Vasas Akadémia/A – NKA Pécs/A 44-73
2023. május 19.  |  12:51

VASAS AKADÉMIA/A - NKA PÉCS/A 44-73 (12-14, 12-11, 6-34, 14-14)
Nemzeti Leány Junior "A" Döntő, negyeddöntő
Budapest, Csata Csarnok
Nepp László Oszkár, Tóth Bence, Erős Florentina (Dr. Gencsev Plámen)

Vasas Akadémia/A: Czirkos -, Kádár 10, Villányi 4, Igaz 9/3, Vágó 9/3. Csere: Szoboszlai L. -, Kendelényi 3, Szoboszlai M. -, László 2, Ulrich 2, Szilvássy 5.

NKA Pécs/A: Szakolczi 10, Rátkai 21/6, Kohn 13/3, Halmágyi Ki. 4, Varga 2. Csere: Gréts 6, Tőczik 12/3, Halmágyi Ka. -, Piukovits -, Szantner -, Bercsi 2, Jónás 3/3.

 

A Nemzeti Leány Junior “A” Döntő negyeddöntőjében az NKA Pécs/A 73-44-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia/A csapat ellen.
Már az első pillanattól kezdve hatalmas küzdelmek folytak a pályán. A főszerepet nem is a pontszerzés, hanem a védőjáték játszotta, ugyanis közel három percig nem is született találat. Végül Igaz Eszter kosara törte meg a csendesebb periódust, amivel a hazai színekben pályára lépő Vasas Akadémia/A csapata került lépéselőnybe. Villányi Diána pontjai után pedig már 4-0 volt az állás. A Vasas azonban nem tudott jelentősen elszakadni ellenfelétől. A Pécs oldaláról ugyanis ezúttal Rátkai Eszter talált be – méghozzá távolról – mellyen a vendég együttes 1 pontra zárkózott fel. Ezt követően pedig Szakolczi Diána volt sikeres, amivel a Pécs végül fordítani is tudott. Öt perc elteltével 4-6-ot regisztrálhattunk. A negyed azonban ezután is kiélezetten folytatódott. A felek fej-fej mellett haladtak, a következő percekben pedig 1-2 pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. A vendéjez az utolsó egy percben kapcsoltak nagyobb sebességbe, s Rátkai vezetésével végül 12-16-al zárták az etapot.
A második felvonást Szakolczi Diána találata vezette fel, ezt követően azonban ismét lelassultak a csapatok támadásai. Közel négy perc elteltével 2-2 volt a játékrész állása – a Vasas oldaláról Kádár Orsolya volt sikeres. Majd a budapestiek ritmust váltottak. Előszőr Kendelényi Luca, aztán pedig Igaz Eszter szerzett pontokat, mellyel 18-18-nál ismét egál lett a mérkőzés. A hazai színekben játszó együttes viszont továbbra sem tudta átvenni a vezetést. A pécsi gárdából ezúttal ugyanis Halmágyi Kitti dobott egy hárompontost a sarokból, amivel a mérleg nyele újból csapata felé billent. Gréts Dalma és Szakolczi ziccerei után már hét pont volt a pécsiek előnye. 18-25-nél tehát a Vasas kért időt eligazításra. A folytatásban két perc volt hátra a nagyszünetig, ez a pár perc pedig inkább a fővárosiaknak kedvezett, akik egy 6-2-es szakasszal zárták a félidőt. Így tehát a felek végül 24-27-ről fordulhattak, húsz perc elteltével pedig a 9 pontos Rátkai Eszter volt a mezőny legeredményesebbje. 
A második félidőt a Pécs egy 12-0-ás hajrával indította, mellyel tíz pont fölé nőtt az előnyük. Mindezt négy perc leforgása alatt, amikor is 24-39-et mutatott az eredményjelző. A Vasas pedig továbbra sem találta a ritmust. A pécsiek ugyanis utolérhetetlen tempót diktáltak, amit ellenfeleik se a támadó-, se pedig a védőtérfélen nem igazán tudtak felvenni. Végül Kádár Orsolya törte meg a hazaiak pontszegényebb periódusát. A Vasas számára viszont továbbra is Rátkai Eszter játéka okozta a legnagyobb fejfájást, aki már a harmadik negyed vége előtt 16 dobott pontnál járt. Az ő vezetésével a különbség pedig 26-46-nál érte el végül a húsz pontot. A Pécs fiatal tehetsége azonban egy pillanatra sem lassított. Sorban pakolta a pontokat a táblára, így tehát szerzett pontjai száma egy idő után a 20 pontot is átlépte. A harmadik játékrész végéig a vendégek előnye pedig már a harminc pontot is meghaladta. A mérkőzés záró szakasza 30-61-ről kezdődött, ekkor pedig már tulajdonképpen nem is volt kérdéses a győztes kiléte. A találkozó alakulásából kiindulva ugyanis ez a 31 pontos különbség behozhatatlannak tűnt. Ezt a pécsiek pedig alá is támasztották, méghozzá egy újabb ponterős rohammal. Az összecsapás utolsó perceiben a pontszerzés bár kiegyenlítődött, ez továbbra sem volt elég a Vasas számára ahhoz, hogy felzárkózzon. Az NKA Pécs/A végül 73-44-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia/A ellen a Junior döntő negyeddöntőjében.

A mezőny legeredményesebbje a 21 pontot jegyző Rátkai Eszter lett, míg a Vasas csapatából Kádár Orsolya szerezte a legtöbb pontot, 10 egységig jutott.
 

Skocovski Igor, a Vasas Akadémia vezetőedzője: Egy jó első félidő után sajnos egy nagyon gyenge második követte. Gratulálok a pécsi csapatnak és sok sikert kívánok!

Meszler Balázs, az NKA Pécs vezetőedzője: Gratulálok a lányoknak, mert nagyon megnehezítette a Vasas dolgunkat. Nehéz volt az első félidő. A védekezés döntötte el a meccset!

Vármegyei szövetségek