EuroChallenge: Magabiztos szolnoki siker, a továbbjutás karnyújtásnyira
13
Feb
2014
EuroChallenge: Magabiztos szolnoki siker, a továbbjutás karnyújtásnyira
2014. február 13.  |  20:01
Forrás: Kezdő5.hu

A kupahétvége után a EuroChallenge második csoportkörének 4. fordulójában a Grissin Bon Reggio Emiliát fogadta a Szolnoki Olaj KK együttese. A J csoport két listavezetőjének találkozóján nem igazán a védekezés dominált, a vendégek két amerikai kiválósága azonban nem tudta tartani a lépést az első félidőben Lóránt Péter által vezetett hazaiakkal. 10 pontos félidei hátrányából még egyszer vissza tudott kapaszkodni a Reggio Emilia, de az Olaj reagált, és a negyedik negyed elejére lerendezte a találkozót, amelyet végül 90-78 arányban meg is nyert. Ezzel óriási esélye van a csoportelsőségre is a magyar alakulatnak.

EuroChallenge, Második csoportkör, J csoport, 4. forduló

Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-1) - Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-2) 90-78
(23-17, 22-18, 24-23, 21-20)
Szolnoki Olaj KK: Warren 17, Rakics -, Holiday 6, Lóránt 12, Keller 17.
Csere: Báder 12, Simon 4, Milosevics 6, Vojvoda 15/9, Tóth 1.
Grissin Bon Reggio Emilia: Filloy 12/6, Bell 25/9, White 21, Silins 9/6, Cervi 4.
Csere: Kaukenas 6, Antonutti -, Pini -, Frassineti -.

A korábbi hetekhez képest igazi pontzuhataggal indult a találkozó, James White és Ariel Filloy vezetésével első öt támadásukat ponttal fejezték be a vendégek. Az Olajnál a magasemberek villogtak, Keller Ákos és Lóránt Péter duplái ellenére azonban három perc játék után így is a vendégek vezettek (6-11). Willie Warren és Justin Holiday 2-2 pontja után ugyan White még bedobott emberről egy nehéz tempót, a negyed második felében azonban egyértelműen a szolnokiak akarata érvényesült (10-13). Sztrahinja Milosevics négy jó büntetővel, Lóránt pedig két visszapöcizett duplával jelentkezett. Massimiliano Menetti közben időt kért, de Vojvoda Dávid zsákolása után már 7 egységgel ment az Olaj a 9. perc végén (20-13). A mérkőzés kezdett egyre paprikásabb lenni, egyre keményebb faultok, egyre több szöveg jellemezte az első negyed végét. A felvonás utolsó minitumában 3 jó büntető jött hazai, 4 pedig vendég oldalról, így nagyságrendileg maradt a távolság a két fél között (23-17).

A második negyed eleje elég felemásan indult. Vojvoda triplájával már 9 ponttal ment a Szolnok, de a személyi hibákkal problémája volt a hazaiaknak: Holidaynek, majd Vojvodának is le kellett ülnie 3 fault miatt, ráadásul alig több mint két perc alatt meglett a négy csapatfault hazai oldalon. White és Troy Bell tarthatatlanok voltak, 10 pontjukkal a 14. perc kezdetére visszazárkózott a Reggio Emilia a lendületét teljesen elveszítő magyar együttessel szemben (28-27), időt is kért Dragan Alekszics. Sikerült rendezni a sorokat: gyors kosárváltás után Warren kétszer tört be, négy pont lett a jutalma, Lóránt pedig egy fade-away kettessel újra 7 pontos előnyt szerzett az Olajnak, olasz időkérés következett a 16. perc végén (36-29). A hazaiaktól továbbra is Lóránt szerezte a pontok nagy részét, a vendégek azonban főleg büntetőkkel tartani tudták magukat. A félidőre egy Warren-Holiday alley-ooppal lett meg a közte 10, így vonulhattak a csapatok a nagyszünetre (45-35).

A félidei statisztikákban a legfontosabb a 22-9-re megnyert pattanózás volt, ami miatt jóval több támadási lehetősége volt az Olajnak, mint ellenfelének. Hiába alakultak hasonlóan a dobószázalékok - az 1/4 vs. 2/13-as triplaarányok, illetve a 12/18 vs. 9/9-es büntetőmutatók gyakorlatilag kiegyenlítették egymást -, a jóval több elvállalt és bedobott dupla volt a differencia a két fél között (15/25 vs. 10/16).

A fordulást követően ugyanúgy kezdődött a harmadik negyed, ahogy az első kettő: egy ideig mindkét csapat akkor szerzett pontot, amikor akart. A hazaiaknál Warren és Keller dobtak 4-4 pontot, a túloldalon azonban Bell egymaga 9 egységet szerzett, és mivel egy-egy támadás erejéig segítséget is kapott, így Ojars Silins triplája a 25. perc kezdetén azt jelentette, hogy megint csak két egység volt a két fél között (54-52). Az első két negyedben történtek azonban ezt követően is le lettek másolva. Az olaszok visszaestek támadásban, míg a Szolnok kicsit magára talált: ezúttal Vojvoda volt az, aki Warren passzából előbb egy ziccert, majd a támadóidő lejárta előtt egy palánkos triplát szerzett, vezetésével újra kialakult az ezen a találkozón sztenderdnek mondható 9 pontos hazai fór a 27. perc végére (61-52). A felvonás utolsó percei a büntetőkről szóltak - ebből is jobban jött ki az Olaj, Keller pedig a festékből volt eredményes, így 11 ponttal állt jobban a hazai gárda 10 perccel a vége előtt (69-58).

A záró negyed eleje is nagyon jól kezdődött a magyaroknak, mindkét irányítójuk, Warren és Simon Balázs is eredményes volt, míg az olaszok ezúttal nem tudtak jól kijönni a rajtgépből - ahogy ezt az előző három negyed során tették -, így a 33. perc kezdetén időt kért még Menetti mester, az utolsó esélybe kapaszkodva (73-60). 2 perc alatt azonban nem tudta rendbe tenni a vendég tréner a dolgokat, Keller 2+1-e révén 16 pontosra hízott az Olaj előnye (76-60), így 7 és fél perccel a vége előtt gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Az összecsapás hátralévő része már gyakorlatilag örömjátékot hozott hazai oldalról, míg a vendégek már csak arra figyelhettek, hogy a 22 pontos határon belül maradjanak, ha ez esetleg még számíthat a végelszámolásnál. A végeredmény 90-78 lett az Olaj javára, ezzel óriási lépést tettek a magyarok a továbbjutás és az első hely megszerzése felé is.

A csoport másik mérkőzésén, a Cholet-Krka összecsapáson a vendégek hosszabbítás után nyerni tudtak 88-93 arányban, ezzel ők állnak 2-2-vel, a Cholet pedig a kiesés szélére sodródott.

A J csoport állása a negyedik forduló után:
1. Szolnoki Olaj KK               3gy - 1v  +22
2. Grissin Bon Reggio Emilia   2gy - 2v  +18
3. Krka Novo Mesto                 2gy - 2v    -6
4. Cholet Basket                      1gy - 3v   -34

Vármegyei szövetségek