Kezdődik a párizsi 3x3-as Európa-bajnokság
10
Sep
2021
Kezdődik a párizsi 3x3-as Európa-bajnokság
2021. szeptember 10.  |  11:00

Pénteken elrajtol a párizsi 3x3-as Európa-bajnokság, a tornán női válogatottunk révén hazánk is képviselteti magát.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány ezúttal nem megszokott négyesét küldi csatába, hiszen Cyesha Goree helyén Bach Boglárkával egészült ki a keret – Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, valamint Papp Dia képviseli az állandóságot a két évvel ezelőtti világbajnokság ezüstérmesénél.

A magyar hölgyek a C csoportba kaptak besorolást, Romániával és Belgiummal egyetemben. Egyik gárdát sem szabad lebecsülni, hiszen a belgák kisebb meglepetésre már a 2018-as Eb-n is legyőzték a mieinket 17-16-ra, Románia pedig olimpiai résztvevő volt nemrégiben – igaz, a belgák kerete azóta teljesen kicserélődött, fiatalítottak, a románok pedig mindössze egy játékost, Ancota Stoenescut nevezték az Eb-re tokiói felállásukból.

Elsőként péntek este 19:20-kor Belgiummal csap össze nemzeti csapatunk, érdekes derbire van kilátás, hiszen a belgák gyakorlatilag minden poszton magasabbak a mieinknél – sebességgel, lábon lehet leginkább keresnivalója Medgyessyéknek a mérkőzésen. Még az est folyamán, 21:10-kor megmérkőzünk Romániával is, ők magasságban hasonló négyessel állnak fel, mint válogatottunk.

Az A jelű négyest Franciaország, Németország és Izrael, a B-t Oroszország, Ukrajna és Nagy-Britannia, míg a D-t Hollandia, Spanyolország és Litvánia alkotja, néhány tradicionális 3x3-as nagyhatalmat elkerültünk tehát a csoportbeosztásnál. Amennyiben első helyen jut tovább válogatottunk, úgy az A csoport másodikjával mérkőzik a négybe kerülésért, ha másodikként, akkor az A csoport első helyezettjét kapjuk. Ez papírforma szerint Franciaország vagy Németország lesz, de elsőként természetesen a továbbjutásra kell fókuszálnia Theodoreánéknak, hiszen a csoportharmadikok búcsúznak a kontinensviadaltól.

Az Európa-bajnokság mérkőzéseit a FIBA 3x3 YouTube-csatornája élőben közvetíti.

Vármegyei szövetségek