Tippmix Férfi NB I: Govens és Moody extráival egyenlített a Szedeák és a DEAC
04
May
2021
Tippmix Férfi NB I: Govens és Moody extráival egyenlített a Szedeák és a DEAC
2021. május 4.  |  20:21
Keller kosarával és jó szombathelyi védekezéssel indult a találkozó. Kellert zsákolása szépre sikeredett, Govens pedig megszerezte az első szegedi kosarat. Brown osztott ki egy sapkát Andersonnak. Benke duplát, Brown triplát dobott. Dzseletovics közelijével vette át a vezetést a hazai csapat, Dzseletovics pedig távolról is betalált. Nagy rohanásban voltak a hazaiak. Falco azonban gyorsan rendezte sorait, Váradi triplájával a vezetést is gyorsan visszavették. Jó meccs volt, élvezetes játék mindkét oldalon. Felváltva vezettek a csapatok. A negyed vége a szombathelyieké volt, de Dickey az utolsó pillanatban szerzett egy fontos kosarat és a ráadás büntetőt is bedobta. 25-27.
 
Dickey egyenlített a negyed elején. Sok volt a pontatlanság ebben a periódusban, mindkét csapat rengeteg dobást rontott, de az előny többnyire a vasiaknál volt. Bognár duplájával és Govens triplájával négy ponttal lépett meg a Szeged a negyed közepére, Gasper Okorn időt kért. Váradi és Govens kosarával folytatódott a mérkőzés. A hazaiak voltak kezdeményezőbbek, ők kosaraztak jobban, irányították a mérkőzést. Az utolsó két percre fordultak a csapatok, amikor Dzseeletovics egy triplával növelte tovább csapata előnyét, Váradi Benedek büntetőkből “szépített”. A negyed végét nagyon megnyomták a vendégek, Váradi, Anderson és Bruinsma pontjaival visszavették a vezetést is. A csattanó azonban Dzseletovicsé volt. 47-46.
 
A Szeged kezdte jobban a második félidőt, 52-46-ra meglógtak. Sokat hibázott ekkor a vasi csapat. Váradi talált be, majd Bruinsma is kosarat szerzett. A hazaiak ismét megléptek hat ponttal, de Perl egy triplával azonnal visszahozta a Falcót. Brown is betalált a sarokból, majd a palánk alatt villant a légiós. Gasper Okorn időt kért. Használtak a tanácsok, mert Bruinsma kosaraival zárkóztak a szombathelyiek. Govens rázta meg magát, igazi bravúrtriplát dobott. Dzseletovics triplájával 68-61-re vezettek a hazaiak, amikor a negyed hajrájához értek a csapatok. A Falco Perl pontjaival állította be a negyed végeredményét. 69-65.
 
Benke duplájával indult a negyed, majd Brown is betalált. Tapintani lehetett a feszültséget, mindkét csapat győzelemre játszott. Benke szerzett újabb kosarat, állandósult a kétpontos hazai vezetés. Keller Iván hármasánál felrobbant a csarnok, de Barac is három pontot szerzett a másik oldalon. A Szeged minden követ megmozgatott, hogy meglépjen és eldöntse a mérkőzést. 82-76-ra is vezettek, de Keller triplájával és Perl duplájával felzárkózott, majd Perl újabb kosarával a vezetést is átvette a Falco.  Időt kért Szrecsko Szekulovics. Brown palánkosával vette vissza a vezetést a Szeged. Govens büntetőire Barac válaszolt. Nagyon izgalmas volt a találkozó. Govens triplájával és Brown pontjaival a Szeged nagyot lépett a győzelem felé, de Anderson az utolsó perc elején bedobott egy triplát, amivel ismét nyílt lett a mérkőzés. Brown dobott be két büntetőt, a másik oldalon Anderson hibázott. Dzseletovics kosarával pedig eldőlt a találkozó. 96-92.
 
A párharc 1-1-re áll.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 96-92 (25-27, 22-19, 22-19, 27-27)
 
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
Benczur T., Papp P., Goda L.
 
Szedeák: Govens 31/9, Brown 23/6, Dzseletovics 17/6, Bognár 7, Dickey 13. Cserék: Kerpel-Fronius G. -, Kerpel-Fronius B. -, Keller I. 5/3.
 
Falco: Anderson 10/6, Váradi 13/3, Benke 15, Bruinsma 16, Keller Á. 14/6. Cserék: Perl 15/3, Barac 9, Doktor -.
 
 
 
A szolnoki összecsapást az Olajbányász nyerte, az elődöntő második mérkőzésére viszont Debrecenben került sor.
 
Egy szép támadás után Tóth húzta a gyűrűbe a labdát már a legelső akció végén, majd Moody is zsákolt egyet, jobban kezdett a DEAC (4-0). Tóth támadólepattanója után már 6-0 volt az állás, remek formában kezdtek a hazaiak, miközben kicsit beragadtak a rajtnál a vendégek. Cakarun büntetői jelentették az első szolnoki pontokat. Kapkodós volt a játék, több eladott labda is becsúszott mindkét oldalon, de az adok-kapokból továbbra sem tudott zárkózni az Olajbányász (8-2). Remekül védekezett a Debrecen, Moody triplája után kénytelen volt időt kérni Gasper Potocnik (11-2). Badzim kísérlete lejött, Drenovac büntetett, átlépte a tízet a különbség (13-2). Folyamatosan távolról próbálkozott a Szolnok, viszont a dobások nem ültek, nagy fölényben játszottak Kovács Adriánék. Kicsit belassult a DEAC, büntetőkkel zárkózott az Olajbányász, egészen addig, amíg nem futott egy 7-0-át a hazai gárda, egyre jobban nyílt az olló (22-6). A negyed utolsó perceiben átállt zónavédekezésre a vendég együttes, ezzel egy kicsit tudtak kozmetikázni az eredményen. 22-10.
 
Bár Molnár szerezte meg a második felvonás első kosarát, sokkal agresszívabban kezdett ezúttal a Szolnok (24-14). Megint feljebb kapcsolt a DEAC, egy gyorsindítás és két tripla, újra nőtt a differencia (32-14). Fordulatos volt a meccs, ezúttal újra az Olajbányász került fölénybe, Kovács Adrián kért időt (32-18). Moody hármasára Badzim középtávolija érkezett válaszként, majd Moore kapott egy sportszerűtlent, büntetett a Szolnok (35-25). A félidő előtti hajrát Gasper Potocnik alakulata bírta jobban, Subotic két támadólepattanót is visszatett, ezzel pedig tíz alá csökkent a különbség, viszont Somogyi hármasa behullott, az utolsó megmozdulás pedig Tóth büntetője volt. Az összes statisztikai mutatóban ellenfele fölé nőtt a hazai együttes, de a legszembetűnőbb az volt, hogy a szolnokiak 14 triplakísérletéből egyik sem volt sikeres. 39-29.
 
Warner adta el a labdát a fordulás után, Somogyi ziccerezett belőle, négy szolnoki pont érkezett válaszként (41-33). Moody trojkája akadt be, továbbra sem tudott közelebb férkőzni az Olajbányász. Állóháború folyt a felek között, a 12-9 pontos különbségről egyik fél sem tudott ellépni (47-35). Megint zónára váltottak a vendégek, ezúttal Drenovac büntetett a sarokból, majd egy egypontost is a helyére küldött, újra kezdett meglépni a Debrecen (51-37). Próbálkoztak a piros-feketék, de a Debrecen nem hagyta közelebb jönni őket, ráadásul Somogyi hármasával megint elkezdett nyílni az olló (56-41). Elkezdte felpörgetni a tempót a hazai csapat, Moody duplájával pedig már a húszat súrolta alulról a differencia (60-41). A felvonás utolsó perceit megnyomták a szolnokiak, sőt, Zsíros révén megszületett az első vendég tripla is, rögtön kettőt küldött a helyére a játékos. 66-53.
 
Pongó ziccerével folytatta a felzárkózást az Olajbányász, de Moore triplája behullott, csakúgy, mint Badzim kísérlete a túloldalon (69-58). Badzim elkapta a fonalat, nyolcra olvadt a debreceni előny, időt kért Kovács Adrián (69-61). Gibson is megtalálta a dobóformáját és hiába szerzett egy-egy közelit Moody és Tóth is, kiélezetté vált a találkozó (73-69). Moody és Cakarun is hibátlanul büntetőzött, maradt a közte négy. Átment “idegek harcába” a mérkőzés, egyre több volt a büntető, egyre kevesebb a mezőnykísérlet, végül Warner ziccere után kettőre küzdötte fel magát az Olajbányász (77-75). Moody vette a hátára a Debrecent, egy 2+1-es akcióval ellépett a hazai csapat. Warner maradt higgadt a vonalról, aztán eladta a labdát a DEAC, Cakarun büntetett, egyre olvadt a debreceni előny (80-79). Ezúttal nem ment be a szolnoki triplakísérlet, Moore kísérlete viszont vélt ért, plusz hattal fordult rá az utolsó másfél percre a hazai csapat, gyorsan érkezett Badzim közelije (85-81). Tóth forgatta be az emberét, Gasper Potocnik időt kért (87-81). Gibson találta meg az utat a gyűrűig, viszont Guyton sarokhármasa célt ért, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A Szolnok mínusz tizenkilencről tette nyílttá a mérkőzést, de a fordítás nem sikerült, kiegyenlítette a párharcot a Moody vezette DEAC. 94-86.
 
DEAC - Szolnoki Olajbányász 94-86 (22-10, 17-19, 27-24, 28-33)
 
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Cziffra Cs. Zs., Praksch Péter Á., Tóth C.
 
DEAC: Moody 36/15, Somogyi 10/6, Drenovac 14/3, Hines 2, Tóth 13. Cserék: Moore 9/9, Guyton 8/6, Molnár 2.
 
Szolnok: Warner 14, Badzim 19/6, Kovács 2, Subotic 8, Cakarun 22. Cserék: Pongó 2, Gibson 11/9, Zsíros 6/6, Juhos 2.

Vármegyei szövetségek