Tippmix Férfi NB I: A Falco ellentmondást nem tűrően kezdte az elődöntőt
01
May
2021
Tippmix Férfi NB I: A Falco ellentmondást nem tűrően kezdte az elődöntőt
2021. május 1.  |  20:51
Már szurkolók előtt rendezhették a Szolnoki Olajbányász - DEAC elődöntőt a férfi élvonalban. Az alapszakaszgyőztes szolnokiak a Sopront búcsúztatták 3-1-es összesítéssel, míg a debreceniek az Albát gyűrték le egy végletekig izgalmas, ötmeccses párharcban.
 
Rögtön egy kisebb meglepetéssel indult a találkozó, hiszen a szolnokiaknál Marjan Cakarun helyett Samuel Taiwo kapott helyet a kezdőben. A fiatal játékos hamar üdvrivalgást váltott ki a közönségből, hiszen a legelső debreceni támadásnál Moody próbálkozását hatástalanította látványosan. Ennek ellenére is a vendégek szerezték a mérkőzés első pontját - Tóth küldött a helyére egy büntetőt, ám Kovács Péter egy sarokhármassal válaszolt (3-1). Látszott, hogy nagy a teher, elsősorban a védekezésükkel akartak érvényesülni a csapatok, két és fél perc játék után 5-1-re vezetett a Szolnok. Állandósulni látszott a hazai előny, 11-5-tel értek el a negyed feléhez a felek. Moody egy jó hármassal kezdte meg a felzárkózást, de Subotic a túloldalon visszaverte a próbálkozást. Egyre jobban feljavult a Debrecen, Drenovac gyorsindítása után kettőre jöttek fel Kovács Adriánék, kisvártatva pedig meg lett az egyenlítés is (15-15). Innen viszont öt szolnoki pont érkezett, időt kértek a vendégek (20-15). Hines még értékesített egy ziccert, de a többi lehetőségét nem tudta kihasználni egyik csapat sem, 20-17-es hazai vezetéssel zárult az első negyed.
 
Folytatódott az idegek harca, nagyot küzdöttek a csapatok, emiatt pedig becsúszott egy-egy fault, így Tóth és Subotic is büntetőzhetett (22-19). Moore kétszer egymás után kétszer is beköszönt távolról, időt kért Gasper Potocnik (22-25). Kovács és Drenovac kosaraival folytatódott a mérkőzés, továbbra is pár pontos előnyben játszott a Debrecen (27-29). Cakarun belépését követően tudtak egyenlíteni a hazaiak, viszont a fordítás nem lett meg, újfent Drenovac szerzett két pontot, ráadásul Cakarun már a harmadik faultját ütötte be. Izgalmas volt a találkozó, felváltva változott a vezető csapat kiléte (32-31). Innen viszont jött egy Somogyi tripla és egy Molnár dupla, azonnal a magához hívta az övéit Potocnik mester (32-36). Az utolsó másodpercekben még Drenovac is betalált, hatpontos debreceni vezetéssel mentek nagyszünetre a csapatok. 32-38.
 
Cakarun kosaraival indult a második félidő, majd Pongó lépett be szépen, egyre jött fel a Szolnok (38-39). Sikeres volt Somogyi triplája, de Subotic is pontosan célzott, maradt a közte egy. Sikerült a vezetés is átvennie az Olajbányásznak, ám Somogyi egy újabb trojkát eresztett el (43-45). Rendkívül kiélezett volt az összecsapás, de ezekben a percekben ha csak pár ponttal is, de a piros-feketék jártak előrébb (51-48). Sikerült a fordítás a vendégeknek, azonnal jött Gasper Potocnik időkérése (51-52). Moody betörésével három lett közte, Warner egalizált egy távolival. Bár még volt vissza másfél perc, már nem esett több kosár, az utolsó tíz percre maradt a döntés. 54-54.
 
Jól bekezdtek a csapatok a negyedik negyed elején, de dűlőre egyik együttes sem tudta vinni a dolgot (62-60). Hines eladott labdáját Badzim büntette meg egy triplával, időt kért Kovács Adrián (65-60). Sok hiba csúszott a vendégek játékba ebben az időszakban, de a lehetőségeket nem tudta kihasználni a Szolnok, 65-62-ről fordultak az utolsó három és fél percre a csapatok. Zsíros triplája behullott, majd Pongó értékesített egy ziccert, elment nyolccal az Olajbányász, időt kért Kovács Adrián két és fél perccel a vége előtt (70-62). Egy újabb jó hazai védekezés után Badzim saroktriplája vágódott a gyűrűbe, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Egy izgalmas, küzdelmes találkozón a Szolnoki Olajbányász szerezte meg az első győzelmet a DEAC elleni elődöntőben. 80-65.
 
Szolnoki Olajbányász – DEAC 80-65 (20-17, 12-21, 22-16, 26-11)
 
Rájátszás, elődöntő,1. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Ádám J, dr. Mészáros B.
 
Szolnok: Warner 8/3, Badzim 10/6, Kovács 10/6, Subotic 21/9, Taiwo -. Cserék: Pongó 9/3, Gibson -, Pallai -, Rudner -, Zsíros 6/6, Juhos -, Cakarun 16.
 
DEAC: Moody 9/3, Guyton 2, Drenovac 16, Hines 2, Tóth 14. Cserék: Moore 8/6, Somogyi 12/12, Molnár 2.
 
 
 
Bruinsma pontjaival kezdődött a mérkőzés, amit hosszú idő után nézők előtt játszottak a csapatok. Dickey szerezte a vendégek első pontjait, majd Brown duplájával a vezetést is átvették. Benke dobott be két büntetőt, Bruinsma pedig távolról célzott pontosan. Dickey és Govens volt eredményes a másik oldalon. Jó mérkőzés volt, kevés védekezéssel. Remek kosarak születtek mindkét oldalon, Dickey remek tempója és Anderson triplája is szépre sikeredett. A hetedik percben a Falco 17-11-re meglépett, Szrecsko Szekulovics azonnal időt kért. A Szeged azonban továbbra is sokat hibázott, a szombathelyiek pedig elkapták a fonalat. Folyamatosan nyílt az olló. Govens egy triplával vitte közelebb csapatát, de a negyed hajrája ismét a hazaiaké volt. Barac zsákolásánál az egész publikum talpra ugrott. A tízet Váradi tett közé egy triplával. 28-19.
 
Szeged kosárral és meglehetősen paprikás hangulatban kezdődött a második negyed. Bognár duplájával zárkóztak tovább a vendégek. Keller Iván kosara után pedig már csak három volt közte. Váradi büntetőzött jól. Minden labdáért nagy küzdelem volt, feszült volt mindkét oldal. Bognár és Barac is betalált, maradt az ötpontos különbség. A negyed közepét megnyomták a hazaiak, Váradi és Anderson kosaraival szereztek megnyugtató előnyt. Dzseletovics, Bognár és Govens is triplát dobott, de Barac és Váradi duplával, Perl hármassal válaszolt rá. Tűzijáték. A Szeged rengeteg energiát mozgósított, hogy ne szakadjon le a hazaiktól, akik négy-öt pontnál többel nem tudtak meglógni. Az utolsó perc azonban a vasiaké volt. Anderson triplát dobott, Perl egy duplát, majd a büntetőt is bedobta a magyar válogatott kiválósága. A tízet Barac büntetői tették közé. 53-43.
 
Benke triplájával nyitott a Falco, Dickey duplával válaszolt. Benke zsákolása zseniális volt, de Govens duplája sem volt csúnya. Állandósult a tíz pont fölötti hazai vezetés, a Falco minden szegedi felzárkózási kísérletet visszavert. Kritikus pillanatok voltak ezek a vendégek szempontjából, hosszú percekig nem találtak be. Govens egy triplával törte meg a gólcsendet. A különbség azonban nem változott, a szombathelyiek uralták a mérkőzést. Az indulatok azonban nem csillapodtak. Dickey és Anderson is technikait kapott. 77-61-re nyílt az olló a negyed hajrájára. Anderson triplájával pedig húsz fölé nőtt a különbség. 87-65.
 
A lényegi kérdések az utolsó tíz percre már eldőltek. A Falco szenzációsan játszott, több jó egyéni teljesítmény is volt a sárga-feketéknél. A Szedeák lába alól teljesen kicsúszott a talaj, de egy percig sem adták fel a mérkőzést. A nagy arányú vereséget azonban nem tudta megúszni Szrecsko Szekulovics csapata, amelyik kedden hazai pályán javíthat. 109-81.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák 109-81 (28-19, 25-24, 34-22, 22-16)
 
Rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
V.: Győrffy P. A., Tözsér D., Söjtöry T.
 
Falco: Anderson 19/15, Váradi 13/3, Benke 16/6, Bruinsma 12/3, Keller 6. Cserék: Barac 16, Kovács B. -, Dancsecs -, Perl 25/3, Doktor 2.
 
Szedeák: Kerpel-Fronius G. 1, Govens 28/12,Brown 4, Dzseletovics 10/6, Dickey 17. Cserék: Olasz -, Bognár 16/6, Mayer -, Keller I. 2, Kerpel-Fronius B. 3/3.
 
 
 
 
Fotó - Vágvölgyi Bálint, ugytudjuk.hu

Vármegyei szövetségek