Tippmix Férfi NB I: A Szolnok a Körmendet, a DEAC a Jászberényt ütötte ki
19
Jan
2021
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok a Körmendet, a DEAC a Jászberényt ütötte ki
2021. január 19.  |  22:08
Az a két csapat lépett egymás ellen pályára Zalaegerszegen, mely az elmúlt két meccse során hasonló bravúrt hajtott végre: egyaránt a Szolnokot győzték le. A Zalakerámia ZTE KK hazai pályán, a Kecskemét pedig idegenben győzte le Pongóékat. A zalaiak kispadján hazai pályán ezen a találkozón mutatkozott be Luca Bechi, akinek az elmúlt pár napban módja nyílt kicsit jobban megismernie csapatát – a kék-fehér szimpatizánsok kíváncsian várták, milyen apró változtatásokat eszközölt az olasz szakember a taktika terén. A ZTE-ben egy nagy visszatérőt is üdvözölhettek a szurkolók: a szeptemberi Göcsej Kupa óta először szerepelt a keretben Antóni Csanád. A bedobót többször kiújuló, makacs sérülése gátolta közel 4 hónapig, ám kedden végre csapata rendelkezésére állhatott. A KTE-nél is volt egy visszatérő, igaz Marko Djeraszimovics csak a szolnoki bravúrgyőzelemről maradt le.
 
Izgalmasnak ígérkezett a tabellán egymáshoz közel elhelyezkedő két gárda csatája, a találkozó elején a vendégek kezdtek jobban, különösen a lila-fehérek 35 esztendős irányítója,Wittmann Krisztián, volt elemében, aki az Olajnak hét triplát szórt néhány napja. A KTE első 10 pontjából nyolc az ő nevéhez fűződött. 15-7-re lépett meg a bács-kiskun megyei alakulat, időt is kért Luca Bechi, aki igencsak sokallta az alig négy perc alatt bekapott 15 pontot. Az időkérés után is tovább folytatódott a Wittmann-show, 20 vendégpontból 13-at szerzett a lilák tizenhetese. Vuko betöréseivel zárkózott a ZTE, majd a csereként beálló Plézer Gábor egy perc alatt tett öt pontot a közösbe: előbb hármast hintett, majd Donaldson remek passzából ziccerezett. 22-25-ös állással zárult az első tíz perc.
 
Glenn Szabó szép passzából talált be, majd Donaldson álompasszát váltotta pontokra az amerikai center. A Kecskemét elég sok alkalommal dobhatott +1-et támadásai során, így nagyon szoros volt a találkozó. Donaldson triplája után már csak egy volt közte, Váradi Kornél érezte úgy, hogy ideje tanácsokkal ellátnia játékosait. Ki más, mint Wittmann talált be távolról, sőt Kucsera is hozzátett egy trojkát a kecskeméti pontterméshez. A ZTE azonban ritmusban maradt, előbb Glenn középtávolija, majd Donaldson hármasa dobogtatta meg a kék-fehér szíveket, sőt, egy pillanatra, Vuko-Glenn összjáték után a vezetést is átvették a zalaiak. Két percig 1-1 pontos vezetés állt az eredményjelzőn ide-oda, Váradi Kornél 43-42-es zalai előnynél ismét időt kért. Hatottak a tanácsok, a távolról remekül célzó vendégek ismét elsüllyesztettek két trojkát a zalai gyűrűben, ráadásul mindössze 50 másodperc kellett ehhez. Luca Bechi meglehetősen mérges volt ezt követően, ám ráncai kicsit kisimulhattak Donaldson dudaszavas hármasa után. Három pont így is maradt a vendégek előnyéből, 47-50-el fordultak a felek.
 
A remekül támadó Kecskemét a második félidőben ismét Karahodzic révén kezdte a pontgyűjtést. 6-0-ás KTE-rohanás után időt kért a ZTE. Közel 75%-al dobtak a vendégek közelről, ami ellen nem volt ellenszere a kék-fehéreknek. 50-60-nál először volt tíz közte, a hazaiakat nagyon elvesztették a fonalat támadásban, egyre több volt az eladott labda. Az első öt percben csak Duren tudott betalálni, a Kecskemét pedig rutinosan őrizte előnyét. Donaldson kapta el ismét a fonalat, hármasa révén benézett tíz alá a ZTE, majd az ihletett formában játszó bedobó a negyed végén a dudaszó pillanatában is betalált távoltól. Így 30 perc játék után maradt még remény a ZTE-nek, de gyökeresen változni kellett volna a játék képének.
 
63-70-ről folytatódott találkozó, Simon Kristóf zsákolt, Váradi pedig időt kért. Meg is lett a foganatja: lőbb Dramicanin, majd Wittmann célzott pontosan távolról, ismét 8 lett közte. Szabó kipontozódott, a ZTE pedig teljesen elvesztette a fonalat, gyakorlatilag nem volt védekezés zalai oldalon. Wittmann 2+1-es akciója után már 15 volt közte, a ZTE-ben szinte csak Donaldson tartotta a lelket. A pontdobók listáját vezető amerikai kisember egyszerűen nem tudott hibázni ezen az estén a 6,75-ös vonalon túlról: 8-ból 7 hármasa ért célba, 28 ponttal zárt. Mindez azonban mit sem ért, mert a túloldalon Wittmann Krisztián is alaposan „bevette a célzóvizet”, kiváló százalékkal szerzett 26 pontot, ráadásul 7 asszisztot is kiosztott. 83-94 lett a vége, a KTE abszolút megérdemelten győzött Zalaegerszegen, a ZTE mindössze 54 másodpercig vezetett a találkozón. A lila-fehérek jobban akarták a sikert, s remekül használták ki a zalai hibákat. A szolnoki siker után igazán haraptak, s ennek most a ZTE esett áldozatul. Visszavágó három nap múlva Kecskeméten, addig is lesz mit tennie Luca Bechinek, hogy felrázza tanítványait.
 
Zalakerámia ZTE KK - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 83-94 (22-25, 25-25, 16-20, 20-24)
 
Bajnokság, 7. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Praksch P., Goda L., Kovács N. (dr. Páli K)
 
ZTE: Duren 14/3, Delas -, Bonifert 2, Vuko 16, Glenn 14. Cserék: Simon 2, Donaldson 28/21, Pélzer 5/3, Völgyi -, Szabó 2.
 
KTE: Wittmann 26/15, Thomas 13, Djeraszimovics 8, Kucsera 9/3, Karahodzsics 13. Cserék: Lukács -, Jaramaz 6/3, Dramicsanin 19/12, Horti -.
 
 
 
 
A találkozón a vendégek szerezték meg a labdát a feldobás után, de egyik csapat sem tudott az első támadásából kosarat szerezni. Az első kosarat Takács szerezte meg a körmendiektől, majd a hazaiaktól Rudner talált be a hármasról. (3-2) Egy 10-4-es futást sikerült a szolnokiaknak csinálniuk Suboticnak és Warnernek köszönhetően, így jelentősebb fölényre tettek szert a hazaiak. (13-6) A negyed közepén, miután Juhos beütötte második faultját; reklamálásért Juhos és Kovács is technikait kapott. Pongó a egy triplát, csapattársa, Subotic pedig egy ziccert dobott miután a körmendiek időt kértek. (18-10) Badzim büntetői után már tíz pont volt a két csapat között a különbség. Ferencz már három faulttal rendelkezett három perccel az első tíz perc vége előtt. harminc másodperccel a negyed vége előtt még Cakarun szerzett kosarat, erre még Thames tudott válaszolni, így tíz pontos hazai vezetéssel zárult az első negyed. 24-14
 
Mindkét oldalon egy-egy kosár született a második etap elején, majd egy kisebb kosárcsend következett, amit Juhos egy középtávolival, majd triplával tört meg. (31-18) Thames ziccere után a hazaiak időt kértek. (31-22) Előbb Mócsán talált be a tripláról, majd Durázi és Taylor szerzett kosarakat, amivel hét pontra zárkóztak a körmendiek. (35-28) Mócsán büntetőit követően hat pontra jöttek fel a vendégek, de Cakarun még az utolsó másodpercekben szerzett egy kosarat, így nyolccal vezettek a hazaiak. 41-33
 
Mócsán kosarával folytatódott a szünet után a mérkőzés, majd erre Cakarun válaszolt. Mindkét csapat keményen védekezett, így többször hibáztak a felek. Kis ideig nem született kosár, majd Pongó egy szép egy-egy elleni támadásból talált be a hármasról valamint csapattársa Subotic kis idő múlva kosarat szerzett, ekkor a vendégcsapat időkéréshez folyamodott. (47-37) Ireland talált be először, majd Ferencz a hármasról, hogy aztán Taylor kosarát követően a szolnokiak időt kérjenek. (51-44) Cakarun volt aktívabb az időkérést követően a hazaiaktól, míg a vendégektől Taylor és Thames. Badzim még az utolsó percben szerzett egy triplát, majd Cakarun dobott kosarat a negyed végén. 65-50
 
Az utolsó felvonást a hazaiak jól kapták el, hiszen két könnyű ziccert szereztek, ekkor a körmendiek időt kértek másfél játékperc elteltével. (69-50) Németh gyorsan, kétszer is betalált, így a hazaiak időt kértek. (69-54) Az időkérés után Badzimnak sikerült tiszta dobóhelyzetet teremteni, amit ki is használt, majd egy szerzett labda után Warner zsákolásával már húsz ponttal vezettek a szolnokiak. Tóth kosarára Pongó válaszolt egy triplával, majd a körmendiek cseréltek. Warner kosara után megint időt kértek a vendégek. (79-56) Warner és Badzim is többször betalált, így tovább növelték csapatuk előnyét. (86-56) Mócsán egy szép középtávolival törte meg a körmendiek kosárcsendjét. A szolnokiak lehetőséget akartak adni még Gilszkinek is, de ehhez Suboticnak faultolnia kellett, hiszen nem jeleztek az asztaltól a bírók felé. A körmendiektől Balogh talált még be, majd Zsíros tudta tovább növelni az előnyt egy triplával, így 31 ponttal nyert a Szolnok. 94-63
 
Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend 94-63 (24-14, 17-19, 24-17, 29-13)
 
Bajnokság, 7. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Papp P., Minár L. (Várhalmi Zs.)
 
Szolnok: Warner 17/3, Kovács -, Rudner 3/3, Subotic 16/6, Cakarun 23. Csere: Juhos 5/3, Badzim 16/6, Pongó 11/9, Pallai -, Zsíros 3/3, Taiwo -, Gilszki -.
 
Körmend: Thames 9/3, Mócsán 10/3, Takács 2, Durázi 5, Taylor 15. Csere: Ireland 6, Ferencz 3/3, Tóth 2, Mosely 2, Németh 6, Oroszi -, Balogh 3.
 
 
 
Bár gyorsan meglépett 7-3-ra a Debrecen, egy Brbaklics triplával és egy Priomorac duplával átvette a vezetést a negyed derekán a Jászberény (8-7). Próbálta gyorsítani a tempót a DEAC, aminek meg is lett az eredménye, 9-0-át futott a csapat, Patai Benjamin kért időt. Moody büntetőivel átlépte a tízet is a különbség, amely egyre csak nőtt. Látszott, hogy egy nagyon agresszív védekezéssel már az első negyedben elakarják dönteni a kérdéseket a hajdúságiak, akik a szerzett labdák után több látványos gyorsindítást is csináltak. 12-27.
 
A második felvonásban jobb ritmust kapott el a JKSE, amely Füzi remek játékával feljött tízre. Hamar helyreállt a rend, könnyű kosarakat szerzett a Debrecen, minden egyes pontért nagyon megküzdött a Jászberény. Az ezúttal csereként játszó Tóth Ádám és a kezdőben helyet kapó Guyton is megszórta magát a vendégeknél. 31-46.
 
A második félidőt 12-3-mal indították a debreceniek, a különbség már a húszat is átlépte. A nagy futást megállította a JKSE, de ez csak arra volt elég, hogy ne legyen nagyobb a differencia. Egy időkérés után még egy szinttel feljebb lépett a DEAC, amelynél ekkorra már minden játékos a pályára lépett. 50-76.
 
Két gyors triplával harminc lett a vendég előny, örömjáték volt már ez a debreceniek részéről. A DEAC végül 107 pontot dobva győzte le simán a Jászberényt és megszerezte tizedik sikerét a szezonban. A két gárda nemsokára újra összecsap egymással, ám akkor a hajdúságiak lesznek a vendéglátók.
 
Jászberényi KSE - DEAC 67-107 (12-27, 19-19, 19-30, 17-31)
 
Bajnokság, 7. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Ádám J., Török R., Dr. Oláh M. (Bogárdi J.)
 
JKSE: Füzi 20/3, Brbaklics 10/6, Williams 16/6, Filipovics 7/3, Primorac 7/3. Cserék: Kovács A. 3/3, Czirbus 4, Kovács V. -, Rékasi -.
 
DEAC: Moody 12/6, Somogyi 11/3, Guyton 17/9, Hines 18/6, Molnár M. 10. Cserék: Moore 5/3, Molnár D. -, Neuwirth 3/3, Drenovac 4, Polyák 9/3, Asszú 3/3, Tóth 15.

Vármegyei szövetségek