Európai körkép: Hanga kezd beindulni, Filipovity nem lassít, Rosco parádézik
04
Jan
2021
Európai körkép: Hanga kezd beindulni, Filipovity nem lassít, Rosco parádézik
2021. január 4.  |  13:41
Rendszeresen jelentkező rovatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó játékosainak aktuális teljesítményeit vizsgáljuk. Lássuk, mi történt a mieinkkel az elmúlt három hétben!
 
Az FC Barcelona nagyon felemás időszakon van túl, miután 1 győzelem mellett 3 vereséget is begyűjtött a katalán sztárklub az Euroligában, így 11-6-tal már csak a harmadik helyen áll a tabellán: a Himki elleni kötelezőt még hozták a gránátvörös-kékek, de a Maccabi 15 év után először nyert Barcelonában, és az Efes is legyőzte Sarunas Jasikevicius alakulatát. Hanga Ádám az izraeliek ellen nem volt jó, a másik két meccsen hasznosan kosarazott, a Bayern München otthonában pedig hiába jutott el 10 pontig, a bajoroknál is kikapott a katalán együttes. A spanyol élvonalban már sokkal jobban teljesített a Barcelona, amely három győzelmet aratott ebben az időszakban: a Badalona és az Urbas Fuenla elleni sikerek között az El Clásicót is megnyerték Hangáék a Real otthonában, amivel elvették a madridi alakulat veretlenségét, és 14-3-mal üldözik ősi riválisukat. A magyar kosaras a Badalona ellen 18 pontot és 24 VAL-t hozott, de a királyi gárdával szemben is fel tudott mutatni 10 pontot és 11 VAL-t, a hétvégén pedig volt egy gyönyörű alley-oop zsákolása is.
 
A WKS Slask Wroclawnak is nagyon jól sikerültek a bajnokik ebben a három hétben: a lengyel gárda szintén 3-0-val hozta le ezt a szakaszt, és a Barcához hasonlóan a Wroclaw is a második a tabellán 13-6-os mutatójával. Abban is hasonlít a két csapat, hogy legyőzték a listavezetőt: a Wroclaw 84-80-ra nyert a Stelmet Zielona Gora otthonában, emellett volt egy nagyon szoros, hosszabbításos sikere, majd közel 40 ponttal verte az Asseco Arka Gdyniát. Keller Ákos a Zielona Gora ellen 10 perc után kipontozódott, a Spojnija Stargard ellen már 4 ponttal és 6 lepattanóval járult hozzá a 45 perc alatt kivívott sikerhez, a Gdynia ellen pedig volt 10 pontos negyede is - végül 14 pontot, 5 lepattanót és 17 VAL-t hozott össze.
 
A Spirou Basket Charleroi mindössze két meccset tudott le ebben az időszakban, és nem volt közte győzelem: az Oostende tükörsimán, 21 ponttal, a Phoenix Brussels pedig 6 ponttal múlta felül Golomán György csapatát. A magyar válogatott magasembere az Oostende ellen nem játszott jól, a második találkozón pedig 8 pontig, 5 pattanóig és 2 szerzett labdáig jutott. A Spirou eddig nem szerepel jól, 1-4-gyel az utolsó, ötödik helyen tartózkodik az A csoportban.
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro négy mérkőzést játszott az elmúlt 21 napban, és bár az eredmények felemásan alakultak, összességében jól mutatott a gárda. A Happy Casa Brindisi 11 pontos legyőzéséből 8 ponttal és 7 lepattanóval (12 VAL), a Trieste elleni 10 pontos diadalból pedig 13 ponttal (13 VAL) vette ki a részét Filipovity Márkó, aki folyamatosan a Pesaro egyik, nem egyszer a legjobb embere. A Virtus Bologna elleni 20 pontos zakó során a magyar játékosnak sem ment annyira, mint a korábbiakban (7 pont, 2 pattanó). Az euroligás Olimpia Milanót azonban majdnem megtréfálta a hétvégén a Pesaro, három negyed után még 8 ponttal vezettek a vendégek (a vége 97-93 lett a milanóiaknak), és ebben hatalmas szerepe volt Filipovitynak is, aki 18 ponttal és 6 lepattanóval csapata egyik vezére volt. A Serie A még mindig nagyon szoros, a Pesaro 6-7-es mérlegével jelenleg a nyolcadik helyen áll.
 
Japánban sem állt le az élet, a duplafordulók miatt 6 mérkőzést játszottak a csapatok három hét alatt. A Niigata Albirex 50%-kal hozta le ezeket a találkozókat, 3 győzelem mellett 3 vereséget szedett be Allen Rosco és csapata. A nyugati csoportban utolsó előtti San-en NeoPhoenix ellen 1-1-et produkált a Niigata - Rosco 9 pontot és 9 pattanót jegyzett az első találkozón, a másodikon viszont a mezőny legjobbja volt 21 pontjával és 10 pattanójával. A nyugati ötödik Shinshu Brave Warriors Nagano kétszer is legyőzte az Albirexet - a magyar játékos 22 pontos, 10 pattanós, illetve 15 pontos, 6 pattanós produkciói is kevesek voltak a győzelemhez. A nyugati nyolcadik Kyoto Hannaryz ellen viszont két sikert aratott a Niigata. Az első, 24 pont különbségű diadalból 25 ponttal vette ki a részét Rosco, legutóbb pedig 27 ponttal és 15 pattanóval megint a meccs embere volt. A Niigata 9-18-cal a 9. helyen áll a 10 csapatos keleti csoportban - a nyolcadik Yokohama (9-17) még befoghatónak tűnik Allenék számára, a hetedik Alvark (15-11) már elég messze van.
 
A BC Nürnberg Falcons újra elkezdhetett meccseket játszani, miután a koronavírus végigsöpört az együttesen. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy nem csúcsformában tért vissza a csapat a Bundesliga II-ben: a Phoenix Hagen ellen nyerő helyzetből buktak Pongó Marcellék, a Kirchheim viszont közel 40 pontos verést mért rájuk. A magyar irányító az első találkozón 10 pontot, 5 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett 14 VAL-ért, a második összecsapáson pedig 8 pont és 4 gólpassz került a neve mellé. A Nürnberg 2-5-tel jelenleg a 13. helyen áll a 15 csapatos másodosztályban.
 
A Cedevita Olimpija még Jarrod Jones halvány teljesítménye ellenére is 105-69-re verte a görög Promitheas gárdáját a EuroCup csoportkörének utolsó fordulójában, így 7-3-mal a második helyen végzett a D jelű hatosban. A legjobb 16 között a G csoportban a francia Bourg, a montenegrói Buducsnoszt, illetve az olasz Virtus Bologna lesz a szlovén együttes ellenfele. Az ABA Ligában három találkozót vívtak Kendrick Perryék, de nem túl jó eredményekkel. A jelenleg listavezető Mornar Bar elleni ötpontos zakó még valamennyire kalkulálható is volt, a 12. helyen álló FMP-vel szemben elszenvedett vereség viszont már nem. Jones a montenegróiaknak 11, a szerbeknek pedig 24 pontot szórt, de hiába. Egy rangadót azért így is megnyert a Cedevita, amely 5 ponttal verte a Mega SoccerBetet, méghozzá Jones hathatós segítségével: a magyar-amerikai magasember 15 pontot és 6 pattanót rakott a közösbe. A szlovének jelenleg a hatodikok 7-3-as mutatójukkal.

Vármegyei szövetségek