Tippmix Férfi NB I: Az Alba kiütéssel győzött az ASE ellen
13
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: Az Alba kiütéssel győzött az ASE ellen
2020. december 13.  |  11:15
A javítás reményében lépett pályára az otthon játszó Egis Körmend a 13. fordulóban, ugyanis Ziga Mravljak gárdája legutóbb hazai pályán kapott ki a Szegedtől. Az a Sopron KC volt most a vendég együttes, amely az előző körben a Kaposvárt verte magabiztosan. A kék-fehéreknél továbbra sem tudott pályára lépni Tyler Wideman.
 
Egy szép Taylor-zsákolással indult a mérkőzés, amire Thompson válaszolt. Elsősorban mindkét csapat a kemény védekezésére próbált építeni, mondjuk éppen ennek köszönhetően több büntetőt láthattunk az első percekben, mint mezőnykosarat (6-6). Megérkezett a dobókedv is, felváltva potyogtak a kosarak, de ellépni egyik fél sem tudott. Egypontos körmendi vezetésnél aztán elkapta a fonalat a Sopron és egy 7-0-ás futással kikényszerített egy hazai időkérést (13-19). Nem sikerült elállítani a vérzést a piros-feketéknek, a triplavonalon túlról remekül célzó SKC már tizenkettővel ment, miközben a Körmend folyamatosan szórta el a játékszert (7 eladott labda az első negyedben). 24-35.
 
A második felvonásban sem tudott ritmust váltani a hazai együttes, csak azért nem lépett el többel a Sopron, mert a látszólag könnyen kidolgozott helyzeteit kihagyta (29-39). A gyorsindításainak köszönhetően bejött tíz alá a Körmend, de előbb Jogéla, majd Borisov vette a hátára a csapatát. Intő jel volt viszont, hogy mindkét kísérlet kikényszerített helyzetből esett be, úgy tűnt, hogy tudott szigorítani a védekezésén Ziga Mravljak gárdája – ami már a félidei eredményen is meglátszott. 42-48.
 
A fordulás után is a védekezés dominált, két perc elteltével azonban gyors kosarakkal feljött egy labdára az Egis Körmend, amely Mócsán triplájával fordítani is tudott. A második félidő első soproni pontjait Jogéla szerezte, kiélezetté vált a mérkőzés (54-53). Reagálni tudott azonban a vendég csapat, ezután felváltva vezettek a felek, több extra kosár is született, izgalmas végjátékra volt kilátás. 63-61.
 
Thames teljesen üresen dobhatott a sarokból, a záró etap elején ellépett öttel a vasi csapat. Már-már állandósulni látszott a különbség, amikor Mócsán tempójával hét lett közte, ami az eddigi legnagyobb körmendi vezetést jelentette (70-63). Zónavédekezésre váltott a Sopron, amivel egy ideig sikerült is közelebb férkőznie, de Mócsán és Ferencz is betalált kintről, kénytelenek voltak visszaállni emberre a vendégek (79-72). Három perccel a vége előtt feljött kettőre az SKC, viszont Ferencz egy újabb triplát küldött a helyére, ráadásul Jogéla kipontozódása is sújtotta a kék-fehéreket. Borisov egy 2+1-es akcióval megint közelebb hozta az övéit, Taylor azonnal válaszolt egy hasonló mozdulatsorral. Hiába hagyott ki rengeteg büntetőt, innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet az Egis Körmend, amely tízpontos hátrányból felállva győzte le a Sopron KC-t. 89-83.
 
Egis Körmend - Sopron KC 89-83 (24-35, 18-13, 21-13, 26-22)
 
Bajnokság, 13. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Praksch P., dr. Mészáros B., Söjtöry T.
 
Körmend: Thames 19/3, Takács 2, Mócsán 19/12, Williams -, Taylor 19. Cserék: Mosely 15, Ferencz 9/9, Durázi 4, Tóth 2.
 
Sopron: Jackson 18/9, Thompson 15/9, Fazekas 8/6, Jogéla 20, Bagó 1. Cserék: Halász -, Sitku -, Borisov 16/3, Werner 5/3, Takács -.
 
 
 
Négy elvesztett meccs után fogadta a Kaposvári KK a sorozatban ötöt vesztő, s a héten edzőt is váltó Zalakerámia ZTE KK-t az élvonal 13. fordulójában.
 
Jól kezdtek a hazaiak, a 4-0-s rohamra azonban előbb egyenlítéssel felelt a ZTE, majd Bonifert triplájával már a vezetést is átvette. Felváltva estek a pontok, 9-9 után aztán ismét a Zete vette magához a vezetést, igaz, csak Rivers ketteséig (11-11). Az újabb egál állás után négy vendég pont érkezett, amire csak két hazai volt a válasz, így 13-15-nél fordultak a második tíz percre a csapatok.
 
Vuko gól jó plusz büntetős akciójával ismét egy kosáron túlra lépett ellenfelétől a Zalaegerszeg. Riadót fújt a Kaposvár, s gyorsan meg is fordította az állást: 23-18-nál már a hazai együttes vezetett több mint egy kosárnyi különbséggel. Visszajött a ZTE, de Duren triplájára Rivers is távolról felelt, majd Krnjajski visszaállította az ötpontos különbséget (28-23). Duren és Gleen négy pontot jegyeztek, újfent egyetlen egységre olvadt a KKK előnye, majd előbbi a vezetést is visszavette a vendégeknek (28-29). Továbbra is nagyon szoros meccset vívtak a felek, 35-35-nél aztán Hendlein is jegyzett egy hármast, ezzel beállítva a félidő 38-35-ös végeredményét.
 
Jobban kezdte a harmadik negyedet a házigazda, meg-meglépett vendégeitől, de a zalaiak mindig dobtak egy-egy triplát a legkritikusabb pillanatokban, így öt fölé nem nőtt a különbség. Őrizte minimális előnyét a Kaposvár, majd 49-43-nál már hatpontos vezetést tudhatott magáénak, de egy 5-0-s rohammal ismét minimálisra csökkentette hátrányát a vendég gárda. Bogdán, Rivers, majd megint Bogdán volt eredményes, utóbb ráadásul a triplavonalon túlról – 56-48-ra lépett meg a hazai csapat alig egy perccel a harmadik negyed vége előtt, és előnyéből hat pontot meg is tartott az utolsó tízperces etapra (56-50).
 
Curry duplájával nőtt a hazai előny, a ZTE viszont – Vuko és Szabó révén – egy 5-0-s rohammal felelt. Jukic kettesére Szabó is két ponttal válaszolt, majd utóbbi a következő vendég támadás során két büntetőt is dobhatott, amiből egyet értékesített (62-60). Három perccel a vége előtt Duren egyenlített – 62-62-nél érte utol ellenfelét a ZTE. Sőt, Duren egy újabb kettest rámolt be, egy hosszabb periódus után ismét a zalaiaknál volt az előny. Miliszavljevics és Curry viszont gyorsan fordított, nagy izgalmakat tartogatott az utolsó két perc. Delas kettese ismét egált jelentett, ekkor már egy perc sem volt vissza. Zalai időkérés alig fél perccel a vége előtt, de a Kaposvár támadhatott – hiába. Hibázott a hazai együttes, de a vendég is, így 66-66 után jöhetett a hosszabbítás.
 
Duren egy kettest tett a helyére, majd a megítélt büntetőt is bedobta (66-69). Delas egy büntetőt dobott be a kettőből, aztán megint támadást rontottak a hazaiak – Duren büntetett egy közeli duplával, amivel eldőlni látszott a meccs. Szabó is betalált, a ZTE a hosszabbításban fordította javára a találkozót: 69-76 a vége.
 
Kaposvári KK – Zalakerámia ZTE KK 69-76 h.u. (13-15, 25-20, 18-15, 10-16, 3-10)
 
Bajnokság, 13. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Földházi T., Nyilas I., Kovács N. (Bodrogváry I.)
 
Kaposvár: Curry 14/6, Krnjajski 4, Rivers 17/6, Hendlein 11/3, Jukic 8. Csere: Révész 3, Bogdán 5/3, Takács A. -, Miliszavljevics 7.
 
ZTE: Duren 23/6, Delas 13, Bonifert 3/3, Vuko 13/3, Gleen 8. Csere: Simon K. -, Plézer 3, Ahmed 3/3, Szabó Zs. 10, Polster -.
 
 
 
A listavezető, négy lejátszott meccse után még veretlen Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a már öt győztes meccsel büszkélkedő, de négyszer vereséget is szenvedő DEAC-ot fogadta.
 
Drenovac dupláját Váradi triplája feledtette, majd Tóth egyenlítést érő büntetőjét Doktor öt pontja követte – egy triplát és egy kettest tett helyre a sárga-feketék játékosa. Tóth rázta meg magát, 10-5-ről gyorsan visszakapaszkodott a DEAC (10-9), de Váradi megint elsüllyesztett egy hármast, majd Hines dupláját Bruinsma távolija követte. Ezt követően kezdte leszakítani ellenfelét a Falco, Doktor újabb triplája és Milosevics közelije már tíz fölé növelte a különbséget (25-14) – a negyed végén még két DEAC-pont esett (25-16).
 
A második etap elején rögtön tíz fölé tornázta előnyét a Falco, majd 33-20-nál már a tizenötöt közelítette a differencia, de Guyton egy triplával tízre hozta vissza az övéit. Nem is tudott jobban ellépni ellenfelétől a Falco: kétszer is meglógott 14 ponttal, de a vendégek mindig visszajöttek tíz pont körülre, s védekezésükön is szigorítottak, nem engedtek annyi pontot vendéglátóiknak, mint az első etapban. Drenovac kettese zárta az első húsz percet, 41-31-ről indulhatott a második félidő.
 
Perl és Tóth váltott kosarat, majd a DEAC indult be, és jegyzett újabb három pontot. Ismét kezdett belelendülni a Falco is, Perl pontjaival újra tíz fölött volt a különbség, sőt 56-42-nél is a válogatott kosaras jegyzett egy duplát, amivel már 16 lett közte. A forgatókönyv azonban nem változott az előzőkhöz képest: a DEAC elkezdett faragni hátrányából, és bár Searcy csak egy büntetőjét értékesítette, így is tízre jött vissza a csapata (61-51). Váradi triplája volt a zárszó a harmadik tíz perc végén (64-51).
 
Az utolsó negyedben sem engedte közelebb ellenfelét a házigazda: a DEAC becsülettel dolgozott, de ahogy tíz ponton belülre ért, úgy ismét Falco-találatok követték egymást, így nem tudta megközelíteni ellenfelét a vendég csapat. A végére hat egység maradt meg a hazaiak előnyéből, 77-71-re nyert a szombathelyi együttes.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – DEAC 77-71 (25-16, 16-15, 23-20, 13-20)
 
Bajnokság, 13. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
V.: Benczur T., Frányó P., Török R. (Balogh L.)
 
Falco: Anderson 6/3, Doktor 8/6, Váradi 14/9, Bruinsma 10/6, Searcy 9. Csere: Milosevics 2, Lake 6, Kovács B. 2, Perl 20.
 
DEAC: Somogyi 7, Guyton 11/3, Drenovac 22/3, Hines 6, Tóth Á 17. Csere: Asszú Á. -, Molnár M. 6, Molnár D. -, Neuwirth -, Kiss K. -, Balázsi 2.
 
 
 
A 13. forduló rangadóján az Alba Fehérvár látta vendégül az Atomerőmű SE csapatát. Mindkét félnél akadtak hiányzók, a fehérváriaknál Turner, Markovics és Csorvási sem tudta vállalni a játékot, míg a vendégeknél Lóránt és Valerio-Bodon volt maródi.
 
Vojvoda és Curry távoli dobásaira támaszkodva már a mérkőzés elején ellépet az Alba, míg az ASE az első négy percben nem szerzett mezőnykosarat, ellenben három labdát is eladott Braniszlav Dzunics csapata. (8-2). Hiába kértek időt a vendégek, nem tudták elkapni a ritmust, a különbség pedig Davis közelije után már kétszámjegyűre duzzadt. A későbbiekben is remekül védték le a paksi egyéni akciókat a fehérváriak, tizenhéttel is mentek a hazaiak, de az első negyed hajrájában életjeleket mutatott az ASE. 25-11.
 
A második felvonás elején sem változott a játék képe, az üres és a nehéz dobásokat is elhibázta a Paks, amiből rendre büntetett a Fehérvár (32-11). Egyszerűen nem találta az Alba ellenszerét a vendég együttes, támadásban és védekezésben is domináltak Vojvodáék, miközben a lepattanócsatát is magabiztosan nyerték. Jól jellemezte a mérkőzés képét Curry gyönyörű jelenete, amikor teljesen üresen törhetett be a festékbe és zsákolt egy óriásit. 49-28.
 
A fordulás után tovább nyílt az olló, szinte már csak a különbség mértéke maradt meg kérdésnek. Bár közel járt már a harmincpontos vezetéshez is az Alba, Velkey és Kis triplái után bejött húsz alá a Paks a harmadik negyed végére. 66-48.
 
A záró etapot hat nullával nyitották a hazaiak, amivel gyakorlatilag bebiztosították az eddig is egyértelmű győzelmüket. Az Alba Fehérvár végig dominálva, mindössze négy felnőtt játékossal a keretben ütötte ki az Atomerőmű ASE csapatát a forduló rangadóján. 81-64.
 
Alba Fehérvár - Atomerőmű SE 81-64 (25-11, 24-17, 17-20, 15-16)
 
Bajnokság, 13. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Goda L., Pozsonyi L. (Dr. Páli K.)
 
Alba: Vojvoda 20/6, Curry 13/9, Lukács 6, Davis 19/6, Ahmad 16. Cserék: Takács Ma. 3/3, Takács Mi. -, Balsay -, Omenaka 4, Kass -.
 
ASE: Kovács 3, Shepard 2, Gulyás 5/3, Eilingsfeld 19/3, Jackson 5. Cserék: Capers 6, Baker 11, Velkey 3/3, Kis 8/6, Pupp 2.
 
 
 
A mérkőzés első pontját Katona szerezte meg büntetőjével, majd Abell egy szép középtávolival válaszolt is. Előbb Filipovics, majd Ruják talált be a triplából, de a hazaiak se hagyták magukat és gyorsan ledolgozták a kis hátrányt. (9-9) A negyed közepére hat pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző, köszönhetően többek között Kucsora triplájának. Könnyen szerzett kosarak következtek, majd egy fault után, Donaldson állhatott vonalhoz, ahol csak az egyik büntetőjét tudta érvényesíteni. Könnyű pontokhoz juttatták a vendégek az oroszlányiakat, akik szépen lassan növelték a fölényüket. 27-22
 
A második tíz perc elején Morgan kettőt is zsákolt. Az oroszlányiak agresszívabban kezdtek védekezni, de Donaldson így is betalált távolról, majd Mucza blokkolta Donaldson dobását. A hazaiaknak sikerült egy 11-3-as futást csinálnia és természetesen a vendégek időt kértek. A negyed hatodik játékpercében újra pontot szerzett a vendégcsapat és a hazaiak továbbra is gyűjtötték a kosarakat. Anderson eladott egy labdát, melyet Donaldson érvényesített a másik oldalon, ezután Krasovec mester időt kért. (47-31) Anderson javított egy triplával. Gyors támadásokat vittek véghez a hazaiak és nagyszerűen védekeztek, így 17 pontos előnyt kovácsoltak. 56-31
 
A szünet után a hazaiak gyorsan egy 6-0-as futást csináltak, amit Brbaklics törte meg. A vendégektől Rúják és Brbaklics szerzett pontokat. A vendégek dobtak jobb százalékkal, de ez az eredményjelzőn nem látszott. (73-49) Bailey egy leosztott labdából egy dominánsat zsákolt.  Donaldson eladott egy labdát, melyet Mucza szerzett meg és a támadás végén Kucsora a vonalhoz állhatott, ahol megint két büntetőt dobhatott, így 23 büntetőből 20-at dobtak be a hazaiak. Az utolsó másodpercben még Kucsora elengedett egy triplát, ami be is ment. 87-54
 
Az utolsó etap Morgan kosarával kezdődött, melyre Brbaklics a következő támadás során egyből válaszolni tudott. Egy-két kihagyott kosár után Brbaklics magabiztosan ráemelt egy triplát. A vendégek megint egy jobb időszakot fogtak ki. Ekkor lépett pályára Papp Attila, aki helyi nevelésű játékos, ami azért nagy szó, mert 30 éve nem lépett játszott NB1 A-s mérkőzésen helyi nevelésű játékos Oroszlányban. A hazaiak folyamatosan növelték az előnyüket. Mucza közelről és távolról is szerzett kosarakat, a vendégektől Donaldson és Katona próbálkozott kisebb nagyobb sikerrel. A mérkőzés végéig jelentős változás nem történt, a hazaiak próbálták Pappot ponthoz juttatni, de ez nem sikerüt.
 
A mérkőzést az Oroszlány nyerte. 115-72
 
OSE Lions - Jászberényi KSE 115-72 (27-22, 29-9, 31-23, 28-18)
 
Bajnokság, 13. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Minár L., Sörlei A., Dr. Oláh M. (Fekete L.)
 
OSE: Anderson 13, Abell 12, Bíró 8, Bailey 22, Anda 4, Csere: Kucsora 17/9, Hayes 1, Illés 4, Garamvölgyi 2, Morgan 16, Mucza 16/6.
 
Jászberény: Donaldson 21/12, Ruják 5/3, Katona 6/3, Brbaklics 25/6, Filipovic 6/3, Csere: Füzi 4, Rékasi -, Kovács 3, Szőke 2, Tóth -.

Vármegyei szövetségek