Egyetemi bajnokság, férfiak: Drámai csatában nyert a TF Debrecenben
04
Nov
2020
Egyetemi bajnokság, férfiak: Drámai csatában nyert a TF Debrecenben
2020. november 4.  |  14:30
Mindkét debreceni csapat otthon játszott, s mindkettő kikapott a Nemzeti Egyetemi Bajnokság férfi keleti csoportjában. A DMSE a második negyed közepéig tartotta a lépést a miskolciakkal, a játékhét messze legizgalmasabb összecsapásán pedig két tartalékos csapat rangadóján a TF kiélezett végjátékban 2 ponttal nyert a DEAC otthonában. A nyugati csoportban a vendég PEAC alaposan ráijesztett a Közgázra, de a hazaiak rendezték soraikat, s végül 20 ponttal győztek. A másik két nyugati meccs jóval egyoldalúbb volt: a Mosonmagyaróvár a Sopront, a BME pedig a Veszprémet verte fölényesen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 4. forduló
 
Keleti csoport
 
DMSE - Miskolci Egyetem 68-109 (28-31, 14-27, 12-29, 14-22)
Debrecen, OEC tornaterem, 15 néző. V.: Kokas, Kisházi.
 
DMSE: Velkey 6/3, Veszprémy 8/6, KOVÁCS G. 19/3, CSIRPÁK 13/6, Nyíri 10/6. Csere: Nádasi, Horai, Győri, HEGYI 10, Szabó 2. Edző: Kovács István.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki M. 2, KOZÁK M. 30/6, KOZÁK B. 18/6, Szekeres 2, LIPPAI 16. Csere: Szőke 4, Molnár, GADUS 8/6, SÁNDOR 12/6, RAGÁLYI 13, Orliczki B. 4. Edző: Szollár Gergő.
 
Az eddig hibátlan Miskolc gárdáját látta vendégül az első két meccsén meglepően jól teljesítő debreceni csapat. Sokáig ezen a mérkőzésen is egész szorosan alakult az eredmény – a hazai nézők örömére -, hiszen az első félidő jelentős részében a kiválóan dobó hazaiak nem engedték meglépni a vendégeket. Mindkét csapat jól küzdött, amely egy igen szórakoztató első félidőt eredményezett. Várható volt azonban, hogy a magasabb fordulatszámon pörgő MEAFC előbb-utóbb megtöri a hazaiak ellenállását, és fizikai fölényüket kihasználva eldöntik a mérkőzést. A fordulópontot a második félidei agresszív vendég védekezés jelentette, amivel a DMSE gárdája már nem tudta felvenni a versenyt. Az utolsó negyed órára már csak annyi kérdés maradt, hogy milyen arányban győznek a miskolciak. A hazai csapat az extra első negyedbeli dobóforma mellett a küzdeni akarásra lehet büszke, míg a vendégek a pálya mindkét oldalán megmutatkozó kiváló csapatjáték miatt lehetnek elégedettek, amit a 22 gólpassz, a 60-41-re megnyert lepattanócsata, valamint a 14 szerzett labda is bizonyít.
 
A vendégeknél kiemelkedő volt a Kozák testvérek dominanciája, Márton (20 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) a tripladuplával is "kacérkodott", míg Lippai Szabolcs megbízhatóan dolgozott a palánk alatt, Ragályi Levente csereként 100%-os mezőnymutatóval szerzett 13 pontja pedig extra volt. A hazaiaknál a "pontgyáros" Kovács Gábor megint hozta magát, Csirpák Patrik a pontok mellett 3 blokkal jelentkezett, míg Hegyi Ákos lendületet tudott adni a támadójátéknak a padról beszállva.
 
Kovács István: - Először is szeretném megköszönni Malkócs Zsolt odaadó munkáját, aki ma nem lehetett itt velünk, mivel – segítve a rászoruló betegeken - dolgozott a járvány megfékezése érdekében a mérkőzés alatt! Gratulálok a csapatomnak az első félidőben mutatott kiváló játékához, illetve elismerésem a Miskolcnak, sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!
 
Szollár Gergő: - Gratulálok a Debrecennek, nagyon lelkesen és agresszívan játszottak! A mérkőzésen a kemény védekezésnek köszönhetően vált megnyugtatóvá az előnyünk. Ez kellett ahhoz, hogy átvegyük az irányítást, és hogy végül magabiztos győzelmet arassunk. További sok sikert kívánok a hazaiaknak!
 
 
 
DEAC – TFSE 74-76 (17-23, 16-18, 22-13, 19-19)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Kisházi, Fülöp.
 
DEAC: POLLÁK 27/9, SÓLYOM 15/3, Zsuga 9/6, BERZI 12/6, FÁBIÁN 11/3. Csere: Papp, Bakos. Edző: Varga Kata.
 
TFSE: SZABÓ D. 12/6, Laman 2, Pataki 5/3, Váczi, FÉLIX 9. Csere: KOVÁCS B. 22/9, Lepsik 3/3, Schubert, HORVÁTH B. 23/6, Kovács M. Edző: Boros Zoltán.
 
Két tartalékos csapat rangadóján nagy lendülettel vetették magukat a küzdelembe a csapatok. 5-0-s TF-vezetés után egy 13-0-t "repesztve", egyik dupla-duplát elérő játékosuk, Sólyom Bence (15 pont, 13 lepattanó) vezérletével elhúztak a vendéglátók. Boros Zoltán időkéréssel rendezte csapata sorait, s ez olyan jól sikerült neki, hogy Félix Ákos, valamint két cserejátékosa, Kovács Benedek és Horváth Barnabás eredményessége révén egy 18-4-es bő 6 perces rohammal a negyed végére átvette a vezetést a TF. A második negyed küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott. A játékosok főképp a támadásokra összpontosítottak, ám a pontatlanságok és a védekezés hiánya miatt a kontra támadásokból születtek pontok.
 
Ahogy a meccset, a második félidőt is óriási elánnal kezdte a DEAC, amely a szakasz első felében másik két dupla-duplázó kosarasa, Pollák Balázs (27 pont, 11 lepattanó) és Fábián Szabolcs (11-11 pont és lepattanó) vezetésével, egy 12-2-es "száguldással" visszaszerezte a vezetést. A harmadik negyed végén a Debreceni Egyetem mehetett egypontos előnnyel a szünetre. A győzni akarás mindenkiből kihozta a maximumot - a folytatásban, az utolsó 15 percben egy nagyon kiélezett, izgalmas párharc zajlott. A két csapat fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladt. A végjátékban a TFSE dupla-duplát elérő játékosa, Szabó Domokos (12 pont, 10 lepattanó) dobott fontos triplát. Az utolsó másodpercekben volt lehetősége a debreceni csapatnak, nem tudott pontot szerezni és megfordítani az eredményt.
 
Varga Kata: - Két tartalékos csapat mérkőzésén nüanszokon múlt a győzelem. Gratulálok a csapatomnak, mert minden egyes tagja, aki pályára lépett, mindent megtett, ami tőle telt a sikerért! Gratulálok a TF csapatának! Jövő héten utazunk Budapestre, megmérkőzünk az ELTE-BEAC együttesével, és mindent megteszünk a győzelemért.
 
Boros Zoltán: - Nem voltunk a topon. Egy jó mérkőzést játszottunk, bár néha azért voltak egyéni technikai hibáink, amelyekből a DEAC kihasználta a lehetőségeit. Gyakran nem tudtunk a kis embereikkel mit kezdeni, a betörés-kiosztásokat nem tudtuk levédeni. Nagyon jól dobták a hármasokat, nehéz volt így nyerni. Nagy szerencsénk is volt a végén - talán egy szerzett labdával és egy büntetővel voltunk jobbak. További sok sikert kívánok a DEAC-nak!
 
 
 
Halasztott mérkőzés: EKE Eger - Nyíregyházi ESE
 
 
 
Nyugati csoport
 
Közgáz SC és DSK - PTE-PEAC 85-65 (16-18, 18-11, 29-18, 22-18)
Budapest, Kinizsi u. 15 néző. V.: Kozma, Molnár. 
 
Közgáz: LACZÓ 15/9, BERNACCHINI 11/9, Gőczi 2, KISS B. 9, Bartha 5/3. Csere: PAPP D. 18/9, Kereszty 2, Limpek 6, TEREMY 17, Úr. Edző: Vladár Csaba.
 
PTE-PEAC: VARGA E. 14/3, NAGY K. 15/6, Nyulász 2, Griszháber 15/6, MEZEI 13. Csere: Gergely 4, Lajos 2, Major. Edző: Földi Sándor. 
 
Mindkét csapatból több meghatározó játékos hiányzott. A higgadtan, pontosan kezdő, a találkozót megelőzően veretlen pécsiek Varga Edvin és Nagy Kevin vezérletével valósággal állva hagyták az első percekben tompán, kapkodva kosarazó hazaiakat, s 4 perc elteltével 14-2-re vezettek. A szakasz második felében alacsonyabb szerkezetre s agresszívebb védekezésre váltott a Közgáz, amely a mezőny legértékesebb játékosa, Kiss Barnabás (9 pont, 13 lepattanó, 4-4 blokk és szerzett labda, 3 gólpassz) vezérletével elkezdte lefaragni hátrányát. Zónára álltak át a pécsiek, ám ezt át tudta játszani a Közgáz. Közelről Teremy Zsombor, távolról pedig Papp Dominik szállította a pontokat hazai részről. A második negyed közepén egy 16-4-es rohammal nemcsak fordítottak, hanem meg is ugrottak a vendéglátók, akik 5 pont előnnyel várhatták a második félidőt.
 
A harmadik negyed nagy dobópárbajt hozott. A Közgáz játékosai, élükön Laczó Leventével elkapták a fonalat, jó néhány triplát beemeltek, bár ezek között szerencséseknek tűnő palánkos hármasok is voltak. Hátrányban játszva a vendégek siettették a támadások befejezéseit, s bár a két dupla-duplázó játékosuk, Nagy K. (15 pont, 13 lepattanó) és Mezei Máté (13-13 pont és lepattanó) próbálta versenyben tartani a főleg a triplákat erőltető pécsieket, a nagy dobópárbajban a pontosabban játszó hazaiak végül simán, 20 ponttal nyertek. 
 
Vladár Csaba: - Örülök a győzelemnek, és annak, hogy három elsőéves játékosunk is debütált a csapatban! Az első percek zavarodottsága után védekezésben agresszívebbek lettünk, ez volt a siker kulcsa.
 
Földi Sándor: - Jól kezdtünk, de tartalékosan érkeztünk, s ezt kihasználva fordított, majd második félidei jó dobóteljesítményének köszönhetően simán nyerni tudott a Közgáz.
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC - SMAFC 105-53 (29-10, 23-9, 30-15, 23-19)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Káli.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 19/6, GEIGER 6, Szabó 8, Horváth 4, DOMSITZ 22. Csere: VARGA Z. 15/9, Varga T. 5/3, Nagy-Bíró 10/6, IVÁNCSICS 8, Hágen 8. Edző: Laky Tibor.
 
SMAFC: Heiszenberger 12/6, Kertész 8, SZEGEDI 13/3, Barcza 5, Réti 8. Csere: Szilágyi, Fekete 1, Janzsó 6. Edző: Farkas Dávid.
 
Az évad során először állt fel szinte a teljes keretével a Széchenyi Egyetem csapata, amely az első három negyedben nagy fölényben játszva magabiztosan győzte le a tartalékosan érkező vendég soproni csapatot. A dupla-duplák tekintetében egy héttel és egy nappal előrehozták a keddi mérkőzésen az amúgy jövő szerdán "esedékes" Márton napot, hiszen hazai részről az e keresztnévre hallgató Domsitz (22 pont, 12 lepattanó), a vendégektől pedig druszája, Szegedi (13 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát. 
 
Laky Tibor: - Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! Örülök, hogy idén először sikerült szinte a legerősebb kerettel is pályára lépnünk.
 
Farkas Dávid: - Szeretnék gratulálni a Mosonmagyaróvárnak, a két csapat között ma minőségi különbség volt! Mi tartalékosan érkeztünk a mérkőzésre. Gratulálnom kell fiatal játékosaimnak is, akik három bajnokságban is részt vesznek, de nem variálnak, nem beszélnek mellé, odaállnak és csinálják!
 
 
 
BME-MAFC - Veszprémi ESC 103-33 (29-5, 27-8, 24-11, 23-9)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző V.: Németh, Magyar.
 
BME-MAFC: HORVÁTH 20, Bór 17/3, Szűcs 6, CSEPREGI 18, SEBŐK 6. Csere: MOHAMED 11/3, Kulik 6, HARSÁNYI 19/9. Edző: Weisz-Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
Veszprémi ESC: Nagy-Zs. Á. 10, Rehák 5/3, Katona 2, Puikovits 5, Nagy-Zs. B.5. Csere: Makai 2, Kovács 4. Edző: Mónus Péter.
 
A két csapat között már az első negyedben kiütközött a jelentős különbség. A hazai gárda jó ritmusban játszott, agresszív védekezésével labdákat és könnyű, gyors kosarakat szerzett a megilletődött veszprémiek ellen. Horváth Csanád (20 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda, 4 gólpassz, 26 VAL) nagy lendületet adva mozgatta a "műszaki alakulatot", a palánk alatt pedig főleg a dupla-duplát elérő Csepregi Ádám (18 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 30 VAL) és Sebők András jelentett megoldhatatlan feladatot a Veszprémnek - ráadásul Bór Milán is csak 1 pattanóval maradt el a dupla-duplától, igaz ő 5 labdát eladott. Összességében a BME-MAFC megérdemelten aratott nagyarányú győzelmet a találkozón.
 
Weisz-Tiba Klára: - Mindkét csapatnak gratulálok, hogy ilyen nehéz körülmények között ki tudott állni! Ezen a meccsen sokat tudtunk gyakorolni, új dolgokat kipróbálni. Szurkolóinkat pedig időnként látványos játékkal szórakoztattuk.
 
Mónus Péter: - Gratulálok a BME csapatának! Az elején nagyon bátortalanul játszottunk, és így még jobban kijött a két csapat közötti különbség.
 
 
 
Halasztott mérkőzés: NKE SE - Szombathelyi ESE
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek