Európai körkép: Filipovity, Keller, Rosco és Pongó is nagy meccseket hoztak
02
Nov
2020
Európai körkép: Filipovity, Keller, Rosco és Pongó is nagy meccseket hoztak
2020. november 2.  |  17:37
Európai körkép rovatunkban a külföldi játszó magyar válogatottak teljesítményeit követjük nyomon. Lássuk, mi történt a mieinkkel az elmúlt két hét során!
 
Olaszországban a Carpegna Prosciutto Pesaro két mérkőzést is nyert. Másfél hete a Virtus Roma volt a Pesaro áldozata (69-84), a győztes csapatban pedig 11 pontot és 6 pattanót (15 VAL) jegyzett Filipovity Márkó. A Falcótól nyáron távozó erőcsatár a Vanoli Basket Cremona hétvégi, 95-83-as legyőzéséből is kivette a részét, miután 16 ponttal és 9 lepattanóval (20 VAL) a hazai pályán diadalmaskodó együttes egyik legjobbja volt. A pesarói klub 3-3-mal jelenleg a hetedik a Serie A-ban.
 
A német másodosztályban a Nürnberg Falcons 9 nappal ezelőtt a Heidelbergtől kapott ki nagyon simán, 99-77-re - Pongó Marcell 11 pontot, 5 pattanót és 4 gólpasszt jegyzett, de nem volt igazán hatékony. Ez nagyban változott a tegnapi napra, amikor a válogatott irányítója 21 ponttal, 6 gólpasszal és 4 lepattanóval (23 VAL) csapata legjobb teljesítményét nyújtotta. A Nürnberg ettől függetlenül a Rostock otthonában is vereséget szenvedett, így 1-2-vel áll a Bundesliga II 11. helyén.
 
Az FC Barcelona öt mérkőzést tudott le az elmúlt 14 napban. A bajnokságban 2-1-et hozott a katalán gárda, és amíg Hanga Ádám a Morabanc Andorra elleni, 82-71-re megnyert találkozón még az egyik legjobb volt (9 pont, 7 pattanó, 15 VAL), addig a múlt heti két bajnokin összesen 9 és fél percet sem töltött a pályán - a UCAM Murcia ellen kikapott Sarunas Jasikevicius alakulata (77-73), az Iberostar Tenerifét viszont legyőzte tegnap (81-74). A gránátvörös-kékek 6-2-vel a harmadik helyen állnak az ACB Ligában. Az Euroligában a Barca előbb a Real Madrid elleni El Clasicót nyerte (79-72), majd visszavágott a Baskoniának a spanyol bajnoki döntőért (71-72). Ádám mindkét összecsapáson hasznos tagja volt az együttesnek, a Barca pedig 5-1-gyel a második az ugyanilyen mérleggel bíró Zalgiris Kaunas mögött.
 
Lengyelországban a Slask Wroclaw elhagyhatta a karantént, folytatta a bajnokságot. A Falco holnapi BL-ellenfelétől, a Start Lublintól minimális vereséget szenvedett Keller Ákos csapata (79-76) - a magyar center 8 pontot és 5 lepattanót jegyzett. Az előző hétvégén viszont a Jordon Varnadóval felálló GTK Gliwice otthonában javított a Wroclaw (85-91), és Keller is jócskán kivette a sikerből a részét 13 pontjával, 9 pattanójával és 2 blokkjával (16 VAL).
 
A Niigata Albirex 1-3-at produkált az elmúlt két hét során a japán élvonalban. A Toyama Grouses ellen 30 ponttal elbukott meccsen Allen Rosco is visszafogott volt önmagához képest (11 pont, 6 pattanó). Október 24-25-én aztán egy győzelmet és egy vereséget gyűjtött be az együttes a Kyoto Hannaryz ellen - az első, 6 ponttal elveszített mérkőzésen Rosco 29 pontos, 10 lepattanós, 6 gólpasszos teljesítményt hozott, másnap viszont 17 ponttal és 8 pattanóval járult hozzá az ötpontos sikerhez. A hét közben majdnem ugyanezt nyújtotta (16 pont, 8 pattanó) a Kawasaki Brave Thundersszel szemben, de a Niigata megint nagy pofonba szaladt bele (92-69), így 3-7-tel áll jelenleg a B League keleti csoportjának utolsó előtti helyén.
 
A Cedevita Olimpija közel 40 ponttal verte az ABA Ligában a Primorska együttesét, de Jarrod Jones faultproblémák miatt csak 5 pontot és 4 lepattanót ért el. Néhány nappal később Jones 11 pontja is kevés volt ahhoz, hogy csapatát sikerre vezesse a Partizan otthonában. A két összecsapás között a EuroCupban is pályára lépett a szlovén gárda, de 10 pontos vereséget szenvedett a Trento vendégeként - ezen a meccsen 6 pontot és 10 lepattanót tudott a közösbe tenni Jones. A Cedevita a EuroCup csoportjában 1-2-vel áll, míg az ABA Ligában 3-1-es mutatóval bír.
 
A belgáknál elvileg a hétvégén elkezdődik a bajnokság. Golomán György és klubja, a Spirou Charleroi az első hivatalos felkészülési mérkőzéseken kétszer fogadta a Limburg együttesét, mindkét alkalommal nyert, a magyar válogatott játékosa pedig mindkét találkozón 10-10 pontot szórt. A hétvégén az Okapi Aalst volt az ellenfél, ám ezúttal 5 ponttal kikapott a Spirou - Golomán ezúttal 11 pontot szorgoskodott össze.

Vármegyei szövetségek