Egyetemi bajnokság, nők: Fővárosi sikerek a női egyetemi bajnokságban
04
Dec
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Fővárosi sikerek a női egyetemi bajnokságban
2019. december 4.  |  19:55
Halasztott mérkőzéseket játszottak le a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél a keleti csoportban. Az ELTE kettőt megőrizve korábbi több mint 10 pontos előnyéből küzdelmes mérkőzést nyert Szegeden, a címvédő TF pedig a vártnál jóval könnyebben győzte le a Miskolcot. A nyugati csoportban a hét rangadóján a Közgáz végig kézben tartva az irányítást Győrben tudott nyerni, az NKE-Csata pedig hátrányból fordítva győzte le a Petőfi SE együttesét.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, NŐK
 
Keleti csoport, 1. forduló
 
Szegedi RSC – ELTE BEAC 52-54 (12-12, 12-18, 8-13, 20-11)
Szeged, Topolya sor, 30 néző. V.: Vadász, Czékmán.
 
Szegedi RSC: Boros 12, Kőházi 5, KORNMANN 11/3, Burján 5/3, VÁRADI 13. Csere: Fodor, Pásztor, Liska, Molnár, Kajtár 2, Ódry 4. Edző: Földi Alexandra.
 
ELTE BEAC: Varga 9/3, KISS 6, LENDÉR 16/6, Szakolczi 4, Stekler. Csere: Némedi 4, Simoncsik 4, Nagyi 4, Szeitl 7/3. Edző: dr. Gyarmati István.
 
A mérkőzés kezdetétől mindkét csapat lassítani próbálta a másik támadásait, már a labda felhozatalánál zavarva az ellenfelet. Ez a taktika fizikális védekezéssel, támadásban pedig sok hibával járt mindkét fél részéről, így fej-fej mellett haladtak a csapatok. A második játékrészt támadásban is hatékonyan kezdte az ELTE csapata, amely egy 10-0-s rohammal elhúzott. A félidő hajrájában reagált a Szeged, így 6 egységnyire faragta hátrányát a nagyszünetre.
 
A második félidő ismét a kemény védekezésről szólt, végig faulthatáron dolgoztak a csapatok, a hazaiak felzárkózási kísérleteire mindig érkezett fővárosi válasz, így 10 pont fölötti előnnyel várhatta a záró szakaszt, s kezében tartotta a mérkőzést az ELTE. Igen agresszív, egészpályás letámadásra váltott a Szeged, amellyel alaposan megzavarta a fővárosi együttest. Egy 10-0-s futás eredményeként 4 pontra jöttek fel a hazaiak, s hátrányukat a végjátékban 2 pontra tudták csökkenteni. Végül azonban a dupla-duplától egyetlen pattanóval elmaradó Lendér Lilla (16 pont, 9 lepattanó) vezette vendég ELTE örülhetett, hiába tudhatta a mezőny egyetlen dupla-duplát elérő játékosát soraiban a hazai együttes Váradi Nóra (13 pont, 10 lepattanó) személyeben.
 
Földi Alexandra: - Sajnos megint későn ébredtünk, az pedig kevés, ha csak a negyedik negyedben tudunk extrát nyújtani. Főleg a támadásainkkal vannak gondjaink, ezen sürgősen javítanunk kell. Fájó vereségek ezek, de ez az évünk az új csapat építéséről szól. Gratulálok az ellenfélnek!
 
Dr. Gyarmati István: - Köszönjük a Szeged csapatának a játékot! Egy küzdelmes, sok hibával tarkított mérkőzést sikerült végül megnyernünk. Gratulálok a lányoknak!
 
 
 
3. forduló
 
TFSE – Miskolci Egyetem 93-34 (22-7, 20-7, 22-9, 29-11)
Budapest, Testnevelési Egyetem, 30 néző. V.: Hartal, Káré.
 
TFSE: Nagy 13/3, Vörösházi 21/12, Herjeczki 10, Kenyeres 14/6, Kováts 12, Csere: Kozma 6/6, Zágoni 8, Hegyi 9/3. Edző: Hegedűs Péter.
 
Miskolci Egyetem: Kecskés 5/3, Balázs 8/3, Bányai 5/3, Sikora 6, Móri 6. Csere: Jámbor 2, Bándi 2. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Az eddigi eredmények alapján rangadónak ígérkező mérkőzésre mindkét csapat némileg tartalékosan érkezett. A "hiányzások" egyértelműen a vendég miskolci csapatot viselték meg jobban. Bár játékosai nagyon keményen harcoltak, küzdöttek, a TF végig kézben tartva az irányítást, minden negyedet megnyerve a vártnál jóval nagyobb különbségű, sima győzelmet aratott a lelkesen küzdő, de igen gyenge dobóformát kifogó miskolciak ellen. A hazaiak fölényes győzelmében jelentős szerepet játszott a 66-32-re megnyert lepattanócsata. Három TF játékos is - Nagy Zsófia (13 pont, 11 lepattanó), Kováts Gabriella (12 pont, 10 lepattan) és Herjeczki Patrcia (10-10 pont és lepattanó) - dupla-duplával zárta az összecsapást.
 
Hegedűs Péter: - Két meghatározó játékosunk nélkül kellett pályára lépnünk, ennek ellenére a lányok igyekeztek a legtöbbet kihozni magukból. Sajnos nagyon kevés lehetőségünk volt idén közösen edzeni, amin a közeljövőben sokat kell dolgoznunk, hiszen egyelőre sok hibával játszunk. Ezúton is mihamarabbi felépülést kívánunk Szabó Evelinnek, nagyon várjuk vissza őt! Köszönjük a mérkőzést a Miskolci Egyetemnek, és sok sikert kívánunk nekik a folytatáshoz!
 
Lippai Szabolcs: - Sok hiányzóval érkeztünk Budapestre. Egyelőre még a szezon elején tartunk, sok munka vár még a csapatra. A mérkőzésen mindenki lehetőséget kapott, bízunk benne, hogy a visszavágó során, a hiányzóinkkal kiegészülve, hazai pályán egy szoros mérkőzést tudunk majd játszani a Testnevelési Egyetemmel.
 
 
 
 
Nyugati csoport, 6, forduló
 
NKE-CSATA - PTE-Petőfi SE 75-66 (14-18, 12-18, 19-14, 30-16)
Budapest, Ludovika Aréna, 40 néző. V.: Tóth, Nagy-Pál.
 
NKE-CSATA: TAKÁCS 32/3, Kovács 2, Gaál 2, KUNDRÁTH 20/18, Székely. Csere: POLGÁRI 16, Csarankó 3, Szarka, Juhász. Edző: Mányoky Fanni.
 
PTE-Petőfi SE: Tóth 11, MILTBER 10/6, Horváth 7/3, BISZAK 15/3, SÉRA 16. Csere: Gulyás 2, Kállai 3. Edző: Sipos Ádám.
 
Az első félidőben a Petőfi csapata jobban, pontosabban játszott, ezért a szünetben a dupla-dupláig jutó Biszak Boglárka (15 pont, 12 lepattanó 20 VAL), valamint Séra Nikolett (16 pont, 6 lepattanó, 22 VAL) és Miltner Szandra (10/6 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 14 VAL) vezérletével 10 ponttal is vezetett. Térfélcsere után a Csata "turbó üzemmódba" kapcsolt és egy jól sikerült védekezés váltással, valamint több kiemelkedő egyéni teljesítményekkel - Takács Emese (32 pont, 11 lepattanó, 41 VAL), Kundráth Kiara (20/18 pont) és Polgári Melinda (16 pont, 9 lepattanó és 20 VAL) -, az utolsó negyedben extra támadójátékkal 30 pontot dobva a maga javára fordította a mérkőzést.
 
Mányoky Fanni: - Nagyon büszke vagyok a lányokra! A második félidőben minden utasítást betartva, szép játékkal sikerült felülkerekedni az ellenfél csapatán.
 
Sipos Ádám: - Jó mérkőzés volt, köszönjük a lehetőséget!
 
 
 
Széchenyi Kosárlabda Akadémia – Közgáz SC és DSK 63-72 (12-16, 19-21, 17-20, 15-15)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 25 néző. V.: Varga, Földesi.
 
SZKA: BAFFY 12, PERL 11/9, Horváth 5, NAGY R. 12/3, Bánszegi 15/3. Csere: Szűts 2, Horváth 5/3, Tóth, Gosztola 1, Rabi. Edző: Barthalos István.
 
Közgáz SC és DSK: ZANA 12, KATONA 10, Galba, SZAMMER 12, Pfandler 10. Csere: Hidas 4, IMRE NÓRA 8, Farkas 8, Imre Noémi 3, Kapornai 2, Herendi 3/3. Edző: Németh Kata.
 
Már a mérkőzés elején látszott, hogy mindkét, az előző kiírásban négyesdöntőbe jutó csapat nagyon fontosnak tartja a győzelem kivívását. A győriek a mezőnyben igen keményen védekeztek, viszont a Közgáz jó bejátszások után közelről rendre betalált, így szépen, apránként, fokozatosan ellépett. A távolról operáló, de nem túl jó hatékonysággal célzó hazai együttes a lepattanócsatát ugyan megnyerte, de hogy ledolgozza hátrányát, időnként kapkodott, ami eladott labdákhoz vezetett játékosai részéről. A labdára és előnyére egyaránt "vigyázó" Közgáz egységes csapatjátéka révén gyakorlatilag végig vezetve megérdemelten nyerte a nyugati rangadót.  
 
Barthalos István: - Nehéz mérkőzésre számítottam, mint ahogy az is lett. A vereség elsősorban a gyenge dobószázalékunknak köszönhető, valamiért a lányok mentálisan nem voltak a helyzet magaslatán. Rengeteg büntetőt hagytunk ki, és a Közgáz ezt rutinosan kihasználta, tartotta az előnyét. Nem vagyok elkeseredve, gratulálok az ellenfélnek!
 
Németh Kata: - Örülök, hogy sikerült nyernünk, mert nagyon fontos mérkőzés volt számunkra. Úgy gondolom, hogy a csapat minden tagjának sikerült hozzátenni a mérkőzéshez. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek