Egyetemi bajnokság, férfiak: A Szombathely otthon, a Nyíregyháza és a Miskolc idegenben nyert rangadót
01
Dec
2019
Egyetemi bajnokság, férfiak: A Szombathely otthon, a Nyíregyháza és a Miskolc idegenben nyert rangadót
2019. december 1.  |  20:35
Több rangadót is rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A keleti csoportban a Nyíregyháza Egerben, a Miskolc Debrecenben nyert derbit, az AKE és az ELTE BEAC pedig első győzelmét aratta. Nyugaton Sopronban meglepetés született, a SMAFC "elkapta" a BME-MAFC együttesét. A SzoESE a végjátékban a Közgáz fölé kerekedve nyerte meg a csoport rangadóját. A tartalékos Veszprém egy félidőt bírt a PEAC otthonában, a Mosonmagyaróvár pedig Rátvay Tamás tripla-duplájával verte fölényesen az öt játékossal kiálló NKE együttesét.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK 
 
Keleti csoport, 7. forduló
 
DMSE - ELTE BEAC 65-82 (19-24, 13-22, 212-21, 12-15)
Debrecen, OEC tornaterem, 30 néző. V.: Kokas, Kisházi.
 
DMSE: CSIRPÁK 12/3, Mlcoch 9/3, Velkey 9/9, Veszprémy, Kovács 12/3. Csere: Bujdosó 5/3, Nádasi, Horai 6/6, Cseh 2, HEGYI 10. Edző: Kovács István.
 
ELTE BEAC: MOKOS 19/6, GYURCSÁNYI 16/9, MOLNÁR 11/3, Czimer 6, BARTOS 13/6. Csere: Jónás 10/6, Szabó 5/3, Torda 2. Edző: Szekeres Dávid, Tima Gergely.
 
Az alsóházi rangadón lassan indult be a pontgyártás a csapatok részéről. A vendégek sokáig "nem találták" távoli dobásukat, azonban ebből a medikusok nem tudtak előnyt kovácsolni. A hullámzó mérkőzésen a végig agilisabb fővárosi csapat hol ellépett, hol visszaengedte a debrecenieket. A kifejezetten izgalmas és hajtós mérkőzésen a DMSE gárdája nem tudta megközelíteni ellenfelét, így a második játékrészben már az előnyét tartva játszhatott az ELTE. A hazaiaknál Csirpák Patrik (12 pont, 9 lepattanó) közel járt a dupla-duplához, a vendégeknél Bartos Bálint izmos dupla-duplája (13 pont, 16 lepattanó), illetve Mokos Dániel (19 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) játéka volt kiemelkedő.
 
Kovács István: - Mindig fájó egy olyan vereség, mikor egy csapat mindent megpróbál a győzelem érdekében, de végül az nem sikerül. Ettől eltekintve jó mérkőzés volt, gratulálok a győztesnek!
 
Szekeres Dávid: - Jó hangulatú mérkőzésen egy sportszerű ellenféllel találkoztunk ma. Szerencsére a játék heve nem vitte félre a csapatot, és megőriztük előnyünket. Gratulálok a fiúknak!
 
 
 
EKE Eger - Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület 75-80 (23-18, 17-26, 7-15, 28-21) 
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 40 néző. V.: Vaszi, Bene.
 
EKE Eger: Mészáros 13/9, Papp 12/6, Illés 8, SZICSÁK 11, Horváth 2. Csere: SZATMÁRI 10/6, Beák B. 3/3, Steier 3/3, Szabó 13/9. Edző: dr. Váczi Péter.
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület: Vaskó 6/6, DEMETER 16/12, Kovács 9, SITKU 17/6, MOKÁNSZKI 31/12. Csere: Jákfalvi 1, Burák. Edző: Bus Iván.
 
Az első negyed feléig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a hazaiak nagyobb fokozatra kapcsoltak, és a felvonás végére 5 pontos előnyt szereztek. A második etap elején a nyíregyházi csapat tudott új színt vinni a játékba, és előbb kiegyenlítettek, majd átvették a vezetést a vendégek, akik 4 pontos előnnyel zárták az első félidőt. A nagyszünetet követően, a hazai csapat mondhatni "belealudt" a meccsbe, és a nyírségiek kíméletlenül kihasználták az adódó lehetőséget, így 12 pontos előnnyel várták a záró szakaszt.
 
A negyedik negyed is rosszul kezdődött Váczi Péter tanítványainak, hiszen folyamatosan sikeres támadásokkal operálva, egy 7-0-lal közel 20 pontosra növelték előnyüket a két dupla-duplát elérő játékosuk, Mokánszki Máté (31 pont, 11 lepattanó) és Sitku Márton (17 pont, 10 lepattanó) vezette vendégek. Három perccel a vége előtt is még 16 pontos volt a különbség, de a hajrára új erőre kaptak a hazai egyetemisták, és több triplát is beemelve sikerült hatalmas hátrányból visszajönniük a meccsbe. Az utolsó másodpercekig izgalmassá sikerült tenni az összecsapást, de a vendégek már nem engedték ki a kezükből a győzelmet. Az egriektől Szicsák Bence (11 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát, Szatmári Roland pedig rontott dobás nélkül (2/2 dupla és tripla) szerzett 10 pontot.
 
dr. Váczi Péter: - Nem tudom, meddig tudjuk ezt így csinálni, hogy egyik bajnokságot sem engedjük el, és ugyanazzal a 6-7-8 emberrel küzdünk. Most már sajnos azokon is látszik a fizikai és mentális fáradtság, akik eddig frissek voltak. Gratulálunk a Nyíregyházának!
 
Bus Iván: - Kemény mérkőzésre számítottam, be is igazolódott. A mérkőzés egyes periódusaiban jól játszottunk, a végén kicsit könnyelműek voltunk, illetve sok fegyelmezetlenség volt. Amiért jöttünk, az sikerült, hazavihettük a győzelmet. Gratulálok az Eger csapatának, és további sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
AKE-BGE – Szegedi RSC 94-49 (27-17, 31-8, 16-16, 20-8)
Alsónémedi, Alsónémedi Sportcsarnok, 10 néző. V.: Sentényi, Bátovszky.
 
AKE-BGE: Steier 6/3, TÓTH M. 16, GARAI 31/15, SZŐKE O. 6, MOGYORÓS 14/6. Csere: Lantos 6, Szőke B., SZAPPANOS 9/3, Prokai 4, Major, Holjencsik 2. Edző: Zsirai Gyula.
 
Szeged RSC: Eperjesi 8/3, Hajdú 4, Kéri 2, KERESZTY 17/3, MAYER 18. Csere: Kirják, Liszkai, Kaszai. Edző: Földi Alexandra.
 
Már az első félidőben nagy fölényben játszott az AKE-BGE, a pontgyártásban pedig kiemelkedett Garai Gergő remek dobóteljesítménye (12/15, 80% mezőnyből)! A vendégcsapat csak a harmadik negyedben tudta felvenni a fordulatszámot, amikor a 18 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát elérő Mayer Ákos vezérletével egy egál játékrészt sikerült elérnie. Az utolsó negyed azonban újfent egyértelműen az AKE-BGE dominanciáját hozta - hazai oldalon Tóth Márk (16 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát -, így fölényes hazai győzelemmel ért véget a találkozó.
 
Zsirai Gyula: - Nagyon örülök, hogy megszereztük az első győzelmünket, de ettől függetlenül szeretnék gratulálni az ellenfélnek, mert kifejezetten jó csapat! Nagyon meg fogunk ellenük szenvedni idegenben. Ahhoz viszont külön gratulálok a csapatnak, hogy ma szerintem az eddigi legjobb teljesítményt nyújtottuk, és igazi csapatként kosárlabdáztunk! Jó volt a védekezésünk, és ennek köszönhetően könnyű kosarakat tudtunk szerezni. További sok sikert kívánok mindkét csapatnak! Hajrá AKE-BGE!
 
Földi Alexandra: - Sajnos már az első félidőben kialakult a nagy különbség, és csak a harmadik negyedben tudtuk felvenni ellenfelünkkel a harcot. Rengeteg kosarat kaptunk gyorsindításból és támadólepattanóból. Gratulálok az ellenfélnek!
 
 
 
Debreceni Egyetem – Miskolci Egyetem 68-76 (26-19, 6-22, 16-24, 20-11)
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 40 néző. V.: Nemes, Fülöp.
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 15/3, Nemes 2, Sólyom 5, Opre 5, GÁSPÁR 21/9. Csere: Zsuga 6/6, Várbíró 2, FÁBIÁN 12. Edző: Kádár Tamás.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 10/3, TAKÁCS 13/9, Kozák B. 6, Asszú 5, LIPPAI 26. Csere: SÁNDOR 14/12, Szőke 2, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.
 
Az előző kiírás ezüst- és bronzérmesének pikáns - korábban Lippai Szabolcs és a két Kozák fivér, Márton és Bertalan is szerepelt a debreceni együttesben - mérkőzés elején a hazai csapaton már érezhető volt, hogy harcos, dinamikus játékra készül, ezt az első negyed eredménye is bebizonyította, 7 pontos előnyre tett szert a Debreceni Egyetem csapata. A második negyedben felébredt a Miskolc. A vendégek elvették a játék ritmusát, egységes, jó csapatjátékot nyújtottak, miközben a hazai gárda játéka szétesett, így vendég vezetéssel fordultak a csapatok. A hazai csapat Pollák Balázs és Gáspár Mátyás vezetésével próbált reagálni a vendégek ritmusváltására több-kevesebb sikerrel, de valójában csak az utolsó negyedben sikerült felzárkózni, így izgalmas utolsó perceket láthattunk. A kritikus helyzetekben rendre újítani képest Miskolc nyerte végül a rangadót.
 
Kádár Tamás: - Jó volt látni újra a pályán Kozák Marcit és Bercit még akkor is, ha nem a mi mezünket viselték. Jól kezdtük a mérkőzést, de a második negyedben egy nagyon mély hullámvölgybe kerültünk. Ebben a szakaszban nagyon sok második esélyből szerzett kosarat kaptunk. Sok energiát elhasználtunk a visszazárkózásra, sikerült közelebb kerülnünk, de fordítani nem tudtunk. Az utolsó percig küzdöttünk, a vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra.
 
Drahos Gábor: - Igazi férfias, kemény meccset játszottunk. A vártnak megfelelő agresszív és jó ellenfél volt a Debrecen. Remekül kezdett a hazai csapat, mi még remekebbül folytattuk, így sikerült megugrani nagy távolságra. Ezután tényleg izgalmas lett a vége, de szerencsére rendben volt a csapatjáték, és bizonyítottuk, hogy igenis ebben a bajnokságban mi egy egész jó csapat lehetünk. Gratulálok az ellenfélnek, jó munkát nekik is a folytatásban!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 7. forduló
 
SMAFC – BME-MAFC 74-68 (19-13, 17-32, 17-13, 21-10)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Rudasits, Hernicz.
 
SMAFC: HORVÁTH M, 15, HEISZENBERGER 25/12, TUKOVITS 11/3, SZEGEDI 16/6, Barcza 2. Csere: Hajdók 3/3, Janzsó 2, Szilágyi, Erdős, Nichter. Edző: Farkas Dávid.
 
BME-MAFC: Svéda 5/3, Tálos 20/12, Horváth, Csepregi 2, FEKETE 10. Csere: Koflanovics, BARANYI 13/3, KOMMA 18, Láng-Miticzky, Rados. Edző: Tiba Klára.
 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat látványos támadásokkal érzékeltette, hogy győzelmet szeretne aratni. Az első negyedben az esélytelenebbnek számító hazai csapat lelkesen tartotta magát, de a második negyedtől kijött a vendég együttes fizikális és szerkezetbeli dominanciája. A félidő jókor jött a hazaiak számára, és úgy tűnt, hogy sikerült rendet tenni a fejekben, hiszen sikerült ledolgozni a kilencpontos hátrányt, de a negyed végén két óriási védekezési hibából újra előnyt szerzett a BME-MAFC. A negyedik negyed elején minden-mindegy alapon feljebb tolta védekezését a SMAFC, és 5 perc alatt csak két pontot kapott. Ekkor vérszemet kapott a nyugati együttes és látványos támadójátékkal a maga javára fordította a mérkőzést. A két dupla-duplát elérő játékosa, Horváth Máté (15-15 pont és gólpassz), valamint Szegedi Márton (16 pont, 10 lepattanó) vezette SMAFC győzelme a pattanózást 46-36-ra nyerő MAFC ellen a tabella alapján nagy meglepetésnek számít.
 
Farkas Dávid: - Múlt heti győzelmünk után azt kérem játékosaimtól, hogy az utolsó három idei mérkőzésünkből egyszer próbáljunk meg szoros mérkőzést játszani, hiszen a tabella első három helyezettje ellen lépünk pályára. Úgy gondolom, ezen a mérkőzésen mindenki felülmúlta a várakozásaimat, és óriási sikert arattunk, ezzel hazai pályán zsinórban a harmadik győzelmet aratva. Gratulálok a fiúknak, hiszen a mérkőzést megelőző napon a kezdőcsapat nagy része Debrecenben lépett pályára NBI/B-s mérkőzésen és éjszaka ért haza! Ennek ellenére sikerült az utolsó negyedben megújulni és plusz energiákat mozgósítani védekezésben.
 
Tiba Klára: - Tőlünk nem megszokott módon nagyon rossz felfogásban játszottunk ma. A Sopron lelkesedésben fölénk nőtt, ezért megérdemelten győzött.
 
 
 
PTE-PEAC – Veszprémi Egyetem SC 100-70 (16-22, 23-16, 27-12, 34-20)
Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: Schuj 14/6, Nyulász 7, Gáspár 2, POOGYÁKUNIK 13/9, MAJOR 13/9. Csere: Varga 4, NAGY 22/12, Griszháber 11/9, Lajos 4, KÁRPÁTI 10. Edző: Földi Sándor.
 
Veszprémi Egyetem SC: Veingarten 14/6, BIRKÁS 17, KOVÁCS B. 10/3, Lenger 11, Piukovits 11/6. Csere: Rehák 7/3. Edző: Mónus Péter.
 
A Veszprém tartalékosan érkezett, ennek ellenére simán nyerte az első negyedet a hazai csapat gyenge védekezését kihasználva. Még a második negyedben is jól tartották magukat, mindent egy lapra feltéve támadtak főleg a két András, Birkás és Veingarten révén voltak eredményesek, Kovács Botond (10-10 pont és lepattanó) pedig nagyon hasznosan játszott. A félidőben ettől függetlenül azonban már egypontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Szünet után már a pécsiek akarata érvényesült - ekkor mind védekezésben, mind pedig támadásban az ellenfelük fölé nőttek a hazaiak. A PTE-PEAC játékosai elkapták a fonalat, Nagy Kevin, Major Martin, Griszháber Oszkár és Popgyákunik Balázs jóvoltából triplákkal alaposan "megszórták" a vendégeket, az utolsó negyedben pedig 34 pontot termeltek, amellyel elérték a 100 pontot, és megérdemelten nyertek.
 
Földi Sándor: - Az elején kínlódva kezdtünk, aztán egy alacsony szerkezettel szétfutottuk az ellenfelet, és így tudtuk megcsinálni azt az eredményt, ami a végére kialakult.
 
Mónus Péter: - Szeretnék gratulálni mindkét csapatnak, főleg a sajátjaimnak, hiszen ahhoz képest, hogy kevesen jöttünk el, amíg erővel bírtuk, addig egy nagyon jó mérkőzést tudtunk játszani! A második félidőre elfáradtunk, de akkor is, amit kellett, a fiúk beleadtak.
 
 
 
SzoESE - Közgáz SC és DSK 73-61 (14-8, 19-21, 14-12, 26-20)
Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 150 néző. V.: Kiss, Kovács.
 
SzoESE: HORVÁTH CS. 23/3, Czukor 6/6, KÖRMENDI 11/3, SCHVEIGHOFFER 15/3, Oroszi 11/3. Csere: Soós 2, Novák 3, Monek 2, Frisnyák. Edző: Kéri Péter.
 
Közgáz SC és DSK: LACZÓ 13/12, Bernacchini 5/3, Németh 6, ÚR 18. KISS B. 11. Csere: Fóti, Gőczi 2, Korompai 6, Jenei. Edző: Vladár Csaba.
 
Mindkét csapatból hiányoztak kulcsjátékosok, ennek ellenére a mérkőzés a nyugati csoport rangadójának számított, hiszen két, eddig veretlen csapat találkozott egymással. A rangadó sok érdeklődőt vonzott, és a feldobásra meg is telt nézővel az egyetemi sportcsarnok lelátója.
 
Az első negyedben mindkét oldalon a védekezés dominált, sok hibával játszottak a csapatok támadásban - az 5. percben még csak 5-5 volt az eredmény. Ezt követően a hazaiak rendezték a soraikat, és el is léptek 6 ponttal a negyed végére. A második játékrészt a Közgáz kezdte jobban, két perc alatt elolvadt a SzoESE előnye, ez a forgatókönyv pedig a mérkőzés során többször is megismétlődött: hiába tudott a szombathelyi csapat 8-10 pontos előnyöket kiharcolni, a vendégeknek folyamatosan volt erre válasza.
 
Az utolsó negyedet 6 pontos SzoESE előnnyel kezdték a csapatok. A negyed közepén Laczó Levente tripláival még fel tudtak jönni 4 pontra a fővárosiak, de ezt követően már felváltva estek a kosarak. A végjátékban a hazaiak pontosabbak voltak, és az utolsó 2 percben egy 10 pont fölötti előnyt tudott a szombathelyi gárda kiharcolni. A hazai csapatban Horváth Csaba 23 pontjával, 6 szerzett labdájával és 7 kiharcolt faulttal hozott össze 30 VAL-t, Schveighoffer Péter (15 pont, 8 lepattanó) 2 pattanóval maradt el a dupla-duplától. A vendégeknél Úr Mátyás 18 pontos és 10 lepattanós dupla-duplával 18 VAL-lal emelkedett ki, Kiss Barnabás (11 pont, 10 lepattanó) pedig szintén dupla-duplával zárta a rangadót.
 
Kéri Péter: - Igazi rangadó hangulatú mérkőzés volt, mindkét csapat rengeteget hibázott. Többször eldönthettük volna a mérkőzést, de ezekben a periódusokban nem sikerült megfelelően koncentrálnunk. Szerencsére a végjátékban mi tudtunk jobban koncentrálni és megnyerni a meccset.
 
Vladár Csaba: - A nyugati csoport rangadója volt ez a meccs. A támadójátékunk végig akadozott. Ellenfelünk a jobban szervezett támadásaival tudta kiharcolni a győzelmet.
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - NKE SE 115-60 (37-19, 32-17, 25-13, 21-11)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kaposi, Földesi.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 27/9, GEIGER 15/3, RÁTVAY 19/3, IVÁNCSICS 8, HORVÁTH Á. 12. Csere: Nagy-Bíró 4, KOVÁCS K. 14/6, Hágen 4, Borsi 6, Tóth 6/3. Edző: Laky Tibor.
 
NKE SE: Dévényi 16/3, Pálvölgyi 14/3, Nagy, Obermann 9, PÓCZOS 21. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Az öt játékossal érkező sereghajtó nem nehezítette meg a végig nagy fölényben Széchenyi Egyetem csapatának dolgát a mérkőzésen. Hazai részről Rátvay Tamás (19 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz) tripla-duplával zárta az összecsapást, Geiger Bálint (15 pont, 9 gólpassz) 1 assziszttal maradt el a dupla-duplától. Az NKE együtteséből Póczos Mátyás (21 pont, 18 lepattanó) emelkedett ki "masszív" dupla-duplájával. 
 
Laky Tibor: - Örülök a győzelemnek! Jobb lett volna, ha több variációs lehetősége van az ellenfélnek, mert akkor mi is több mindent tudtunk volna kipróbálni, bár szükségünk van olyan mérkőzésekre is, ahol vissza tudjuk szerezni az önbizalmunkat.
 
ifj. Paulik Tamás: - Sajnos megint csak öten tudtunk eljönni, ez nyilván rányomta a bélyegét a mérkőzésre. Gratulálok ellenfelünknek, a visszavágón igyekszünk megnehezíteni a dolgukat!
 
 
 
 
Fotó: EKE Eger

Vármegyei szövetségek