Egyetemi bajnokság, nők: Papírforma-forduló a hölgyeknél
05
Nov
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Papírforma-forduló a hölgyeknél
2019. november 5.  |  15:25
A keleti csoportban elkezdődtek, a nyugatiban pedig folytatódtak a küzdelmek a múlt héten a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Az elmúlt héten lejátszott mérkőzéseken túl sokat nem kellett izgulniuk a nézőknek, szurkolóknak. A legnagyobb küzdelem a 20 pontos hazai sikerrel végződő Debreceni-Miskolc találkozón volt. A keleti csoport másik meccsén a címvédő TF nagy különbséggel verte a Nyíregyházát, a nyugati csoportban a Közgáz a PEAC-ot, a Petőfi SE pedig az újonc SMAFC-ot verte simán.
 
 
 
Keleti csoport, 1. forduló
 
TFSE – Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület 127-31 (26-6, 39-5, 29-10, 33-10)
Budapest, Testnevelési Egyetem, 20 néző. V.: Kruk, Kozma.
 
TFSE: NAGY ZS. 19/3, SZABÓ E. 19/3, Vörösházi 18/6, KOVÁTS G. 21/3, SZELI 19/3. Csere: Kozma 17/3, HERJECZKI 14/3 Edző: Hegedűs Péter.
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület: MÁCSAI 16/9, Jakab 6, Szabó, Moldován 6, Molnár 2. Csere: Alajtner 1, Spisák. Edző: Hegedűs Ferenc.
 
A mérkőzés elejétől dominált a hazai csapat annak ellenére is, hogy a címvédő TF játékosainak sok tiszta helyzetük kimaradt. A Nyíregyházi Egyetem alakulata jól küzdött, egy pillanatra sem adta fel a meccs végéig a küzdelmet. Hazai részről Kováts Gabriella 21 pontos, 10-10 lepattanós és gólpasszos tripla-duplával zárta a találkozót. A tripla-duplától Nagy Zsófia (19 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz) egyetlen gólpasszal, Szabó Evelin (19 pont, 8 lepattanó, 7 szerzett labda, 10 gólpassz) két lepattanóval, Szeli Dorina (19 pont, 14 lepattanó, 8 szerzett labda, 4 gólpassz, 3 blokk) pedig két szerzett labdával maradt el.
 
Hegedűs Péter: - A lányok igyekeztek a legjobb tudásukkal megtisztelni az ellenfelet. Rengeteget kell dolgoznunk a távoli dobásainkon, mert az elmúlt hetekben rendkívül rossz dobóformát mutat a csapat. Bízunk benne, hogy a következő meccseken pontosabb és letisztultabb játékot tudunk játszani. Az ellenfélnek sok sikert kívánunk a folytatáshoz!
 
Hegedűs Ferenc: - A csapat egyelőre még kezdetleges, de folyamatosan küzdünk és dolgozunk tovább. Akaratból nincs hiány, és bízunk benne, hogy sokkal jobb is lesz ez még a szezon során! Az ellenfélnek gratulálunk a győzelemhez!
 
 
 
Debreceni Egyetem – Miskolci Egyetem 76-56 (22-15, 23-12, 14-16, 17-13) 
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 20 néző. V.: Bács, Fülöp.
 
Debreceni Egyetem: Szabó 5/3, Mezei 5, GASZNER 9/3, Bagdi, FÖLDVÁRI 12. Csere: GÖTTLINGER 24/15, NAGY L. 21/15, Ruzsa-Kis, Záhorszky, Kapus. Edző: Kovács Imre.
 
Miskolci Egyetem: Takács 6/6, Kecskés 7, Jámbor, Orbán 1, Kiss. Csere: Bányai 9, Papp 6, SIKORA 12/3, ARAD 15/3, Sabbadin. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Jól kezdett a Debreceni Egyetem csapata, hamar magához ragadta a kezdeményezést, és félidőre megnyugtató előnyt épített ki. A hazai csapat jól védekezett, támadásban pedig játékosai - elsősorban az egyaránt 5-5 triplát beemelő Göttlinger Anna és Nagy Lili révén - extra dobásokat tudtak bemutatni, amelyekre a vendégeknek nem volt ellenszerük, így közel 20 pontos vezetéssel vonultak szünetre a felek. A második félidőben egy harcos vendég együttes jött vissza a parkettre, amelynek hatására a Miskolci Egyetem 10 pontra zárkózott fel. A felzárkózás azonban sok energiát kivett a vendégekből, a fordítás nem sikerült nekik. A Debrecen a hajrában újítani tudott, és végül két dupla-duplával záró játékosa, Göttlinger (24 pont, 11 lepattanó) és Földvári Andrea (12 pont, 11 lepattanó) vezérletével magabiztos győzelmet aratott a hazai alakulat. Vendég oldalon is volt két játékos, akik dupla-dupláig jutottak: Arad Zsófia (15 pont, 13 lepattanó) és Sikora Emőke (12 pont, 16 lepattanó).
 
Kovács Imre: - Gratulálok mindkét csapatnak, jó ritmusú mérkőzést volt! A játékunkban sok volt a pontatlanság, amelyet próbálunk kijavítani a következő mérkőzésre.
 
Lippai Szabolcs: - Első mérkőzésünk volt a sorozatban, emiatt kicsit megilletődötten játszottak a lányok, főképpen az első félidőben. A Debrecen extra dobásaival sajnos nem tudtunk mit kezdeni, ettől függetlenül gratulálok a csapatomnak, mert hajtottak és becsülettel küzdöttek!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 2. forduló
 
Közgáz SC és DSK - PTE-PEAC 93-47 (26-4, 17-13, 31-7, 19-23)
Budapest, Kinizsi u., 25 néző. V: Lövei, Nagy I. 
 
Közgáz: ZANA 14, Herendi 4. DOKTOR 15/3, IMRE 11, ABAHÁZY 18. Csere: STRUPKA 6/6, Szammer 2, Kapornai 6, FARKAS 11, Kutrik 6, Rontó. Edző: Németh Kata.
 
PTE-PEAC: TEMES 14/3, Propszt 9/3, KRIKLER 10/6, Süle 2, Kóbor 4. Csere: Szomor 1, Bátai 6, Balázs 1, Tóth. Edző: Bekk Zsanett. 
 
Az első percekben Imre Nóra és Abaházy Anna ügyes palánk alatti összjátéka, s támadó lepattanók után szerzett kosarai révén a Közgáz könnyedén játszotta át a pécsi zónát. A vendégek nem találták a hazai emberfogás ellenszerét, első mezőnykosarukat a 8. percben dobták 22-2-nél. A szintén emberfogásra átálló vendégek a második etapot Krikler Hanna két triplájával kezdték. A pécsiek ebben a szakaszban kiegyenlítetté tették a játékot a gyakorlatilag sort cserélő Közgáz ellen. A harmadik negyed megint nagyon egyoldalú volt, ennek végén 50 ponttal vezettek a hazaiak. A lelkes vendégeket dicséret illeti, mert nem adták föl, s a negyedik negyedet megnyerték a már kissé kiengedő hazaiakkal szemben. 
 
Németh Kata: - Örülök, hogy új, alakuló csapatunk helyenként szépen játszva és jó százalékkal dobva győzött. Köszönjük a játékot ellenfelünknek, gratulálok mindkét csapatnak!
 
Bekk Zsanett: - Gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez! Heti két edzéssel nehéz felnőni a feladathoz egy olyan kitűnő csapat ellen, mint a Közgáz. Ez ezúttal nekünk csak rövid időszakokra sikerült, dolgozunk tovább.
 
 
 
PTE-Petőfi SE – SMAFC 98-33 (24-12, 22-4, 19-11, 33-6)
Pécs, Cserepka Iskola, 20 néző. V.: Dr. Danka, Téczely. 
 
PTE-Petőfi SE: TÓTH R. 14/6, MILTNER 13, Horváth 11/3, Bencze 10, SÉRA 13. Csere: GULYÁS 14, Orosz 4, ORBÁN 11, ELEK 8. Edző: Sipos Ádám.
 
SMAFC: Kollár 4, PADOS 11, Pogonyi 2, CZIRJÁK 13, Rabatin 3/3. Csere: Határ, Besenyei, Ádám, Horváth. Edző: Panta István.
 
Az egyetemi bajnokság újoncát, a SMAFC csapatát fogadta a PTE-Petőfi SE. Már az első negyedben sikerült 10 pont fölötti előnyt szereznie a hazai csapatnak a helyenként ügyesen kombináló soproniak ellen. Az igen egyoldalú második negyedben a hazai csapat tovább növelte előnyét, s ezt a szakaszt közel 20 ponttal nyerve el is döntötte a találkozót a maga javára. A második félidő forgatókönyve az elsőéhez volt hasonló. A hazaiak végig kézben tartották az irányítást, de a harmadik szakaszban voltak ügyes megmozdulásaik a vendégeknek, a záró szakasz pedig - a második 10 perchez hasonlóan - igen egyoldalú játékot hozott.
 
Sipos Ádám: - Gratulálok a győzelmünkhöz, jó iramot diktáltunk! Sajnos pontatlanok vagyunk támadásban és védekezésben is. Örülök az újonc SMAFC csapatának!
 
Panta István: - Ahhoz képest, hogy újoncok vagyunk ebben a bajnokságban, úgy gondolom, hogy helyt álltunk, bár a pontkülönbség nem ezt tükrözi. A második félidőben megvalósítottuk azt, amit kértem, nem kaptunk annyi indításos kosarat, mint az első félidőben. Köszönöm a tisztes helytállást a játékosaimnak az erős ellenfél ellen!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek