Tovább menetel a Szalay Domonkos vezette Európa – Közel Kelet válogatott
10
Aug
2019
Tovább menetel a Szalay Domonkos vezette Európa – Közel Kelet válogatott
2019. augusztus 10.  |  10:57
Vereb József, a szövetség 3x3 és Jr.NBA referensének helyszíni beszámolója:
 
Újabb győzelmet aratott a Szalay Domonkos vezette Európa – Közel Kelet válogatott, bár az is igaz, hogy a parádés végjátékot ezúttal vezére(i) nélkül vívta meg kontinensünk csapata. Történt ugyanis, hogy ezen a meccsen meglehetősen gyenge kezekbe került a játékvezetés. S ennek köszönhetően az első félidőben a csapat mindhárom kulcsembere három faulttal ment pihenőre. Az eddigi összecsapásokon kiválóan védekező Szalay a második félidőben – érthetően – visszafogottabban játszott és ez elbizonytalanította a társait is. A kínaiak köszönték szépen a lehetőségeket és biztosan tartották 4-6 pontos előnyüket.
 
Nehezítendő a felzárkózást, előbb az európai edző kapott technikait, majd következett két sportszerűtlennek ítélt szabálytalanság. Aztán előbb az orosz Kusnyik, majd Domonkos is 5 faulttal hagyta el a pályát. Egyedül a szerb Sarenac maradt a meghatározó trióból. Ő aztán hidegvérrel bevágott egy hármast 8 másodperccel a vége előtt, így egy pontra fogyott a távolság (55-56). Következett egy villámgyors fault és a kínai fiú csak a másodikat értékesítette (55-57). 6.9 szekundum maradt arra, hogy legalább a hosszabbítás meglegyen. Míg mindenki a 25 pontot szerző Sarenacra figyelt, addig a finn Sauramo bevágott egy triplát a lefújás pillanatában.
 
Ezzel az európaiak a „Nemzetközi konferencia” elődöntőjébe jutottak és szombat reggel (magyar idő szerint 15:00-kor) Kanada ellen játszanak.
 
Csak a rend kedvéért: a 16 csapatos mezőnyt két „konferenciára” osztották. A „nemzetközi” és az „amerikai” főcsoportban is 8-8 csapat szerepel.
 
A Jr.NBA Global Championship döntőjét a két bajnok játssza majd egymás ellen vasárnap.
 
Kína – Európa–Közel Kelet 57–58 (10-14, 19-11, 15-12, 13-21)
 
Szalay Domi: 24 perc, 4 pont, 5 lepattanó, 4 assziszt
 
 
Fotó - Getty Images

Vármegyei szövetségek