Egyetemi Eb: női hatodik és férfi kilencedik hely a TF-től
28
Jul
2019
Egyetemi Eb: női hatodik és férfi kilencedik hely a TF-től
2019. július 28.  |  19:35
A TFSE női csapata nagyot küzdve, vereséggel a hatodik, a férfi együttes pedig helyenként örömjátékot bemutatva, 20 triplát szórva, fölényes győzelemmel a 9. helyen zárta a lengyelországi Poznanban rendezett egyetemi Európa-bajnokságot. Nagy Botond bekerült a férfi torna All Star csapatába!
 
 
Nők, az 5. helyért
 
Göttingeni Egyetem (német) - TFSE 61-51 (17-12, 20-12, 9-13, 15-14)
 
TFSE: MIHÁCZI 13, FUISZ 5/3, Herman, KARLÓCAI 14/6, VARGA 8. Cs.: VÖRÖHÁZI 9/9, SZELI 2, Révész, Shirian. Edző: Magyar Bianka.
 
Nehezen melegedett játékba a két csapat, amely már a csoportkörben is találkozott egymással. Akkor 24 pontos német siker született, ezúttal a nyitó etap közepén 2-2 állt az eredményjelző. A negyed második felében megélénkült a játék, a torna TF-es "felfedezettjének", Vörösházi Jázminnak a tripláival tartotta a lépést a németekkel a magyar egyetemi bajnok. A szakasz hajrájában a pontosabban játszó Göttingen 5 ponttal ellépett.
 
A második etap a torna talán legszebb TF-es kosarával kezdődött, Miháczi Diána betörése alkalmával a dereka körül tekerte meg a labdát, majd így talált a gyűrűbe. A látványos dupla nem adott nagy lökést a TF csapatának, a pontosabban, lendületesebben játszó, s ekkor csapatként szervezettebb rivális a szakasz első felét 13-5-re nyerve ellépett, a TF-ből jó ideig csak Karlócai jelentett veszélyt a német kosárra. A félidő hajrájában a lányok kiegyenlítetté tették a játékot, állandósult a 10 és 15 pont közötti göttingeni előny. 
 
Térfélcsere után Miháczi kosaraival tartotta a lépést a TF a németekkel, ám a szakasz közepén egy germán triplával 16 pontosra nőtt a különbség. Zónára állt át a TF, s ez bejött, egységes csapatjátékkal, egy pazar 9-0-lal 7 pontra feljöttek Karlócaiék, kár volt a negyed utolsó pillanatában kapott kosárért. 
 
A lányokat azonban ez nem törte meg, Karlócai, valamint Varga Barbara jóvoltából újra üldözőbe vették a német csapatot. A záró etap közepén az addig Szeli Dorinához hasonlóan védekezésben hatalmasat "melózó" Fuisz Viktória is beemelt egy triplát, 5 pontosra csökkentve a TF hátrányát. A folytatásban nem tudott ennél közelebb kerülni a magyar egyetemi bajnok az ellenfeléhez, másfél perccel a vége előtt egy palánkról beeső német triplával eldőlt a mérkőzés. A vereség ellenére a TF bebizonyította, hogy minden tekintetben nagyon sokat lépett előre a torna kezdete óta, s alaposan megnehezítette a válogatott kerettagokkal, élvonalbeli játékosokkal felálló Göttingen dolgát.
 
Magyar Bianka: - Nehéz felszínre törő érzelmek nélkül mondani bármit, ennek a társaságnak, így ebben az összetételben valószínűleg ez volt az utolsó mérkőzése. Nagyon szerettük volna megszerezni az ötödik helyet, a lányok mindent megtettek érte, sokkal jobban játszva, mint a csoportmeccsen, alaposan megnehezítették a kiváló német csapat dolgát. Karlócai Julinak és Fuisz Vikinek köszönöm, hogy az elmúlt években csapatunk vezéregyéniségei voltak, sok sikert kívánok nekik pályafutásuk folytatásához!
 
 
Férfiak, a 9-12. helyért
 
TFSE - Gdanski Műszaki Egyetem (lengyel) 93-44 (23-12, 19-8, 33-13, 19-11)
 
TF: NAGY BENEDEK 12/12, NAGY BOTOND 25/21, ARMAGHANI 11/3, Boinitzer 8, Scerbinskis. Cs.: Fülöp 3, BOGNÁR 12/12, Világi 4, Király, HORVÁTH B. 9/9, LAMAN 9/3. Edző: Boros Zoltán.
 
A TF záró mérkőzése elvben tét nélküli volt, ráadásul sérülések miatt egy erősen megfogyatkozott, mindössze 5 játékossal felálló rivális várt Boros Zoltán legénységére, amelyből a nem teljesen egészséges Pintér Dávidra nem számíthatott a szakvezetés.
 
Bár a találkozó a két Nagy-fivér egy-egy triplájával indult, utána azért érződött a tét nélküliség. A szakasz közepén kiegyenlített a lengyel csapat, amikor Boinitzer Dávid megszerezte a torna talán leglátványosabb TF-kosarát, egy le-, pontosabban a gyűrűről felpattanó labdát remek ütemben emelkedve visszazsákolt. A szép találat óriási lökést adott a magyar egyetemi bajnoknak, amely egy 13-2-es száguldással fejezte be az első etapot. A magyar együttes lendületben maradt, Armaghani Ármin kosaraival, továbbá Bognár Mátyás és Horváth Barnabás tripláival szünetig 20 pont fölötti előnyt szerzett.
 
Térfélcsere után a Nagy-fivérek, Benedek és Botond tartottak tripla-bemutatót az erejükkel egyre inkább elkészülő gdanski legények ellen. Boros Zoltán próbált csapata korábban kevesebbet játszó játékosainak is bővel lehetőséget adni, s Laman Richárd ügyesen, eredményesen játszva élt is ezzel. Végeredményben 1 híján 50 ponttal győzte le ellenfelét a TF, amely végül 5 győzelem mellett mindössze egyetlen vereséget elszenvedve lett kilencedik.
 
A kiváló mérleg mellett még egy dolognak örülhetett a magyar küldöttség: Nagy Botond bekerült a férfi torna All-Star csapatába.
 
Boros Zoltán: - Próbáltunk koncentráltan, a saját ritmusunkban játszani a megfogyatkozott lengyel csapat ellen, és ezt összességében úgy érzem sikerült is megvalósítani. Ami az egész tornán látottakat illeti, büszke és bosszús is vagyok egyben. Büszke, mert öt győzelemmel és egyetlen vereséggel zártuk az egyetemi Eb-t, de bosszús is, mert ezzel a mérleggel csak kilencedikek lettünk.
 
 
Fotó - Práczki Péter

Vármegyei szövetségek