Három ponton múlt a legjobb négy
04
Jul
2019
Három ponton múlt a legjobb négy
2019. július 4.  |  15:07

Magyarország - Nagy-Britannia 59-62 (13-15,9-17, 16-16, 21-14)

Európa-bajnokság, Nyolcaddöntő
Kombank Aréna, Belgrád, 800 néző
Játékvezetők: Tsaroucha, Ciulin, Tomasovic

Magyarország: Studer 10/6, Turner 11/6, Raksányi 10/6, Zele 5/3, Határ 8. Cserék: Horti 8, Dubei 3/3, Varga 4.

Nagy-Britannia: Vanderwal 2, Leedham 4, Handy 6, Samuelson 7, Fagbenle 29/3. Cserék: Jones 8/6, Simpson 3/3, Green 3.

 

Munkanap, dél. Nem szurkolóbarát időpont. Ennek ellenére 300 magyar énekelte Studer Ágnesékkel a Himnuszt. Szalay Ferenc MKOSZ elnök is a helyszínen szorított a magyar válogatottért.

Az Európa-bajnokságon végig szenzációsan játszó Raksányi Krisztina duplájával kezdődött a mérkőzés, majd Turner dobott egy triplát. Jól szedtük a lepattanókat, remekül védekeztünk. A britek büntetőből szerezték első pontjukat. 7-1-re vezetett Magyarország a 4. perc elején. Továbbra is mi diktáltuk a tempót. Határ remek kosarat dobott, Zele szenzációsan blokkolt. Studer kétszer egymás után lopta el a labdát Fagbenle kezéből. A védekezés tökéletesen működött, támadásban azonban sokat hibáztunk, de Turner egy triplával javította a dobószázalékon. 11-5.

A negyed hajrája az ellenfélé volt. Jones triplájával két pontra is felzárkóztak, Leedham egyenlített. Horti két hibátlan büntetőjére, duplával válaszoltak, és a negyed utolsó másodperceiben a vezetést is átvették. 13-15.

Katasztrofálisan kezdődött a második negyed, két tripla szottyant a gyűrűnkbe. Studer két jó büntetővel kozmetikázott az eredményen, de még mindig 15-21 volt az eredményjelzőn. Handy újabb triplája után pedig azonnal időt kért Székely Norbert. A briteknek szemmel láthatóan nem ízlett a palánk alatti védekezésünk, ezért inkább külső dobásokkal próbálkoztak, hatékonyan.

Studer tartotta a lelket a mieinkben, duplájával szereztük meg a 17. pontunkat, de nem akart olvadni a 10 pont körüli hátrány. A védekezésünk helyreállt, de támadásban nem jöttek a pontok. A gólcsendet Horti törte meg három perccel a nagyszünet előtt.

Dubei fontos triplát dobott a negyed hajrájában, de Handy azonnal megbosszulta. Ez volt az ötödik hárompontosa az ellenfélnek. 22-32 az első félidő vége.

Fagbenle duplával állította be az eddigi legnagyobb különbséget a két csapat között, Zele hozott vissza minket tízre. Nem állt össze a játékunk, könnyű pontokat szereztek a britek, 14-gyel vezettek. Teljesen kilátástalannak tűnt ekkor a helyzet.

Horti duplájával, és Turner büntetőjével jöttünk fel tízre, Raksányi triplája után pedig robbant a magyar tábor is. Hét pontra jöttünk fel. A lendület nem tartott sokáig. 33-45-nél Székely Norbert ismét időt kért. A játék képe azonban nem változott. A britek fölényesen vezettek, a mieink nem találták a ritmust. 38-48.

Varga duplájával kezdődött az utolsó negyed, és miután Horti is betalált, az ellenfél azonnal időt kért. Visszajött az “élet” a csapatba, de britek nagyon rutinosan őrizgettek előnyüket. A magyar válogatott mindent megpróbált, és a negyed végére fel is támadt.

Turner triplája után, 56-58-nál az ellenfél kért időt, Studer negyven másodperccel a vége előtt triplát dobott. Egy pont volt a hátrányunk, de a bravúr elmaradt.

A magyar válogatott nem jutott be a legjobb négy közé, de eddigi produkciójáért minden dicséretet megérdemel. A mieink szombaton a Franciaország-Belgium mérkőzés vesztesével játszanak, a győztes ott lehet az olimpiai kvalifikációs tornán.

 

Vármegyei szövetségek