Fiú Kadett Országos Döntő: Pécsre került az aranyérem
13
May
2019
Fiú Kadett Országos Döntő: Pécsre került az aranyérem
2019. május 13.  |  12:00
Elérkezett a helyosztók napja a Nemzeti Fiú Kadett Országos Döntőn, lássuk, ki hányadik helyen végzett!

 

A második félidőben kerekedett a Sopron fölé a Kaposvár

Elsőként a hetedik helyért csapott össze a Kaposvári KK és a házigazda Soproni Sportiskola. Az első negyedet 9 ponttal, 22-13 arányban nyerte a frissebben kezdő Sopron, de a második etapban az ismételten a Paár- Cohill duó eredményességére építő somogyiak csökkenteni tudták hátrányukat, sőt ki is egyenlítettek. Végül Vámosi triplájával és duplájával húzta be a félidőt a Sterbenz-alakulat (32-37).

A fordulás után egy agresszívebben védekező Kaposvárt láthattak a kilátogató nézők, 43-43-nál érték utol a házigazdát Polotárék. A játékrészt ezúttal a somogyiak nyerték kilenc egységgel, így ők fordulhattak előnnyel a záró felvonásra (52-48). Paár trojkájával vette kezdetét ez a szakasz, őrizte 5-6 pontos fórját a Kaposvár. Polotár távolijára még felelt Csendes, de Cohill is bevágott egy hármast a következő támadásból, nem csökkent a soproniak hátránya. A végjátékban már nem is maradt ereje a tornán már többször is bemutatott zárkózásra Sterbenz László csapatának, így a Kaposvári KK szerezte meg a hetedik, a Soproni Sportiskola pedig a nyolcadik helyet a tornán.

 

Kaposvári KK – Soproni Sportiskola 81-73 (13-22, 19-15, 20-11, 29-25)

 

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_137

 

 

A Debrecen volt pontosabb a végén

Az ötödik helyért a Debrecen és a Szolnok csapata küzdött, a csoportmeccsek során 80-61-es hajdúsági siker született ebben a párosításban. Most is jobban kezdett Erdei Ádám csapata, 8-1-re, majd 20-11-re is vezettek Kalassaiék – be is húzták a nyitó játékrészt 29-15-re. A második etapban magához tért a Gémes és Szanyi vezette Tisza-parti együttes, agilisabb támadójátékuknak köszönhetően egészen kettő pontra megközelítették a debrecenieket, majd a vezetést is átvették. Kapcsolt az Erdei-legénység, a nagyszünet előtt Turcsik hintett be egy triplát, ötpontos előnyhöz juttatva övéit (41-46).

A harmadik felvonásban kevés kosár esett, sok volt a hiba mindkét oldalon. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, egy pontot tudott rátenni a Debrecen félidei vezetésére (54-60). Fekete büntetőivel, majd duplájával hamar meglett a közte tíz, amit percekig jól is őrzött az Erdei-legénység. Kalassai hármasa nyugtatólag hathatott a hajdúságiak idegeire, a végjátékban nem is tudott már jelentősen zárkózni Gaál Róbert gárdája – a Debrecen lett az ötödik, a szolnokiak pedig a hatodik helyen végeztek.

 

Szolnoki Sportcentrum – Debreceni Kosárlabda Akadémia 69-77 (15-29, 26-17, 13-14, 15-17)

 

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_138

 

A páratlan negyedekben remekelt, bronzérmes lett a Kőbánya

A bronzéremért a Zsíros Akadémia Kőbánya és a MAFC versengett. Vasas és Hajdu révén aktívabban kezdett a kőbányai gárda, de Réti triplájával utolérte ellenfelét a MAFC (12-12). 21-19-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, akkor azonban ismét a Vasas – Hajdu páros villant, utóbbi triplájának köszönhetően 30-21-re nyerte a játékrészt a Zsíros Akadémia. A második etap elején is ez a duó volt eredményes, 14 ponttal lépett el ellenfelétől Varga István alakulata. Nem hagyta magát a MAFC, egy 11-2-es sorozattal zárkóztak a piros-feketék, és félidőre három pontra csökkentették hátrányukat (48-45).

A térfélcsere után kettőre is feljöttek Világos András tanítványai, de fordítaniuk nem sikerült. Kerti és Pafféri jóvoltából ismét magához ragadta a kezdeményezést a Kőbánya, visszaállt a tíz pont fölötti különbség – úgy tűnt, hamar kifullad a MAFC zárkózási kísérlete, fokozatosan lépett el tőlük a Varga-legénység. Még a harmadik játékrészben elérte a húsz pontot a differencia, végül 81-62-vel fordulhattak a záró felvonásra a felek. Itt percekig ügyesen őrizte vezetését a kőbányai együttes, Tóth két egymást követő triplával igyekezett meccsben tartani övéit. Két perccel a vége előtt egészen hat egységig vissza is jöttek a piros-feketék, de ennél közelebb már nem sikerült férkőzniük ellenfelükhöz – a Zsíros Akadémia Kőbánya lett a Fiú Kadett Döntő bronzérmese, a MAFC-os fiúknak a negyedik hely jutott.

 

Zsíros Akadémia Kőbánya – MAFC  102-92 (30-21, 18-24, 33-17, 21-30)

 

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_139  

 

A remek pécsi kezdés aranyérmet ért 

A finálét a Vasas és a Pécs gárdája játszotta – érdekesség, hogy a csoportmeccsek során a Vasas a Kőbányától, míg a Pécs a MAFC együttesétől szenvedett vereséget, a bronzmeccs résztvevői a torna korábbi szakaszában felülmúlták tehát a finalistákat.

Pazarul kezdtek a mecsekaljaiak, Staubach büntetőivel percek alatt 12-4-es előnyt alakítottak ki. Nem találta támadójátékát a pasaréti együttes, elvétve találtak csak a kosárba Harald Stein tanítványai – kilenc perc alatt mindössze hat pontig jutottak, az első etap 22-8-cal ért véget. Az vásárhelyi nevelés Bánfi tempójával gyorsan húszra nőtt a baranyaiak előnye, ezt pedig a nagyszünetig tartotta is a Kazy – Bánfi – Nnaji trió által húzott pécsi gárda. Nnaji uralta a palánk környékét, ritka volt a könnyű ziccer a fővárosiak oldalán – 44-24-gyel mehettek pihenőre a csapatok.

Kazy triplájával 55-28-ra is vezetett már Branislav Jemc együttese, úgy tűnt, izgalommentes végjáték lesz. Bartha, Horváth és Dunai kosaraival azonban jó játékkal zárta a harmadik negyedet a Vasas, 61-45-re sikerült közelíteniük ellenfelüket a záró felvonás előtt. Küzdött, hajtott a pasaréti gárda, de tízen belülre már nem sikerült bejönniük a mérkőzés hátralévő részében – Kazy 24 ponttal, Nnaji pedig 16 pontja mellé 9 lepattanóval, és ugyanennyi blokkal (!) vétette észre magát. Pécsre került tehát az aranyérem, végig kézben tartotta a finálét a mecsekaljai együttes - a Vasas bár jó második félidőt futott, összességében ez kevés volt a bajnoki címhez.

 

Kosárlabda Akadémia Pécs – Vasas Akadémia  78-67 (22-8, 22-16, 17-21, 17-22)

 

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_140

 

 

A torna végeredménye:

 

1.      Kosárlabda Akadémia Pécs

2.      Vasas Akadémia

3.      Zsíros Akadémia Kőbánya

4.      MAFC

5.      Debreceni Kosárlabda Akadémia

6.      Szolnoki Sportcentrum

7.      Kaposvári KK

8.      Soproni Sportiskola

 

Vármegyei szövetségek