Egyetemi bajnokság, férfiak: Izgalomentes játékhét
08
Mar
2019
Egyetemi bajnokság, férfiak: Izgalomentes játékhét
2019. március 8.  |  17:15
A végeredményeket tekintve nem volt túl sok izgalom a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság heti összecsapásain. A keleti csoportban az NKE ugyan az első negyedben meglepte a TF-et, és az ELTE-BEAC is tartotta a lépést a címvédő Miskolccal, de a folytatásban az esélyesek akarata érvényesült. A nyugati csoportban a Petőfi SE 20 pontos hátrányát a második félidő elején ledolgozta a Közgáz otthonában, ám ez sokat kivett a baranyaiakból, s végül biztos hazai siker született. A Veszprém egy félidőn át jól tartotta magát a BME otthonában, de a harmadik negyedben "robbantottak", és biztosan nyertek a hazaiak.

 

Keleti csoport

Szegedi RSC - EKE Eger 54-88 (16-26, 8-21, 20-18, 10-23)
Szeged, Topolya sor, 50 néző. V.: Nyilas, Tóth.

Szegedi RSC: Horváth R. 10/3, Kubik 9/3, Kereszty 5/3, JÁHNI 5/3, Liszkai 11. Csere: Szűcs 4, Kamenik, KÉRI 10. Edző: Szablics Péter.

EKE Eger: MÉSZÁROS 17/15, PAPP 16/6, Ungi 12, VERES 10/6, HORVÁTH R. 11. Csere: Bürgés, Illés 6, Megyes 5/3, POMÁZI 11/9, Steier. Edző: Váczi Péter.

Gyengén kezdte a mérkőzést a hazai csapat. Az egriek Mészáros Bence és Papp Bendegúz kosaraival hamar 10 pont körüli előnyt szereztek a legjobbjukat, Mayer Ákost nélkülöző szegediekkel szemben. A második negyedben tovább nőtt a különbség, a hazaiak csak 8 pontot tudtak a táblára rakni, ekkor Veres Dávid szállította a pontokat a vendégeknél. Szünetben rendezték soraikat a hazaiak, akik egy 9-2-es futásnak köszönhetően elkezdtek zárkózni az Eger csapatára. Azért időben "kapcsoltak" a vendégek, és bár a negyedet elvesztették, biztos előnnyel várhatták a záró részt. A felzárkózási kísérlet teljesen felemésztette a szegediek energiáit, így nem sok ellenállást tudtak kifejteni a mérkőzés végén, ennek köszönhetően az egriek növelték előnyüket, és magabiztos győzelmet arattak. Érdekesség, hogy mindkét csapatban játszott egy-egy Horváth Róbert, az egri center hatékonyabb volt a szegedi irányítónál.

Szablics Péter: - A mérkőzés elején szépen tartottuk magunkat, és fegyelmezetten játszottunk, de ellenfelünk ellépett tőlünk. Egyszer még fel tudtunk kicsit zárkózni, de utána szétesett a csapat, és fejben nem bírtuk a terhelést. Gratulálok az ellenfélnek!

Váczi Péter: - Úgy gondolom, hogy egy kellemes hangulatú mérkőzésen vagyunk túl. Rengeteg hibával játszottunk támadásban és védekezésben is, sok dolog nem úgy alakult, ahogy előzetesen megbeszéltük, ettől függetlenül néhány jó egyéni teljesítménynek köszönhetően sikerült megszereznünk a győzelmet.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_620


ELTE BEAC - Miskolci Egyetem 50-72 (15-23, 11-11, 15-20, 9-18)
Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Józsa, Németh.

ELTE BEAC: MOLNÁR 10/3, Somosi 6, KONCZ 13, CZIMER 15/9, Mayer 2. Csere: Szeiler, Torda, Kósy 4, Kovács. Edző: Varga Zsolt.

Miskolc: TAKÁCS 14/6, HARTMAN 10, Szanyi 4, Kopasz 2, LIPPAI 22. Csere: Gonda 17/9, Orliczki M., Orliczki B. 3. Edző: Drahos Gábor.

Nem teljes összeállításban érkeztek a miskolciak a fővárosba, de így sem volt mondható gyengének a címvédő kerete. Nagyon motiváltan kosárlabdáztak az ELTE-sek, talán meg is lepték az esélyes bajnokcsapatot, a Molnár Alex-Koncz Péter-Czimer Máté trió révén tartani tudták a lépést a miskolciakkal. A térfélcserét követően viszont egyre inkább kezdett kijönni a két csapat közötti tudáskülönbség. A Miskolc a 22 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával záró Lippai Szabolcs, Gonda Zsombor, a játékot ügyesen szervező Takács Dániel, valamint Hartman Ákos hatékony játékára építve gyorsan ellépett, s 20 pont körüli előnyt állandósítva biztosan győzött.

Varga Zsolt: - Jól kezdtünk, kifejezetten jó játékot sikerült mutatnunk, jól is hajtottunk. Sokáig úgy gondolom, hogy meccsben voltunk. Sajnos a támadólepattanók sokasága miatt, amit a Miskolc visszaszedett, sokkal több lehetőségük volt második esélyből pontokat szerezni, és úgy gondolom, hogy emiatt alakult ki ez a különbség a végére. Gratulálok a Miskolcnak!

Drahos Gábor: - Újabb tanulságos mérkőzés volt. Egy motivált, szorgalmas ellenfél ellen sikerült nyögvenyelősen győzni. A játékosaim fejében még gyaníthatóan élénken élt az előző napi mérkőzés sikere, de összességében nem haragudhatok rájuk, mert nincsenek nagyon hozzászokva, hogy idegenben győznek, és ezért még ezt az élményt fel kellett dolgozni. Tanulságos volt, tanulunk belőle, és dolgozunk tovább a céljainkért.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_621


NKE SE - TFSE 56-94 (19-16, 5-27, 16-25, 16-26)
Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Bagi, Jankovics.

NKE SE: Laczó 8, Forgács 3/3, TASNÁDI 14/6, Obermann 6, BARANYI 18. Csere: Kalo 2, Polgári, Kovács 3/3, Marton 2, Polyák. Edző: Szekeres Dávid.

TFSE: Kovács M. 7/3, Laman 2, Király 6, VILÁGI 10/3, FÜLÖP 24. Csere: KOVÁCS B. 9/6, ARMAGHANI 22/6, Hole 4, FÉLIX 10. Edző: Boros Zoltán.

Az NKE csapata alaposan meglepte az ellenfelet az első negyedben, a végül dupla-dupláig jutó Baranyi Péter (18 pont, 20 lepattanó) és Tasnádi Bence révén hatékonyan váltották pontokra a támadásokat. A második negyedtől sokkal erőszakosabban és szorosabban védekezett a TF csapata, amely két dupla-duplát elérő játékosa, Fülöp Botond (24 pont, 10 lepattanó) és Félix Ákos (10 pont, 11 lepattanó), a sokoldalúan kosarazó Armaghani Ármin, továbbá Világi Kristóf és Kovács Benedek jó játékára építve az első félidő végére közel 20 pontos előnyre tett szert. A TF a második félidőben tovább növelte az előnyét, az első kivételével minden negyedet magabiztosan nyert, így a papírformának megfelelően összességében simán győzött.

Szekeres Dávid: - Gratulálok a TF-nek a győzelemhez! Végre olyan sebességgel dolgoztunk, amit a szezon eleje óta szeretnék elérni. Hatékonyság és állóképesség terén még van mit javulni, de egyszerre nem lehet mindent.

Boros Zoltán: - Az első negyed után állt össze a védekezés, így sok gyorsindítást tudtunk vezetni, amivel olyan előnyt hoztunk össze, amit a meccs végéig fenn tudtunk tartani.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_622

 

Nyugati csoport

Közgáz SC és DSK - PTE-EMES Petőfi SE 82-63 (25-8, 17-26, 21-21, 19-8)
Kinizsi u., 40 néző. V.: Lázár, Tóth K.

Közgáz: VÖRÖS 19/15, Pálházi 12/6, MÁRIÁS 18/6, NAGY SZ. 11/3, BEA G. 6. Csere: Bános 4, SEBŐK 7, Haris 4, Sebestyén, Bernacchini 1. Edző: Vladár Csaba.

PTE-Petőfi: FÜLÖP ZS. 15/6, Földes 9/9, Pungor 11/6, FÜZY 7/3, KIS M. 9/3. Csere: Kovács 7/3, Győr 5. Edző: Petőfi Áron.

Az első 6 percben Vörös Miklós 4 alkalommal dobta át triplával a pécsi zónát, vezérletével 17-5-ös repülőrajtot vett, s a nyitó etap végén közel 20 ponttal vezetett a Közgáz. Mivel a második etap 4 hazai ponttal kezdődött, 21-gyel "mentek" a vendéglátók a 12. percben, ráadásul a baranyaiak egyik legjobbja, Kis Milán megkapta 4. személyijét. Ezt követően azonban szétesett a hazaiak játéka, s magukra találtak a Petőfi SE kosarasai, akik elsősorban Fülöp Zsombor és Pungor Szabolcs jóvoltából hol triplákkal, hol pedig a lassan visszazáró hazaiakkal szemben indításos kosarakkal egy 21-5-ös rohammal 5 pontra feljöttek. A félidő végén váltva estek a kosarak, Sebők Bence jóvoltából 8 pontos előnnyel térhettek pihenőre a hazaiak.

Ahogy a meccs elején Vörösnek, a második félidő első perceiben Földes Dánielnek "sült" a keze, igaz ő "csak" 3 triplát emelt be, de ezzel egy egyenlítést jelentő 14-6-os rohamra vezette a Petőfi SE csapatát. A folytatásban elsősorban Bea Gergely és Nagy Szabolcs találataival a védekezésén érezhetően "szigorító" Közgáz jutott újra előnyhöz, ráadásul a negyed végén Vörös beemelte 5. tripláját. A záró etap előtt ugyanúgy 8 ponttal vezetett a Közgáz, mint szünetben. A befejező negyed elején Máriás Gergely sziporkázott, remek megmozdulásaival egy 14-3-as hazai rohamot vezényelve eldöntötte a meccset a maga javára a Közgáz a jól küzdő, de a végére elfáradó Petőfivel szemben.

Vladár Csaba: - Örülök a győzelemnek. Jó kezdés után magunknak tettük nehézzé a mérkőzést, elkezdtünk lezserkedni, és ezt kihasználva - amiért elismerést érdemel - a pécsi csapat visszajött a mérkőzésbe. Ami pozitívum, hogy ezután éles helyzetben tudtunk újítani, és ennek köszönhetően végül biztosan nyertünk.

Petőfi Áron: - Nagy dolog volt, hogy ősszel otthon a rájátszásba kerülésért küzdő csapatunk "elkapta" a négyes döntőre hajtó Közgázt. A körülményekhez képest most is jó meccset játszottunk, nagy hátrányból sikerült feljönnünk, de a végére mind fizikálisan, mind pedig mentálisan elfogytunk. Gratulálok a Közgáznak, sok sikert kívánok nekik a folytatásban!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_593


SMAFC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 57-119 (11-34, 18-23, 15-30, 13-32)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Rokob, Rudasits.

SMAFC: TUKOVITS 25/3, Gottlieb 6/3, Vass 10/6, Gáspár 2, BARCZA 7/3. Csere: SZÉPLAKI 7/3, Kőfaragó, Erdős, Nichter. Edző: Farkas Dávid.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: GEIGER 21/12, KÁMÁN 17/3, RÁTVAY 15/9, HORVÁTH Á. 8, DOMSITZ 25. Csere: Faragó, Kovács, Szabó 5/3, FÜZI 10, IVÁNCSICS 10, Mándity 3, Nagy-Biró 5/3. Edző: Laky Tibor.

A megyei riválisok mérkőzését a vendégcsapat nagyon agresszívan kezdte, 12-0-s rohanással nyitottak a mosonmagyaróváriak. Az 5. percben Tukovits Balázs betörése után szerezte meg a hazai csapat az első pontokat. Az első felvonás végére a Mosonmagyaróvár a két dupla-duplát elérő játékosa, Domsitz Márton (25 pont, 14 lepattanó) és Geiger Bálint (21 pont, 12 gólpassz) vezetésével 20 pontos előnyt épített ki. A második negyedet a vendégek már a cseresorral kezdték, ezáltal kiegyenlített lett a játék, a hazaiak is tudtak pár könnyű kosarat szerezni. A különbség 30 pontra növekedett a félidőre a vendégek hatékony letámadó zónája miatt. A második félidőben már mindkét edző lehetőséget adott az összes játékosának. A vendégek így is növelni tudták az előnyüket, és 44-87-es állással fordultak az utolsó etapra, ami Domsitz parádéjával kezdődött. 5 perc elteltével kerek 50 pont volt a különbség, a vendégek tükörsima győzelmet arattak.

Farkas Dávid: - A nagy különbségű vereség ellenére játékosaimra nem lehet panasz, hiszen "Dávid és Góliát" csapott össze.

Laky Tibor: - Nagyon boldog vagyok, mert sikerült győznünk, másrészről játékosaim több bajnokságban is játszanak két-három naponta. Örülök, hogy mindenki felszabadultan tudott játszani ma, ez talán nem ment az eredmény rovására sem. Haladunk előre, szeretnénk bejutni a rájátszásba, ez is egy fontos állomás volt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_594


BME-MAFC - Veszprémi ESC 77-55 (19-18, 19-14, 23-7, 16-16)
Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Dr. Szakáll, Lázár.

BME-MAFC: FEHÉR 18/9, TÁLOS 14/12, Schaul 5/3, ANDRÁSSY 13, FEKETE 6. Csere: Koflanovics 8/3, Farkas 5/3, Svéda 4, Lukács 4. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

Veszprémi ESC: NOVÁK 27/9, Kacskó 10, Lenger 2, Grifatong, SCHMITZ 14. Csere: Kovács 2, Yuteng. Edző: Mónus Péter.

Mindkét csapat meglehetősen fásultan kezdte a mérkőzést. A Veszprémi Egyetem csapatában Novák Patrik (29/9 pont, 9 lepattanó, 7 szerzett labda, 7 eladott, 29 VAL) lépett elő hamar vezérré, de a hazai csapat Fehér Ákos (18/9 pont, 9 lepattanó, 4 assziszt, 26 VAL) és Andrássy Géza (13 pont, 6 lepattanó, 19 VAL) eredményessége révén szerzett vezetést, és meg is őrizte az első félidő végére. A második félidőben a BME-MAFC csapata ritmust váltott, és egy "lehengerlő" harmadik negyeddel el is döntötte a mérkőzést. Fekete József (6 pont, 11 lepattanó, 16 VAL) és Andrássy hatékony pattanózását jól használta ki a "műszaki alakulat", s ezekből gyors indításokkal könnyű kosarakat tudott szerezni, ami megpecsételte a veszprémiek sorsát.

Tiba Klára: - Hoztuk a "kötelezőt". Örülök, hogy mindenkinek tudtunk lehetőséget adni.

Mónus Péter: - Jól kezdtük a meccset, jó iramban és jó dobószázalékkal dolgoztunk. Sajnos a harmadik negyedben ismét fásultan és egyénieskedve játszottunk. Gratulálok a BME csapatának, megérdemelt győzelmet arattak! Bízom benne, hogy jövő héten a számunkra fontos meccsen is így tudunk játszani.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_595

 

Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek