Férfi NB I: Hosszabbítás után, feszült meccsen nyert a ZTE
02
Feb
2019
Férfi NB I: Hosszabbítás után, feszült meccsen nyert a ZTE
2019. február 2.  |  08:20
Hosszabbítás után, feszült meccsen nyert a ZTE

Remek hangulatban kezdődött a találkozó, mindkét tábor kitett magáért. Jobban kezdett a ZTE, többek között Szabó és Thompson triplájával. A Falcónak Reddic betörései jelentették a felzárkózást, ám a ZTE növelni tudta előnyét. Govens esett rá Agafonovra, a B-közép pedig nem kímélte a három éve még Egerszegen pattogtató amerikait. Amikor Ware második próbálkozásra hármast hintett Thompson lepattanójából és asszisztjából, már szólt is a „tíz, tíz". A csereként beálló Bagó Martin is mutatott szép dolgokat a hazai szurkolók legnagyobb örömére. A Falco egyik ásza, Bruinsma csak a negyed végén talált be először, majd Perl Zoltán harcolt ki rutinosan egy faultot, ám csak az egyik büntetőjét dobta be. 28-19-cel zárult az első tíz perc.

Az egykori ZTE-játékos, Balmazovics hármasával indult a második negyed, s gyorsan kiderült, az ismerős palánk és gyűrű nagyon fekszik neki. Második triplája után éledezett a Falco-tábor, ám érkezett Doktor, és szinte első labdaérintésből betalált kintről. Bruinsma „aprította" Agafonovot a palánk alatt, az ukrán centert Győrffy játékvezető nyugtatgatta „Keep calm!" szavakkal. Folytatódott a triplaeső, Balmazovics dobására Thompson felelt. Govens is hozzászólt a meccshez, Papp nem tudott lépést tartani vele, ő pedig szépen ziccerezett. Tóth duplájával közelített a Falco, a ZTE játékosain pedig látszott a fáradtság. A hazaiak szempontjából legjobbkor jött megint Doktor: szépen kígyózott át az ellenfél térfelén, majd szerzett két pontot. Lüktető volt a játék és jó a meccs. Govens ismét betalált, ám az ekkor ihletett formában játszó Doktor ismét triplát szerzett. A félidő végén feljött a Falco, többek között azért is, mert Bencze Tamásra technikait fújtak. 47-44-el zárult az első húsz perc.

Harapós Falco és lassabb ZTE érkezett a szünet után, Curry pedig elkapta a fonalat. Második hármasa után túlzott gólöröméért büntették meg, azonban ez még inkább felspannolta az irányítót, s harmadik trojkáját is elsüllyesztette két percen belül. Már 7-0-s rohanásban volt a Falco, ám korántsem volt vége a ZTE mélyrepülésének, Govens lopott labdát, majd szép dobással fejezte be a lerohanást. Az első hazai mezőnykosárra négy percet kellett várni, Szabó nevéhez fűződött. A ZTE teljesen lefagyott, a Falco pedig mindent büntetett. Govens két hármassal növelte a különbséget, melyek után jöhetett a jól ismert nyilazás. A harmincadik perc végén 17 pontos előnyt mutatott az eredményjelző, 33-13-ra nyerte ezt a periódust a vendégcsapat.

Thompson triplája és Szabó tempója jelezte, a ZTE hitt még a fordításban. Három perc alatt kilenc pontra zárkóztak a kék-fehérek, jött is Okorn mester időkérése. Curry negyedik triplájára Ware felelt azonnal, három perccel a vége előtt nyolccal ment a Falco. Curry szánta el magát újabb távolira, homálya után pedig jól büntetőzött Thompson: higgadtsága révén négyre zárkóztak az egerszegiek. Thompson törhetett a gyűrű felé, ám Curry „lesapkázta", Govens pedig az ellentámadásból ismét triplát szerzett. Hét pont volt közte, amikor Reddic kipontozódott, másfél perccel a negyed vége előtt. Agafonov büntetői és Ware ziccere megint lőtávolságba hozták az egyre jobban védekező Zetét; sőt, Doktor labdalopása után az ukrán center ziccerével már csak egy volt közte. Govenst faultolták, aki hidegvérrel büntetőzött. Jött azonban egy gyors hazai ziccer, majd a fordulat: Govenst ismét faultolták, majd a földhöz vágta a labdát, a játékvezetők kiállították a válogatott irányítóját, aki érthető okokból, rendkívül dühösen távozott az öltözőbe. Ware egalizált a megítélt büntetővel, majd Szabó vezérletével a ZTE kivédekezte az utolsó 10 másodpercet. Jöhetett a hosszabbítás.

95-95-ről kezdődött az extra öt perc, s az első percben Agafonov hármasának tapsolhatott a publikum. Sőt, az ismét parádézó ukrán center egészen a palánkig sétált egy megmentett labdával. 2:30 volt hátra és öt ponttal a ZTE vezetett, azonban bőven akadtak még izgalmak. Tóth büntetője és Curry ziccere után már csak kettő volt közte, Szabó pedig megkapta ötödik faultját. A Falco tábor is bíztatta övéit, ám Bruisma mindkét büntetőjét kihagyta. Durázit faultolták, az ex-szombathelyi játékos pedig egyet be is dobott a kettőből. 53 másodperc volt hátra, az eredmény pedig már nem változott, egy végletekig kiélezett, feszült meccsen hatalmas küzdelemben a ZTE nyert 103-100 arányban, elsősorban azért, mert 17 pontos hátrányban is hitt a győzelemben. A Falco egy már megnyertnek tűnő meccset veszített el - írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 103-100 hosszabbítás után (28-19, 19-25, 13-33, 35-18, 8-5)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Győrffy P. A., Praksch P., Goda L. (Várhalmi Zs.)

ZTE: Ware 19/6, Gulyás -, Thompson 24/9, Szabó 16/6, Agafonov 26/3. Csere: Durázi 5, Doktor 8/6, Bagó 3, Papp -.

Falco: Govens 25/9, Váradi 3/3, Bíró -, Bruinsma 8/6, Reddic 10. Csere: Tóth N. 5, Perl 8, Curry 18/12, Balmazovics 23/9.

 

A Kecskemét nyerte az idegek csatáját

Remekül kapta el a rajtot a Körmend, két és fél perc után 9-2-re vezetett. A kecskemétieknek nem ment jól a pontszerzés ebben a szakaszban, az 5. percben Djeraszimovics triplája hozta fel 9-13-ra őket. Végig magabiztosabb volt a negyedben a vendég csapat. Ennek ellenére a 9. percben Karahodzsics duplájával két pontnyira megközelítette a Forray-legénység a vasiakat, ám a játékrészt az első félidőben extrán játszó Thames triplája zárta (18-23).

A padról beszálló amerikai irányító záró hármasa után öt ponttal indította a második etapot, így hamar 18-28-at mutatott az eredményjelző. Nem esett sok kosár, de a KTE kezdett magára találni. Fokozatosan megközelítette a Körmendet, majd Wittmann, Kucsera és Karahodzics hármasai után a vezetést is átvette. A vendégek azonban nem fagytak le teljesen, előbb egyenlítettek, majd Ferencz és Delas kosaraival a vezetést is visszavették a félidőre (37-40).

Pillanatok alatt fordított a Kecskemét, a 25. percben a vendégek örülhettek az egálnak Price triplája után. Ezután felváltva vezettek a csapatok, de egy pontnál egyik félnek sem sikerült jobban meglépnie percekig. Végül Wittmann extrája jelentette a a különbséget a negyed végére. Két triplájának köszönhetően négy pontos hazai előnyről indult az utolsó játékrész (66-62).

Mindent megpróbált Matthias Zollner csapata a felzárkózás érdekében, de a lila mezesek részéről mindig jött egy válasz. A 33. percben Hammonds triplája 70-68-ra módosította az állást, de rögtön érkezett a válasz Dramicsanintól. A próbálkozásoknak meglett a gyümölcse, mert a 37. percben Bradford zsákolása után már a Körmendnél volt az előny. Ahogy az várható volt, a vége nagyon izgalmas lett. A büntető párharcból végül a Kecskemét jött ki jobban, így a Kecskemét nyerte az idegek csatáját (88-85) - írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt - Egis Körmend 88-85 (18-23, 19-17, 29-22, 22-23)

Bajnokság, 18. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Frányó P., Kulcsár T.

KTE: Dimics 11/3, Wittmann 17/12, Green 14, Dramicsanin 15/6, Karahodzsics 9/3. Csere: Djeraszimovics 12/6, Mészáros M. -, Kucsera 6/6, Molnár M. 4.

Körmend: Bradford 14/6, Németh Á. 11/3, Price 19/9, Hammonds 11/3, Delas 7. Csere: Thames 13/6, Ferencz 3/3, Csorvási 7.

Vármegyei szövetségek