Szervezetten a rendezetlen olasz városban - helyzetjelentés Udinéből
10
Aug
2018
Szervezetten a rendezetlen olasz városban - helyzetjelentés Udinéből
2018. augusztus 10.  |  22:00
Udine egy barátságos, helyenként stílusos, másutt kicsit olaszosan rendezetlen város, s még ha a hőség meg is visel mindenkit, alighanem a magyar kosarasok egyik kedvenc helye lett az elmúlt napokban.

Pedig kis túlzással minden adott volt, hogy ez ne így legyen. A világbajnoki negyedik hellyel a bőröndjükben megérkező magyar lányok az Európa-bajnokság legfiatalabb csapata, döntő többségük még jövőre is ezt a korosztályt fogja erősíteni. S bizony ilyenkor “nem szoktak” villogni a “kicsik”, akiket ráadásul a világbajnoki szereplésük miatt mindenki el akart kapni a pályán. Nos, ez eddig egyedül a letteknek sikerült a csoport első helyéért vívott rangadón, egy olyan meccsen, amikor Kiss Angelikáékon először látszott a fáradtság. Ha már csoport, nem véletlenül nyilatkozta Völgyi Péter a torna előtt, hogy bizony bravúr lenne a legjobb nyolcig eljutni, hiszen csak a csoportunkban nagyon erős csapatok vannak, s itt a németeket és a letteket emelte ki a szakvezető. Nem is tévedett, ugyanis a legjobb négy között végül a magyarokon túl két csoportellenfél, Németország és Lettország is ott van. Azaz amennyire csak lehet, göröngyös volt lányaink útja a legjobb négy közé.

Hogy mennyire szokatlan egy elsőéves csapat ilyen remek szereplése az Eb-n, azt példázza a franciák esete. A gallok a világbajnokságon döntőt vívtak, de azt a csapatot eszükbe sem jutott elhozni az egy évvel idősebbek közé, oda ők az U18-asaikkal érkeztek. Ki tudja, talán kérhettek volna tanácsot a világbajnoki stábtól, hogy miként is lehet legyőzni a Völgyi-Iványi-Gáspár trió által irányított magyar lányokat. Mert ezek a törékenynek kinéző lányok valamit nagyon tudnak. Két ilyen erős világversenyt a legvégéig ilyen magas szinten és rendkívül eredményesen lejátszani országos kalaplengetést érdemel minimum. A horvátok elleni verekedős, brusztolós mérkőzésen a szívük vitte be a nyolcba a csapatot, joggal hihették azt a franciák, hogy ők az esélyesek a negyeddöntőben. Persze azok is voltak, ám ez nem esélylatolgatós Eb, itt a pályán dőlnek el a meccsek. Ott pedig egy helyenként szemtelenül könnyedén, tudatosan, szervezetten, elsőosztályúan védekezve kosárlabdázó csapat végig vezetve legyőzte az Eb-arany egyik favoritját!

Ha eddig egy mérleget vonunk, három hét alatt tizenkét tétmérkőzés, mindössze két vereség, eddig ez az U18-as lány válogatott eredménye a tizenhét évesek világbajnokságán, valamint a tizennyolcévesek udinei Európa-bajnokságán. Kemény menet ez, ráadásul az igencsak mozgalmas nyarat még két kőkemény meccsel zárják Völgyi Péter tanítványai. Elsőként a spanyolokkal a döntőbe jutásért szállnak harcba holnap késő délután Angyal Barbaráék. 

  • Nem a mieink az esélyesek, ez kétségtelen, de a franciák ellen sem voltak azok, s mégis, teljesen megérdemelten készül most a csapat az elődöntőre - mondta Székely Norbert, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, aki a helyszínen igyekszik a lehető legtöbb tapasztalatot szerezni a fiatalítást illetően. Mi tagadás, lesz jelentkező pár év múlva ebből a csapatból is bőséggel. - Tudatos, szervezett és jól összerakott csapat a magyar válogatott, igazán büszkék lehetünk rájuk.
Völgyi Péter ma délután még egy átmozgató edzést vezényelt csapatának, s próblták a spanyolok elleni játék fontos elemeit tökéletesíteni.

  • Ellenfelünk ebben a korosztályban is rendkívül erős, a világbajnokságon látott csapatuk szinte teljesen kicserélődött - mondta a szakvezető. - Készülnünk kell a letámadásaikra, ha azt megoldjuk, akkor jó meccset fogunk játszani velük.
A felkészülés kevésbé szakmai részét a tengerparton fejezték be a lányok, egy kis lazítás járt már az emberfeletti munkát végző játékosoknak. Szombaton késő délután a spanyolok ellen a fináléért játszanak a Völgyi-tanítványok, s kétségünk se legyen felőle, itt senki sem lenne előzetesen boldog a negyedik hellyel. Lehet itt beszélgetni esélyekről, fizikai fölényről, vagy éppen hátrányról, ezek a lányok a magyar női kosárlabdának egy új generációját alkotják, akik nemhogy megijednek a nagy feladatoktól, hanem még erőre is kapnak tőlük. Szombaton este pedig egy igazán nagy feladat előtt állnak: le kellene győzni Spanyolországot!

 

Titkos ételszállítók

Fűzy András csapatvezető és Tiszay László technikai vezető naponta többször egy nem éppen megszokott munkával igyekszik segíteni a csapat minél jobb szereplését. Kora reggel már a boltokat járják, hogy valami tápláló ételt varázsoljanak a lányokelé. Ugyanezt megteszik ha kell délben, s este is. Merthogy a csapatnak otthont adó szálloda séfje finoman szólva sem lopta be magát az itt elszállásolt csapatok szívébe. Az ehetetlen jelző a legfinomabb, amit eddig hallottunk értékelésként a főztjére. E sorok írója a lengyel csapatot látta az ebédnél, ránéztek a kihelyezett ételekre, megszagolták, majd fintorogva leültek, s jobb híján megiszogatták az ásványvizet.

Na ezt nem hagyják annyiba Fűzy Andrásék, a csapatvezető kihasználva helyismeretét (tavaly itt rendezték a korosztály világbajnokságát, s akkor is ő volt a csapatvezető), gondoskodik pizzáról, vagy éppen rántotthúsos szendvicsről.​

Vármegyei szövetségek