A szerbeket is legyőzte U20-as női válogatottunk
22
Jun
2018
A szerbeket is legyőzte U20-as női válogatottunk
2018. június 22.  |  20:35
Nagy eseménynek számít Ferrolban a négy nemzetet felvonultató U20-as női kosárlabdatorna. A csapatvezetőket még a kisváros polgármester asszonya is fogadta, így a magyarokat vezető Pukler Gábor, valamint Koronics András technikai vezető is ott volt a neoklasszicista épületben tartott kis ünnepségen. A település első asszonya büszkén beszélt a ferroli kosaras hagyományokról, ami nem is csoda, hiszen a helyi csapat negyedik volt a legfelsőbb osztályban, azaz mondhatni a spanyol női kosárlabda egyik fellegvára.

Studer Ágiék a szerbekkel találkoztak a torna nyitómeccsén, a találkozó már csak azért is érdekes, mivel az Európa-bajnokságon a spanyolok csoportjából kapja első ellenfelét a legjobb nyolc közé jutásért a magyar csapat. Ha ott továbbjut, akár a szerbekkel is szembe kerülhet.

Délszláv szomszédainknál a női kosárlabda sajátos utat jár be. Míg férfi vonalon a világ egyik legjobbjai, megannyi világsztárral, NBA-klasszissal, addig a gyengébbik nem esetében sokkal mostohábbak a körülmények. A szerbiai viszonyokat kiválóan ismerő Földi Attila szerint kadett szintig még szervezett bajnokságuk sem nagyon van, így a csúcseredménynek számító 2015-ös budapesi Eb-aranyuk ennek fényében kisebb csoda. Ugyanakkor a szerb kosaras hagyományokat nem szabad lebecsülni, a kontinens tele van egészen kiváló női kosarasokkal, igaz, az elmúlt években kevés tehetség került ki tőlük.

Most viszont nagyon bíznak az U20-as generációban, ez a csapat tavaly, akkor még a 18 évesek között mindenkit meglepve ezüstérmes lett a soproni Eb-n, többek között a toronymagas favorit franciákat elütve az aranycsatától. Nem véletlen, hogy elkisérte a csapatot Ana Jokovic, a női szakág első embere. Jokovicra egyébként joggal emlékezhetnek a hazai szurkolók is, a nagyszerű játékos Diósgyőrben szerepelt egy szezont.

Tehetségek szempontjából persze magyar oldalon sem kell szerénykedni, igaz, Cziczás László három egészen kiváló játékosát sérülés miatt nélkülözi a kontinenstornán is, míg Gereben és Mérész érettségijét teszi le éppen a torna időpontjában, így ők most otthon maradtak. Egy biztos, a magyar csapat Studer Ágnes személyében egy olyan irányítót vonultat fel, aki stabil A-csoportos kosaras, s nem utolsó sorban immár a felnőtt válogatottnak is az elsőszámú irányítója. Váltótársa, Török Ágnes is sokat játszik a felnőttek között az A-csoportban, ahogyan Kiss Virág és Kányási Veronika is. Tehát tapasztalatlannak, rutintalannak egyáltalán nem nevezhető a magyar gárda, s talán éppen ebben rejlik a női szakágunk ereje. Ugyanis arra már régen volt példa, hogy egy utánpótlás válogatottunk meghatározó emberei a felnőtt A-csoportban is meghatározó játékosoknak számítanak, nemzetközi porondon bizonyíthatnak a szezon közben is.

Két eladott magyar labdával, valamint négy szerb ponttal indult a mérkőzés, az első percekben inkább a mieink játékába csúszott több hiba. Az első kosárra dobásunk sikeres volt, de percekig Czukor tempója jelentette az egyetlen sikeres magyar kosarat. Aztán 2-9-es szerb vezetésnél Kiss Virág szedte le a saját lepattanóját, s dobott egy közelit, majd Studer Ági ziccerezhetett, s máris fogyaszthatóbb volt az állás (6-9). Kiegyenlítettebb lett a játék, a mieink is felvették a játék ritmusát, s a kiválóan játszó Török-Kiss párosnak köszönhetően 16-15-nél átvették a vezetést. Innentől jobbára a magyarok vezettek, de a sok szerb támadólepattanónak köszönhetően rendre kiegyenlítettek Vuckovicék. Az első negyedben a védőlepattanók mellett a sok befújt személyi miatt is főhetett a magyar edzők feje.

Jól kezdte a második játékrészt a magyar csapat, különösen a védekezés állt össze, az ellenfél dobásig nem nagyon jutott az első két percben. Időt is kért a szerb kapitány, mert láthatóan nem ízlett lányainak a magyar keménység.

A szerb időkérés után kiegyenlítődtek az erőviszonyok, a magyar csapat tartotta 3-5 pontos előnyét, jobbára Kiss Virág volt eredményes ekkoriban. Az ellenfél elsősorban harcosságának köszönhetően loholt a mieink nyomában, minden labdára lecsaptak, sok támadólepattanót szedtek továbbra is.

A letámadással próbálkozó szerbek nem tudtak labdát szerezni, a magyar zóna sem igazán ízlett nekik, így pedig nem tudtak közelebb kerülni Kányásiékhoz (36-29). Sokat cserélt Cziczás László, igyekezett frissen tartani övéit, s ami örömteli, hogy különösen a védekezés hatékonysága mit sem változott, továbbra is stabil volt. A félidő hajrájában a szerbek büntetővel és egy indítás utáni ziccerrel újra szorossá tették a meccset, az utolsó percre már csak négy pont maradt a magyarok előnyéből (36-32). Aztán egy faultos kosárral már csak egy ponttal vezettünk, így a lehető legjobbkor jött Jáhni Zsófi duplája és Tenyér büntetője (39-35).

A harmadik negyedben Kiss Virág három faultja miatt Radócz Fanni kezdett ötös poszton, s ha már ott volt, egy középtávolival ő nyitotta a pontok sorát. Sőt, egy ziccerig kijátszott magyar akció után ismét ő volt eredményes. Felpörögtek a mieink, Szeitl triplája és Czukor indításgólja után időt kért Pavlovic mester, nehogy idejekorán eldőljön a mérkőzés (47-37).

Az időkérés után Stojanovic azonnal átdobta a magyar zónát, majd a visszaálló Kiss Virág gyorsan megkapta negyedik faultját, támadóhibát ítéltek ellene. Még mielőtt lendületet kaptak volna a szerbek, Czukor törte meg a jó kétperces magyar kosárcsöndet. Nem várt segítség érkezett közben a szerbeknek, a játékvezetők kifújták egy újabb támadóhibával Kiss Virágot, Cziczás László pedig egy technikait rakhatott bele a tarisznyájába. Ezen még Milos Pavlovics is jót mosolygott, s talán elrebegett egy hálát is a két perc alatt két támadót ítélő Paula Lemának.

Na de a magyar lányok ettől nem omlottak össze, sőt, Kányási és Török kosaraival még növelték is csapatuk előnyét (57-43). A sok fault persze megtette azért negatív hatását, sorra dobálhatták a büntetőket Katanicék. A negyed végén nagy hajrába kezdtek a szerbek, letámadtak, harcoltak, ahogyan azt megszokhattuk tőlük. Ezzel a harcmodorral, na meg egy-két magyar hibával tíz ponton belülre jöttek (59-50).

A záró játékrész szerb pontokkal indult, ám még mielőtt baj lehetett volna, Studer és Radócz lökött egyet a magyar szekéren (63-53). Kicsit alábbhagyott a lendület, a két csapatot láthatóan megviselte a csarnokbéli hőség. Cziczás László Kányási Veronika beállításával igyekezett frissíteni. Ez tulajdonképpen sikerült is, de kimaradtak a helyzetek, így nem változott a különbség az utolsó öt perchez érve (65-55). A hajrát egy parádés Török-Szeitl akció nyitotta, előbbi tért ölelő átadását a villámléptekkel meginduló Szeitl Vanessza váltotta két pontra. Ekkor lezárhatta volna a magyar csapat a meccset, de ziccereket hibáztak Jáhniék, így a szerbek is reménykedhettek három és fél perccel a meccs vége előtt (68-55).

Egy eladott labda, egy magyar időkérés, s lassan megnyugodhatott mindenki, mert a győztes kiléte ekkorra már nem volt igazán kérdés, csak a különbség. Ez végül lényegében nem változott, így teljesen megérdemelten nyert a meccs egészében jobban kosárlabdázó, a versenyt a szerbekkel harciasságban és keménységben is felvevő magyar válogatott. Holnap a házigazda Spanyolország következik a ferroli tornán.

Cziczás László: Boldogok vagyunk, hogy ha kissé tartalékosan is, de sikerült győznünk. Nagyon agresszív, néha durva szerb csapat ellen játszottunk, ha kintről is betaláltunk volna, akkor simábban győzhetünk.

U20-as női felkészülési torna, Ferrol, Spanyolország
Magyarország - Szerbia 72-59 (22-19, 17-16, 20-15, 13-9)
Vezette: Paula Lema, Cristian Martin, Iván Escáriz

MAGYARORSZÁG: Studer 8, Kányási 10, Török 16/3, Czukor 12, Kiss V. 11. Csere: Szeitl 4, Jahni 4, Soós, Tenyér 1, Varga, Radócz 6. Edző: Cziczás László.

SZERBIA: Katanic 1, Dordevic 9, Vujisic 4, Turudic 11, Bojovic 3. Csere: Naumcev 4, Jovancevic, Zukanovic 7, Raca 12, Vuckovic 2, Stojanovic 6/3, Stojicic. Edző: Milos Pavlovic.

Vármegyei szövetségek