Férfi NB I: Egyenlített a Falco
13
Jun
2018
Férfi NB I: Egyenlített a Falco
2018. június 13.  |  07:30
Egyenlített a Falco

A bemutatásnál – egy év után – ismét lézershow volt Szombathelyen, amely után a születésnapos Szrecsko Szekulovicsot köszöntötték, aki éppen ma töltötte be az 56-ot.

Dobópárbajjal indult a meccs, a vendégektől Perry és Vojvoda is kintről volt eredményes, miközben a hazaiaknál Taylor és Perl kettese mellett Norfleet trojkát hintett. Remek hangulat uralkodott a csarnokban, közel telt ház volt az Aréna Savariában. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, két és fél perc volt hátra, amikor - 17-17-nél, Váradi büntetői előtt - Govens először került a pályára, talpra ugrott mindenki, valósággal felrobbant az Aréna. A Falco diktálta a tempót, de a Szolnok mindvégig ott volt a nyakán. Izgalmas, jó volt a meccs. Perl triplája után az utolsó perc kezdetén 24-19 volt az állás. Perry ziccerezett, Pustahvar faulttal együtt dobott kosarat, de a büntető kimaradt, így 26-21-gyel ért véget az etap.

Browning triplájával zárkózott újra kettőre a kupagyőztes. Perl ma is extázisban játszott az elején, betalált kintről, bentről, a büntetővonalról, és hatalmasakat sapkázott. Két és fél perc után már 33-24 állt a táblán, az eddigi legnagyobb különbség, időt kért Alekszics. Váradi erőszakolt be egy ziccert, hamar kétszámjegyűvé vált a különbség. Itt azonban megtört a Falco lendülete, vérszemet kapott a piros mezes együttes, 37-33-nál kénytelen volt a születésnapos időt kérni. Továbbra sem ültek a hazai dobások, Kovács az utolsó percben büntetőkből egyenlített, Vojvoda pedig egy floaterrel hosszú idő után visszavette a vezetést. Perl ziccere kimaradt, a félidő tehát 39-41-el ért véget.

Feljavult lepattanókban a hétszeres bajnok, Perry pedig eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, négy perc után 45-55 volt az állás. Megrázta magát a Falco, Tóth és Váradi kosara után időt kért Alekszics. Egy vétlen szituáció után Milosevics, miközben a labdát próbálta menteni, ráesett Norfleet bokájára, aki megsérült. Govens a hazaiak szempontjából a legjobbkor szerezte meg az első hármasát (55-58). Kovács közelije után Govens hozott össze egy 2+1-et (58-60). Borisov ma is „téglákat dobált” (akárcsak Pustahvar), Kovács trojkája viszont nagyon kellett a vendégeknek, mert vérszemet kaptak a vasiak. Norfleet visszatért, és büntetőkkel hozta vissza a Falco reményeit. Browningnak azonban még akadt válasza, 60-67-ről indult a záró felvonás.

Tóth tette vissza Govens kimaradt ziccerét, majd ő ejtett be egy ziccert (64-67). Browning hozott egy triplát, amely után „befagyott” az eredményjelző. Norfleetet tripladobás közben faultolták, de a síp néma maradt, cserébe a kontra után viszont sportszerűtlent ítéltek Browning ellen, némileg talán „szőrős szívvel”. Govens bedobta mindkét büntetőt, az oldalbedobás után nem született kosár, Ford viszont betalált (66-72). Pattanásig feszültek az idegek. Perl csak egy büntetőt tett helyre, de a Szolnok is megtorpant. Váradi köszönt be egy távolival, 70-72-nél időt kért Alekszics, 3:20 volt vissza. Pustahvar büntetői közül csak az elsőt dobta be. Govens másfél perccel a vége előtt fordított (73-72). Pustahvar labdát szerzett, a Falco dobása kimaradt, de Váradi lepattanója után Pustahvar bedobta kintről (mikor, ha nem most?), ez volt az első triplája - a negyedik próbálkozásra (76-72). 38.6 másodperccel a vége előtt éppen ő faultolta Fordot, akinek csak az első volt bent, de a lepattanó a Szolnoké lett. Perry triplája lejött, Govens elveszítette a labdát a félpályánál, de maradt a Falcónál, Váradi a „kígyótérről” ráhajította, lejött, Vojvoda a saját térfeléről nem talált be, három ponttal nyert a Falco, és egyenlített. Mindössze hat pontot dobott a Szolnok a záró negyedben, ez döntő volt – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olaj KK 76–73 (26–21, 13–20, 21–26, 16–6)

Szombathely, Aréna Savaria, 3020 néző
V.: Kapitány G., Praksch P., Török R. (Szabadvári J.)

Falco: Norfleet 8/6, Perl 11/6, Váradi 15/9, Borisov 10, Taylor 10. Csere: Pustahvar 6/3, Govens 10/3, Tóth N. 6.

Szolnok: Perry 23/18, Kovács 7/3, Vojvoda 12/6, Milosevics 4, Andric 10. Csere: Ford 5, Tóth Á. 2, Browning 10/6.

A párharc állása: 1-1.



Az Alba lett a bronzérmes

Az Alba Fehérvár már a bronzéremért, az Egis Körmend az egyenlítésért lépett pályára a harmadik helyért folytatott párharc második mérkőzésén. Elhunyt törzsszurkolójára emlékezett a hazai együttes és a szurkolótábor a találkozó előtt.

Keller Ákos gyors találatára Ferencz a már-már szokásos triplájával válaszolt. Az első percekben Davis húzta a hazaiak szekerét, ez azonban a vezetéshez nem volt elég: Simpson és Keller Ákos is bekezdett, így hat perc elteltével már öttel is vezetett az Alba. Gyors körmendi fordításnak tapsolhattak a hazaiak: Bán két triplája és Davis közelije után, 23-20-nál már Dzunics-mester kért időt. Remek hazai hajrá zárta az első tíz percet: 30-24-ről folytatódott a meccs.

Ferencz triplájával már egy híján tíz volt közte, azonban ennél jobban nem tudott eltávolodni a Körmend az öt légiósával kapaszkodó Albától. Feljebb jött a Fehérvár, újabb öt perc elteltével már csak három volt közte. A Körmendet ez nem zavarta meg, Davis kettesével hat lett a differencia – Mohammed azonban szintén távolról volt eredményes, majd megint, így villámgyorsan elolvadt a hazai fór (44-44). Mohammed újabb triplája zárta az első félidőt: 47-44-es Alba-előnnyel ért véget a játékrész.

Eladott körmendi bedobásból Lóránt növelte a vendégek előnyét, Davis hármasa gyorsan érkezett rá, de Harris is jegyzett egy triplát. Jobban kezdett az Alba, már a tízpontos vezetésért is támadhatott, amit Lóránt Péter kosarával el is ért (52-62). Ledolgozott néhány pontot hátrányából a Körmend, de Németh eladott labdája után triplával büntetett az Alba, majd egy ziccer is a helyére került Horton révén. Lóránt is egy hármast tett helyre, 70-59-re vezetett az Alba, a negyed végéig pedig tovább nőtt a különbség: 61-77-ről indult az utolsó tízperces etap.

Jól kezdett a Körmend, de csak minimálisan tudott faragni hátrányából, állandósult a tíz pont körüli különbség. Oroszi hárompontosával „már csak” hét volt közte, de erre is jött egy Alba-kosár – másodpercekkel a vége előtt Harris állította vissza a tízpontos különbséget, s végül 95-83-as sikerrel szerezték meg a bronzérmet a vendégek – írta a BB1.hu.

Egis Körmend – Alba Fehérvár 83-95 (30-24, 14-23, 17-30, 22-18)

Körmend, Városi Sportcsarnok,  V.: Pálla Z., Farkas G., Kulcsár T. (Forrai S.)

Körmend: Németh Á. 4, Fanning 12/3, Ferencz 15/12, DAVIS 17/6, Csorvási 13. Csere: Halász 12/6, Bán T. 7/6, Oroszi B. 3/3.

Alba: Kovács Á. 2, Harris 9/3, SIMPSON 17/9, LÓRÁNT P. 13/3, Keller Á. 13. Csere: Mohammed 20/9, Pointer 11/3, Horton 10, Keller I. -.

A párharc végeredménye: 2-0 az Albának

Vármegyei szövetségek