Változások a női Európa Bajnokság lebonyolításában
07
Sep
2010
Változások a női Európa Bajnokság lebonyolításában
2010. szeptember 7.  |  19:38
A férfiak versenyrendszerének átalakítása mellett a FIBA Europe Végrehajtó Bizottsága a női Európa Bajnokságok lebonyolítást is megváltoztatta. A változások egy részéről már korábban kiszivárogtak hírek, a 2013-tól életbe lépő szabályokat azonban most ismerhetjük meg először.

Bodrogváry Iván a FIBA Europe elnökségi tagja, egyben a magyar nemzeti válogatott vezetője számolt be a változásokról.

A 2011-es lengyelországi döntőt illető változások lényege, hogy az augusztusi kvalifikációs mérkőzések után a döntőbe nem jutott tíz csapat mindegyike részt vehet a jövő évi pótselejtezőn.
A tíz csapatot két ötös csoportba fogják sorsolni várhatóan néhány héten belül. Eldőlt az is, hogy az ötös csoportokban egy mini torna keretében döntik el a csapatok a csoport első helyét. Erre 2011. június 6-12 között kerül sor,  torna rendezésére pályázhatnak a résztvevő országok szövetségei.

A két csoportgyőztes 2011. június 16-án már az EB helyszínén küzd meg egymással a döntőbe jutást jelentő egy helyért. A győztes a helyszínen marad, a vesztes csapat pedig utazhat haza.

A 2013-as Európa Bajnokság lebonyolításában a leglényegesebb változás, hogy eltörölték az „A” és a „B” divíziót. Az Európa Bajnokság döntőjébe néhány csapat közvetlenül bekerülhet, például a rendező ország csapata, valamint a 2012-es londoni Olimpián résztvevő csapatok. Az összes többi nevező csapat jelenleg még meg nem határozott rendszerben küzdhet a döntőbe jutásért. A lebonyolítás rendszere sokban függ a nevező csapatok létszámától. 
A férfiakkal ellentétben a döntőben résztvevő csapatok létszáma nem változott, ez változatlanul 16 csapat.

Vármegyei szövetségek