Edzői vélemények a női utánpótlás EB sorsolásáról
19
Jan
2011
Edzői vélemények a női utánpótlás EB sorsolásáról
2011. január 19.  |  11:49
A szombati krakkói sorsolást követően a női korosztályos válogatottak vezetőedzői egyhangúan fogalmazták meg, hogy 2011 a kihívások éve lesz az utánpótlás válogatottak részére.

A nemzetközi porondon tavaly debütáló legfiatalabb U16-os válogatottunk könnyűnek igazán nem mondható csoportba került az A-divíziós Európa-bajnokságon. Peresztegi Nagy Ákos tanítványainak a C jelű csoportban a házigazda Olaszország mellett a spanyol és a finn válogatottal kell a versenyt felvennie. Az U16-os korosztályos válogatott legnagyobb sikerét 1976-ban érte el, akkor második lett a Lengyelországban megrendezett első U16-os kontinens viadalon. 2011-ben sorrendben a 23. korosztályos EB-re kerül sor.

Peresztegi Nagy Ákos:

Tavaly a magyar válogatott a szlovákokkal együtt jutott fel. A szlovákok az A csoportba kerültek a svéd, lengyel és belga válogatott mellé, nekünk a C csoport jutott. A spanyolok az elmúlt tíz évben ötször nyerték meg az EB-t, jól látszik, hogy évről évre bombaerős csapatot tudnak kiállítani. Nekünk elsősorban a finnek elleni nyitómérkőzésre kell készülnünk, az itt elért eredmény alapvetően befolyásolhatja a további sorsunkat. 
Reálisan megvalósíthatónak tűnik az A csoportos tagság megőrzése, de ehhez az elkövetkezendő hónapokban nagyon sok nemzetközi mérkőzésre lesz szüksége a válogatottnak. 
 
A válogatott következő összetartására Budapesten kerül sor a hónap végén.

Hazai környezetben Miskolcon vívhatja ki a feljutást az U18-as válogatott. Az MKOSZ magasra állította a lécet a válogatott előtt.

Konta Gyula:

Állunk a kihívások elé. Nyilvánvalóan az előzetes értékelések és szakmai vélemények alapján ez a korosztályos válogatott érdemelte ki azt, hogy a szövetség pályázzon egy ilyen nagyszabású torna megrendezésére, mindezt annak reményében, hogy hazai környezetben sikerül a feljutást jelentő első két hely valamelyikét megszerezni.

A tavalyi év sikerei ehhez mindenképpen jó ajánló levél volt. Az első mérkőzésen Svájc legyőzése kötelező feladat. A horvátoknak nagyon jó csapatuk van, a portugálok pedig évről évre jobbak, kellemetlen játékstílusú csapat, de azt gondolom, hogy a továbbjutás hazai környezetben nem jelenthet gondot.

A folytatásban valószínűleg a fehérorosz, lett és az angol válogatottal kell versenyt futnunk a feljutást jelentő helyekért.

Nehéz feladat előtt áll az U20-as női válogatottunk is. 2006-ban Sopronban még második helyen végeztek a lányok, egy évvel később Szófiában már nyeretlenül kiesett a válogatott, azóta pedig harmadik éve nem sikerül a visszajutás a legjobbak közé.

Balogh Judit:

Nehéz bármit is mondani, jelenleg a válogatott keret kialakítása folyik.  A csapat előtt álló lehetőségekről csak a végleges keret ismeretében tudok nyilatkozni. Egy biztos ezen a szinten nincsenek könnyű ellenfelek és csodák is csak ritkán vannak.

A magyar csapat a hatos csoportba került, ez azt jelenti, hogy minimálisan a csoport negyedik helyét kell megszerezniük a lányoknak, hogy lehetőségük legyen a feljutásért játszani.

A magyar válogatott ellenfelei a mérkőzések sorrendjében: Bulgária, Észtország, Svédország, Portugália és Macedónia

Vármegyei szövetségek