Tippmix Férfi NB I: A Szolnok is a legjobb négy között
26
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok is a legjobb négy között
2021. április 26.  |  19:09
A Szolnok a továbbjutás, a Sopron az életben maradás reményében lépett pályára a párharc negyedik mérkőzésén. A hazaiaknál Bors Miklós meccselt, mivel Kosztasz Flevarakiszt az előző összecsapáson kiállították, ráadásul Elmore is hiányzott sérülés miatt.
Egy-egy elhibázott támadás után Badzim saroktriplája jelentette a találkozó első kosarát, majd Padgett közelije érkezett a túloldalon. Kicsit enerváltan kezdtek a vendégek, ezt Gasper Potocnik közel két perc után már számon is kérte a csapaton (4-3). A kis szünet megtette a hatását, egy remek összjáték után Badzim 3+1-es akciójával visszavette a vezetést az Olajbányász (5-7). Borisov extrájával tartotta magát a Sopron, de Warner és Subotic megmozdulásai után kezdett ellépni a vendég együttes (10-17). Badzim már a tizenegyedik pontját szerezte, Halász a sarokból szépített, majd Borisov is hozzátett hármat (16-19). Badzim kapott a térdéhez, le is kellett cserélni, ráadásul Thompson révén már csak kettő volt a hazaiak hátránya. 10-19-ről fordított a Sopron, Fazekas nagy hármasát követően már 22-19-re mentek a fehér mezesek, sőt, Jogéla támadólepattanója után már öt volt az előnyük. Juhos tört meg egy többperces szolnoki kosárcsendet, Pongó távolijával pedig egyenlített is a Szolnok. 24-24.
 
Nagyot küzdött a második tíz perc elején az Olajbányász, vezetést ért Subotic kosara, ám egyből jött Jögéla középtávolija a túloldalon. Az első felvonáshoz képest most többet hibáztak a csapatok, nem esett annyi kosár, nem is tudott érdemben ellépni egyik fél sem (30-28). Hiába a vendég időkérés, beragadt a Szolnok, az adódó lehetőséget pedig kihasználta a Sopron, amely Supola trojkájával kezdett is meglépni (35-28). Bár a lehetősége megvolt arra is a hazaiaknak, hogy a tízet is átlépje a különbség, végül a Szolnok kezdte el lopni a távolságot, Badzim hármasát és Subotic büntetőit követően már csak kettő volt közte (37-35). Az utolsó másodpercben Halász még egy ziccert értékesített, négypontos soproni előnnyel mentek pihenőre a felek. 39-35.
 
Több kihagyott helyzettel, majd egy gyors kosárváltással indult a második félidő, majd Badzim hármasával és Subotic büntetőivel került közelebb az Olajbányász (43-42). Egy hazai időkérést követően Subotic állhatott oda megint a vonalra, fordított a Szolnok (43-44). Hiába Jogéla közelije, Pongó egy triplát küldött a helyére, őrizte minimális előnyét a vendég együttes. Jogéla nagyot küzdött egy támadólepattanónál, egyenlő állásról fordultak az utolsó két és fél percre a csapatok. Zsíros pontosan célzott a triplavonalon túlról, aztán kisvártatva Warner büntetőzhetett (48-52). Halász vette a hátára a csapatát, ráadásul az utolsó támadást is a hazaiak vezethették, ám Borisov kísérlete lejött. 53-54.
 
Padgett betörésével már a záró etap elején visszavette a vezetést az SKC, sőt, a center megint betalált, miközben egyedül csak Badzim szerzett eddig kosarat ebben a negyedben a vendég oldalról (57-56). Subotic triplája beesett, újra fordult a kocka, főleg, hogy Pongó hármasa is pontos volt (57-62). Kicsit gödörbe kerültek a hazaiak, időt kért Bors Miklós. Továbbra is kimaradtak a soproni lehetőségek, melyeket rendre büntetett az Olajbányász, Kovács hármasa már kilencpontos előnyt jelentett a vendégeknek (57-66). Próbálta lopni a távolságot az SKC, Padgett közelijével hat volt közte (61-67). Nem esett sok kosár, kimaradtak a dobások, nem tudta lezárni a Szolnok, nem tudott közelebb jönni a Sopron. Thompson belépésével felcsillant a soproni remény, 1:42 volt ekkor vissza, Gasper Potocnik időt kért (64-67). Eladták a labdát a vendégek, Supola pedig felhozta egyre az övéit, ám egyből érkezett Gibson triplája a túloldalon - egy perc maradt (66-70). Jogéla triplakísérlete lejött, az ellentámadást követően pedig Cakarun dobhatott kettőt, de csak az egyiket értékesítette, időt kért a Sopron (66-71). Thompson tett vissza egy támadólepattanót, majd Badzimnak ütöttek oda, tizenegy másodperc maradt. Bement mindkettő, innen pedig nem tudott csodát tenni a Sopron, a Szolnok végül 3-1-es összesítéssel jutott be a négy közé. 68-73.
 
Sopron KC - Szolnoki Olajbányász 68-73 (24-24, 15-11, 14-19, 15-19)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 4. mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Benczur T., dr. Mészáros B., Török R. (dr. Páli K.)
 
Sopron: Halász 12/6, Thompson 11, Supola 12/3, Borisov 11/3, Padgett 10. Cserék: Fazekas 3/3, Takács -, Jogéla 9.
 
Szolnok: Warner 7, Badzim 18/9, Kovács 7/3, Subotic 15/6, Cakarun 4. Cserék: Pongó 12/12, Gibson 3/3, Zsíros 5/3, Juhos 2.
 
 
 
A kulcsembereit nélkülöző Alba Fehérvár látta vendégül a DEAC együttesét. A hazaiak 2-1-re vezették a párharcot a mérkőzés előtt, így az elődöntőbe jutásért léptek pályára.
 
Egy szép debreceni kettő-kettővel indult a mérkőzés, ráadásul Tóth egy büntetőt is dobhatott a ziccere után, Lukács egymaga fordított, ráadásul Davis is hozzátett kettőt (7-3). Polyák állította meg a fehérvári futást egy hármassal, de Csorvási két kosarat is szerzett egymás után, aztán Davis is sikeres volt (13-6). Remekül bekezdett az Alba, Kovács Adrián kénytelen volt időt kérni (16-8). Meg lett a közte tíz is, hiába Drenovac trojkája, Lukács ismét betalált (21-11). Nem sikerült megőriznie az előnyt a hazaiaknak, ritmust váltott a DEAC, Guyton két egymás utáni triplája után már csak kettő volt közte (25-23). Hiába kért időt Forray Gábor és hiába villant meg Hearst, Guyton egy újabb trojkát küldött a helyére, Drenovac pedig betalált, újra a debreceniek vezettek, ami meg is maradt a negyed végéig. 29-31.
 
Ezt a tíz percet is a hazaiak kezdték jobban, Curry, Vojvoda és Hearst révén 7-0-val nyitottak (36-31). Guyton már a tizenegyedik pontját szerezte, de az Alba nagy menetelését ez sem állította meg (40-33). Szinte a semmiből jött öt vendég pont, pillanatokon belül kettőre zárkózott a DEAC. Omenaka is jól szállt be a padról, csak úgy potyogtak a kosarak (44-40). Kicsit alábbhagyott a lendület, Lukács büntetőivel hat lett a fehérvári előny, de egy huszáros hajrával és Moore hármasával kiegyenlített a Debrecen. 50-50.
 
Hines emberrel az arcában talált be a sarokból, ez már a tizedik debreceni tripla volt. Vojvoda és Drenovac kosarai következtek, majd kisvártatva Curry is betalált (54-55). Egy gyorsindítás után átvette a vezetést az Alba, de Vojvoda kapott egy technikait, majd a egyet a kispadnak is kiosztottak a játékvezetők, hárommal lépett meg a DEAC (56-59). Kiélezett csata folyt a pályán, ezúttal agresszívabb védekezéssel, mint az első félidőben. Egyik fél sem tudott ellépni, a vezető csapat kiléte is folyamatosan változott, amikor 68-67-nél Hearst dobhatott három büntetőt. Be is ment mind a három, elment néggyel az Alba, de azonnal érkezett Tóth 2+1-es akciója válaszként, igaz, a megítélt büntetőt már Drenovac dobta, mivel a centernek vérzett a keze (71-70). Drenovac egy kétpontost is hozzátett, az utolsó percre plusz eggyel fordultak rá a vendégek, ráadásul nem tudott élni a lehetőségeivel az Alba, Hines triplával büntetett. 71-75.
 
Drenovac teljesen üresen próbálkozhatott a palánk alól, aztán Moore hármasa csorgott be, kilencpontos előnyre tett szert a DEAC a záró etap elején, Forray Gábor időt kért (71-80). Lukács - mint a mérkőzésen már sokadszor - újra a hátára vette a csapatát, az ő triplájával kezdte meg a felzárkózást a Fehérvár, míg Davis két büntetőt küldött a helyére (76-80). A kialakult helyzetre a vendégek reagáltak jobban és megint kezdtek eltávolodni Vojvodáéktól (78-84). Hiába védekezett jól Csorvási, a gyorsindítás végén elhagyta a labdát az Alba, a visszatámadásból pedig Drenovac triplázhatott (78-87). Bár lehetősége is volt a tízpontos vezetésre a Debrecennek, végül Vojvoda révén csökkent a különbség. Hiába védekezett jól a Fehérvár, Drenovac lehetetlen helyzetből szerzett egy hármast, amivel meg lett a közte tíz, majd egy támadólepattanót is visszatett a légiós, időt kértek a hazaiak (80-92). Továbbra sem találta a támadójátékát a Fehérvár, de ehhez kellett a debreceniek jó védekezése is, akik hosszan, okosan játszva őrizték az előnyüket, miközben a sima helyzeteket is elhibázták a hazaiak. Ezúttal kimaradtak a vendég triplák, Lukács és Gillon kosaraival pedig feljött hatra az Alba, két és fél perccel a vége előtt (86-92). Az újabb elhibázott vendég kísérletekre ezúttal Davis kettese érkezett, már csak négy volt közte. Drenovac ezúttal pontosan célzott, ez volt a harminchetedik pontja (88-95). Másfél perccel a vége előtt támadhatott a Fehérvár, ám Hearst kísérlete kimaradt. Újabb dobásokat hagyott ki a hazai együttes, innen pedig már nem engedte ki a győzelmet a kezéből a DEAC, amely egy izgalmas mérkőzésen győzött, így felállt a 2-0-ás hátrányból és kiharcolta az ötödik meccset a párharcban. 90-97.
 
Alba Fehérvár - DEAC 90-97 (29-31, 21-19, 21-25, 19-22)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 4. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Praksch P. Á., Tóth C., Nagy V.
 
Alba: Vojvoda 13, Curry 4, Lukács 17/9, Davis 15/3, Csorvási 11. Cserék: Hearst 20/3, Gillon 2, Balsay -, Omenaka 8.
 
DEAC: Moody 1, Polyák 6/6, Drenovac 37/15, Hines 14/6, Tóth 7. Cserék: Moore 12/12, Guyton 17/9, Somogyi 1, Molnár 2.

Megyei szövetségek