Tippmix Férfi NB I: A Szolnok megnyerte az alapszakaszt, teljes a rájátszás mezőnye
20
Mar
2021
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok megnyerte az alapszakaszt, teljes a rájátszás mezőnye
2021. március 20.  |  20:07
Cakarun szerezte a találkozó első kosarát, a másik oldalon Váradi volt eredményes. ráadásul faultolták is a Falco magyar válogatott játékosát, a büntetőt azonban nem tudta bedobni. Anderson passzából Keller dobott triplát. Sok volt a hiba mindkét oldalon, a gólcsendet Kovács Péter triplája törte meg. Váradi Rudnerrel a nyakán dobta meg a Falco második tripláját. Kovács Péter is távolról talált be, Keller a másik oldalon volt eredményes. Három ponttal vezettek a szombathelyiek, Subotic büntetőjével zárkóztak a hazaiak. Doktor talált be, Kovács Pétert viszont le kellett cserélni, Kellerrel ütközött. Warner triplájával jött fel egyre az Olajbányász. Bruinsma triplájával 17-11-re “húzott el” a Falco. Pongó válaszolt rá. Gasper Okorn technikait kapott, reklamált. Egy perccel a negyed vége előtt 15-17 volt az állás. Bruinsma mindkét büntetőjét bedobta, 15-19.
 
Zsiros triplájával indult a második negyed, Barac válaszolt rá. Jó volt a közelije és a büntetőt is bedobta. Pallai sportszerűtlent kapott, Barac harcolta ki. 18-23-as állásnál időt kértek a hazaiak. Barac büntetőjével és Benke triplájával növelték az előnyüket a szombathelyiek, akik nagyon jól is védekeztek ebben a periódusban. Perl tette közé a tízet. 18-30, 20-32 is volt a táblán. Gasper Potocnik időt kért. Cakarun duplájára Perl válaszolt, majd Kovács Péter érkezett meg remekül a szombathelyi palánk alá. Warner duplájával ment be tíz alá a Szolnok, de Perl gyorsan visszatette közé a lélektanilag fontos különbséget. Subotic zsákolt, Gasper Okorn időt kért. Cakarun duplájával hatra zárkózott az Olajbányász. Kovács Benedek dobott triplát a sarokból, Badzimtól jött a válasz. A hajrában Perl hibázott két büntetőt, de a szolnokiak is elhibáztak két lehetőséget. 33-39.
 
Pontatlan támadások után, Váradi szerezte a második félidő első kosarát. Cakarun is betalált. Állandósult a hat pontos szombathelyi vezetés. Kosárra, kosárral válaszoltak a csapatok. Perl könnyű pontjait már nem nézte tétlenül a hazai kispad, időt kért az Olajbányász, 39-47 volt a táblán. Cakuran büntetőivel kezdték meg a zárkózást, majd Pongó is szerzett egy pontot a vonalról. Bruinsma kosara rázta fel az övéit, Cakarun válaszolt rá. Most öt pontos különbségnél fagyott be az eredményjelző. Anderson sportszerűtlen faultja hozta meg az áttörést a Szolnoknak. Pongó mindkét büntetőjét bedobta, így háromra olvadt a vasi előny. Perl szedett támadólepattanót és pöcizte be a labdát, Warner rontott triplát a másik oldalon, majd egy sportszerűtlen faultot is összeszedett a szolnoki légiós. Perl büntetőzött jól, 46-53 volt két perccel a negyed vége előtt. Cakarun is betalált, de azonnal válaszolt rá Váradi. A “hajrában” Zsiros dobott triplát, Bruinsma pedig két – “emberes” – kosarat. Warner egy másodperccel a  dudaszó előtt összeszedte a második sportszerűtlen hibáját, így kiállították. Váradi csak az egyik büntetőt dobta be és Anderson dudaszós triplája sem ment be. 51-60.
 
Badzim szerezte az utolsó negyed első kosarát, Subotic pedig triplával válaszolt Perl büntetőire. Subotic hozta fel négyre a Szolnokot. Megrázta magát a Falco, Barac zsákolt is egyet. Bruinsma tette közé a tízet,  58-69-es állásnál kértek időt a hazaiak. Kovács Péter dobott triplát a sarokból, majd Subotic is betalált távolról. Badzim duplájával háromra jött fel a Szolnok, Gapser Okorn időt kért. Badzim triplájával egyenlített a Szolnok. 69-69 a negyed közepén. Barac pontjai jöttek jókor a vasiaknak, Badzim dobott újabb triplát. Perl csak egyik büntetőjét dobta be, Badzim újabb triplájával viszont átvette a vezetést a Szolnok. A Falco játéka teljesen szétesett, nagyon jól kosarazott a Szolnok a mérkőzés ezen szakaszában. A húszpontos Perl Zoltán egyenlített, három perc volt hátra. Subotic szerzett ismét előnyt a hazaiknak, Perl egyenlített. Hihetetlenül izgalmas volt a vége. Barac rontott triplát, majd Badzim hibázott a másik oldalon. Gasper Okorn időt kért. Bruisnma azonban elrontotta a tiszta dobóhelyzetet, de Váradi Benedek sportszerűtlen faultot ütött be. A Szolnok nem is hibázta el a meccslabdát. Badzim bedobta a büntetőket, nyert a Szolnok. 79-77.
 
Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 79-77 (15-19, 18-20, 18-21, 28-17)
 
Bajnokság, 4. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
Földházi T., Papp P., Boros T. (Fekete L.)
 
Szolnoki Olajbányász: Warner 9/3, Rudner -, Kovács 10/6, Subotic 13/6, Cakarun 16. Cserék: Pongó 6/3, Badzim 19/12, Zsiros 6/3, Pallai -, Juhos -.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Anderson -, Váradi 14/3, Doktor 2, Barac 14, Keller 5/3. Cserék: Perl 22, Bruinsma 14/6, Kovács 3/3, Benke 3/3.
 
 
 
Október másodikán játszották az első, március 20-án az utolsó meccset. Ez normál esetben lehetne az alapszakasz leírása is, ám úgy alakult, hogy most a férfi élvonal első fordulójára is igaz mindez. A Pécsi VSK-VEOLIA – Zalakerámia ZTE KK találkozóval lett teljes az első kör szombaton este.
 
Budimir és Carev is gyorsan beköszönt távolról, közben Brkics is szerzett egy kettest, majd a harmadik perc végén a pécsi kezdőötös negyedik tagja, Ruják is jegyzett egy triplát – közben a ZTE részéről is érkezett hét pont, így 12-7-es rajtot vettek a felek. Duren a második hármasát is helyre tette, nem engedte meglógni ellenfelét a Zete. Hazai találatra érkezett a vendég válasz, majd ismét a Pécs talált be – Budimir kettesével 18-12-re módosult az állás. Megtorpant a Pécs, de a ZTE nem nagyon tudott élni a lehetőséggel: a kétperces pécsi gólcsendet csak egy közelivel büntette. Brkics révén talált be a PVSK, ezzel lett meg a 20. csapatpont, majd egy elrontott vendégtámadást Funderburk büntetett – 22-14-gyel zárult az első negyed.
 
A második negyed első két perce egy-egy kettest hozott mindkét oldalon, majd Funderburk állt a vonalra, de csak egy büntetőt dobott be – Simon triplával válaszolt. Duren hármasa is talált, háromra jött vissza a ZTE (25-22), majd egy újabb kaposvári kettesre Szabó gól jó plusz büntető-akciója érkezett. Wiggs egyenlített, időt kértek a hazaiak 27-27-nél. A vezetést viszont még nem tudta átvenni a vendég együttes, köszönhetően például Ruják második hármasának (32-29). Vuko és Polster érkezett egy-egy kettessel, ekkor már a ZTE-nél volt a vezetés. Ami a félidő végéig ki is tartott: Polster hármasa után 40-36-ra vezettek a vendégek a nagyszünetben.
 
Hasonlóan ponterős kezdést produkáltak a csapatok a második húsz perc elején, mint az első félidőben – csökkentette hátrányát a Pécs, sőt Funderburk triplájával ki is egyenlített (49-49). Újabb hármast hintett a pécsiek légiósa, immár náluk volt az előny. Tartotta minimális előnyét a Pécs, Donaldson duplájával viszont ismét egyenlített a ZTE (55-55). Wiggs hármasa fordítást ért, de erre négy ponttal felelt a PVSK, így ismét a hazaiak vezettek. Vuko és Krivacsevics triplái váltották egymást, Szabó kettesét követően pedig 62-63-ról jöhetett az utolsó tízperces periódus.
 
Wiggs duplájával távolodott a ZTE, Lewis hozta vissza egyre a hazaiakat. Akik Funderburk újabb hármasával a vezetést is átvették, de a fordulásból Duren középtávolija rögtön egyenlítést ért. Demeter is eltett egy hármast, majd Ruják jelentkezett két ponttal, Funderburk tripláját pedig már zalai időkérés követte (75-67). ZTE-pontokra rögtön érkezett pécsi válasz, három és fél perccel a vége előtt továbbra is nyolccal vezetett a PVSK. Brkics ziccerével lett meg a közte tíz, két és fél perccel a vége előtt eldőlni látszott a meccs. Előnyéből ugyan még engedett a Pécs, de a győzelmet nem adta ki kezéből: 83-76-os sikert aratott.
 
A pécsi öröm nem lehet felhőtlen: az este másik mérkőzésén nyert a Kaposvár, így az OSE Lions veresége miatt a Pécs sem lehet ott a rájátszásban.
 
Pécsi VSK-VEOLIA – Zalakerámia ZTE KK 83-76 (22-14, 14-26, 26-23, 21-13)
 
Bajnokság, 1. fordulo
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok,
V.: Cziffra Cs., Tóth C., Goda L. (Bodrogváry I.)
 
PVSK: Ruják A. 17/9, Carev 5/3, Lewis 12, Budimir 8/3, Brkics 14. Csere: Funderburk 21/12, Demeter 3/3, Krivacsevics 3/3, Meleg -, Dragasevic -.
 
ZTE: Duren 18/12, Donaldson 4, Bonifert -, Vuko 13/3, Szabó Zs. 13. Csere: Wiggs 12/3, Glenn 8, Polster 5/3, Simon K. 3/3, Völgyi -.
 
 
 
A Kaposvári KK már nem, az OSE Lions viszont még odaérhet a rájátszásba egy jó hajrával – ezzel a felütéssel kezdődött a két együttes harmadik fordulóból pótolt találkozója szombat este a férfi A-csoportban.
 
Anda kettese nyitotta a mérkőzést, de a meccs eleje nem a pontokról szólt: az iménti kosárra bő egy percet kellett várni, majd eltelt még egy, amikor újabb oroszlányi kettes „zörgette” meg a hálót. Jobban kezdtek a vendégek, Washington triplájával már hétnél jártak, amikor első dupláját jegyezte a Kaposvár, amit újabb négy Washington-pont követett (2-11). Allen érkezett a következő kaposvári kettessel, Abell triplával felelt – hat perc elteltével meglett a közte tíz (4-14). Curry triplája rázta fel az övéit, Miliszavljevics kettese is talált, időt kértek a vendégek. Nem segített a szünet az Oroszlánynak: újabb öt pontot szerezve egyenlített a házigazda, sőt Krnjajski révén fordított is – Morgan viszont dobott még egy duplát, így 18-19-nél ért véget az első etap.
 
Hendlein kettesére ismét Morgan válaszolt, újra csak egy támadás erejéig tudta átvenni a vezetést a KKK. Illés tripláját Allen egyensúlyozta egy kettessel – 24-24-nél ismét egál volt az állás. Aztán átvette a vezetést a Kaposvár, Allen növelte négyre a különbséget. Felpörgött a házigazda, hatpontos előnyénél ismét időkérésre kényszerítette ellenfelét (33-27). Beragadt az OSE, öt kaposvári pontra nem érkezett vendég találat, így már a hazaiak vezettek tízzel (37-27). Akik a második negyed hajrájában is jobban teljesítettek ellenfelüknél: 45-30-as kaposvári vezetésnél jött a nagyszünet.
 
Morgan-büntetők nyitották a második félidőt, mindkettő talált, majd Anderson egy közelit tett helyre. Washington triplájával jött tízen belülre az Oroszlány, majd a duplája is talált (47-41). Curry hármasával kezdte megrázni magát a most kevésbé pörgő házigazda, de Illés is kintről talált be. Araszolt az OSE, azonban Miliszavljevics kintije a legjobbkor jött a hazaiaknak, akik tartották hat pont körüli előnyüket. Még kettő egységet ledolgozott az OSE, de Allen is betalált a hajrában: 57-51-gyel zárult a harmadik negyed.
 
Washington ziccerrel együtt harcolt ki faultot, a büntetője is talált – felezte csapata hátrányát. Illés két hármasa érkezett, közte Curry büntetői kerültek helyre, így még mindig a hazaiaknál volt az előny (61-60). Anderson dupláját követően viszont már a kaposváriak kértek időt – átvette a vezetést az OSE. Curry fújt riadót 61-62-nél: sorozatban szerzett öt pontot, majd Hendlein is betalált, s 72-62-ig meg sem állt a KKK. Ez a periódus eldöntötte a mérkőzést, végül 84-69-re nyert a Kaposvár.
 
Így a rájátszás mezőnye is teljes: az OSE nem juthat be a legjobb nyolc közé, győzelmével ráadásul a Kaposvár a ZTE-verő Pécset is elütötte a play-offtól – a Sopron KC a nyolcadik rájátszás-résztvevő.
 
Kaposvári KK – OSE Lions 84-69 (18-19, 27-11, 12-21, 27-18)
 
Bajnokság, 3. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Benczur T., Török R., Balogh Gy. (Forrai S.)
 
KKK: Curry 22/9, Krnjajski 13, Miliszavljevics 5/3, Rivers 12, Allen 18. Csere: Hendlein 11, Bogdán 3/3.
 
OSE: Washington 22/6, Anderson 8, Abell 7/3, Bailey 9, Anda 3. Csere: Illés 14/12, Morgan 6, Mucza -, Kucsora -, Garamvölgyi -.
 
 
 
 
Fotó - Szolnoki Olajbányász Facebook

Vármegyei szövetségek