Tippmix Női NB I: A Vasas bejutott a rájátszásba, a Cegléd nem
10
Mar
2021
Tippmix Női NB I: A Vasas bejutott a rájátszásba, a Cegléd nem
2021. március 10.  |  21:58
A bajnokság 22. fordulójába az ELTE BEAC Újbuda 61-54-es győzelmet aratott a VBW CEKK Cegléd vendégeként. Ez azt jelenti, hogy a ceglédi gárda idén nem lesz ott a legjobb nyolc között.
 
Bár nem kizárólag a saját kezében volt a sorsa, de az ELTE-BEAC Újbuda ellen a rájátszásba kerülés esélyének életben tartásáért győzelmi kényszerben lépett pályára a VBW CEKK Cegléd. Mariona Ortiz duplájával és Katerina Sotiriou triplájával gyorsan 5-2-es előnybe is kerültek Kostas Keramidas tanítványai. A BEAC azonban innen 9-5-re fordított és az első szakaszban végig előrébb járt. 10 perc után 18-11-re vezettek. A második szakasz elején Latinka Dusanic és Koch Dóra 8 pontra növelte a BEAC előnyét. Kobolák Cintia és Szirony Dorina vezetésével felzárkózott a CEKK, majd Sotiriou révén 22-22-nél egyenlített. Innentől kezdve teljesen nyílt lett a küzdelem. Egyik gárda sem tudott elszakadni. Erre a Ceglédnek 32-28-nál mutatkozott esélye, de a félidő utolsó két percében nem találtak be. Ez idő alatt a BEAC oldalán is egy duplát jegyezhettünk fel mindössze. Ez Szabó Dóra nevéhez fűződött, amivel kialakította a nagyszünet 32-30-as állását. A félidőben ceglédi oldalon a 9 pontos Sotiriou volt a legeredményesebb, míg a BEAC-nál Koch járt 8 egységnél.
 
A harmadik negyed elején Kobolák erősítette meg a Cegléd vezetését. Mérész Beatrix és Janae Smith révén gyorsan egyenlített a Czank Tímeát nélkülöző, de így is határozottan játszó BEAC. Egy pontszegény szakasz volt, melynek közepén Balogh Judit tanítványai magukhoz ragadták a vezetést. Boros Júlia és Koch Dóra 40-34-es előnyhöz juttatta a BEAC-ot. A Cegléd közel 6 percre nyúló kosárcsendjét Kobolák törte meg, amikor pedig Sotiriou távoli dobása célt ért, 40-40-nél egyenlő volt az állás. A harmadik szakaszt azonban Koch triplája zárta, amivel 43-40-re ment a BEAC. A záró etapot Galántai Alma hármasa vezette fel, így két lélektanilag meghatározó villanással visszaállította 6 pontos előnyét a fővárosi gárda. Ezt később Koch Dóra növelte 48-40-re. Még nyolc perc volt hátra, de négy egységnél közelebb már nem került a Cegléd. Ruják Nóra triplája és Tinara Moore büntetője 48-44-re módosította az állást. Erre azonban Koch és Szabó Dóra válaszolt. Három perccel a vége előtt 55-44-nél kétszámjegyűre nőtt a BEAC előnye. A hajrában a Cegléd triplákkal igyekezett faragni a hátrányán, már nem volt azonban esélye a fordításra.
 
A Cegléd számára a 61-54-es vereség azt jelenti, hogy a PEAC-Péccsel szemben alulmaradó Vasas Akadémiát nem tudja megelőzni, így nem lesz ott a rájátszásban.
 
VBW CEKK Cegléd - ELTE BEAC Újbuda 54-61 (11-18, 21-12, 8-13, 14-18)
 
Bajnokság, 22. forduló
Monor, Városi Sportcsarnok
Földházi T., Sörlei A., Horváth Cs. (Vághy T.)
 
VBW CEKK Cegléd: Révész L. 5/3, Gorjanácz, Sotiriou 12/6, Moore 9, Ortiz 6/3. Csere: Kobolák 12/6, Ruják 5/3, McBryde 2, Szirony 3/3.
 
ELTE BEAC Újbuda: Koch 17/9, Boros 10, Szabó D. 11/3, Smith 9, Mérész 10. Csere: Dusani 1, Zsámár, Galántai 3/3, Juhász, Laufer.
 
 
 
A bajnokság 22. fordulójában a PEAC-Pécs 58-42-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában. A Vasas a veresége ellenére bejutott a legjobb nyolc közé, míg a PEAC a sikerével megőrizte a lehetőségét annak, hogy csütörtökön a Csata otthonában az 5. hely megszerzéséért játsszon.
 
A Vasas úgy fogadta a PEAC-ot, hogy saját kezében volt a sorsa. Győzelem esetén bejut a legjobb nyolc közé. Ha alulmarad, akkor pedig a Cegléd veresége esetén kerülhet a play-off mezőnyébe. A PEAC eközben az eredmények kedvező alakulásával a héten egészen az 5. pozícióba előléphet. Nadija Smailbegovic triplájával a hazaiak kerültek előnybe, de ezt követően 9-3-ra fordított a PEAC. Wentzel Nóra és Kiss Virág is betalált távolról. Ezzel lendületbe kerültek a pécsiek, így amikor Kiss második hármasa is célt ért, már 15-5-re mentek Csirke Ferenc tanítványai. Az ekkor megszerzett előnyüket az első szakaszban végig őrizték. 10 perc után 16-7 állt az eredményjelzőn. A második szakasz első két percében egyik fél sem talált be, majd Bach Boglárka 2+1-es megoldásával 16-10-re felzárkóztak a hazaiak. Azóta már tudjuk, hogy a hátralévő időt tekintve ez volt a legszorosabb mérkőzésállás. Kiss Virág duplája és Sarok Nikolett triplája 21-10-nél újra kétszámjegyűre növelte a differenciát. Bach egy triplával még igyekezett tartani a Vasast, de a különbség 10 egység környékén állandósult. A félidő hajrájában Sánta Petra sikeres távoli dobásával 30-17-es állást rögzíthettünk. A félidőt Wentzel Nóra büntetői zárták, így 32-18-ra ment a PEAC.
 
A félidőben a pécsieknél a 10 pontos Kiss Virág volt a legeredményesebb, míg a Vasasnál Brianna Fraser járt 7 egységnél. A harmadik negyed az elsőhöz hasonlóan Smailbegovic hárompontosával indult. A folytatás is hasonlóan alakult, mint a nyitó szakaszban. A PEAC gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, Wentzel és Sarok találataival 39-24-nél már 15 egységgel járt előrébb Csirke Ferenc együttese. A játékrész hajrájában ismét megvillant távolról Kiss Virág, amivel 44-26-os vezetéshez juttatta a pécsieket. Madár Kata találata zárta a harmadik negyedet, de így is 44-28-ről futottak neki a felek a záró szakasznak. Itt közel három percig nem találtak be a vendégek, de ez idő alatt a Vasas is mindössze két pontot szerzett. A pécsiek kosárcsendjét Paula Strautmane triplája törte meg, amivel 47-30-ra módosult az állás. A Vasas Papp Dia és több magasembere, míg a PEAC Nikola Dudasova nélkül állt fel. A negyedik negyedben így mindkét szakmai stáb igyekezett frissíteni csapatát. A Vasas 49-30 után nagy hajrába kezdett és 11-2-vel 51-41-re felzárkóztak. Sarok triplája és Szücs Réka büntetői azonban gyorsan visszaállították a nagyobb pécsi előnyt.
 
A PEAC-Pécs az 58-42-es sikerével kiharcolta, hogy csütörtökön 18 órától a Ludovika-FCSM Csata otthonában az alapszakasz 5. helyéért játsszon. A Vasas ugyan vereséget szenvedett, de azzal, hogy a Cegléd kikapott a BEAC-tól, így is bejutott a rájátszásba.
 
Vasas Akadémia - PEAC-Pécs 42-58 (7-16, 11-16, 10-12, 14-14)
 
Bajnokság, 22. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Cziffra Cs., Tóth C., Györfy R. (Schäffer B.)
 
Vasas Akadémia: Szerencsés, Bach 13/3, Tóth 2, Fraser 13, Madár E. Csere: Smailbegovic 11/9, Hizsnyik, Salamon, Mudra 1, Madár K. 2.
 
PEAC-Pécs: Szücs 4, Wentzel 16/6, Strautmane 3/3, Kiss 15/9, Andusic. Csere: Sánta 5/3, Popovic, Kaposi 2, Sarok 13/6.
 
 
 
A bajnokság 22. fordulójában az UNI Győr MÉLY-ÚT az utolsó 15 percben hagyta állva a Ludovika-FCSM Csatát és aratott végül 92-75-ös sikert.
 
A Győr számára tét nélküli volt a találkozó, miután már szombaton bebiztosította matematikailag a második helyét a tabellán. A Csata szempontjából pedig olyan szempontból egyszerűsödött le a képlet az alapszakasz végjátékához érkezve, ha a hátralévő két mérkőzéséből egyet megnyer, akkor negyedik lesz. Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Beatrice Mompremier villanásaival előbb a Győr, majd Mányoky Réka és Horváth Bernadett tripláival a játékrész közepén a Csata került kisebb előnybe. Erre Dubei Debóra válaszolt egy hárompontossal és a teljes első negyedre érvényes maradt az a forgatókönyv, hogy mielőtt bármelyik gárda jobban elszakadt volna, a riválisa egy-egy extra megoldással visszajött. 10 perc játékot követően 22-21-re ment a Csata. A második negyed elején Horváth Bernadett triplájával 25-21-re elszakadtak Tursics Krisztián tanítványai. Innen azonban 13-2-vel 34-27-re fordított a Győr. Korai lett volna azonban ezt döntő futásnak jellemezni. Lelik Réka és Hegedűs Janka triplái látótávolságban tartották a Csatát. Sőt, a kettősük nem sokkal később ismét megvillant, amivel 39-38-ra fordítottak. Innentől kezdve a félidőig a fővárosi gárda járt előrébb. Böröndy Vivien találata 46-41-es előnyt eredményezett a Csatának.
 
A félidei statisztikán azt láthattuk, hogy a Csatánál Hegedűs Janka 11 pontnál jár, míg a Győr legeredményesebbje a 12 egységnél tartó Beatrice Mompremier volt. A harmadik negyed Dombai Réka triplájával indult, de erre Hegedűs és Angyal Nikolett válaszolt. Hiányos összeállításban, hosszabb kihagyása ellenére is hősiesen tartotta magát a Csata. A Győr Dombai Réka két triplájával kezdte meg a felzárkózást, majd amikor Török Ági is eredményesnek bizonyult távolról, 58-56-nál a vezetést is átvette. Ekkor azonban Angyal Barbara triplája újra a Csatát segítette előnyhöz. A döntő futást végül 59-58 után tudta bevinni elfáradó riválisa ellen a Győr. A kisebb sérülés után visszatérő Brianna Kiesel duplája ugyanis egy 12-2-es szériát indított el. A záró szakasznak így a Győr 70-61-es előnyéről futottak neki a csapatok. Az utolsó 10 perc elején Böröndy Vivien duplája után még 10 egység alatt tartotta hátrányát a Csata. Török Ági és Dubei Debóra azonban fél perc alatt öt pont hozott a győrieknek, akik 77-63-nál így már 19-4-es sorozatot tudhattak magukénak. Még hét perc volt hátra ekkor. A Győr magabiztosan őrizte előnyét, míg a Csata azt is szem előtt tartotta, hogy csütörtökön 18 órától a PEAC-Péccsel kulcsfontosságú mérkőzést vív. A hajrában rövid időre 19 ponttal is ellépett a házigazda, de a különbség azonban jellemzően 15 egység környékén mozgott.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT - Ludovika-FCSM Csata 92-75 (21-22, 20-24, 29-15, 22-14)
 
Bajnokság, 22. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Győrffy P., Csabai-Kaskötő B., Nyilas I. (Bognár T.)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Kiesel 4, Dombai 10/6, Dubei 8/6, Török Á. 13/3, Mompremier 22. Csere: Kéita 2, Weninger 12/3, Barnie 12, Lass 9/3, Rozmán.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth B. 9/6, Lelik 7/3, Böröndy 6, Mányoky 15/9, Hegedűs 17/3. Csere: Angyal B. 9/6, Angyal N. 8, Toman 2, Gyöngyösi, Rakita 2.
 
 
 
A hazai élvonal 22. fordulójában a Sopron Basket 97-38-as győzelmet aratott a TFSE-MTK otthonában. Ezzel Gáspár Dávid együttese veretlenül zárta az alapszakaszt.
 
Technikai okok miatt közel 10 perces csúszással kezdődött a mérkőzés, melyen a TFSE-MTK Alisia Jenkins és Dúl Panka nélkül fogadta az Euroliga negyeddöntőre készülő Sopron Basket csapatát. Németh Alma és Gabby Williams kosárváltása vezette fel a találkozót. Hiányzói ellenére jó ritmusban és pontosan játszott a TFSE, mely Bernáth Réka és Chanise Jenkins villanásai után már 9-4-re, illetve később 12-6-ra vezetett. Gáspár Dávid ekkor időt kért és rendezte a sorokat soproni oldalon, mely ezzel a lendülettel Tina Krajisnik négy pontjával és Jelena Brooks triplájával 13-12-re fordított. Az első szakaszban ezen kisebb soproni ritmusváltás ellenére nem alakult ki nagy különbség a felek között. Végül 17-17 után Határ Bernadett öt pontjával vezetett 22-19-re a Sopron. A második negyed elején Jelena Brooks lépett elő, akinek a hat pontjával 28-19-re ellépett a veretlen listavezető. Nem sokat kellett várni és 31-21-nél már 10 ponttal vezettek a soproniak.
 
A TFSE igyekezett meccsben maradni és 31-26-nál még megfelezte hátrányát. Erre azonban 14-2-vel válaszolt a Sopron és 45-28-ra szakadt el. A félidőhöz közeledve a 20 egységet ostromolta a differencia a felek között. 20 perc után 51-32-es állást rögzíthettünk. A soproniaknál Krajisnik 11, míg Brooks 10 pontnál járt. A TFSE-nél a 12 egységnél tartó Chanise Jenkins volt a legeredményesebb. A harmadik negyedet Gabby Williams és Brooks találatai vezették fel. Másfél perc elteltével időt kért Magyar Bianka. Ekkor azonban már egyre nagyobb fizikális fölényben játszott a Sopron. Három perc volt hátra a harmadik szakaszból, amikor Briann January duplája után 67-37-nél 30 pontra nőtt a differencia. A játékrész hajrájában ezt egy 9-0-s futással még tovább növelte Gáspár Dávid együttese. A 76-37-ről induló záró szakaszban mindkét szakmai stáb a következő nagy feladatokat helyezte előtérbe. A soproni fiatalok lendületben tartották csapatukat. Végül 21-1-re megnyerte az utolsó 10 percet a Sopron Basket, mely így veretlenül zárta az alapszakaszt. Az eredmények úgy alakultak, hogy a TFSE pozíciója is eldőlt. A 7. helyről fordul a rájátszásra a fővárosi gárda.
 
TFSE-MTK - Sopron Basket 38-97 (19-22, 13-29, 5-25, 1-21)
 
Bajnokság, 22. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Kapitány G., Szilágyi B., Varga-Záray K. (Téczely T.)
 
TFSE-MTK: Jenkins C. 13/6, Bernáth 4, Boros B. 7/3, Németh A. 4, Markovic 5/3 Csere: Katona Sz. 4, Kováts G., Kovács V., Herman, Tóth T., Király.
 
Sopron Basket: January 10/6, Fegyverneky 4, Williams 8, Varga A. 14/6, Krajisnik 20. Csere: Határ 19, Brooks 15/6, Czukor 4, Varga S. 3/3, Walker, Varga K.

Vármegyei szövetségek