FIBA EC: A Szolnok nagyszerű játékkal szerezte meg csoportja harmadik helyét
29
Jan
2021
FIBA EC: A Szolnok nagyszerű játékkal szerezte meg csoportja harmadik helyét
2021. január 29.  |  22:50
Az olaszok a továbbjutás, míg az Egis Körmend a szépítés reményében lépett pályára a FIBA Europe Cup A-csoportjának utolsó játéknapján.
 
Rossi triplájával már az első támadásból megszerezte a vezetést a Reggio Emilia, Mócsán szépített egy betöréssel. Az első pár percben végig piros-mezesek jártak előrébb, de a Körmend szorosan ott loholt az ellenfele nyakán (6-8). Rossi egy újabb triplát küldött a helyére, majd egy eladott labda után a korábban Magyarországon is megforduló Taylor is kintről talált be, időt kért Ziga Mravljak (6-14). Nem találta magát támadásban a vasi csapat, nemsokkal később tíz fölé kúszott a különbség. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy extrán dobtak kintről az olaszok (8-20). Ellenállhatatlanul játszott a Reggio Emilia, a játékrész végére már a húsz is meg lett közte. 12-34.
 
7-0-val nyitotta a második felvonást az Egis Körmend, a hátránya azonban így is tetemes volt (19-34). Tovább nyomtak a vasiak, tíz pontra dolgozták le a hátrányukat a negyed derekára, elsősorban Ireland és Tóth ponterős játékának köszönhetően (27-37). Bár Thames hármasával már csak újra egyszámjegyű volt a Reggio Emilia előnye, az olaszok felgyorsítottak és megint kezdtek ellépni (32-45). Teljesen más energiaszinten játszottak a vasiak, remek periódust zártak és bosszankodhattak az első negyed miatt. 43-50.
 
A körmendi felzárkózással egy teljesen új meccs kezdődött a fordulás után, kiélezett csata volt a pályán. Nem ízlett az olasz zóna a vasiaknak, minimálisan nőtt a különbség (47-56). Egy jó piros-fekete futást követően megálltak a csapatok, egyik fél sem tudott érdemben ellépni valamelyik irányba (54-61). Ekkor behullott Rossi negyedik triplája, mínusz tíznél hívta magához az övéit Ziga Mravljak. A hátralevő egy percben megpróbált még egy fokozattal feljebb kapcsolni a Körmend, aminek köszönhetően sikerült is közelebb jönnie. 61-67.
 
Ireland büntetőivel és Ferencz trojkájával feljött kettőre a Körmend, rögtön a záró etap elején (66-68). Takács szívósan védekezett, sikerült is egy támadóhibát kiharcolnia, de egyelőre az egyenlítés nem lett meg. Sőt, Tóth Norbert sportszerűtlenjét követően négy pontot szerzett a Reggio Emilia (66-72). Ferencz újra betalált, teljesen nyílt volt a találkozó. Az elhibázott támadásokat rendre megbüntették az olaszok, így kezdtek megint ellépni (69-76). Idegessé vált az Egis Körmend, Ziga Mravljak reklamálásért technikait kapott, kezdett eldőlni a találkozó. Mócsán egy nagy triplával még életben tartotta a reményeket, de erre is volt válasza a Reggiónak (72-80). Két perccel a vége előtt sportszerűtlen hibát vétettek a piros-mezesek, viszont az adódó lehetőséggel nem tudott élni a vasi együttes, ez pedig gyakorlatilag a mérkőzés végét jelentette. Bár nagyot küzdött az Egis Körmend, kikapott a Reggio Emiliától, így a negyedik helyen zárt a csoportban, míg az olaszok továbbjutottak. 79-88.
 
Egis Körmend - Reggio Emilia 79-88 (12-34, 31-16, 18-17, 18-21)
 
FIBA Europe Cup, A-csoport, 3. forduló
Hollandia, Den Bosch
 
Körmend: Thames 10/6, Németh -, Mócsán 21/12, Durázi 6, Taylor 8. Cserék: Ireland 22, Mosely -, Ferencz 6/6, Takács -, Oroszi -, Tóth 6.
 
Reggio: Taylor 26/12, Bostic 15/3, Sutton 6/3, Rossi 12/12, Kyzlink 13/6. Cserék: Candi 10, Diouf 3, Koponen 3/3, Bonacini -.
 
 
 
Mindkét csapat azért lépett pályára a C-csoport 3. fordulójában, hogy megszerezze első győzelmét a sorozatban. Ebből kifolyólag ez a mérkőzés döntött a kvartett harmadik helyéről is.
 
Kovács egy szép betöréssel adta meg a mérkőzés alaphangját, az első négy támadást nem hibázták el a csapatok (4-4). Egy-két szolnoki hibát követően kezdtek meglépni a portugálok, 7-14-nél kért időt Gasper Potocnik. Kiegyenlítetté vált a játék, ezzel pedig a Sporting előnye is állandósult (15-23). A negyed utolsó percét megnyomta az Olajbányász, amely feljött így négy pontra. 19-23.
 
A második felvonás elején megközelítette kettőre az ellenfelét a piros-fekete alakulat, ám ezután hat pont érkezett a portugáloktól (21-29). Váltott a Szolnok, pörgősebbé vált a védekezés, ebből megvolt a jó ritmus támadásban, aminek köszönhetően pár tripla is beesett, meglett a fordítás (37-33). A padról is sok segítség érkezett, Juhos, Pongó és Rudner is hozzá tudott tenni, előnnyel mehetett a félidőre az Olajbányász. 42-39.
 
Ellisor duplájára Badzim trojka érkezett válaszként, ezután kicsit lelassult a játék, egyik oldalon sem estek be a próbálkozások (45-43). Badzim triplája a lehető legjobbkor érkezett, ezzel hosszú kosárcsendet tört meg, és bár kezdett közeledni a Sporting, mindig akadt valaki, aki pontosan célozzon a Tisza-partiaktól (53-49). A hátralevő időben összejött az egyenlítés a portugáloknak, Subotic viszont egy nagy hármassal új lendületet adott a csapatnak. 62-57.
 
Warner kapott egy nagyot a fejére a záró etap elején, amiért sportszerűtlen járt, de az irányítót le kell cserélni. Subotic megint betalált a sarokból, viszont erre most tudott reagálni a Sporting (65-60). Juhos szépen pördült le, majd Kovács harcolt ki egy támadóhibát. Elvesztették a fonalat a portugálok, ezután egy technikai hiba is becsúszott nekik, színéskedésért (67-60). Hiába kértek időt a fehér-mezesek, tovább nőtt a különbség, Juhos triplája után már kilenc volt a szolnoki előny, négy perccel a vége előtt. Jól működött a magyar védelem, miközben amikor kellett, beestek a kosarak, megérdemelt sikert aratott a Szolnoki Olajbányász, ezzel megszerezve a harmadik helyet a csoportban. 78-67.
 
Szolnoki Olajbányász – Sporting 78-67 (19-23, 23-16, 20-18, 16-10)
 
FIBA Europe Cup, C-csoport, 3. forduló
Lengyelország, Wloclawek
 
Szolnok: Warner 9/3, Badzim 11/9, Kovács 2, Subotic 25/9, Cakarun 14. Cserék: Pongó 6/6, Rudner 3/3, Pallai -, Zsíros 2, Juhos 6/3.
 
Sporting: Williams 3, Smith 7/3, Downs 15/3, Fernandes 5, Ellisor 13/3. Cserék: Catarino 11/9, Ventura 2, Fonseca 8, Sa -, Araujo 3/3.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek