Elhunyt dr. Haán András
13
Jan
2021
Elhunyt dr. Haán András
2021. január 13.  |  21:56
Életének 75. évében elhunyt dr. Haán András Magyarország egyik legjobb szívsebésze. A második világháború utáni magyar sportban talán az egyetlen, aki két sportágban is olimpikon volt, a vitorlázás mellett kosárlabdázott - írja a hirbalaton.hu
 
Dr. Haán András 1958-ban kezdett vitorlázni, pályafutása alatt egy klubban, a balatonfüredi BKV Előrében versenyzett, és amíg élt, Kővári Károly volt az edzője. Először Kalózozott, a következő évben Molyba ült, és azután mindig egyszemélyes hajóval versenyezett. Molyban egyszer második, egyszer pedig harmadik lett az ifi bajnokságon. Ezután a Finn következett. 1967-ben a junior Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett. 1970 és 1983 között tízszer nyert felnőtt Magyar Bajnokságot.
 
A vitorlázással párhuzamosan kosárlabdázott is. A komoly kosaras időszaka a gimnázium alatt és utána még egy évig tartott, aminek egy térdsérülés vetett véget. Tizenhét éves korában egy NB I-es meccsen, a VTSK játékosaként ötven pontot dobott, az éves átlaga is húsz fölött alakult. Bekerült a válogatottba. Ezért 1963-ban csak keveset vitorlázott, ’64-ben pedig alig-alig indult versenyen. Ebben az évben Tokióban a magyar kosárlabda válogatott tagjaként a tokiói olimpián szerepelt.
 
1976-ban a montreali olimpián egyedül képviselte a magyar vitorlázást a Finn hajóosztályban.
 
Céltudatos, összeszedett ember volt fiatalon is. Kicsit messzebbről talán zárkózottnak, ridegnek is tűnhetett. Idegennel szemben vagy ha valakit kiismerve nem látott értéket a másikban, olyan is volt. De ha valakiben megtalálta a becsülni valót, akkor megnyílt. Na, nem kezdett bratyizni, magánéletről, bensőséges dolgokról fecsegni! De, előkerült Söndör, a jóhumorú, vidám, akár csínytevésekre is kész csibész. Persze mértékkel, mert az átlagembernél gyorsabban gondolkodott, messzebbre látott. Ezért volt legyőzhetetlenül jó taktikus a vízen, a futamokon is.
 
– olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján megjelent visszaemlékezésben.
 
Nevét nem csak a sport világa ismerte. Az Országos Kardiológiai Intézet nyugalmazott főorvosa csaknem kétezer, komoly szívműtétet hajtott végre.
 
 
 
 
Fotó - S. Faragó Gyöngyi

Megyei szövetségek