Tippmix Férfi NB I: A Kaposvár és a Szedeák is győzött hazai pályán
14
Oct
2020
Tippmix Férfi NB I: A Kaposvár és a Szedeák is győzött hazai pályán
2020. október 14.  |  21:33
A honi élvonal 4. fordulójában a Kecskeméten hosszabbításos vereséget szenvedő Kaposvári KK az eddig 0-2-vel álló Jászberényi KSE gárdáját látta vendégül. A hazaiaknál bemutatkozhatott a két frissen igazolt légiós, Milos Miliszavljevics és Josip Jukic – utóbbi a kezdőben is helyet kapott -, míg Révész Ádám továbbra sem tudott a társak segítségére lenni.
 
Nem egy szép megmozdulással, hanem egy hangos dudaszóval indult a meccs, de a kis technikai malőrt követően már tényleg a kosárlabdáé volt a főszerep. Mégpedig Morris Curry kezdte meg a pontgyártást egy kettő-kettőt követően, majd az irányító csaknem félpályás passzából Rivers húzta a gyűrűbe a labdát. Milicsevics robogott végig a parketten, két büntető volt a jutalma, viszont csak az egyiket értékesítette. Krnjajski találta meg a rést a védelemben, aztán Hendlein volt eredményes, időt kért a Jászberény (8-1). Rendezte a sorokat a vendég együttes, a frissen beállt Filipovic a vonal mögül lopta a távolságot – igaz, csak egy ponttal. Penn két gyorsindításával 8-6 volt az állás, amikor Jukic megszerezte első pontjai a kaposváriaknál. Curry állt bele egy jó hármasba, Filipovic válaszolt. A vendégek fiatal centere faulttal együtt szerzett fontos kosarat, a megítélt plusz egy kimaradt. Miliszavljevics nem hibázott, majd egy ziccert is betett a közösbe, Krnjajski pedig higgadt maradt a kiharcolt fault után (18-10). Pár másodperc volt már csak az órán, amikor Jukic horogdobása hullott be, de a maradék 3 másodperc még elég volt Donaldsonnak egy trojkára. 21-13.
 
Curry egy távoli kettessel vetette észre magát, ezzel tízre hízott a különbség. Jukic is bemutatta ugyanonnan ezt a mozdulatsort, ami után Miliszavljevics és Bogdán 2-2 pontja következett (29-13). Donaldson szerezte az első jászberényi kosarat a negyedben, ha már lúd, legyen kövér alapon mindjárt hármat, 2+1-es elosztásban. Jött azonban Miliszavljevics, aki a sarokból is biztos kézzel dobott, Csurovicsnak kellett magához hívnia az övéit (32-16). Donaldson közelijével folytatódott a találkozó, majd Curry tolta meg a Kaposvár szekerét. Donaldson tartotta a lelket a vendégekben, ezúttal egy távolival, de erre is volt válasza a hazaiaknak, akik könnyen játszották át a vendégek zónavédekezését. Penn egy kettes után büntetőt is dobhatott, Donaldson pedig egy hármassal hozta be a JKSE-t tíz alá (36-27). Sinovecet kellett lecserélni sérülés miatt, ami után Milicsevics is betalált kintről, már csak hat volt közte, hazai időkérés következett. Rivers két büntetője egy több perces gólcsendet tört meg, ráadásul Curry trojkája is jó volt, aztán Jukic is dobhatott kettőt a vonal mögül (43-30). Donaldson már a tizenhatodik pontját szerezte, amire Miliszavljevics sarokhármasa érkezett. A félidő utolsó lényeges momentuma a Jászberényé volt, a már megszokott módon Donaldson jóvoltából, aki csapat harmincöt pontjából 19-et egymaga szerzett. 46-35.
 
A fordulás után Filipovic centerezésével a vendégek dobták az első kosarat, majd Milicsevics zsákolt. Krnjajski erőszakosságának két büntető volt a gyümölcse, amiből az egyik ment be. Donaldson is megpróbálkozott a vonal mögül, neki mindkettő sikerült (47-41). Curry talált utat magának, aztán Hendlein szerezte meg a hatodik pontját, ráadásul Rivers gyorsindítása után ismét több, mint tíz volt közte (54-41). Jukic jókor volt jó helyen, míg Milicsevics pontosan célzott, ahogy a túloldalon Curry is (59-44). Radukics ekkor szerezte meg az első pontjait, majd Donaldson ziccerezhetett szabadon. Hendlein és Rivers is betalált kintről, kisvártatva Penn válaszolt és ahogy eddig az összes negyedet, ezt is Donaldson kosara zárta. 65-52.
 
A záró etap Baki tempójával indult és Radukics centerezésével folytatódott. Ismét Donaldson villant, majd Baki vétette észre magát egy betöréssel (69-56). Penn a sarokból, Jukic a gyűrű alól növelte a pontok számát, majd Krnjajski emelte el egy lábról a labdát, a vendégek kértek időt (73-59). Radukics megszerezte a harmadik kosarát is, Krnjajski 2+1-el válaszolt. Brbaklics egyet sem értékesített a megítélt kettőből, ami után Miliszavljevics harcolt ki egy sportszerűtlen hibát. A második büntetője bement, az oldalvonali bedobásból pedig egy ziccert is hozzátett. Donaldson még egy kicsit kozmetikázott az eredményen, de a Kaposvár győzelme nem forgott veszélyben, a mérkőzést végig kézben tartva szerezték meg első győzelmüket a somogyiak. 79-64.
 
Kaposvári KK - Jászberényi KSE 79-64 (21-13, 25-22, 19-17, 14-12)
 
Bajnokság, 4. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Praksch P., Tözsér D., Boros T.
 
Kaposvár: Curry 17/9, Krnjajski 10, Rivers 10/3, Hendlein 9/3, Jukic 12. Csere: Miliszavljevics 15/6, Hock -, Baki 4, Sinovec -, Bogdán 2.
 
Jászberény: Donaldson 30/9, Katona -, Penn 12/3 Radukics 6, Milicsevics 9/6. Csere: Füzi -, Ruják -, Brbaklics -, Filipovic 7.
 
 
 
Az első pontot a mérkőzésen a vendégcsapatban játszó Dillard szerezte meg egy sikeres közeli kísérlettel. A negyed közepére 8-9 lett az állás, köszönhetően annak, hogy a hazaiaktól Dickey, Brown és Govens is eredményesen játszott. A vendégektől Dillard mellett még Jogela és Sitku is betalált. A negyed végéig kis fölényre tett szert a hazai gárda, mivel Brown betalált kintről is; míg csapattársai Dickey, Govens és Dzeletovics sikeres kosaraival támogatták a hazaiakat. Thompson próbálta faragni az előnyt további kosaraival, mellette még csapattársa, Dillard segítette a soproni együttest meccsben tartani, így 24-16-ra zárták az első 10 percet a felek.
 
A második etapban a pontszerzést a hazaiaktól Dickey kezdte meg egy sikeres közeli dobással. A hazaiak folytatták az előnyük növelését, mivel Brown és Govens is betalált kintről, ráadásul Kerpel-Fronius Balázs, Olasz és Dzeletovics is gyűjtötte a kosarakat. A vendégektől Thompson jó pár kosarat szerzett és őt segítette még Borisov és Schöll is, hogy csökkentsék a különbséget, így a negyed felénél az állás 38-27 volt. A második felvonás végéig a hazaiaktól Dzeletovics több, mint tíz pontot dobott, emellett még Govens és Brown se volt rest, szépen elléptek a soproni együttestől annak ellenére, hogy Dillard, Borisov és Thompson is iparkodott, a nagyszünetben 56-37-re vezetett a szegedi csapat.
 
A fordulás után Dillard egy hármassal folytatta a mérkőzést. Kis idő elteltével Dickey és Brown sikeres közeli dobásaikkal ezt ellensúlyozták, így megtartva fölényüket. Govens és Brown a következő támadások során sikeres távoli kísérletekkel növelték a hazaiak előnyét, de Borisov is betalált a vendégektől a hárompontos vonalról. A vendégektől még Bagó próbált segíteni pár középtálovi dobással, de erre egyből válaszoltak a hazaiak, így megtartva előnyüket. A negyed végéig még a vendégektől próbálkozott a különbség csökkentésére Schöll, Borisov és Thompson is, de a hazaiak mentek továbbra is, Dzeletovics, Brown és Dickey nagyszerű játékának köszönhetően, így az állás 80-56 lett a hazai gárda javára.
 
Az utolsó tíz percet Halász kezdte meg egy sikeres távoli kísérlettel, de Keller és Kerpel-Fronius Gáspár két közeli dobással válaszolt. A negyed közepéig még Bagó és Thompson szerzett pontokat csapatuknak, de erre a hazaiaktól Govensnek, Mayernek és Olasznak is volt pár szava, így 91-65 lett az állás. A hazaiaktól a negyed végéig még Keller, Kerpel-Fronius G. és Olasz dobott kosarat, melyet a vendégektől Jogela, Csataljai és Thompson próbálta ellensúlyozni több kísérlettel, de ez már hiábavaló volt.
 
A mérkőzést 102-81-re nyerte meg nem csekély fölénnyel a hazai csapat.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Sopron KC 102-81 (24-16, 32-21, 24-19, 22-25)
 
Bajnokság, 4. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok,
V.: Kapitány G., Győrffy P. A., Goda L.
 
Szeged: Kerpel-Fronius G. 6, Govens 14/6, Brown 27/12, Dzeletovics 22, Dickey 15. Csere: Kerpel-Fronius B. 2, Mayer 2, Keller 5, Olasz 9, Balogh -, Káposzta -.
 
Sopron: Dillard 20/6, Thompson 22/3, Sitku 2, Jogela 7/3, Borisov 12/6. Csere: Bagó 6, Scholl 4, Halász 3/3, Csataljai 5/3.

Vármegyei szövetségek