Székely Norbert: Nagyon vártuk már, hogy újra dolgozhassunk
30
Jun
2020
Székely Norbert: Nagyon vártuk már, hogy újra dolgozhassunk
2020. június 30.  |  11:03
Négyhetes edzőtáborba vonult a magyar női kosárlabda-válogatott. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese az őszi, Hollandia elleni kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőre készül. A tervekről kedden sajtótájékoztatón számolt be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége.
 
A legutóbbi Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közül a magyar válogatott fordítja a legnagyobb figyelmet a fiatalításra – emelte ki a székesfehérvári tájékoztatón Pukler Gábor, az MKOSZ elnökségi tagja. Mint mondta, a fiatalítás előtt a női mezőnyben már régóta működő szabályozás, egy 20 év alatti játékos kötelező szerepeltetése nyitotta meg a kaput.
 
- Pontosan emiatt tekintünk pozitívan a férfi mezőnyben az előttünk álló szezontól bevezetendő új szabályra, mely szerint egy 23 év alatti játékosnak az első félidőben ott kell lennie a pályán.
 
Pukler Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a szövetség komolyan figyel a játékosok és a stáb egészségére, ezért egy speciális kamerát is fölszereltek az edzőközpont bejáratához, mely folyamatosan méri a belépők testhőmérsékletét.
 
- Nagyon vártuk már, hogy találkozzunk, hogy újra dolgozhassunk, s együtt legyen a csapatunk – vette át a szót Székely Norbert szövetségi kapitány. – Novemberben a hollandok ellen lépünk pályára, nekünk ez az Európa-bajnoki szereplés miatt kiemelten fontos összecsapás lesz. Tulajdonképpen kicsit szerencse is, hogy most a világtól elzárva dolgozhatunk, mert így van lehetőségünk átalakítani, formálni a taktikai repertoárunkat. Ebbe a munkába újabb fiatal játékosokat vontunk be. Nehézséget is jelent természetesen az, hogy nem tudjuk mérkőzésen gyakorolni az új dolgokat.
 
A kapitány hozzátette: amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi a novemberi selejtező megrendezését, akkor a hollandok elleni meccs előtt négy nappal találkozik ismét a keret, s abban az időben kell felfrissíteni az edzőtáborban tanultakat.
 
A kapitányhoz hasonlóan várta már a találkozást a társakkal az első két Eb-selejtezőt sérülése miatt kihagyó csapatkapitány, Raksányi Krisztina is.
 
- Ha pozitívumot kellene keresnem ebben a pandémiás helyzetben, akkor az mindenképpen az lenne, hogy nem egy fárasztó szezon után találkoztunk. Így senki sem fáradt, senki nem fásult, nagyon vártuk már a közös munkát. Nehéz lesz persze így, valódi mérkőzések nélkül, de a lehető legjobban szeretnénk felkészülni a létfontosságú selejtezőre – mondta.
 
Raksányi Krisztinát a csapatkapitányi feladatokban Dubei Debóra helyettesítette. Szerinte az a családias hangulat, ami a válogatottra jellemző, nagyon inspiráló mindenkinek.
 
- Nagyon szeretnénk, ha egyre jobbak lennénk, ezért rengeteg munka vár ránk a következő négy hétben. Biztos nem lesz könnyű, hogy a válogatott edzőtábora után szinte azonnal indul a klubokban is a munka, de az elmúlt hónapok után ennek is nagyon tudunk örülni.
 
A nemzeti csapat a felkészülés időszaka alatt a székesfehérvári MKOSZ-csarnokban dolgozik, ahogyan az U20-as és az U18-as lány válogatottak is.

Vármegyei szövetségek