Változnak a 3x3 világranglista szabályai és a tornák lebonyolítása
03
Apr
2020
Változnak a 3x3 világranglista szabályai és a tornák lebonyolítása
3x3
2020. április 3.  |  17:40
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) hivatalos körlevelet adott ki a héten.
 
A 2022-es Női Kosárlabda Világbajnokságot Ausztrália fogja rendezni, a küzdelmek 2022. szeptember 11-től október 1-ig fognak tartani Sydney-ben.
 
A nyári utánpótlás-kontinenstornák, az olimpiai selejtezők, a felnőtt kontinenstornák selejtezőinek, illetve a FIBA Europe Cup további lebonyolításáról a későbbiek folyamán dönt majd a FIBA.
 
Több döntés is született a 3x3 tornák sorsáról:
 
1. A FIBA 3x3 Asia Cupot (Ázsia-bajnokság) 2020. szeptember 9. és 13. között rendezik meg a kínai Csangsában. A FIBA 3x3 U17-es Asia Cupot 2020. október 8. és 11. között tartják meg a malajziai Cyberjayában.
2. A FIBA 3x3 Africa Cup (Afrika-bajnokság) és a FIBA 3x3 U17-es Africa Cup novemberi időpontjai változatlanul maradnak, legalábbis jelenleg.
3. A következő hetekben dől el, hogy mikor rendezik a FIBA 3x3 Europe Cupot (Európa-bajnokság) és a selejtezőit. A FIBA 3x3 U17-es Europe Cuppal és a selejtezőivel kapcsolatban a FIBA figyeli az eseményeket.
4. Az olimpia elhalasztása miatt felmerült egy idei világbajnokság megrendezése rendes vagy csökkentett létszámmal.
5. A férfi World Tour után a FIBA 3x3 Women's Seriesben (női World Tour-ban) is bevezetésre kerülnek a pénzdíjak, amelyek a résztvevő nemzeti szövetségekkel történő egyeztetés alapján kerülnek kifizetésre.
 
 
Változás lesz a tornák lebonyolításában és résztvevőiben is, miután a FIBA 3x3 Bizottság számos módosítási javaslatát elfogadta a Central Board.
 
Változik a VB lebonyolítása. A 3x3 világbajnokságra a kontinenstornák győztesei - a rendező ország és a címvédő csapatai mellett - a jövőben közvetlenül kijutnak. A többi helyet az adott nem világranglistája alapján töltik fel úgy, hogy kontinensenként maximum 10 csapat szerepelhet a VB-n.
 
Szintén újítás, hogy a kontinenstornák főtábláján és selejtezőjében a jövőben az adott nem FIBA 3x3 világranglistás helyezése alapján kerülnek beosztásra a csapatok - eddig a férfi-női összesített rangsor volt a mérvadó, így korábban egy jól szereplő női szakág magával húzhatta a gyengébben szereplő férfi szakágat is.
 
Fontos módosítás továbbá, hogy a jövőben országonként csak az 50 legjobb játékos pontjai számítanak majd a világranglista készítésekor - eddig a legjobb 100 kosaras számított minden nemzetnél.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek