Egyetemi bajnokság, férfiak: A címvédő TF erődemonstrációja Debrecenben
09
Mar
2020
Egyetemi bajnokság, férfiak: A címvédő TF erődemonstrációja Debrecenben
2020. március 9.  |  15:25
Váratlanul egyoldalú lett a forduló rangadója, a tavalyi döntő két résztvevőjének összecsapása a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában a férfiaknál. A címvédő TF fokozatosan felőrölve vendéglátója, a Debreceni Egyetem együttesének ellenállását, fölényes győzelmet aratott. A másik debreceni együttes, a Medikus csapata közel állt egy óriási bravúrhoz, sokáig vezetett, de a végén a Nyíregyháza két triplával fordítani tudott. A nyugati csoportban a Közgáz simán győzött a tartalékos Mosonmagyaróvár otthonában, a PTE-PEAC pedig jó hajrával "elkapta" a BME-MAFC csapatát.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK
 
Keleti csoport
 
15. forduló
 
EKE Eger - AKE-BGE 80-64 (17-22, 23-13, 21-14, 19-15)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző, V.: Lónáth, Bene.
 
EKE Eger: Szabó M. 8/6, UNGI 14, Illés 2, SZICSÁK 19, Horváth. Csere: POMÁZI 15/15, Steier 5/3, Beák 5/3, SZATMÁRI 12/3. Edző: Váczi Péter.
 
AKE-BGE: Steier 10/6, TÓTH M. 23/3, GARAI 16/6, Szőke 4, Szakács 9/3. Csere: Kocsis 2, Lantos. Edző: Zsirai Gyula.
 
A mérkőzés egy kis csúszással kezdődött, a hazaiaknak nem tett jót, hogy túl sokáig melegítettek. Az első percek váltott vezetése után a vendégek hamarabb felvették a ritmust: triplákra építve egy 11-2-vel elléptek, s 5 pontos előnnyel zárták a nyitó etapot. A második negyedtől már az egri legénység akarata érvényesült, szünetben már a hazaiak vezettek 5 ponttal. Szünet után is a vendéglátók játszottak jobb ritmusban, pontosabban, a harmadik negyed közepén 20 pontosra növelték előnyüket. Az ezúttal is jól, az utolsó pillanatig küzdő AKE a végjátékban valamit faragott a különbségen, de a biztos egri győzelmet nem tudta kétségessé tenni.
 
Váczi Péter: - Jól küzdő ellenféllel szemben sikerült magabiztosnak mondható sikert aratnunk. További sikereket kívánok ellenfelünknek!
 
Zsirai Gyula: - Először is szeretnék gratulálni a hazai csapatnak, és külön szeretném megköszönni, hogy később tudtuk kezdeni a mérkőzést! Maximálisan meg vagyok elégedve a csapatommal, jól küzdöttünk. Sajnos kevesen voltunk ma is, de teljesen kulturáltan játszottunk, és harminc percig partiban voltunk a hazaiakkal. Nekik pedig gratulálok!
 
 
 
DMSE – Nyíregyházi Egyetemi SE 92-94 (32-23, 28-23, 10-24, 22-24)
Debrecen, OEC tornaterem, 20 néző. V.: Bács, Kisházi.
 
DMSE: Mlcoch 8, VELKEY 8/3, Veszprémy 14/6, KOVÁCS G. 22/6, CSIRPÁK 19. Csere: HEGYI 10, Nádasi, Horai, Cseh, Nyíri 11/3. Edző: Kovács István.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: DEMETER 10/3, VASKÓ 13/6, Jánkfalvi 2, SITKU 29/3, MOKÁNSZKI 23/6. Csere: Horányi, Jurák, Kovács 4, Tisza 8, Hengsperger 5. Edző: Bus Iván.
 
Meglepetésre a hazai csapat rögtön a mérkőzés elején magához ragadta a kezdeményezést - ötletes, jó játékkal hamar előnybe került az enervált vendég csapattal szemben. Élvezetes, izgalmas mérkőzés folyt a pályán, a felek elsősorban a pontszerzéssel törődtek. A második negyed is hasonló mederben folytatódott. Míg a hazaiak lelkesen küzdöttek, a Nyíregyháza csapata sokszor kizárólag a fizikai és tudásbeli előnyében bízva próbálkozott. A félidőben már 14 ponttal járt előrébb a debreceni csapat. A vendégek aztán a második félidő elején bizonyították, miért alkotnak sokkal jobb csapatot, mint a hazaiak, hamar eltüntették a különbséget a tanácstalan vendéglátók ellen.
 
Amikor már mindenki elkönyvelte, hogy simán fordítanak a vendégek, a hazaiak összekapták magukat, és tartották a lépést ellenfelükkel. Szoros, idegörlő végjáték következett, amit a rutinos Nyíregyháza bírt jobban idegekkel: Vaskó György, valamint az addig mind a 7 hárompontos kísérletét elhibázó Demeter Ádám triplájával fordított, s megnyerte a váratlanul izgalmas a mérkőzést. A hazaiaknál Csirpák Patrik dupla-duplázott, míg Kovács Gábor 22 ponttal vezette kipontozódásáig a DMSE gárdáját, de Velkey Lőrinc 9 gólpassza is kiemelkedő. A vendégeknél Sitku Márton és Mokánszki Máté uralták a támadó térfelet, ketten együtt 52 pontot, 17 lepattanót és 4 blokkot tettek be a közösbe.
 
Kovács István: - Néha hitetlenkedve néztem játékunkat. Előzetesen nem ilyen mérkőzésre számítottunk, de ettől függetlenül is szomorú vagyok, hogy elmaradt a csapatunk történetének eddigi legnagyobb sikere. Minden tiszteletem a játékosaimé, mindenki kétszáz százalékot nyújtott. Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez!
 
Bus Iván: - Fásultan és dekoncentráltan kezdtük a meccset, és ez az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét. A hazaiak kiválóan éltek a hibáinkból egészen addig, ameddig agresszívebben kezdtünk védekezni és támadni. Pici szerencsével pont jókor estek be a távoli dobásaink, amivel megnyertük a mérkőzést. Gratulálok az ellenfelünknek a mutatott játékhoz!
 
 
 
Szegedi RSC – Miskolci Egyetem 56-78 (15-20, 15-17, 8-26, 18-15)
Szeged, Topolya sor, 45 néző. V.: Czékmán, Utasi.
 
Szegedi RSC: Eperjesi, Liszkai 6, Kopanecz T. 10/6, Kaszai, MAYER 12. Csere: Kopanecz M. 4, Kéri, Hajdú 2, PERÉNYI 18/3, Banda 2, Kass 2. Edző: Mészáros Vivien.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS D. 14/9, Kozák M. 9, KOZÁK B. 19/12, ASSZÚ 14, Lippai 10. Csere: Molnár, Sándor, Szőke 8/3, Gadus 4. Edző: Drahos Gábor.
 
Jó ritmusban indult a mérkőzés, mindkét csapat a gyors játékot erőltette, melyből az első néhány percben a vendégek jöttek ki jobban, és 0-9-cel indították a mérkőzést. A negyed közepére a szegediek "felébredtek", és a negyed végére 2 pontra sikerült felzárkózniuk. A negyed végén 5 pontos vendég vezetést mutatott az eredményjelző. A második negyedet is a Miskolci Egyetem kezdte erősebben, melyben nagy szerepe volt Kozák Bertalan remek dobóformájának. A hazai gárda azonban nem adta olcsón a bőrét, és főleg center poszton sikeres megoldásokkal, Perényi Domonkos, a 12 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Mayer Ákos és Liszkai Dávid jóvoltából tartotta a lépést az ellenféllel. A vendégektől a végül 14 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Asszú Áron "állt bele" a kemény lepattanóharcokba, s a támadó palánk alatt visszaszerzett labdákból volt eredményes, így 7 pontos vendég vezetéssel mehettek a nagyszünetre a csapatok.
 
A második félidőben a vendég gárda teljes mértékben átvette a mérkőzés irányítását. A szegediek nem tudtak megoldást találni a Miskolc agresszív védekezésére, a vendégek könnyű kosarakkal növelték előnyüket a kapkodó hazaiakkal szemben. Kozák B. továbbra is jól dobott, Takács Dániel pedig triplákkal vette ki a részét a hárompontos kosarakból. Emellett Lippai Szabolcs és Asszú közeli kosarakkal növelte a vendég előnyt. A negyed végére a Miskolc tetemes fórra tett szert, 25 pontos előnyével bebiztosította sikerét. Az utolsó játékrészben a Szeged is agresszívabb védekezésre váltott, mely eredményesnek bizonyult, így a kilátogató nézők a negyedik negyedben ismét kiegyenlített és színvonalas 10 percnek lehettek tanúi. Perényi remek palánk alatti játékával és Mayer lepattanóival a Szeged nyerte az utolsó negyedet 18-15-re, de a győzelmet a Miskolc húzta be.
 
Mészáros Vivien: - Nagyon jó meccset játszottunk, maximálisan elégedett vagyok a fiúkkal. Amire büszke vagyok, hogy egy rossz harmadik negyed után sikerült talpra állni, és megnyerni az utolsó játékészt. Gratulálok az ellenfélnek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
Drahos Gábor: - Gratulálok a csapatomnak, gratulálok az ellenfélnek! Mindig nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szeretek Szegedre jönni - meccset játszani is, meg úgy egyébként is. Jól érzem magam itt, ebben a teremben is sikerült megint győzni, úgyhogy én úgy gondolom, hogy ez egy sikeres út volt.
 
 
 
Debreceni Egyetem – TFSE 73-105 (11-17, 23-28, 19-25, 20-35)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 30 néző. V.: Nemes, Fülöp.
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 17/9, VÁRBÍRÓ 19/3, Balázsi, Opre 6, Gáspár 10. Csere: Zsuga 9/9, Nemes 3, Szekeres 3/3, Gólya 4, Fábián 2. Edző: Kádár Tamás, Berényi Sándor.
 
TFSE: NAGY BENEDEK 14/12, Nagy Botond 4, Király 7/3, PINTÉR 14/6, BOINITZER 20. Csere: SZABÓ D. 9, Pataki 7/6, Kovács 5/3, Váczi 3/3, ARMAGHANI 22/3. Edző: Boros Zoltán.
 
Mindkét csapat csaknem teljes keretével érkezett a rangadóra. Az első negyedet a sok pontatlanság, valamint mindkét fél részéről a jó védekezés jellemezte. A TF csapata fegyelmezett játéka mellett agresszív, jó védekezést mutatott, a Debrecen csapata nem tudott indítani, ellenben a vendégekkel, akik időnként szereztek pontokat hosszú indításokkal. A második negyedben a Debrecen többször is felzárkózott 4-6 pontra, de a kiélezett helyzetekben a TF összeszedte magát, agresszívabb védekezést és gyorsabb támadásokat alkalmazott, ami megalapozta a második félidőre a 10 pont fölötti különbséget. A Debrecen próbálta tartani a tempót a TF-fel, de a saját maga által diktált ritmusnak, az egészpályás védekezésnek köszönhetően elfáradt. A TF könnyedén növelte előnyét, így a vártnál jóval nagyobb, 32 pontos különbséggel győzött.
 
Kádár Tamás: - Gratulálok a TF-nek, megérdemelten győztek! A harmadik negyed elején 10 pont alatt voltunk, aztán érthetetlenül elfogytunk. Remélem, játszunk még egymással, hogy bebizonyítsuk, tudunk mi ennél többet is.
 
Boros Zoltán: - Rögtön a mérkőzés elején agresszív védekezéssel akartunk kijönni ahhoz, hogy megalapozzuk a győzelmünket. Ez sikerült is, így pár ponttal elhúztunk, és a vezetést végig tartani is tudtuk. Annak örülök, hogy mindenki tudott játszani, és a végére viszonylag nagy különbség alakult ki! További sok sikert kívánok a Debrecennek!
 
 
 
A 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
AKE-BGE – DMSE 93-81 (25-20, 25-19, 21-28, 22-14)
Alsónémedi, Sportcsarnok, 10 néző. V.: Gyurka, Káré.
 
AKE-BGE: Szőke 6, GARAI 39/21, Holjencsik 2, MOGYORÓS 31/21, SZAKÁCS 15/9. Csere: Majkó, Lantos, Magyar. Edző: Zsirai Gyula.
 
DMSE: Micoh 5, VELKEY 19/9, Veszprémy 9/9, KOVÁCS G. 26/9, Csirpák 14. Csere: Nyiri 6, Hegyi 2, Horai. Edző: Kovács István.
 
Kifejezetten látványos, színvonalas játékot hozott az alsóházi összecsapás, összesen nem kevesebb, mint 28 hárompontos kosárral. Két extra dobóformát kifogó játékosa, Garai Gergő és Mogyorós Bence, valamint a 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Szakács Zsombor vezérletével a házigazdák végig kézben tartva az irányítást jutottak egyről a kettőre a győzelmek számát illetően. A DMSE csapata is minden dicséretet megérdemel, hiszen azok után, hogy a hét elején közel állt a bravúrhoz, ám végül izgalmas hajrában kikapott a nyíregyháziaktól, volt tartása ezúttal is. A vendégek a 10 pont fölötti szünetbeli hátrányuk után a harmadik negyed jó játékával szorossá tették a mérkőzést, ezúttal is igen jól, stílusosan, szépen kosárlabdázva. Ellenfelük extra dobóformájával (17/31, 54,8% tripla) azonban nem tudtak mit kezdeni.
 
Zsirai Gyula: - Maximálisan szeretném megdicsérni a csapatomat, mert ugyan hosszú hetek óta tartó betegségekkel, sérülésekkel küzdünk, egy nagyon jó mérkőzésen sikerült legyőznünk a Debreceni Medikus SE csapatát! További sok siket kívánok mindkét csapatnak, és bízom benne, hogy hamarosan összehozzuk a következő győzelmünket is!
 
Kovács István: - Élvezetes mérkőzés volt, hiszen mindkét csapat egyértelműen a győzelemre játszott, és mindent megtett azért, hogy megnyerje ezt a mai meccset. A harmadik negyedben is tudtunk újítani, de a végén a jobbik csapat nyerte meg a mérkőzést. Gratulálok az ellenfélnek: a mutatott játékhoz és a győzelemhez is!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
15. forduló
 
SzoESE – Veszprémi Egyetem SC 76-48 (22-7, 11-11, 24-15, 19-15)
Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 100 néző. V.: Bognár, Kiss.
 
SZOESE: HORVÁTH 2, SOÓS 16/12, Vicze 9/9, Schveighoffer 12/3, Oroszi 3/3. Csere: Papp 8, Novák 5/3, Gombkötő 5/3, Németh 10/6, FRISNYÁK 6. Edző: Kéri Péter.
 
Veszprémi Egyetem SC: Birkás 5, Veingartner 11/3, NOVÁK 20, Piukovits 5/3, Kovács 6. Csere: Rehák 1. Edző: Mónus Péter.
 
A veszprémi csapat mindössze 6 játékossal érkezett, de a hazaiaknál is több hiányzó volt. A papírforma SzoESE-győzelmet jósolt, és ennek megfelelően is kezdte a meccset a szombathelyi csapat. Soós Bence vezérletével hamar 10 pontos különbség alakult ki, és ezt a negyed végéig tovább tudták növelni a szombathelyiek. A második játékrészben is megvoltak a hazai csapat helyzetei, de a dobóformájuk visszaesett, és a szünetig Novák Patrik eredményességének is köszönhetően nem tudták növelni előnyüket, viszont mindössze 18 pontot engedélyeztek a vendégeknek. A fordulás után ismét összeállt a SZOESE játéka, és hamar 20 pont fölé növelte az előnyét. Kéri Péter ekkor már egyre több lehetőséget adott a cserejátékosoknak, akik meg is hálálták a bizalmat. Egy perccel a lefújás előtt 30 pontra hízott a különbség, amiből végül 28 maradt. Hazai oldalon jól eloszlottak a játékpercek és a mezőnymunka is, Frisnyák Dániel 6 pontjával és 10 lepattanójával (14 VAL) volt a legközelebb a dupla-duplához. A vendégeknél Novák 20 pontja 9 lepattanója és 12 kiharcolt faultja dicséretes.
 
Kéri Péter: - Igyekeztünk az egy héttel ezelőtti ritmusunkat átmenteni erre a meccsre is. Ez az első percekben sikerült is, de aztán elveszítettük a lendületünket, amit csak a fordulás után találtunk meg újra. Örülök a győzelemnek, és készülünk a következő mérkőzésünkre!
 
Mónus Péter: - Gratulálok a szombathelyi csapatnak. A tabellán elfoglalt helyezésekhez képest jó mérkőzést tudtunk játszani. Örülök, hogy nem történt sérülés emellett a felfogás mellett.
 
 
 
PTE-PEAC – BME-MAFC 79-67 (16-17, 23-22, 14-13, 26-15)
Pécs, TTK csarnok, 30 néző. V.: dr. Danka, dr. Szalóki.
 
PTE-PEAC: SCHUJ 14/3, NAGY K. 25/9, Popgyákunik 12/6, Nyulász 4, KIS M. 11. Csere: Griszháber 9/3, Major, Pákozdi 4, Lajos. Edző: Földi Sándor.
 
BME-MAFC: Svéda 7/3, Szűcs 5/3, TÁLOS 19/6, Csepregi 4, KOMMA 27. Csere: Rados 3, Horváth 2, Varga, Nagy, Hegedűs. Edző: Tiba Klára.
 
Gyors támadást, agresszív védekezést játszott mindkét csapat. A jó iramú összecsapáson a záró szakasz közepéig lényegében fej-fej mellett haladtak a felek. A végjátékban döntőnek bizonyult, hogy a hazaiaknak - elsősorban Nagy Kevin jóvoltából - több távoli dobás sikerült, mint a vendégeknek. A pécsi csapatból Kis Milán (11 pont, 17 lepattanó), a fővárosiaktól pedig Komma László (27 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát.
 
Földi Sándor: - „Elszenvedtük” első győzelmünket a BME-MAFC csapata ellen. Komolyra fordítva a szót, játékosaink nagyot küzdöttek, egy jó játékosokból álló csapat ellen.
 
Tiba Klára: - Mindkét csapat számára fontos mérkőzés volt, sajnos mi lényegesen több hibát vétettünk a szokásosnál. Gratulálunk ellenfelünknek!
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem – Közgáz SC és DSK 70-101 (24-24, 13-28, 21-25, 12-24)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: VARGA 19/3, KÁMÁN 30/12, Hágen 10/3, Mándity, Tóth 7/3. Csere: Nagy-Bíró, Sütöri, Iváncsics 4, Czirkos, Zeve. Edző: Laky Tibor.
 
Közgáz SC és DSK: Laczó 2, POLGÁRDY 7/3, FÓTI 7/3, MÁRIÁS 21, BARTHA 14. Csere: KISS BÁLINT 8/6, ÚR 19, Bernacchini 2, De Santis 3/3, KISS BARNABÁS 15. Edző: Vladár Csaba.
 
Az erősen tartalékos hazaiak Kámán Bálint és Varga Tamás vezérletével csupán egy negyeden át tudták tartani a lépést a fővárosiakkal. A Közgáz csapata kihasználva nagyobb tudását és hosszabb kispadját, elsősorban Máriás Gergely és Úr Mátyás eredményességére, a 9 gólpasszt kiosztó Polgárdy Ádám jó szervező játékára, valamint az 51-32-re megnyert lepattanózásra alapozva magabiztos győzelmet aratott.
 
Laky Tibor: - Papírforma eredmény született. Gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez, további sok sikert nekik!
 
Vladár Csaba: - Amikor láttuk, hogy a hazaiak tartalékosan állnak föl, megnyugtatott minket, ennek ellenére egy jó mérkőzést tudtunk játszani. Ellenfelünk tartalékos csapata is jól játszott, különösen Kámán Bálint hívta fel magára a figyelmet, azonban jó védekezésünkkel felőröltük ellenfelünket. Mindkét csapatnak további sok sikert kívánok!
 
 
 
PTE-Petőfi SE – SMAFC 50–89 (12-21, 11-31, 17-19, 10-18)
Pécs, Cserepka iskola, 20 néző. V.: Téczely, Fleischmann.
 
PTE-Petőfi SE: SZAVAI 11/3, Pontyos 4, Kovács 2, Varga 7/3, LEHMBACKER 20. Csere: Marosvölgyi, Nagy, Hamar 3/3, Ahmed, Árok 3/3, Huszka. Mb. edző: Szabó Nóra.
 
SMAFC: HORVÁTH M. 13, HEISZENVERGER 23/9, Tukovits 7/3, SZEGEDI 30/12, Barcza 2. Csere: JANZSÓ 12, Nichter, Szilágyi 2. Edző: Farkas Dávid.
 
A PTE-Petőfi SE csapata otthonában fogadta a SMAFC együttesét. Bár a hazaiak játékosa, Tim Lehmbacker 20 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplát ért el, a vendég csapat végig egyértelmű fölényben játszott. Soproni részről a játékot kiválóan szervező Horváth Máté (13-13 pont és gólpassz) ért el dupla-duplát, a vendégek támadásaikat rendre kosárral fejezték be. Soproni oldalon több volt a jó egyéni teljesítmény - a hazaiak támadásban nem tudtak felnőni a feladathoz.
 
Szabó Nóra: - Sajnálom, hogy elvesztettük ezt a mérkőzést, gratulálok a SMAFC csapatának a győzelemhez!
 
Farkas Dávid: - Számunkra nagy téttel bírt ez a mérkőzés, hiszen tudtuk, hogy egy esetleges győzelem esetén jobb helyen végeznénk, mint tavaly. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült győznünk, és személy szerint kifejezetten boldog vagyok, hiszen tizenegy éves edzői pályafutásom alatt rengetegszer jártam Pécsett, de még egyik korosztályban sem sikerült győztesként elhagyni a pályát. Ezért külön gratulálok a fiúknak, hogy ezt az élményt is megadták nekem!
 

Vármegyei szövetségek