Sopron Basket - TFSE-MTK és Szekszárd - ZTE elődöntőkkel folytatódik a Magyar Kupa
06
Mar
2020
Sopron Basket - TFSE-MTK és Szekszárd - ZTE elődöntőkkel folytatódik a Magyar Kupa
2020. március 6.  |  15:30

Pénteken 16:30 perctől rendezik a Sopron Basket és a TFSE-MTK elődöntőjét a Killik László Női K&H Magyar Kupában.

Csütörtökön a TFSE-MTK egy pontgazdag mérkőzésen verte a PEAC-Pécs együttesét, míg a Sopron Basket egy kemény, védekezős rangadón múlta felül nagy riválisát az Aluinvent DVTK-t. A Sopron és a TFSE a bajnokságban október elején és január elején találkozott. Ősszel 87-65-re nyert a soproni gárda a Városmajorban, míg januárban a Novomatic Arénában 105-73-ra.

Mindkét bajnoki találkozó magas hőfokú volt és hasonló forgatókönyv szerint alakult. Előbb a 28-16-os harmadik negyedben tudta bevinni a döntő futást Gáspár Dávid együttese. Januárban pedig a 31-10-es záró szakaszban. Mindkét alkalommal kifejezetten szorosan alakultak a fontos statisztikai mutatók, például a lepattanócsata is, leginkább a gólpasszokban mutatkozott óriási különbség.

A TFSE egy komoly hullámvölgy után rendezte sorokat az elmúlt hetekben. A három veresége után három győzelemnél tart. A Sopron pedig a játékának sokoldalúságát bizonyította azzal, hogy vasárnap egy 90 pontos, két hosszabbításos rangadót nyert Miskolcon. Pár nappal később pedig ugyanazt a DVTK-t 55 ponton tartotta.

A csütörtöki negyeddöntőket nézve Alisia Jenkins kiemelkedő egyéni teljesítménye mellett a 34-29-re nyert lepattanócsata, különösen a 12 támadó-lepattanó, a 42%-os mezőnymutató a kiemelendő a TFSE-nél. A Sopron a DVTK ellen a 10 szerzett labdájával dominált. Mindössze 21 mezőnykosarat engedett riválisának és 16 eladott labdába kényszerítette bele, miközben már a félidőbe 22 pontnál járt festékből.

Amennyiben a TFSE támadó-ereje ellen is meg tudja ezt közelíteni Gáspár Dávid együttese, úgy egyértelműen favorit. Másik oldalon viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a TFSE már kétszer is három negyeden át szorongatta a Sopront idén. A kupában pedig egy hasonló versenyhelyzet kifejezetten érdekessé tehetné az elődöntőt.

 

19 órától a ZTE NKK és az Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzik a Magyar Kupa elődöntőjében.

A csütörtöki negyeddöntők alkalmával a ZTE NKK Janius Ndiba elvesztése után drámai egylabdás végjátékot nyert az UNI Győr – MÉLY-ÚT ellen. Az Atomerőmű KSC Szekszárd pedig kiemelkedő harmadik negyeddel búcsúztatta az NKE-FCSM Csatát. A bajnokságban a Szekszárd és a ZTE szeptember végén és december végén mérte össze az erejét. Az első meccset 89-62-re, a másodikat 72-56-ra húzta be a szekszárdi gárda.

Nem szabad a bajnoki mérkőzésekből messzemenő következtetést levonni. Ezt jól megmutatta a csütörtöki játéknap. A kupa mindig speciális versenyhelyzet. Bár azt érdemes kiemelni, hogy mindkét bajnoki találkozón uralta a festéket a KSC, több szerzett és kevesebb eladott labdája volt, ahogy a gólpasszok számában is dominált. Mindkét alkalommal hatékonyan védekezett a Szekszárd, 31%, illetve 37%-on maradt a ZTE mezőnymutatója. Ezek a tényezők az elődöntőben is esélyessé teszik Zeljko Djokic tanítványait.

A negyeddöntő teljesítménye mindkét csapat esetében szépen illeszkedik az elmúlt hetek játékához. A Szekszárd kiemelkedő formában tért vissza a válogatott megszakítás után. A jó védekezése mellett a harmadik negyedtől a Csata ellen ismét kiemelkedő formát mutatott támadásban. A szünet óta lejátszott hat meccséből ötször 80 pont felett teljesített. A csütörtöki negyeddöntőben a Csata ellen a második félidő extra dobóformája, a kilenc tripla mellett a 41-23-ra nyert lepattanócsata, különösen a 12 támadó-lepattanó hozott sokat. A ZTE februárban két győzelmet és két vereséget jegyzett, mielőtt megérkezett volna a kupára. Hayes és Burkholder továbbra is extra villanásokat hoz, a zalaegerszegiek erőssége azonban, hogy a magyar magból is többen elő tudnak lépni vezérré, de Andela Delic-nak is akadnak ponterős meccsei.

A pénteki elődöntő kapcsán sok múlik azon, hogy a Szekszárd mennyire tudja érvényesíteni a domináns támadó-játékát. Ha ez sikerül, akkor ismét favorit. A ZTE kapcsán óriási kérdés lesz, hogy Janis Ndiba kiválására miként reagál keret, ahogy az is, hogy az utolsó másodpercekben elért siker érzelmi többlete után 24 órával fel lehet-e mégegyszer hasonló szintre pörögni. Sok a kérdőjel, de a két csapat decemberben is három negyeden át szoros küzdelmet vívott és bízzunk benne, hogy ez az elődöntő is egy izgalmas, közönségszórakoztató összecsapás lesz.

Vármegyei szövetségek