Férfi NB I: Elképesztő meccset nyert a KTE
28
Oct
2019
Férfi NB I: Elképesztő meccset nyert a KTE
2019. október 28.  |  09:10
Elképesztő meccsen nyert a KTE
 
Hosszú idő után lépett pályára ismét a Messzi István Sportcsarnokban a Kecskemét, első hazai meccsét az Alba Fehérvár ellen játszotta Forray Gábor csapata, amely ráadásul két hetet pihent is szegedi sikere óta.
 
A kezdés előtt az 55 évvel ezelőtti bajnokcsapat tagjait köszöntötték a hazaiak, 1964. október 25-én, a város történetében először harcolta ki az élvonalbeli szereplés jogát a Kecskeméti Petőfi férfi kosárlabdacsapata. Emiatt aztán jó tíz perces késéssel indult a találkozó.
 
Az ex-kecskeméti Molnár szerezte az első kosarat, majd Govens dobott egy triplát. Csupkovics is betalált kintről, villámrajtot vett a vendég együttes (0-8). Karahodzsics szólt hozzá először hazai részről, egy trojkával. Végig az Alba vezetett, hol több, hol kevesebb ponttal, 10-19-nél volt a legnagyobb különbség. Mindkét csapat sokat hibázott a befejezéseknél, 18-23 állt a táblán az első negyed végén.
 
Megint elaludt a KTE, 7-1-gyel kezdett az Alba, 19-30-nál időt is kért Forray. Govens elég ponterős volt. Rengeteget állt a játék, nem adták fel a Djeraszimovics és Wittmann által vezérelt hazaiak sem. A szünetre 36-42-es állással mentek pihenőre a csapatok.
 
Karahodzsics duplájára Csupkovicstól érkezett egy tripla. Hamar visszaállt a közte tíz. A 26. percben aztán visszajött négyre a Kecskemét (46-50), majd nem sokkal később, 49-54-nél, Wittmann hármasát követően technikait kapott a pontszerző, majd Djeraszimovics is, ő ráadásul kettőt is, így a kecskemétiek legjobb játékosát kiállították a játékvezetők. Érdekes módon, ettől inkább a kék-fehérek zavarodtak meg, a harmadik negyed végére 55-57-re feljött a KTE.
 
Govens és Thomas váltottak gyorsan egy-egy kosarat. Thomas az első büntetőjét bedobta, a másodikat kihagyta, de leszedte saját lepattanóját, így összesen három pontot szerzett, amivel először vezetett a mérkőzésen a hazai együttes (62-61). Wittmann palánkos triplája után már 69-63 volt az állás. 69-65-nél volt egy kisebb csetepaté a pályán, amit videózás követett, de csak a pályára befutó Forray mester kapott technikait. Ljubicsics hármasával utoljára vezetett az Alba, 69-71-nél jött egy kecskeméti időkérés, miközben Guyton is technikait kapott. Innen aztán elképesztően nagy triplazuhatag következett: Wittmann és Djuraszovics is kritikus pillanatokban talált be, de Thomas is hidegvérrel tett hozzá kettőt. Ki gondolta volna a harmadik etap közepén, hogy ekkora fordulatot vesz a derbi?
 
A KTE megnyerte első hazai meccsét, rögtön egy nagy skalpot szereztek a hatalmast küzdő Wittmann Krisztiánék - írta a BB1.hu.
 
KTE-Duna Aszfalt - Alba Fehérvár 89-76 (18-23, 18-19, 19-15, 34-19)
 
Bajnokság, 5. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Tóth C., Farkas G. (Várhalmi Zs.)
 
KTE: Wittmann 23/18, Thomas 23/6, Djeraszimovics 17, Djuraszovics 6/6, Karahodzsics 17/3. Csere: Vukcsevics -, Kucsera 2, Révész -, Lewis 1.
 
Alba: Ljubicsics 14/3, Govens 16/6, Guyton 17, Csupkovics 13/9, Molnár 5. Csere: Csorvási 6, Lukács -, Takács Mi. 2, Takács Ma. -, Keller -, McDuffie 3.
 
 
 
Először nyert hazai pályán a Kaposvár
 
Két, egyébként középmezőnybe igyekvő csapat találkozott egymással a bajnokság 5. fordulójában, ahol a Kaposvár a Sopront látta vendégül. Mindkét együttes 1-3-mal állt a tabellán a mérkőzést megelőzően, így a tét nemcsak az volt, hogy elinduljanak felfelé a tabellán, hanem az is, hogy pont egy közvetlen riválissal szemben kerüljenek lépéselőnybe.
 
Két soproni eladott labdával indult a találkozó, de a Kaposvár csak a másodikat tudta kihasználni Dramicsanin révén, amire Pitts egyből egy triplával válaszolt. Egy szép kaposvári támadást követően Dramicsanin duplázta meg pontjainak a számát, de a Sopron ismét egyből dobott egy hármast. Kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, a Kaposvár a festékből a Sopron pedig jellemzően azon kívülről volt rendre eredményes (5. perc: 10-9). Lalic 2+1-es akciója ugrasztotta talpra a közönséget, amivel először volt két labdányi különbség a két csapat között. A visszatérő Jones és Rivers első pontjaival egalizált azonban az SKC. Az utolsó percekben a hazaiak Davis és Dramicsanin játékára építve egy kisebb előny építettek ki (19-15).
 
A második játékrész Lalic büntetőjével indult, majd Pitts vágott be egy trojkát. Majd egy perces gólcsend után Norfleet szerezte meg első kosarát a meccsen. Nem is akárhogyan, faulttal együtt talált be távolról, Sabáli Balázs pedig egyből időt kért. Jót is tett ez a vendégeknek, akik felébredtek egy kicsit és rendbe tették a védekezésüket, míg támadásban főleg Pitts kosaraira támaszkodva jöttek fel 2 pontra, ezúttal Fekete Ádám kért időt. A hazaiak ezt követően Dramicsanin és Ponjavics kosaraival újra elhúztak 7 ponttal (15. perc: 31-24). Sőt, Lalic visszatett támadólepattanója után ismét vendég időkérés következett, hiszen 7-0-t futott a Kaposvár kevesebb, mint két perc alatt. Zónára váltott a Sopron, de Davis már az első támadásból hármast dobott, először volt kétszámjegyű a különbség a meccsen (36-26). A hátralévő időben állandósult egy 7-9 pontos hazai előny, ami megmaradt a nagyszünetre is (40-31).
 
Jones pontjaival indult a második félidő, majd Norfleet adott egy nagy labdát Hendleinnek. Dramicsanin triplája után újra tíz volt közte. Egyik gárda sem tudott érdemben ellépni erről a különbségről (26. perc: 51-41), ha a Kaposvár is betalált, akkor a Sopron is, majd két hazai védelmi megingást követően időt kellett kérnie Fekete Ádámnak (51-45). Az egy perc szünet sem törte meg Sabáli Balázs fiainak a lendületét, a felvonás végére öt pontra jöttek vissza, de Davis az utolsó másodpercben még betalált 10 méterről (58-50).
 
A záró játékrészt is a hazai irányító betörése kezdte, majd megismételte a következő támadásban is (62-50). Davis tarthatatlan volt, ezután egy hármast is bevert, egymaga szerzett 7 pontot a soproni nullával szemben, vendég időkérés következett (65-50). Két eladott labdát is vétett a Sopron, amit megbosszultak a kaposváriak, 20-ra hízott a különbség (70-50). Továbbra is rengeteg labdát adott el az SKC, amit rendre megbüntetett a Kaposvár. Közel 5 percet kellett várni az első soproni kosárra az utolsó negyedben, ekkor Rivers értékesített egy büntetőt a kettőből. Eldőlni látszott a mérkőzés, hiába váltott zónára ismét a Sopron, nem nagyon tudott elmozdulni a húsz pontról. Mindkét edző becserélte a fiatalokat is a végén, megérdemeltem szerezte meg első hazai győzelmét a Kaposvár - írta a BB1.hu.
 
Kaposvári KK - Sopron KC 87-59 (19-15, 21-16, 18-19, 29-9)
 
Bajnokság, 5. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna, 1750 néző
V.: Cziffra Cs., Pozsonyi L., Kovács N. (Gorka Sz.)
 
Kaposvár: Davis 19/9, Norfleet 18/12, Ponjavics 9, Hendlein 11, Dramicsanin 16/9. Csere: Krnjajski -, Bogdán -, Baki -, Horváth 2, Lalic 12.
 
Sopron: Pitts 18/6, Thompson 7, Takács 5/3, Rivers 7, Carter 9. Csere: Supola 4, Jones 9, Molnár -.

Vármegyei szövetségek