Újra megtelik a Hősök tere akrobatikus kosarasokkal
12
Sep
2019
Újra megtelik a Hősök tere akrobatikus kosarasokkal
2019. szeptember 12.  |  11:24
Még mindig Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol nemzetközi akrobatikus kosárlabda versenyt szerveznek, ami egy egyedülálló sportesemény és egy kivételes közönségszórakoztató show is. A látványos – szaltókkal, csavarokkal és egyéb akrobatikus elemekkel kiegészített – zsákolásokat Budapesten, a Hősök terén láthatják az érdeklődők 2019. szeptember 14-én. 
 
Idén a világ négy profi akrokosár csapata mérkőzik meg egymással Budapesten, a Hősök terén a Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupán, azaz a BuDUNKpesten. A magyar Face Team mellett a szlovén Dunking Devils, a tengerentúlról érkező USA DUNK, valamint a verseny történetében először a francia Crazy Dunkers csapatok neveztek a versenyre. 
 
Az akrobatikus kosárlabdázás az USA-ból indult közel 40 éve, eddig mégis csak Magyarországon szerveztek belőle nemzetközi versenyeket. Idén lesz a harmadik alkalom, hogy megrendezik a Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupát, ami a Magyar Kosárlabdázás Napjának délutáni programja lesz szeptember 14-én, szombat délután.
 
„A korábban csak közönségszórakoztató előadásokként ismert akrobatikus kosárlabdázás történetében mérföldkő volt 2016, amikor is mi, magyarok, a szlovén csapattal együttműködve megalkottuk a sportág szabálykönyvét és pontozási rendszerét. Így már nemzetközi versenyek és nemzeti bajnokságok is szervezhetők az akrobatikus kosárlabdázásban. Nagyon örülünk, hogy Magyarország ebben is úttörő, a három évvel ezelőtti BuDUNKpestet azóta is emlegeti a világ elit akrokosár közössége. Számomra edzőként külön öröm, hogy a gyerekek számára is rendkívül népszerű ez a sportág, akiknél kifejezetten fontos, hogy sokat és örömmel mozogjanak.” – mondta el Takács Áron, a BuDUNKpest főszervezője és a magyar Face Team Akrobatikus Sportszínház alapítója.
 
Az ingyenesen látogatható BuDUNKpest tartalmas és ritkán látható délutáni programot ígér, hiszen két kategóriában összesen hét csapat versenyzik majd egymással. Az egész napos Magyar Kosárlabdázás Napja rendezvényen belül 12 órától kezdődnek a BuDUNKpest programjai, amelyben a kreatív zsákolások mellett több táncbemutató is szórakoztatja majd az érdeklődőket. 
 
A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit szeptember 14-én a budapesti Hősök terére, a részletes napirend a https://www.budunkpest.hu/page/programs oldalon érhetők el. 
 
 
További információk:
Fülöp Attila, E hello@fulopattila.com, T 06702532003
 
 
Háttérinformációk:
 
A világ legelső akrobatikus kosárlabda csapatát Ty Cobb amerikai tornász alapította meg Bud Light Daredevils néven 1983-ban. A kosárlabda zsákolásokat tette látványos show elemekké trambulinokkal, labdazsonglőrködéssel, artistákkal. Általa inspirálódott az a Jerry L. Burrell, aki létrehozta Amerikai Egyesült Államok mára legnagyobbá vált akrobatikus kosárlabda csapatát, az ACRODUNK-ot. 
 
Évek teltek el, a trükkök és technikák folyamatosan fejlődtek, majd egy nemzetközi összefogással, a magyar Face Team és a szlovén Dunking Devils csapatok részvételével, létrejött az akrobatikus kosárlabda szabálykönyve, pontozási rendszere, amely lehetővé tette az első profi nemzetközi kosárlabda kupa megszervezését. Erre került sor 2016. szeptember 10-én Budapesten, a Hősök terén, a #BUDUNKPEST elnevezésű esemény keretein belül. 
 
Ez a történelmi pillanat egy új sportág, az Akrobatikus kosárlabda születésének kezdeti lépései voltak, azóta pedig már újabb nemzetközi verseny volt 2018-ban, illetve lesz 2019-ben is. Ezen felül hazánkban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége hivatalos sportággá is nyilvánította az akrobatikus kosárlabdázást, és már le is zajlott (a világon az első!) a nemzeti bajnokság. 
 
 
Kosárlabdázás napja (egész napos program szeptember 14-én):
 
A rendezvény hivatalos neve „Magyar Kosárlabdázás Napja – Streetball döntő”
 
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége azzal a céllal rendezi meg minden évben a Magyar Kosárlabdázás Napját, hogy ezen a napon minden olyan sport megmutassa magát, amit 305 cm magas gyűrűre játszanak.
 
Így megtalálható lesz 3x3, 5x5 játék, streetball, NBA Junior mérkőzések, Old Boys torna, korfball, kerekesszékes kosárlabda, SO (Speciális Olimpia) kosárlabda torna és nem utolsó sorban a III. Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa, a BuDUNKpest.
 
 

3. Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa Verseny nap
2019. szeptember 14. Szombat 

12:45 BuDUNKpest Megnyitó

13:00 Akrobatikus Kosárlabda - Amatőr kategória, Face Team Youngsters (HUN)
 
13:20 Akrobatikus Kosárlabda - Amatőr kategória, Dunking Devils Academy (SLO)
 
13:35 Akrobatikus Kosárlabda - Amatőr kategória, Face Team)Győr (HUN)


13:45 BuDUNKpest  Amatőr kategória eredményhirdetés 
 
14:00 BuDUNKpest Digi TV bejelentkezés – Profi kategória Megnyitó 

 
14:05 Akrobatikus Kosárlabda - Profi kategória, Face Team (HUN) 
 
14:15 New Dance World hip-hop dance show 
 
14:25 Akrobatikus Kosárlabda - Profi kategória, Dunking Devils (SLO) 
 
14:35 Sick 7Crew break dance show 
 
14:45 Akrobatikus Kosárlabda - Profi kategória, USA Dunk (USA) 
 
14:55 New Dance World hip-hop dance show 
 
15:05 Akrobatikus Kosárlabda - Profi kategória, Crazy Dunkers (FRA) 
 
15:15 New Dance World hip-hop dance show 
 
15:20 BuDUNKpest Profi kategória eredményhirdetés 
 
15:40 Egyéni Zsákoló verseny 
 
16:45 BuDUNKpest Egyéni zsákoló verseny eredményhirdetés

 

Fotó - budunkpest.hu

Megyei szövetségek