Sportteljesítmény-elemző képzés a TF-en
09
Sep
2019
Sportteljesítmény-elemző képzés a TF-en
2019. szeptember 9.  |  14:53
Az idén ősszel új szakirányú továbbképzések indulnak a Testnevelési Egyetemen, az egyik legizgalmasabbnak a Sportteljesítmény-elemző ígérkezik. Honnan jött az ötlet ennek „beépítésére” és mit takar valójában? Erről kérdezte Kendelényi-Gulyás Erikát, a TE adjunktusát, a három féléves képzés vezetőjét a TF hivatalos honlapja.
 
„Világosan kirajzolódik, hogy a sport is elindult abba az irányba, mint az üzleti szféra, s ezáltal jelentősen megnőtt az adatalapú döntéshozatal fontossága – mondta megkeresésünkre Kendelényi-Gulyás Erika. – Egy kutatás ki is mutatta, hogy amikről az edzők szokásaik, tapasztalataik alapján azt gondolták, hogy úgy helyes, valójában mégsem, mert cáfolva lett jó néhány feltevésük.”
 
A sportanalitika térhódítása nem meglepő módon az Egyesült Államokban volt először tetten érhető (az úgynevezett amerikai sportokban), idehaza csak csírájában fedezhető fel a mindennapi gyakorlatban.
 
„Pedig meghatározó komponense lehet a jövő sportsikereinek, ezért is tartjuk fontosnak és szükségesnek az ebben a tudományban jártas szakemberek képzését – hangsúlyozta egyetemünk adjunktusa. – Mivel a sportteljesítmény-elemzésnek számos szegmense van – egyebek mellett a statisztika, informatika vagy az egészségügy –, színes oktatói paletta kialakítására törekszünk, s igyekszünk bevetni gyakorlati szakembereket is. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a csapat-, illetve az egyéni sportágakra külön-külön fókuszálva jelenjen meg a sportanalitika a képzésben.”
 
További információk a képzés oldalán >>>
 
 
 
Fotó - tf.hu

Megyei szövetségek