Magyar Kupa: A DEAC nagy csatában múlta felül a ZTE-t
14
Feb
2019
Magyar Kupa: A DEAC nagy csatában múlta felül a ZTE-t
2019. február 14.  |  22:20
Ivosev Tamás triplája és duplája vezette fel a játéknap negyedik negyeddöntőjét a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupában – Szabó és Thompson kosaraival előbb egalizált, majd a vezetést is átvette a ZTE (5-7). Ware találata már 9-0-s zalai futást jelentett, amire időkéréssel válaszolt Berényi Sándor – a jó kezdés után kissé beragadt csapata. Mindkét oldalon született egy-egy szép gólpassz, Ivosev Amigót, Thompson pedig Szabót találta meg szép átadással (7-13). Ivosev a pontszerzésből is alaposan kivette a részét, csapata első 14 egységéből 10-et vállalt a 3x3-as kiválóság (14-15). Először lépett pályára Szegedről Zalaegerszegre való igazolását követően új csapatában Tyrell Green, bővült tehát Bencze Tamás rotációja – a nyitó játékrészt négy ponttal meg is nyerték a kék-fehérek (16-20).

Zalai labdaeladásokat követő debreceni pontokkal indult a második etap, Bencze mester másfél perc után ki is kért egy időt. Ivosev újabb remek passzal találta meg Amigót, Henry Dugat kosarával pedig már három ponttal tartottak előrébb a hajdúságiak (26-23). Ivosev és Velkey dupláival kialakult az eddigi legnagyobb különbség, héttel léptek meg a debreceniek, ezúttal a ZTE tűnt tompának (36-29). Dugat szép ziccerével már tízzel ment a Berényi-legénység, Velkey azonban sportszerűtlen hibát vétett hét másodperccel a félidő vége előtt, majd Polyák faultolta tripladobás közben Ware-t – pillanatok alatt felezte meg hátrányát a zalai együttes, ők mehettek jobb szájízzel nagyszünetre (44-39).

Green megszerezte első pontjait ZTE mezben, de a szűk debreceni előny kitartott a fordulás utáni első percekben (49-45). Ivosev 17 pontnál járt már, de a bajnokság egyik legjobb pontszerzője, Milos Boriszov neve mellett még csak két egység szerénykedett – a másik oldalon Thompson is 17-et szórt eddig. A játékrész feléhez érve nyolcra hízott a hajdúsági előny, Bencze mester próbált rendet rakni a zalai fejekben (57-49). Hatottak is az edzői intelmek, 59-nél utolérték az egerszegiek a DEAC-ot – a Dugat – Ivosev páros 39 pontot szállított a debreceni össztermésből, a többiek azonban egyelőre nem nagyon találták dobóformájukat. Manigat és Dugat kosaraival zárult a harmadik negyed, ezzel egálra hozta ki az etapot a Berényi-legénység (65-61).

Folytatódott az adok-kapok, ellépett nyolccal a DEAC, de lőtávolon belül maradt a zalai együttes, Ware trojkájával megint csak kettő volt közte (71-69). Agafonov révén már a kék-fehéreknél volt az előny, hullámzó volt az összecsapás, egyik fél sem tudta akaratát a másikra erőltetni. Az ukrán center kosarai mellett összeakaszkodott Amigóval is, kettejük közjátéka borzolta a szurkolók idegeit négy perccel a találkozó vége előtt (75-75). A páros személyi hibát követően Amigo ki is pontozódott, de csakhamar követte „példáját” Agafonov is – Bagó és Bognár váltották a középjátékosokat. Bognár vissza is tett egy támadópattanót, alig fél perce maradt Szabó Zsoltéknak, hogy kosarat szerezzenek (80-78). Egy eladott labdára futotta csak azonban a zalaiaknak, Bognár kosara végül döntőnek bizonyult – a DEAC nagy csatában múlta felül a ZTE-t, megszerezve a jogot arra, hogy a összecsaphasson a címvédő Szolnoki Olajjal a pénteki elődöntőben.

 

DEAC – Zalakerámia ZTE KK  81-78 (16-20, 28-19, 22-22, 15-17)

DEAC: Dugat 26/6, Manigat 5/3, Boriszov 4, Ivosev 22/6, Amigo 6.
Csere: Omenaka 2, Polyák 4, Velkey 2, Bognár 10/3.

ZTE: Ware 24/9, Thompson 22/6, Doktor 2, Szabó Zs. 5, Agafonov 14.
Csere: Durázi -, Green 6, Bagó 5, Kis -.

Vármegyei szövetségek