Férfi NB I: Falco-Szolnok és Alba-Körmend rangadók jönnek
12
Jan
2019
Férfi NB I: Falco-Szolnok és Alba-Körmend rangadók jönnek
2019. január 12.  |  11:55
Szerdán a Szeged hosszabbításos sikerével indult a 15. forduló a férfi élvonalban, a hétvégén további hat mérkőzést rendeznek.

Újra összecsapnak egymással az előző kiírás bajnoki- és kupadöntős csapatai, a szezon során már harmadszor. Eddig az összes ütközetet a Szolnok nyerte, a FIBA Europe Cup csoportkörében odahaza 79-76-ra, a vasi megyeszékhelyen 83-66-ra, a bajnokság második fordulójában pedig a Tiszaligetben 88-68-ra. Az NB I-ben eddig még bevehetetlen vár volt az Aréna Savaria, a listavezető azonban idegenben is ellenállhatatlan mérleggel bír (6-1).

A forduló másik rangadóját Székesfehérváron rendezik, ahol az Alba a Körmendet fogadja. A piros-feketék remek formában várják a derbit, hiszen négy győztes mérkőzéssel a hátuk mögött utaznak Fejér megyébe, legutóbb a DEAC-ot ütötték ki szerda este, 113-82-re. Ugyanez nem mondható el az Albáról, amely a nemzetközi porondon ugyan menetel, ám a hazai bajnokságban 5 győzelemmel és 9 vereséggel csak 11. a tabellán. Az alapszakasz első felében, október 6-án 83-65-ös körmendi siker született, érdekesség, hogy azóta mindkét csapat edzőt váltott: a vasiaknál a ciprusi Antonis Constantinides helyére a német Matthias Zollner érkezett, a fehérváriak kispadján pedig Braniszlav Dzunicsot a spanyol Jesus Ramirez váltotta. Tavaly egyébként ez a két csapat játszotta egymással a bronzcsatát, amit akkor a fehérváriak nyertek.

A harmadik helyen álló Jászberény fogadja az ötödik Zalaegerszeget. A két csapat között csupán egy győzelem a különbség, így a zalaiak egy esetleges idegenbeli sikerrel beérhetik a jászságiakat. A JKSE-nek van törleszteni valója, a ZTE otthonában 70-66-ra kapott ki még a második fordulóban. A hazaiaknál a hétközi munkánkat betegségek nehezítették, több játékos szereplése is kérdéses.

A tizedik a hatodikat fogadja. Éppen felemás mérleggel rendelkezik a Sopron és a Pécs: előbbi hatszor nyert és nyolcszor veszített, míg utóbbi nyolc siker mellett hat kudarcot könyvelhetett el eddig, sőt a hazai-vendég mutatóra is igaz ez az állítás (5-2, illetve 2-5). A kék-fehérek három forduló óta nyeretlenek, a Vasút szombaton tudta le hasonló negatív szériáját.

Mozgalmas időszakon van túl mindkét együttes. Az újonc edzőváltáson esett át: Mehmedovic Merim helyét Ales Pipan vette át. A másik oldalon játékoscseréket eszközöltek: Shannon Evans hazautazott vállműtétje miatt, a helyére érkezett a Falcónál létszámfölöttivé vált Julian Norfleet. Megvan az ASE ötödik légiósa is: LaDontae Henton személyében. Közülük azonban csak előbbi debütál a Ludovika Arénában. A TF-nél Donte Clark beteg volt egész héten, de várhatóan így is pályára lép, Meleg Gergő viszont még mindig sérült.

Vasárnapra marad a DEAC-KTE találkozó, ahol a nyolcadik a kilencedikkel néz farkasszemet. Mindkét gárda hét győzelemmel és hét vereséggel áll. Legutóbb a második fordulóban találkoztak egymással a felek, és bár a félidőben még a DEAC vezetett Messzi István Sportcsarnokban, végül 14 pontos győzelmet arattak a hírös városiak.

Férfi NB I. A-csoport, 15. forduló

Sopron KC - Pécsi VSK-VEOLIA (szombat 18:00)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Szolnoki Olaj KK (szombat 18:00)
Alba Fehérvár - Egis Körmend (szombat 18:00)
JP Auto-JKSE - Zalakerámia ZTE KK (szombat 18:00)
Serco-TF-BP - Atomerőmű SE (szombat 18:30)
DEAC - KTE-Duna Aszfalt (vasárnap 17:00)

Vármegyei szövetségek