U18-as lány Eb: Rajt-cél győzelem a németek ellen
05
Aug
2018
U18-as lány Eb: Rajt-cél győzelem a németek ellen
2018. augusztus 5.  |  21:30
Bár az első pontot a németek szerezték Udinében az U18-as leány Eb B-csoportjában az első nap két győztesének összecsapásán, bő 3 és fél perc elteltével 11-3-ra, a nyitó etap hajrájában pedig 22-7-re vezettek fiataljaink. Később ugyan akadtak hullámvölgyek a játékban, de az első napinál sokkal jobb teljesítményt nyújtva a második mérkőzését is magabiztosan nyerte Völgyi Péter együttese, amely nagy lépést tett csoportja megnyerése felé.

Magyarország-Németország 64-53 (22-12, 17-12, 10-13, 15-16)

Mivel a németek a nyitó napon 66-62-re legyőzték a letteket, ez a meccs kulcsfontosságú volt a csoportelsőség megszerzése szempontjából.

Egy jó német büntetővel indult a találkozó, Angyal Barbara ügyes betörés utáni kosarával fordítottak lányaink. Ő a jobb, Wentzel Nóra pedig a következő magyar akciónál bal oldalról tört kosárra, s volt eredményes. Eladott labdánkból ugyan szépített a remek szerkezetű német válogatott, de Angyal hármasa, Kiss Angelika szép, leválás utáni kosara, majd Varga Alíz középtávoli "beköszönése" után, 11-3-as vezetésünknél időt kért ellenfelünk. Támadásban ugyan megtört a lendület, ám az "elhárítás" remekül működött, Tóth Franka látványos blokkal mutatkozott be, Horváth Fruzsina ügyes támadás végén szerzett kosara után pedig 10 pontosra nőtt az előny. Letámadásból Révész Boróka szerzett labdát, majd kosarat, Horváth pedig sziporkázott. A szakasz utolsó másfél perce ugyan 5 német pontot hozott, de így is 10 ponttal "mentek" a káprázatos első nyolc és fél percet produkáló lányaink.

A második etap elején tovább zárkózott ellenfelünk, Kiss egy jó büntetőjével mozdult el U18-as csapatunk a 22 pontról. Akcióból továbbra sem sikerült betalálni, 5-1-gyel kezdve a szakaszt 6 pontra feljöttek a németek, sőt, ha idevesszük az első szakasz végét, egy 10-1-et "engedtek" lányaink ellenfelüknek. Három és fél perc elteltével Angyal szerzett labdát, s kosarat. Ez átlendítette a holtponton Völgyi Péter együttesét, amely szebbnél szebb akciókat vezetve a szakasz közepén egységes csapatmunkával egy pazar 9-0-s rohamot mutatott be, s megnyugtató előnyt szerzett. A félidő hajrájában átmenetileg megtörte a lendületet, hogy zónára álltak át a németek, akik ismét visszajöttek a 10 pontos lélektani határ közelébe. Mányoky Réka távoli duplája nyugtatta meg lányainkat, akik végül 15 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

Német duplával kezdődött a második félidő, Wentzel révén válaszoltak fiataljaink. Váltva estek - ha nagy ritkán estek - a kosarak, a mieink tartották megnyugtató, 10 pont fölötti előnyüket. A szakasz közepén egy lepattanó csatánál Tóth Franka megsérült, társai támogatták le a pályáról. Kemény küzdelemben a szakasz hajrájában egy 6-0-lal 10 ponton belülre kerültek a szívósan küzdő németek, időt kért Völgyi Péter. Vári Zita labdát, az akció végén Horváth kosarat szerzett. Angyal duplájával, s fiataljaink 12 pontos vezetésével zárult a negyed.

A záró szakasz elején lányaink az ügyes támadás végén triplát is szerző Mányoky, valamint Kiss vezérletével egy 8-1-gyel bő három és fél perc alatt eldöntötték a meccset a maguk javára, s a németek legyőzésével nagyot léptek a csoport megnyerése felé.

Magyarország: ANGYAL 13/3, WENTZEL 7, MÁNYOKY 10/3, VARGA A. 8, KISS A. 10. Cs.: Tóth F., HORVÁTH F. 11, Révész 2, Kovács G. 3/3, Tóth O., Vári.

A meccs teljes statisztikája:

http://www.fiba.basketball/europe/u18women/2018/game/0508/Hungary-Germany#tab=boxscore


Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek