Női U20-as Eb: Egy álommal szegényebben
12
Jul
2018
Női U20-as Eb: Egy álommal szegényebben
2018. július 12.  |  19:41
A torna messze eddigi legnagyobb kihívása előtt állt a Cziczás László vezette magyar női U20-as válogatott, hiszen a kemény, megalkuvást nem tűrő játékáról híres Szerbia volt a mieink ellenfele a soproni Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

A felső ági elődöntők párosítása már kialakult, hiszen Hollandia Svédországot, Spanyolország pedig Franciaországot múlta felül szoros mérkőzéseken – utóbbi összecsapáson mindössze egyetlen pont döntött a hispánok javára.

Szerbia a magyarokkal ellentétben nem hibátlan az Eb-n – a már kiesett Oroszországtól kikaptak a csoportmeccsek során Katanicék, igaz, a nyolcaddöntőben majd’ 40 ponttal gázolták le a szlovákokat, így az önbizalmukkal nem lehetett gond a találkozó előtt.

 

Török magasra felpattanó, majd onnan behulló triplájával indult a mérkőzés, erre Katanic felelt azonnal egy duplával. Kiss Virág fogott szépen pozíciót, 5-2-re vezettünk 2 perc után. Török indításos ziccerével 7-2-re elléptünk, majd egy Studer-labdaszerzést követően újfent Kiss volt eredményes – két és fél percet követően jött is az első szerb időkérés.

Zónára váltott a hazai csapat, ezt azonban ziccerrel büntette Turudic. Sok volt a pontatlanság, eladott labda, érződött a nagy tét. Kiss remekül szedte a védőlepattanókat, és a festék védését is megoldotta. Gereben befutásával 11-4-re módosult az állás, 5 perc volt hátra a negyedből. Studer újabb labdát lopott, és a ziccert is értékesítette, a szerbek azonban nem adták magukat, saroktriplával zárkóztak (13-7). Egy lepattanóért vívott csatában Kiss megkapta a második személyi hibáját, alacsonyabb szerkezetre volt kénytelen váltani Cziczás edző. Djordjevic talált be közelről, majd Gereben büntetőzhetett, de csak az egyik ment be (14-9). Naumcev talált be kintről, immáron másodjára, vészesen fogyott az előny. A csarnok szépen megtelt, lelkesen buzdították a nézők a lányokat – ennek ellenére 14-nél utolérte a mieinket Szerbia, egészen Kányási triplájáig (17-14). Studer dobott szép hármast egy szerb kettest követően, az utolsó délszláv támadást azonban nem sikerült kivédenünk, így 20-18-as magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

 

Studer találta meg egy szép elzárás – leválás játékból csapattársát, Kiss Virágot a második negyed elején, nagyon aktív volt a két szekszárdi fiatal. Gereben védekezett remekül lejárt a szerb támadóidő, az első 3 délszláv támadást kivédtük. Az eddigi mérkőzéseken 19 pontot átlagoló Raca mindezidáig pont nélkül állt, ez mind a csapatvédekezést, mind Török Ágnes védőmunkáját dicsérte. Újabb Studer-assziszt, újabb Gereben-közeli: 28-18-nál időt kellett kérnie Vesna Despotovic mesternek.

A magyar 3-2-es zóna jól működött, 4 perce pont nélkül álltak a szerbek. Studer pörkölt be egy triplát, amivel már 8 pontnál járt a játékmester, emellé pedig 5 gólpasszt is kiosztott – abszolút húzóembere volt a csapatnak. Gereben két büntetőjével 15 pontosra hízott a magyar előny (33-18), újabb szerb eladott labda, majd újabb időkérés következett – 13-0-ra nyerte eddig a játékrészt a házigazda. Raca több mint 5 perc után törte meg a vendégek kosárcsendjét egy tripla formájában, majd Djordjevic értékesített egy 2+1-et, hat pontot szereztek zsinórban a szerbek (35-24). Török jókor dobott középtávolit, de a csapat védekezése nem igazán működött ebben a szakaszban, sok faultot ütöttek a magyarok – két kezdőjátékos, Czukor Dalma és Kiss Virág is 3-3 szabálytalansággal állt már, pedig még 3 perc hátra volt félidőig. Raca talált be újfent, 10 ponton belülre zárkózott ellenfelünk (37-28). A szerb zóna ellenszerét meg kellett találni, ezért Cziczás László magához hívta az övéit, hogy rendezzék a sorokat.

Sok mozgással próbálta szétzilálni védekezésünket a délszláv csapat, találtak is egy újabb triplát – szerencsére Gereben Lívia hamar felelt erre (40-31). Szerb ziccer után még volt egy labdája a vendégeknek a zárkózásra, de a hármas kimaradt, 40-33-as félidei előnnyel mehetett pihenőre válogatottunk.

 

Gereben szép csendben már 14 pontnál járt, de a szekszárdi különítmény többi tagja is hozzátette a magáét – Studer 8 ponttal és 5 gólpasszal, Kiss pedig 8 ponttal és 6 lepattanóval állt féltávkor. Ellenfelünk legjobbjai a 7-7 pontos Katanic és Djordjevic voltak.

 

Czukor ziccerével visszaállt a 10 pontos magyar vezetés a harmadik negyed elején, de Djordjevic triplát szórt – keményen tapadtak a mieinkre a szerbek. Török is megkapta a harmadik hibáját, nehéz döntések előtt állt az edzői stáb – Studer, Gereben és Török csere nélkül játszotta végig a félidőt, de bíztak Török Ági higgadtságában Cziczás Lászlóék. Stojanovic dobott nehéz kosarat, 43-40-re feljött Szerbia – nagyon kellett a kosár, hiszen 33-18 óta 22-10-re álltak jobban a fehér mezes vendégek. Kiss egy pozíciófogásnál megkapta a negyedik hibáját, komoly gondba került a csapat. Czukor középtávolijával azért sikerült 46-40-re ellépni, de Stojanovic újabb trojkájával 3 pontra jöttek fel a délszlávok. Török is megkapta a negyedik személyi hibáját, mindkét magasemberünk 4 faultos volt ezzel. Gereben óriási triplát dobott, de ismét érkezett a válasz, kétszer is (49-47). Pár perecre befagyott az eredmény, Kányási büntetője törte meg a kosár nélküli szériát – erre is azonnal válaszoltak a szerbek (50-49). Naumcev lökte fel sportszerűtlenül Studer Ágit, aki mindkét büntetőjét a helyére tette, de az azt követő támadásunk kimaradt. Kányási félpályán eladott labdáját 3 másodperccel a negyed vége előtt triplával büntette Katanic, ezzel egyenlítettek a délszlávok a dudaszó pillanatában – kőkemény negyedik negyed várt Gerebenékre.

 

A záró játékrészre visszatért a pályára Kiss és Török is, ennek ellenére először vezettek a meccsen a szerbek (52-54). Czukor egyenlített betörésből, gyengébb kezdés után kezdett magára találni a Sopron bedobója. Kihagyott ziccer itt, lépéshiba ott – nem a szép játékról szólt a negyed, de Studer azért remek passzal találta meg a befutó Gerebent – büntetőzhetett a Szekszárd kiválósága, de csak az első ment be (55-54). Négy perc telt el a negyedből, szorgosan gyűjtögették a faultokat a szerbek, ötnél jártak már - mindenért dobhattunk. Studer is egyet dobott be kettőből, Djordjevic viszont újabb trojkát rámolt be (56-57). A harmadik szekszárdi, Kiss is a vonalra állhatott, ő mindkettőt értékesítette, visszavettük a vezetést, de csak pillanatokra – Djordjevic két szabaddobása is jó volt, sőt Raca kosarával eddigi legnagyobb vezetésükhoz jutottak (58-61).

Kisst kipontozták egy lepattanócsatában, kényszerből újra alacsony szerkezetre kellett váltania a csapatnak, Kányási érkezett a helyére. 4 perc volt hátra, nagyon beragadt a válogatott. Szerbia könnyű támadólepattanókat szerzett, és öt pontra növelte előnyét (63-58). Czukor is kipontozódott, ismét egy könnyű síppal fújt faulttal – sokasodtak a gondok, bónuszban voltak már a délszlávok is – 15 pontos hátrányból 9 pontos előnyt csináltak (58-67). Az utolsó negyedre teljesen elfogyó magyar válogatott bár derekasan küzdött, de a stabilabb teljesítményt nyújtó Szerbia végül 73-61 arányban megnyerte a negyeddöntőt – egy álommal szegényebbek lettünk sajnos.

  

Női U20-as A divíziós Európa-bajnokság, negyeddöntő

Novomatic Aréna, Sopron   


Magyarország - Szerbia 61-73 (20-18, 20-15, 12-19, 9-21)   

Magyarország: Studer 14/9, Gereben 18/6, Czukor 6, Török 7/3, Kiss 12. Csere: Mérész - , Kányási 4/3 , Jáhni -, Szeitl -. Edző: Cziczás László, Földi Attila  

 

Szerbia: Katanic 12/6, Raca 17/3, Bojovic -, Turudic 8, Vujisic -. Csere: Stojanovic 11/3,  Radulovic 2, Naumcev 8/6, Djordjevic 15/6. Edző: Vesna Despotovic, Bojan Ivanovic

 

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el:

http://www.fiba.basketball/europe/u20women/2018/game/1207/Serbia-Hungary/#|tab=boxscore  

Vármegyei szövetségek