Másodjára 9 ponttal kikaptak az U20-as fiúk a belgáktól
07
Jul
2018
Másodjára 9 ponttal kikaptak az U20-as fiúk a belgáktól
2018. július 7.  |  18:10
U20-as fiú válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét

Magyarország - Belgium 51-60 (14-16, 9-15, 15-16, 13-13)

MAGYARORSZÁG: Kerpel-Fronius 4, Kovács 5, Németh 5, Bonifert 4, Pápai 8. Csere: Krnjajski 10/3, Fazekas 3/3, Anda 2, Katona 1, Kucsora 7/3.

A két csapat első meccsével ellentétben ezúttal az első pillanattól kezdve figyelt a magyar csapat a gyors és fizikális belga játékosokra, így aztán az első tíz percben nem is tudtak felpörögni Lambrechték. Ugyanakkor láthatóan az ellenfél is készült a mieinkre, így aztán egy pontszegény, ám annál küzdelmesebb első negyedet produkált a két gárda. A belga csapat a negyed végén vette át a vezetést, s ezt az első játékrészben meg is őrizte (14-16).

Mivel a védekezés jobbára mindkét oldalon kemény és szoros volt, így nem tudott egyik fél sem ellépni a másiktól. Kucsora Katona lecsorgó dobását visszatéve a 14. percben visszavette a vezetést a magyaroknak (19-18), időt is kért gyorsan a belga kapitány.

Katonáéknak ezúttal a támadójátékkal akadtak gondjaik, nehezen tudtak csak rést találni a vendégek védelmén. Kovács Gábor eladott labdája után már öt ponttal vezettek a belgák (21-26), így Pór Péter gyorsan magához hívta tanítványait, mielőtt meglépne az ellenfél.

Ezúttal a belga védekezés volt a határozottabb, ráadásul perceken keresztül szinte minden magyar dobás kimaradt, s mikor Kerpel-Fronius végre betalált, már tíz ponttal vezettek a vendégek (21-31). Nem is a 15 kapott pont miatt fájhatott a feje a magyar szakvezetőknek a nagyszünetben, hanem 9 dobott pont miatt volt okuk bosszankodásra.

Másfél percet kellett várni az első kosárra, Pápai ziccerére egy triplával válaszolt azonnal Neri. Sőt, Snyers is betalált a vonalon túlról, hogy aztán Neri, illetve Fazekas is dobjon egy-egy hármast. A nagy adok-kapokból a belgák jöttek ki jobban, s a 24. perc végére már 28-40-re vezettek.

A negyed utolsó harmadához érve megtorpantak a belgák, sikerült szigorítani a védekezésen a magyaroknak, igaz, ekkor már 15 ponttal vezettek a vendégek (30-45). Kucsora Csaba triplája és Németh Ákos büntetője után több lehetősége és tiszta dobóhelyzete is volt Kovácséknak a felzárkózáshoz, végül az utolsó percek javuló védekezése tíz ponton belülre segítette Pór Péter fiait az utolsó negyed előtt (38-47).

Öt magyar ponttal kezdődött a záró tízperc, már négy pontra is felzárkózott a magyar válogatott, így belga szempontból a lehető legjobbkor jött egy kettő plusz egyes akció, valamint egy tripla, amivel gyorsan tíz pontra nőtt ismét a különbség (43-53) hat perccel a mérkőzés vége előtt. Ez a differencia a lefújásig érdemben nem változott, ezúttal a belgák voltak a pontosabbak, s visszavágtak a pénteki vereségért. A meccs krónikájához tartozik, hogy az amúgy is több sebből vérző csapat (Filipovics, Durázi és Völgyi sérült) az első félidőben tovább fogyatkozott, megsérült ugyanis a gárda egyik legjobbja, Bonifert Bendegúz, a bokája fordult ki, őt már az Európa-bajnokságra való tekintettel sem küldte vissza Pór Péter.

Pór Péter: Annek ellenére, hogy felforgatott kerettel vágtunk neki a mérkőzésnek, egész jó volt helyenkét a védekezésünk. Ezúttal támadásban nem tudtunk mit kezdeni a belgák keménységével, kimaradtak a tiszta dobásaink, nem találtunk be kintről sem. Így gyakorlásnak az Európa-bajnokság előtt ez tökéletes mérkőzés volt, igyekszünk még javítani a hibákon.​

Vármegyei szövetségek