Egyetemi döntő: Közgáz-TF finálé a hölgyeknél
14
May
2018
Egyetemi döntő: Közgáz-TF finálé a hölgyeknél
2018. május 14.  |  22:40
A hölgyeknél az első nap két győztese, a Közgáz és a TF a második napon is diadalmaskodott a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntőjében, így kedden a két fővárosi együttes csatája dönt a bajnoki címről. A férfiaknál viszont még minden lehetséges, az első nap győztesei a másodikon kikaptak, a Nyíregyháza a Miskolc, a TF pedig drámai csatában, dudaszóra kapott kosárral a BME csapatától kapott ki, így, mivel mind a 4 csapat 1-1 győzelemel és vereséggel áll - a férfi tornán még minden lehetséges.

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Négyes döntő, Nők

Debreceni Egyetem - Közgáz 33-55 (12-5, 4-11, 5-20, 12-19)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, döntő, nők, 2. nap, 30 néző. V.: Goda, Kruk, Nagy-Pál.

Debrecen: Muzsnay, SZÁVA 9/3, Szabó R. 5/3, Göttlinger 8/6, FOLTIN 11. Cs.: Jávor, Új. Edző: Kovács Imre.

Közgáz: KATONA 8, LANTOS 6/6, Doktor 7, SHIRIAN 11, Abaházy 3. Cs.: Imre, Szalay 7/3, Farkas, KAPORNAI 6, Szammer 4, Galba 2, Strupka 1. Edző: Németh Kata.

Az alapszakasz végén a debreceniek a fővárosban győztek le a keleti csoportot addigra már megnyerő Közgázt. Száva Dorina jóvoltából debreceni triplával kezdődött az összecsapás, majd a nyitó napon nem szereplő dereceni bedobó ügyes duplájával már 5-0-ra vezettek a hajdúságiak. Lantos Adrienn szép hármasával zárkózott a Közgáz, amely Shirian Fatime támadópattanó utáni kosarával egalizált. Jó iramú, színvonalas játékkal indult a találkozó, majd a szakasz közepén kapkodni kezdett a Közgáz, rossz ritmusban, pontatlanul játszottak a fővárosiak, tanácstalanok voltak a debreceni zóna ellen. A szintén nem sziporkázó cívis városi hölgyek egy 7-0-s rohammal elléptek, Szalay Viktória időn túli triplát dobott. A Közgáz első negyedbeli mezőnymutatója 2/21 volt... Foltin Blanka növelte a Debrecen előnyét a második szakasz elején. Szalay ezt követően már érvényes hármast dobott, közel egy negyednyi Közgáz-kosárcsendet megtörve. Lantos újabb hármasa után egy triplányi távolságra zárkóztak fel a fővárosiak, akik jóval keményebben, szervezettebben védekeztek, mint az első etapban. Egy debreceni időkéréssel megtört a Közgáz lendülete, "befagyott"  az eredményjelző, a szakasz közepén percekig nem esett kosár. A félidő hajrájában büntetőkből azért igen, majd Doktor Anna duplája alakította ki a 16-16-os félidőbeli eredményt.

Alacsony szerkezetű ötössel kezdte a második félidőt a Közgáz, és Shirian szerencsés kosarával megszerezte a vezetést. Foltin 2+1-es akciója után ismét a debrecenieknél volt az előny. A szakasz közepén a Közgáz addig gyengén dobó játékosai közül Kapornai Dóra és Shirian is elkapta a fonalat, vezetésükkel egy 14-0-s rohammal "döntő csapást" mért a Közgáz szűkebb rotációval rendelkező, fáradni látszó ellenfelére. A debreceniek rosszul bobtak, és sok labdát el is adtak, a Közgáz 20 pontot dobott a harmadik negyedben, 4-gyel többet, mint az egész első félidőben. A debreceniek 5 pontot szereztek ebben a szakaszban, mindet Foltin dobta. A záró etap elején a magabiztossá váló Közgáz előnye gyorsan 20 pontosra nőtt, a Debrecen azonban nem adta olcsón a bőrét, Göttlinger, valamint Szabó Réka egy-egy triplájára építve egy 8-0-lal a szakasz közepén a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte vissza magát, ám a szakasz közepén egy Katona Bianka vezette 11-1-gyel eldöntötte a meccset a maga javára a Közgáz.

Kovács Imre: - Nem gondoltam volna, hogy az előző napi dobóteljesítményünket alul tudjuk múlni - sajnos sikerült... Az önbizalommal nagyon nagy gondok vannak, ezért van az alacsony dobott pontszámunk. Gratulálok a Közgáznak, megérdemelten nyert!

Németh Kata: - Két ellentétes félidőt produkáltunk, nagy bánatomra nagyon nehezen lendültünk játékba. A végeredmény nem reális, a Debrecen egyik legjobbja, Gál Annamária otthon fekszik betegen, neki ezúton is jobbulást kívánunk! Örülök annak, hogy szünet után feljavult játékkal nyerni tudtunk, kedden mindent beleadunk a TF ellen.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_15


Szegedi RSC - TFSE 47-70 (13-24, 19-11, 6-16, 9-19)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, döntő, 50 néző. V.: Bagi, Kruk, Nagy-Pál.

Szeged: BOROS 8, Kálló 4, Burján 4, Vári 10/3, RADÓCZ 16. Cs.: Karlócai Zs. 3, Fodor F., Kurityák 2. Edző: Földi Alexandra.

TFSE: MIHÁCZI 7/3, Herman 2, KARLÓCAI J. 13/3, VARGA B. 19, NÉMETH A. 19. Cs.: Kováts G. 5/3, Agic 3/3, Szeli 2, Czivinger, Fábián. Edző: Magyar Bianka.

Karlócai Julianna triplájára Radócz Fanni révén még feleltek a szegediek, ám ezt követően a címvédő ügyes, szellemes játékkal, egy 8-0-s rohammal ellépett, Földi Alexandra, a szegediek szakvezetője nem egészen 3 perc elteltével kénytelen volt időt kérni. Rendezte is csapata sorait, a triplát és labdát szerző Vári Zita vezérletével közelített a Szeged, s ekkor Magyar Bianka, a TF edzője kért időt. Ez is hatékony volt, Karlócai J. és a triplát dobó Miháczi Diána jóvoltából egy 9-0-lal 10 pont fölé növelte előnyét a címvédő. A második etapot kapkodva kezdte a TF, Radócz villanásaival maradt versenyben a Szeged. A fővárosiakat Varga Barbara szerencsés kosara lendítette át a kisebb holtponton. Állandósult a 10 pont körüli TF-vezetés. A szakasz közepén a szegedi zóna megzavarta a címvédőt, Vári vezérletével egy 8-1-gyel 4 pontra feljött a Szeged. A félidő hajrájában Kováts Gabriella egy látványos duplája formájában szerzett hosszú idő után mezőnykosarat a TF. A magára találó Szeged azonban Burján Bianka a félidő végét jelző dudaszó pillanatában dobott bravúros, szerencsés kosarával 3 pontra feljött szünetre.

A másodk félidő elején egymás hibáiból éltek a felek, az első 4 percben Németh Alma dobott egy duplát és 2 büntetőt. 4 és fél perc elteltével Boros Eszter betöréséből szerezte szünet utáni első pontjait a Szeged. A jól játszó Radócz veszítette el egy pillanatra az önkontrollt, s könyökölt vissza Némethnek sportszerűtlen hibáért. A címvédőt ekkor a vállaira vevő Németh, valamint Varga találataival 10 pont fölé nőtt a címvédő előnye a támadásban "megálló" csongrádi lányok ellen. A szakasz hajrájában Radócz ugyan betalált, de erre Kováts révén triplával felelt a TF, amely 13 pontos előnnyel várhatta a záró 10 percet. Ebben Németh és Varga jóvoltából tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét a TFSE, a szegedieknél Radócz magára maradt a pontszerzésben. A hajrára a szegediek belefáradtak ellenfelük üldözésébe, így végül sima fővárosi siker született.

Földi Alexandra: - Nagyon rossz kezdés után a második negyedben igazi csapatjátékot játszva, azt nyolc ponttal megnyerve szorossá tettük a meccset. A második félidőre elfáradtunk, sem a támadójátékunk, sem pedig védekezésben a lepattanóknál a kizárás nem működött, kedden megpróbálunk javítani.

Magyar Bianka: - Nehezen lendültünk játékba, de a lányoknak helyén volt az eszük és a szívük, így remek második félidő produkálva nyertünk. Még egy meccsünk van hátra, szeretnénk győzelemmel zárni a tornát!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_16

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Négyes döntő, férfiak

Miskolci Egyetem - Nyíregyházi ESE 87-81 (28-19, 22-21, 20-21, 17-20)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, 60 néző. V.: Tőzsér, Horváth Cs., Győrfy.

Miskolc: TAKÁCS 20/18, PIUKOVICS 12/6, SZEPESI 16/6, KOPASZ 12/6, LIPPAI 19/3. Cs.: Orosz 6, Orliczki 2, Homoki. Edző: Drahos Gábor.

Nyíregyháza: BUS 21, Czura 16, Oláh 10/3, Kovács Z. 4, GÁSPÁR 12. Cs.: VIDA 10/6, FÖLDESI 8/6.

A Nyíregyháza számított a keleti rangadó esélyesének, az alapszakaszban Bus Ivánék oda-vissza legyőzték Takács Dánieléket. A Miskolc kezdett jobban, Takács két triplája, s közben Szepesi Szabolcs 2+1-es akciója után 9-0-ra vezetett. A kissé görcsösen kezdő szabolcsi alakulat első pontjait közel 2 perc elteltével Bus Iván szerezte. Ennek ellenére Lippai Szabolcs villanásaival tovább "nyílt az olló", 3 perc elteltével 13-2-re vezetett a Miskolc. Az időkérés sem segített az erőlködő nyírségieken, a szakasz közepén a mindhárom tripláját értékesítő Takács vezérletével 20-5-re vezettek a borsodiak. Az első hármasát a nyitó nap nyitó negyedében valóságos triplaparádét rendező Nyíregyháza 6 és fél perc elteltével szerezte Oláh Zoltán révén. A szakasz hajrájában Kopasz Márton előbb triplát dobott, majd megkapta a 3. hibáját, Bus Iván vezérletével 10 ponton belülre került a a Nyíregyháza. Piukovics Bálint és Takács révén miskolci triplákkal indult a második etap, utóbbinak ez az 5. távoli találata volt 5 kísérletből. A szakasz közepén egy a miskolci szakvezető ellen ítélt technikaira, valamit Földesi Norbert triplájára építve egy 11-2-vel 6 pontra feljött a Nyíregyháza, a borsodiakat Orosz Bence 2+1es akcióval próbálta "kirángatni" a hullámvölgyből. Gáspár Balázs villanásaival 5 pontra közelítette meg ellenfelét a Nyíregyháza, ám ezt követően Piukovics lépett elő vezérré a borsodiaknál, gólpasszt adott, kosarat, majd labdát szerzett, egy 9-0-s rohamra vezette csapatát. A színvonalas, élvezetes félidő végén 10 ponttal vezetett a Miskolc.

Kopasz hármasával indult a második félidő, Bus felelt rá betörésből. Ahogy a meccset, a harmadik negyedet is a borsodiak kezdték jobban, Piukovics is triplát dobott, 8-2-es miskolci rajt után időt kért a Nyíregyháza. Bus betöréseivel egymaga próbálta versenyben tartani a szabolcsiakat. A center Lippai dobott palánkos triplát a támadóidő utolsó pillanatában, 19  pontosra nőtt a különbség. A szakasz közepén cserejátékosaik, Vida Zoltán és Földesi egy-egy hármasára alapozva egy 8-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe kerültek a nyírségiek. Miskolci időkérés és egy ütközés után a Miskolc egyik legjobbját, Takácsot kellett letámogatni a pályáról. Az előnyt azonban nélküle is sikerült egy 7-0-lal újfent megnyugtatóvá tenni Drahos Gábor tanítványainak. Lüktetett, hullámzott a játék, kiegészítő emberei, Földesi és a 2+1-es akcióval jelentkező Kovács Zoltán tartották versenyben a Nyíregyházát, amely a szakasz végén egy 9-0-lal 10 ponton belülre került. A záró etapot is a Miskolc kezdte jobban, Szepesi vezérletével egy 12-2-vel, ráadásul a nyíregyházi pad is technikait kapott. A szakasz közepén a miskolciak eladott labdáiból Czura Attila ziccereivel egy 11-0-lal ismét a 10 ponton belülre került a szabolcsi legénység. Lippai és Piukovics villanásaival újra megléptek a miskolciak. A végén letámadásból újabb labdákat szereztek a nyírségiek, volt lehetőségük egészen szorossá tenni a meccset, de távolról gyengén dobtak, így 6 pont megmaradt a Miskolc előnyéből.

Drahos Gábor: - Nagyon szeretem a csapatomat! Néha útálatosak és lusták, de amit ma letettek a parkettre, az előtt én is megemelem a kalapom. Nagyon jó érzés volt ma velük dolgozni. Tegnap is, csak ma nagyon jól is dobtak.

Hegedűs Ferenc: - Gyengén kezdtünk, az elején nagyon elengedtük a remekül dobó ellenfelünket. Később, amikor feljöttünk, és igazán szorossá tehettük volna a meccset, a miskolciak mindig szereztek egy-egy szerencsés vagy bravúrkosarat, és ezekben a szituációkban mi viszont gyengén dobtunk, ráadásul a játékvezetői felfogás inkább az ő stílusuknak kedvezett.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_19


BME-MAFC - TFSE 74-72 (21-20, 24-11, 14-28, 15-13)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 60 néző. V.: Tőzsér, Goda, Major.

BME-MAFC: Fehér, DOBOS 13/9, SZÁLAS 10, MIHALICS 22/6, KISS L. 18. Cs.: Tóth L. 4, Lukács 3, Tálos 3/3. Edző: Bagi Melinda, Tiba Klára.

TFSE: SINKOVITS 13/6, Petrucsik 3, Horváth K. 7/3, PINTÉR 17, BOINITZER 13. Cs.: HORVÁTH B. 15/15, Jókai, Fülöp, Haris 3/3, Novák B. Edző: Juhász Tamás.

A két fővárosi csapat a nyugati csoportban 1-1-re végzett egymás ellen. Semleges pályán a palánk alatt ügyesen megjátszott Kiss Lajos közeli, valamint Dobos Viktor távoli találataival a "műszaki alakulat" kezdett jobban, bő 3 perc elteltével 12-4-re vezetett. Juhász Tamás időkéréssel próbálta rendezni a TF sorait - sikerrel. Sinkovits Dániel és Horváth Barnabás egy-egy hármasára építve egy 11-3-mal a szakasz közepén ledolgozta hátrányát nyugat bajnoka. Dobos újabb hármast vágott, de jött Sinkovits 2+1-es akciója. A negyed végül Kiss közeli találatával, s 1 pontos BME-vezetéssel zárult. A második Horváth B. hármasával indult, amelyre Kiss felelt. Ezt követően óriási, de eléggé "fejetlen" rohanás vette kezdetét mindkét fél részéről. Fej-fej mellett haladtak a felek, majd a szakasz közepén Mihalics Gábor villanásai révén egy 9-0-lal megugrott a BME. A TF hosszabb kosárcsendjét Pintér Dávid törte meg, de Kiss 2+1-es játékával 10 pontosra nőtt a BME előnye. Lukács Dániel parádés egyéni akciója, majd Mihalics triplája után tovább "nyílt az olló", miközben a TF siettette a támadások befejezését - többnyire pontatlanul. Egyedül Pintérnek ment ekkor a játék nyugat bajnokától, szünetben 14 ponttal vezetett a BME-MAFC.

Boinitzer Dávid ziccerére Mihalics felelt a második félidő elején. Védekezésben próbálta fokozni a nyomást a TF, ám támadásainak nem volt ritmusa, így érdemben nem tudott közelebb kerülni riválisához. A szakasz közepén Horváth Kristóf triplájával 10 pontosra csökkent a BME előnye, időt kért Bagi Melinda. Fokozta az izgalmakat Sinkovits hármasa. A túloldalon ismét Mihalics lépett elő, duplát, majd triplát dobott. A szakasz hajrájában kezdett érvényre jutni a TF hosszabb kispadja, a végén Horváth B. két triplájára építve egy 9-0-lal ledolgozta hátrányát a nyugati bajnok. A záró szakasz úgy kezdődött, ahogy az előző befejeződött: Horváth B. hármasával. Erre Szálas Gábor révén duplával felelt a BME, amely Mihalics találatával újra vezetett. Kevés volt a kosár, elkeseredett a küzdelem. Váltott vezetéssel haladtak a felek, a TF-nél Haris Róbert szerzett fontos triplát, a "műszakisoknál" Kiss lépett elő. A nem sokkal korábban pályára lépő Tálos András friss kézzel emelt be egy hármast, visszaszerezve a vezetést a BME-nek. A feszült végjátékban egymás hibáiból éltek a felek. A végén a saját pattanóját visszaszerző Szálas a dudaszó pillanatában megszerezte a győztes kosarat a BME-nek.

Tiba Klára: - A remek első félidőt követően a harmadik negyedben nem tudtunk mit kezdeni a TF hihetetlen agresszív védekezésével. A záró szakaszban volt erőnk újítani, és csapatunk hatalmas szívét jól mutatja, hogy a győztes kosarat az a játékosunk szerezte, akinek addig egyáltalán nem ment a dobás.

Juhász Tamás: - Gratulálok a BME csapatának! Az első félidőt sok apró hiba miatt nagyon elrontottuk. A harmadik negyedben sikerült kijavítani, de a végére elfáradtunk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_20


Foto - Práczki Péter 

Vármegyei szövetségek