Férfi NB I: A Paks másodjára is legyőzte a Körmendet
22
Mar
2018
Férfi NB I: A Paks másodjára is legyőzte a Körmendet
2018. március 22.  |  09:50
A Sopron nyerte az alsóházi derbit

Ezúttal is gyenge védekezéssel kezdett a Sopron (23-24), a folytatásban azonban Takács "triplaparádéjával" 10 pont fölötti előnyt szereztek a hazaiak a szünetre (50-38).

A fordulás után Nelson, valamint Lucsics villanásaival párpontos előnyt szereztek a vendégek a mindkét fél számára kulcsfontosságú mérkőzésen. Az alacsony színvonalú harmadik negyedben tartotta a kétszámjegyű különbséget Nikola Lazics együttese, majd a záró etapban a hazai centerek, Watkins és Henderson vezérletével simán megnyerte e fontos összecsapást a Sabáli-legénység – írta a BB1.hu.

Sopron KC – JP Auto-Jászberényi KSE 80-68 (23-24, 27-14, 10-12, 20-18)

Sopron, Novomatic Aréna, 900 néző
V.: Győrffy, Jakab, Goda.

Sopron: Parker 14/9, Mészáros 8, El-Amin 6, Tóth G. -, Henderson 17/3. Csere: Watkins 20, Duvnjak -, Takács 15/15, Polgárdy -, Werner -, Bagó -, Kántor -.

JKSE: Nelson 30/15, Rakics 5, Wallace 15/3, Lucsics 7/3, Sejfic 7. Csere: Kerpel-Fronius B. -, Cseh 2, Bazsó 2, Czirbus -, Molnár -.

 

Csak ráijesztett az újonc a listavezetőre

Óriási csatában, csak a végjátékban maradt alul a DEAC a listavezető Szolnoki Olaj KK ellen. A negyedik negyedben még vezettek is Berényi Sándor tanítványai, de végül a sebességi fokozatot váltó vendégek hat pontos megérdemelt sikert arattak.

A debreceniek egyik kulcsjátékosa, Isaiah Armwood sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, helyét Dallas Lauderdale vette át a kezdőcsapatban. Kissé álmosan kezdtek a csapatok, Ford közelije után éppen Lauderdale fújt ébresztőt egy óriási zsákolással. Mindkét együttes igyekezett a palánk alól érvényesülni, mely a Luksa Andric vezette Szolnoknak sikerült jobban, az első negyed derekára öt pontos előnyt épített ki (9-14). A debreceni magasemberek hamar "bajba kerültek", Bognár Kristófot a harmadik személyi hibája miatt le is kellett cserélnie Berényi Sándornak. A kényszerűségből alacsony szerkezetre váltó DEAC-nak meggyűlt a baja a lepattanózással, de az eredményes külső dobásoknak, és Velkey János utolsó másodperces kosarának köszönhetően sikerült felzárkózniuk a negyed végére.

Kósa Tamás triplájával hamar egyenlített a DEAC, de a folytatásban mindkét fél megtorpant, rengeteg üres dobás maradt ki, így a döntetlen közeli eredmény állandósult. Hazai időkérés után a visszatérő Bognár Kristóf távolijával a vezetést is átvették a hajdúságiak (28-27). A Szolnok szekerét Kendrick Perry húzta, míg a DEAC-ból az utóbbi időben kissé halványabb Ivan Lilov lépett elő vezérnek, nemcsak támadó oldalon, de védekezésben is nagyot harcolt a bolgár válogatott. A félidőhöz közeledve továbbra is tapadtak a listavezetőre a cívisvárosiak, Berényi Sándor örömét csak egy figyelmetlenségből szerzett, utolsó másodperces Polyák ziccer árnyékolta be.

A fordulás után Perry kezdte meg a pontgyártást, melyre Jahmal Jones egy hármassal, Lilov pedig egy betöréssel válaszolt (45-46). Öt perc elteltével sem tudott ellépni az Olaj, az addig kiválóan játszó Andricnál el is szakadt a cérna, reklamálásért technikai hibát kapott. Lauderdale zsákolt egy nagyot, majd osztott ki egy blokkot, Kósa és Martinic kettese után pedig már a DEAC-nál volt az előny (55-53). A debreceniek amerikai centere is megkapta negyedig hibáját, a Szolnok pedig "köszönte szépen", és egy 9-3-as rohammal újra meglépett. Az ezúttal is szép számban kilátogató hazai publikum újra azt a DEAC-ot láthatta, akit az ősszel már megszokhatott, a cívisvárosiak nagyot küzdve kettőre zárkóztak a záró felvonásra.

"Extrém alacsony" szerkezetre váltott Berényi Sándor, mely jó döntésnek bizonyult, két perc elteltével Martinic triplájával újra a hajdúságiaknál volt az előny, sőt Bognár kettese után időt is kért Dragan Alekszics (71-66). Kissé talán megijedt a lehetőségtől a DEAC, az üres helyzetek kimaradtak, Perry pedig bevágott két triplát, amivel újra a vendégeknél volt az előny. Az Olaj nagyon bekeményített védekezésben, négy és fél percig nem találtak be a hazaiak, a Szolnok pedig eközben egy 10-0-t futott. Két perccel a vége előtt Lauderdale törte meg a kosárcsendet (73-76), de Perry és Andric rögtön válaszolt, eldöntve ezzel a találkozót. Hatalmasat küzdött a DEAC, egyik legjobbja hiányában is végig méltó ellenfele volt a listavezetőnek, de ez ezúttal csak a tisztes helytálláshoz volt elég - tudósított a DEAC honlapja.

DEAC - Szolnoki Olaj KK 81-87 (20-21, 20-23, 22-20, 19-23)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Farkas G., Török R., Lengyel Á. (Dernei G.)

DEAC: Martinic 20/9, Jones 12/9, Lilov 12/6, Bognár 14/3, Csere: Velkey 8, Lauderdale 8, Lajsz -, Kósa 5/3, Molnár 2.

Szolnok: Perry 25/9, Kovács P. 2, Vojvoda 16, Ford 7, Andric 13. Csere: Tóth Á. 8, Browning 6, Milosevics 4, Polyák 6.

 

Hozta a kötelezőt az Alba

Keller Ákos és Dukic pontatlan dobásai után Mohammed gól jó plusz faultja után született a meccs első kosara, majd Lóránt is betalált közelről (5-0). A negyedik perc végére Cvetkovic és Fodor triplája után kiegyenlített a MAFC (7-7), de ezután az Alba kézbe vette az irányítást és jó támadójátékának köszönhetően 21-10-re húzott el a nyolcadik minutumhoz érkezve – Trevis két triplája is beesett.

A tizenegy pontos előnyt megtartotta az Alba és 30-19-nél fordult a második etapra, ahol Hot duplája és Dukic hármasa faragott a különbségből (30-25). Hamar visszaállt azonban a kétszámjegyű differencia, a 15. perchez érkezve Filipovity trojkája és Mohammed kettese 42-28-ra alakította az állást. Ezt az előnyüket magabiztosan tartották a fehérváriak, a második negyedet négy ponttal megnyerve 58-43-nál jött el a pihenő.

A második játékrészben Lóránt nyitotta meg a pontok sorát, majd Horton középtávolijára McCray hármassal válaszolt. A 26. perchez érkezve Keller Ákos triplájával kialakult a közte húsz (74-54), de a negyed végéig sikerült kozmetikázniuk a fővárosiaknak egy 8-2-es sorozattal, így ezt a tíz percet meg is nyerték.

76-62-nél vette kezdetét a záró felvonás, ezt az előnyt pedig folyamatosan sikerült tartania a hazaiaknak, nem igazán forgott veszélyben a győzelmük. Garai Péter több fiatalját is beküldte, Bordács Soma és Katona Bence is pályára lépett, a vendégek utolsó pontját éppen az előbbi játékos dobta, de a végső szó Hortoné volt – írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - MAFC 98-86 (30-19, 28-24, 18-19, 22-24)

Alba Regia Sportcsarnok.
V: Földházi T., dr. Mészáros B., Menyhárt F. (Schäffer B.)

Alba: Kovács Á. 4, Mohammed 22, Simpson 15/9, Lóránt 8, Keller Á. 9/3. Csere: Pointer 9, Keller I. -, Hill 4, Filipovity 10/6, Horton 17, Brbaklic -.

MAFC: Hot 9/3, Fodor 16/6, McCray 22/12, Dukics 5/3, Cvetkovics 11/9. Csere: Misek 8, Peringer 9, Lakosa 4, Lakits -, Katona -, Bordács S. 2.

 

A Kecskemét is vereséggel távozott Szombathelyről

Rangadónak indult, de a várnál simább lett. Perl és Pustahvar vezérletével már rögtön az elején meglógott a Falco. A vendégek nem találták a ritmust, még a látszólag legkönnyebb dobásokat is elrontották. A 7. percben, 21-10-nél időt is kért a Kecskemét. Az első negyed vége: 30-21.

Djeraszimovics és Karahodzsics ugyan próbálkozott, de a folytatásban tovább őrizte magabiztos előnyét a Szombathely. A második etap derekán 44-28-nál újabb időt kért Forray mester, Wittmann pedig technikait kapott reklamálásért. Megváltozott a játék képe, saját fegyverével „ölte meg” a Falcót a KTE, gyorsindítások után, 46-35-nél már Szekulovics hívta magához övéit. 52-42 volt az első félidő.

A folytatásban még tovább nyílt az olló, a harmadik etapban már majdnem harminc volt közte. 76-57-ről indult a záró felvonás. Esélye sem volt a KTE-nek, idejekorán eldőlt a derbi.

Az utolsó negyedben beállt Dancsecs, Kucsora és Hódi is a hazaiaknál, így is majdnem harminc volt közte. Persze a vendégeknél is lehetőséget kapott mindenki, a vártnál sokkal simább hazai győzelem született – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – KTE-Duna Aszfalt 99–75 (30–21, 22–21, 24–15, 23–18)

Szombathely, Aréna Savaria, 2700 néző
V.: Kapitány G., Söjtöry T., Kovács N. (Páli K.)

Falco: Govens 6, Perl 20, Váradi 11/6, Pustahvar 12/9, Taylor 11. Csere: Borisov 13, Tóth N. 7, Norfleet 14/12, Dancsecs 5/3, Hódi -, Kucsora -.

KTE: Pongó 9, Thompson 9, Djeraszimovics 14, Dramicsanin 18/6, Karahodzsics 8. Csere: Wittmann 11/9, Molnár M. 4, Horváth K. -, Blaskovits -, Fülöp -, Kucsera 2, Molnár D. -.

Kipontozódott: Pushtahvar (40. perc).

 

Sikerült a pécsi bravúr Egerszegen

Az alapszakasz utolsó hazai zalai mérkőzésén a Pécs gárdáját fogadta a ZTE KK. A két csapat "téli" mérkőzését Deonta Vaughn nyerő triplájával a kék-fehérek nyerték, akik ezzel nyolc év után először diadalmaskodtak a Mecsekalján, így volt miért visszavágnia Csirke Ferenc tanítványainak. Azonban Bencze Tamás csapatának is egyértelműen a győzelem volt a célja, hiszen ez esetben megmaradt volna az esélye a felsőházi rájátszás elérésére. Izgalmas találkozóra volt tehát kilátás.

Eladott zalai labdával indult a találkozó, s az összpontosítás hiánya több alkalommal is rányomta a bélyegét a találkozóra a hazaiaknál. Durham ziccerére azonban hat zalai pont érkezett, 6-2 után hibázott ismét a ZTE, így máris 6-10 állt az eredményjelzőn. Benke, majd Szabó triplája újra ZTE-vezetést jelentett, amit Kinney is megfejelt egy hármassal. A negyedet ismét egy vendég trojka zárta: Brooks követte el. 21-17-el zárult az első tíz perc.

Elkapta a Pécs a fonalat, Brooks távolijával már vezetett is a vendég csapat, Radicét viszont némi gondolkodás után "kiköpte" a hazai gyűrű. Hogy nem klappolt minden a ZTE-nél, az is mutatta, hogy hármas cserére szánta el magát Bencze Tamás. Szabó kétszer is támadólepattanót szedett egy támadáson belül, ám nem sikerült betalálni ebből a támadásból sem. Radic és Benke tolta meg a ZTE szekerét, ám Sarlija remek lefordulása és Simon szép kosara után – védőlepattanót szedett, majd ziccerrel fejezte be az akciót – Antóni egy utolsó másodperces saroktriplával keserítette a hazai szurkolók életét. Kinney hármasa után a játékvezetői ítéletek borzolták a hazai szurkolók kedélyeit, a félidő utolsó jelenete azonban gyönyörű volt – Durham palánkos triplája az utolsó pillanatban hullott be, ezzel a buzzerrel egy ponttal a PVSK járt előrébb.

Sarlija és Benke blokkjával indult a folytatás, majd a ZTE bedobója egy betöréssel vétette észre magát. Benke, Budimir és Vaughn talált be távolról, majd utóbbi szép betörése után már héttel járt előrébb a hazai csapat. Nem sokáig élt azonban a kicsit nagyobb előny, mert Durham 2+1-e ismét közelebb hozta a vendégeket. Az aktív Benke hármasára Durham felelt azonnal kintről – a két játékos csapata vezére volt a meccs jelentős részében. A ZTE megint bent hagyta a negyedik csapatfaultot, Bíró pedig egy hármassal zárta a negyedet – ismét egy pécsi buzzert láthatott a zalai publikum.

Kinney 2+1-es akciójával ismét a ZTE volt előnyben, ám Budimir két okos ziccerével már a Pécs járt előrébb. Horváth hármasa egalizált, s az adok-kapokból a mecsekaljaiak jöttek ki jobban, három ponttal sikerült meglépniük. Innen azonban összekapta magát a ZTE, s Horváth 2. hármasa után már ők vezettek két ponttal. A fiatal Antóninak nem remegett meg azonban a keze, majd pedig a meccs legjobbja, Durham hintett egy hármast. Másfél perccel a vége előtt 78-73-ra vezetett a Pécs. A ZTE próbált zárkózni, ám több rossz döntést is hoztak hátvédjei. Egy kis reménysugár még megvolt, amikor négypontos zalai hátránynál Kinneyt fautolták tripladobás közben. A ZTE irányítója csak egyet dobott be, igaz a lepattanó megszerzése után megint megkapta az esélyt, s akkor már bedobta mindkét dobását. Faultoltak a hazaiak, ám Antóni higgadt tudott maradni, a hátralevő időben pedig a ZTE már nem tudott a kosárba találni, így a Pécs visszavágott a decemberi vereségért. 78-81 lett a vége – írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK – Pécsi VSK-VEOLIA 78–81 (21–17, 16–21, 23–23, 18–20)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Papp P., Hervay T., Kulcsár T. (Szabadvári J.)

ZTE: Kinney 18/6, Vaughn 14/6, Benke 13/6, Szabó 12/6, Radic 7. Csere: Horváth Á. 8/6, Mikovic 6, Kis -, Mohácsi -.

PVSK: Durham 22/9, Brooks 21/6, Antóni 9/3, Budimir 16/3, Sarlija 4. Csere: Simon 2, Bíró 7/3, Demeter -, Harazin -.

 

Hazai pályán javított az ASE

Nagyjából egy percet kellett várni az első kosárra, melyet Guinn szerzett, a vendégeknél Horti kezdte meg a pontgyártást. Eleinte fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám Ferencz tripláitól lendületbe jött a Körmend, és 21-12-re lépett meg. Fanning hármasával először volt kétszámjegyű a különbség, ez ki is tartott az első etap végéig (18-28).

A második játékrészben egy teljesen más ASE ment fel a pályára, 13-0-val kezdett Teo Cizmic együttese, a pontok szépen eloszlottak, mindenki betalált. 31-28-nál kénytelen volt időt kérni Gasper Potocnik. Eilingseld 2+1-es akciójával folytatódott a játék, de a Körmend is kezdett éledezni. Ferencz újabb trojkája és Wright kettese után 37-36-ot mutatott a tábla, Ferencz ötödik távolijával pedig egyenlített az MTE (39-39). Egyik együttes sem tudott elszakadni a másik elől, 45-45 volt az állás a nagyszünetben.

8-0-s futással kezdett a Paks a pihenő után, Guinn öt, Eilingsfeld három pontot szerzett (53-45). Horti révén zárkózott a Körmend, de nem sokkal később Hinds duplájával már kétszámjegyű volt a különbség (58-47). Állandósult a 8-10 pontos differencia a felek között, 71-61-es ASE-fórral jöhetett a záró felvonás.

Kiválóan indították az utolsó negyedet a hazaiak, másfél perc elteltével 78-61-re módosult az állás. Öt perccel a vége előtt, Medve hárompontosával már több, mint húsz volt közte (85-63), teljesen szétesett az MTE, amely már nem tudta szorossá tenni a végjátékot, a lényegi kérdések eldőltek, végül 92-73-ra nyert az ASE – írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - Egis Körmend 92-73 (18-28, 27-17, 26-16, 21-12)

ASE Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Tőzsér D., Praksch P. (Faidt M.)

ASE: Hinds 10/6, Tarrant 14/3, Barnies 16/3, Eilingsfeld 17/3, Guinn 19/9. Csere: Ruják 7/3, Ogunyemi 2, Medve 3/3, Garamvölgyi 4/3, Gulyás -, Pajor -, Szalai -.

Körmend: Wright 6, Hollins 5/3, Ferencz 20/18, Davis 9/3, Horti 4. Csere: Fanning 12/3, Csorvási 6, Tuoyo 5, Halász 4, Németh Á. -, Márton 2.

 

Vesztes meccsen tért vissza Juhos

Január 31. után játszott újra bajnokit hazai pályán a Szeged. 0-6-tal indult a meccs, hazai oldalról Boltics volt először eredményes, ráadásul rögtön kintről. Fortune, majd Csirics is távolról köszönt be (9-10). Hamar fordított a Mandics-legénység. Szegedi labdaszerzés után Boltics-kosár jött (21-16). Aztán Csirics "öngólja" után - mivel olyan kosárlabdában nincs - a csapatkapitány, Hendleinnek írták be a két pontot. 25-25-tel ér véget a negyed.

Két percig egyetlen kosár sem esett, majd Ivosevre fújnak sportszerűtlen hibát. Aztán egyenlítenek a vendégek (29-29). A bokatörése után pályára lépő Juhos hatalmas tapsot kapott (tizenhárom meccset kellett kihagynia). Fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egy perccel a második negyed vége előtt időt kért a Szedeák, mégis kaposvári kosárral zárult a félidő (38-37).

Fortune hatalmasat zsákol egy kézzel (40-37). Sulovics kosarával már öt pont a hazaiak előnye, ez ezen a meccsen soknak számít (44-39). Lehetetlen megtippelni, mi lesz a meccs vége. Spica kiegyenlít, de nem sokáig örülhettek a hazaiak. Csirics büntetői bent, majd Spica közelije után 56-51 a negyed vége.

Fortune triplájával 59-53. Spica, majd Csirics is eredményes: 61-55. Sőt, 64-55-nél már majdnem tíz közte. Nem sokkal később mégis szegedi időkérés jött. Hendlein 64-64-nél kiegyenlített. Kilenc pontot szerzett sorozatban a vendégcsapat, ráadásul Boltics kipontozódott. 0-14-es futással 64-69. 69-71-nél jött egy kaposvári időkérés, két perc van hátra. Sulovics büntetői után az első bent, a második kint (70-71). A szerb center aztán ki is pontozódik. Nyert a KKK – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Kaposvári KK 72-73 (25-25, 13-12, 18-14, 16-22)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok.
V.: Benczur T., Minár L., Rácz Zs. (dr. Gencsev P.)

Szeged: Boltics 10/3, Fortune 21/6, Kovács Á. 4, Csirics 12/3, Sulovics 9. Csere: Juhos 9/3, Wirth 7, Révész -, Vágvölgyi -.

KKK: Gibbs 7/3, Baki 13/9, Ivosev 18/3, Hendlein 12/3, Spica 20. Csere: Tóth P. -, Papp P. -, Blaskovits 3/3.

Vármegyei szövetségek