Most kezdődik a tánc
01
Feb
2008
Most kezdődik a tánc
2008. február 1.  |  17:01


 


 Kilenc fordulóval az alapszakasz vége elõtt egyre élesebb a küzdelem a férfi kosárlabda-bajnokságban. Amíg a csapatok a tabella elsõ felében a minél kedvezõbb playoff-besorolásért viaskodnak, az alsóház tagjai közül a MAFC, a Kaposvár és a Vásárhely fél szemmel már az egyetlen kiesõ hely elkerüléséért vívott csatára figyel.



Univer KK-Olaj KK


Immár évek óta hatalmas hangulatban rendezik az Olaj KK és az Univer Kecskemét mérkõzéseit. Szolnokról ilyenkor mindig több száz szolnoki kel útra, s teremt egészen forró hangulatot a hírõs város csarnokában. Persze a hazaiak sem maradnak majd csöndben, így a csodás meccshangulat az garantált. Ezen a mérkõzésen igazából mindkét csapatnak akad bõven veszítenivalója. A szezont rosszul kezdõ, ám a tabellán már a harmadik helyre fölkapaszkodó vendégek szeretnék megõrizni elõkelõ pozíciójukat, míg a kecskemétiek hullámzó teljesítményüknek köszönhetõen a nyolcba jutásért folytatnak ádáz küzdelmet. A Zsoldos András keze alatt szépen lassan ütõképes együttessé formálódó Univer idén nem tûzött ki nagy célokat maga elé, a nyolcba jutást elvárják a vezetõk, de inkább két-három éven belül akarnak bajnokesélyes csapatot. Ennek ellenére otthon bárkire veszélyesek, a szolnoki játékosok pedig pontosan tudják, hogy idegenben sem szabad õket félvállról venni. A Tiszaligetben 60-54-re nagy meglepetésre az Univer gyõzött. Kérdés, hogy mennyit vett ki a játékosokból az elmúlt két hét megfeszített menetelése. Egy hosszabbításos siker Sopronban, majd három nehéz meccs a Dombóvárral, eközben az Univer B-csoportos ellenféllel meccselt Veszprémben összesen egyszer, magyarán alighanem õk a frissebbek. Nehezíti Pór Péter dolgát, hogy Andrius Jurkunas továbbra sem tudja vállalni a játékot, Cziczás László pedig már a Dombóvár ellen is lázas betegen lépett pályára, õ aligha lesz a legjobb erõállapotban szerdán. Márpedig a védekezésére nagy szüksége lenne a csapatnak.



ASE-Körmend


Nagy csatát Ígér az Atomerõmû-Körmend összecsapás is: lenne miért visszavágnia az õszi 21 pontos vereségért a Sabáli alakulatnak. Az új edzõ  Dragoljub Krivacsevics érkezésével megszilárdulni látszik a Körmend védekezése, a támadás még hagy kívánni valót maga után. A Körmendnek minden mérkõzés megnyerése létfontosságú a legjobb nyolcba kerülésért vívott harcban. Kaposváron megszerezték az elsõ idegenbeli gyõzelmüket, szeretnék, meglenne a második is. A Paksiak a mai napig keresik a megfelelõ légiósokat több-kevesebb sikerrel. Az ASE hazai pályán már nem nagyon veszíthet, ha jó pozícióból szeretne a rájátszásnak neki vágni. A Körmendiek legfõbb fegyvere a triplák, ha ezek ülnek, bármi elõfordulhat a rangadón. A hazaiak magas emberek révén lényegesebben jobban állnak, de ez mit sem ér, ha kisemberek nem hozzák magukat. Ennek ellenére meglepetés lenne a vendégek gyõzelme.



Kaposvár-Dombóvár

Kaposváron a szomszédvárak csatájára kerül sor ahová az idény meglepetés csapata a Dombóvár érkezik. A távolság közelsége miatt a mérkõzés több egy szimpla mérkõzésnél, valódi presztízs csata várható, mindegy, hogy melyik csapat hogyan áll a tabellán. Hosszú idõ után nem a hazai csapat a mérkõzés esélyese. A vendégek egy fárasztó, Szolnok ellen megvívott hármas mérkõzésen vannak túl több a-kevesebb sikerrel, míg a Kaposvár kiesési rangadón szenvedett sima vereséget Vásárhelyen. Az õszi hétpontos vereségért szeretne vissza vágni a Somogyi alakulat, de ehhez lesz egykét szava Englishék-nak is. A mérkõzés egyik érdekessége, hogy a dombóvári tréner Dzunics Braniszlav az elmúlt idényben még a Kaposvárt irányította, míg a másik, pont az ellenkezõ utat bejáró napokban szerzõdtetett Kinsella szereplése.



Nyíregyháza-Sopron

Újra történelmet írhat a Marso-Vagép NYKK: amennyiben szombaton, a 18 órakor kezdõdõ Sopron elleni hazai mérkõzésen nyerne a nyíregyházi férfi kosárlabdacsapat, úgy zsinórban négy gyõzelemnél tartana. A recept mindenesetre ismert, hiszen bajnokságbeli elsõ idegenbeli gyõzelmét éppen Sopronban aratta a gárda, november 3-án 96–82-re nyert az NYKK a hûség városában. NYKK volt az elsõ csapat, amely megállította az addig szárnyaló Sopront, Sitku Ernõ volt az elsõ játékos, aki levédekezte a pontokat addig harmincasával gyártó soproni légióst, a szlovák Leskót. Az esetleges gyõzelem azt jelentené, hogy immár stabilan ott tudna lenni a csapat a felsõházban, szorosan a Paks nyomában, az Albacomppal egyezõ mérleggel. A Sopron a decemberi menetelésük után hullámvölgy bekerült zsinórban négy elvesztett mérkõzéssel, közte szerdán létfontosságú meccsel a Kecskemét ellen hazai pályán. A zöld-fehérek nyilván mindent megtesznek majd a javításért, a csapat már pénteken útra kelt, az éjszakát pedig Debrecenben tölti.



ZTE- Vásárhely

Egyre távolodik a legjobb nyolc közé jutástól a Zalakerámia- ZTE KK férfi kosárlabda csapata, s ebben egyelõre úgy tûnik, hogy döntõ jelentõségû lehet a csapat szerdai, Körmenden elszenvedett veresége. A hazai gárdának szinte már csak matematikai esélye van a felsõházra, de amíg van remény, nem adják fel. A szombati Vásárhely elleni mérkõzésen lenne miért visszavágnia a hazaiaknak, ugyanis az elsõ gyõzelmüket a vendégek épp a zalaiak ellen szerezték. A Kosársuli szerdán simán verte a bent maradásért vívott csatában a Kaposvárt és jó formában várják a mérkõzést. Szoros csatában a zalaiak gyõzelme a valószínûbb.



Albacomp-MAFC

A szerdai pécsi vereség az állásába került Goran Miljkovicnak. Az utódja Peresztegi Nagy Ákos lett, aki eddig az utánpótlásért volt felelõs. Szerdán a MAFC hazai pályán kapott ki a Nyíregyházától. Õsszel a Fõvárosban kiütéssel 94-60-ra nyert az Albacomp. Nem valószínû, hogy idegenben még nyeretlen több sebbõl vérzõ MAFC most táltosodik meg. Az edzõ váltás amúgy is jótékony hatással szokott lenni a csapatokra. Ezért is magabiztos fehérvári gyõzelem várható.

Vármegyei szövetségek