A kosárlabda nagyjaira emlékeztek Kecskeméten – felavatták a Legenda Ligetet
22
Dec
2021
A kosárlabda nagyjaira emlékeztek Kecskeméten – felavatták a Legenda Ligetet
2021. december 22.  |  15:00

December 21-én felavatták a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia épülete előtt a Legenda Ligetet, amelyben azon kosárlabdázók tiszteletére avattak emléktáblát, akik kiváló eredményeket értek el és sokat tettek a sportág fejlődéséért.

A Legenda Liget avató ünnepségére kedden került sor Kecskeméten. A kosárlabda sportágának emblematikus személyiségeiről elnevezett terület az Akadémia épülete felé vezető út, amely jelképesen a Legendák nevével lett kikövezve.

- A jövőnk kulcsa a múltban rejlik – kezdte ünnepi beszédét Ivkovicné Béres Tímea, a kecskeméti Akadémia vezetője. - A kosárlabda társadalom egy nagy közösség, amelyet a közös múlt, a sportág szeretete köt össze és az erős gyökerek adják a stabilitást, engedik magasra növekedni a jelen lehetőségeit, sikereit.

- A Legendáink jelentik az alapot az Akadémia számára, ezért is lett a bevezető út jelképesen az ő nevükkel kikövezve. Ez az örökségünk és ezt minden kis kosárlabdázónak tudnia kell, mert a Legendák az eredményeikkel, teljesítményükkel példát, utat mutatnak és ha a fiatalok ismerik honnan indultak, megértik merre tartanak – mondta Ivkovicné Béres Tímea.

A Legendák:

  • Farkas Anna Európa-bajnoki bronzérmes nemzeti válogatott kosárlabdázó. 20 éven át tartó élvonalbeli pályafutásának nagy részét Kecskeméten töltötte. Tagja volt az 1981-ben osztályozón az NB I-be jutó kecskeméti felnőtt csapatnak és 90-szer ölthette magára a válogatott mezt sikerekkel övezve. Jelenleg az Akadémia Tanácsadó Testületének is tagja.
  • Túri Éva 54-szeres nemzeti válogatott kosárlabdázó, aki a Kecskeméti Dózsa tagjaként Kecskemét történetében elsőként feljutott az NB I-be. Sportpályafutását követően a mai napig szívén viseli a város sportját és aktívan tevékenykedik annak fejlődéséért, illetve tagja a kosaras Csinos Csajok Csapatának.
  • Adamik Ferenc kosárlabda mesteredző, testnevelő. Évtizedeket felölelő edzői, sportvezetői pályafutása eredményeképpen korosztályok sportolói nevelkedtek, akik közül számosan hazai és nemzetközi hírnévre tettek szert. A nemzeti válogatottakat is támogatta kiváló szakmai tudásával. Büszkék vagyunk, hogy 90. születésnapját velünk, az Akadémia körében ünnepelhette.
  • Guóth Iván kosárlabda edző, néptanító. Élete végéig büszke volt arra, hogy Kecskeméten a Petőfinél nem csupán csapatot épített, hanem egy összetartó közösséget, amelynek tagjai korszakokon átívelő barátságokat kötöttek. A mostani komoly, profi kosárlabda élet elindulásának ő volt a megálmodója és Akadémiánkon is örülhettünk értékes munkájának.
  • Id. Tóth Viktor sportvezető, aranykoszorús MKOSZ elnökségi tag. A kecskeméti női kosárlabdázásba az 1980-as évek második felében csatlakozott, ő lett a szakosztály elnöke, neki köszönhetően maradt működő sportszervezete a női kosarasoknak. Jelenleg is támogatja az édesapjával közösen alapított Kecskeméti KC munkáját, amellyel az Akadémia is együttműködik.
  • Király József kosárlabda játékos, edző, sportvezető. A kecskeméti sporttörténelem egy kiemelkedően eredményes korszaka elképzelhetetlen lenne Király József nélkül. Ő volt ugyanis az elnöke 24 évig annak a klubnak, a KSC-nek, amely irányításával bekerült az ország 12 kiemelt sportszervezete közé.

Az avató ünnepségen a Legendák, illetve rokonaik emléktábla plakettet is kaptak emlékül.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere kiemelte, fontos, hogy az a több száz gyermek, aki Kecskeméten kosárlabdázik, lássa a példaképeket, ismerje meg a múltat. - Egy tanár vagy edző hiába mondja el, hogy mit hogyan kell csinálni, ha nem mutat példát, nem lesz hiteles és eredményes. Ezért is nagyon fontos, hogy a város legendáit lássák a kosárlabdapalánták. Az ilyen megemlékezések által olyan érzések szabadulhatnak fel a gyerekekben, és olyan célokat tűzhetnek ki a hatásukra maguk elé, ami egyre nagyobb és nagyobb tettekre sarkallhatják őket – mondta az alpolgármester.

- Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ily módon emlékeznek meg rólunk. Mindenki nevében mondhatom, köszönöm szépen az Akadémia vezetőségének ezt az elismerést – kezdte Túri Éva, az egyik Legenda. – Óriási megtiszteltetés, hogy ott szerepelhet a nevem, ahol naponta többszáz gyerek kosárlabdázik örömmel. A kosárlabda az életem, az is lesz, amíg élek. Ezt a sportágat csak becsülettel, erővel és határtalan szorgalommal lehet űzni, és akkor bármit el lehet érni. Lehetetlen nincs a kosárlabdában – üzente az avató ünnepségen megjelent kicsiknek Túri Éva. 

A karácsony közeledtével jó kívánságokkal, ünnepi hangulatban ért véget az avató ünnepség. Ezúton kíván a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia mindenkinek áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új évet!

Vármegyei szövetségek